3 retró karácsonyi süti recept, ami biztosan visszarepít a gyerekkorodba

3 retró karácsonyi süti recept, ami biztosan visszarepít a gyerekkorodba

A karácsony nem telhet el isteni sütik nélkül, és így volt ez gyerekkorunkban is. Csupán az ízek és a receptek változtak némileg, a szokás viszont egyáltalán nem. Van néhány olyan karácsonyi süti recept, ami ma már ugyan retrónak számít mégis érdemes a gyerekeinknek, vagy azoknak a barátainknak prezentálni, akiknek nem lehetett korábban része az élményben. Mutatjuk, hogy melyik retró süteményekre gondolunk a bejglin és a mézeskalácson túl, hátha kedvet kapsz az elkészítésükhöz.

Fekete-fehér méteres

Kép: canva.com

Igazi nagyi konyhájában készült sütemény. Rengeteg összetevője van és időt is kell rá szánni, de az elégedetten majszoló pofik látványa minden rááldozott percet megér.

Hozzávalók a tésztához:

  • 8 db tojás
  • 2 dl víz
  • 2 dl olaj
  • 500 g finomliszt
  • 500 g porcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 ek natúr kakaópor

Hozzávalók a krémhez:

  • 8 dl tej
  • 5 ek cukor (barnacukor is lehet)
  • 2 vaníliás pudingpor
  • 300 g vaj vagy margarin
  • rumaroma (ízlés szerint)

Hozzávalók a borításhoz:

  • 3 tábla étcsokoládé
  • 2 ek olaj

Elkészítés:

A tojásokat válasszuk szét, és a fehérjét verjük kemény habbá. A tojássárgáját keverjük ki a porcukorral, majd tegyük hozzá a vizet és az olajat, ezután pedig dolgozzuk össze a keményre vert habbal. Ezután adagoljuk hozzá a lisztet és a sütőport. Ha ez megvan, akkor szedjük ketté a masszát és az egyik adagba keverjük bele a kakaóport. Kapcsoljuk be a sütőt, melegítsük elő úgy 180 fokra. Amíg melegszik addig kenjünk ki két őzgerincformát olajjal, és szórjuk be liszttel. Öntsük bele a masszákat és 40 perc alatt süssük készre.

Amíg sül a tészta a pudingporból, a cukorból és a tejből főzzünk sűrű pudingot, majd hagyjuk kihűlni. A vajat a porcukorral verjük habosra, majd keverjük bele a pudingba és adjuk hozzá a rumaromát is. A kész tésztákat hagyjuk hűlni, majd hosszában vágjuk ujjnyi vastagságú szeletekre. Helyezzünk egy szelet fehér tésztát a formába, nyomjunk rá habzsákból krémet, helyezzünk rá egy barna tésztát, majd nyomjunk erre is krémet, és így tovább még el nem fogy a tészta. Fedjük le fóliával a tele pakolt formát és egy éjszakára tegyük hűtőbe.

Másnap vízgőz fölött olvasszuk fel a csokit, lassú kevergetés mellett adjuk hozzá az olajat és locsoljuk meg vele a kész süteményünket. Ha megdermedt a csoki, akkor lehet szeletelni és tálalni.

 

Habcsók recept

Tovább olvasáshoz kattints a következő oldal gombra!

A hét témái

5 szeretetnyelv: a szeretetet ugyanúgy tanuljuk, ahogy a nyelveket

5 szeretetnyelv: a szeretetet ugyanúgy tanuljuk, ahogy a nyelveket „A szeretet nyelve egyetemes, ám ahányan vagyunk, annyiféle nyelvjárását beszéljük.” Gary Chapman, amerikai család- és párterapeuta több évtizedes munkássága alapján 1992-ben alkotta meg az 5...

A kutya-gazdi barátság az egyik legszebb dolog a világon – 16 kép, ami ezt bizonyítja is

A kutya-gazdi barátság az egyik legszebb dolog a világon – 16 kép, ami ezt bizonyítja is Yaoyao Ma Van As rajzai minden gazdinak ismerősek lehetnek, még ha olykor nem is látjuk ilyen színesen a világot, átéljük, hogy milyen csodás egy kutyus jelenléte. A művész ezt a...

KonMari: varázsoljunk rendet „ZEN módban”

KonMari: varázsoljunk rendet „ZEN módban” Unod már, hogy halomban állnak a lakásban a hajtogatásra váró ruhák? Vagy, hogy a legvékonyabb ruhadarabnak sincs már helye a szekrényben? Esetleg a konyhai rendszerezéssel akad némi gondod? A varázslatos japán módszer...

Hasznos tanácsok mellplasztika előtt és után

Hasznos tanácsok mellplasztika előtt és után A mellplasztika az egyik legnépszerűbb plasztikai beavatkozás már nagyon régóta. Nem véletlen, hiszen igen látványos eredményt lehet vele elérni, megváltozik a test összképe, és ezzel együtt nő az önbizalom is. Ha a...