3 retró karácsonyi süti recept, ami biztosan visszarepít a gyerekkorodba

3 retró karácsonyi süti recept, ami biztosan visszarepít a gyerekkorodba

A karácsony nem telhet el isteni sütik nélkül, és így volt ez gyerekkorunkban is. Csupán az ízek és a receptek változtak némileg, a szokás viszont egyáltalán nem. Van néhány olyan karácsonyi süti recept, ami ma már ugyan retrónak számít mégis érdemes a gyerekeinknek, vagy azoknak a barátainknak prezentálni, akiknek nem lehetett korábban része az élményben. Mutatjuk, hogy melyik retró süteményekre gondolunk a bejglin és a mézeskalácson túl, hátha kedvet kapsz az elkészítésükhöz.

Fekete-fehér méteres

Kép: canva.com

Igazi nagyi konyhájában készült sütemény. Rengeteg összetevője van és időt is kell rá szánni, de az elégedetten majszoló pofik látványa minden rááldozott percet megér.

Hozzávalók a tésztához:

  • 8 db tojás
  • 2 dl víz
  • 2 dl olaj
  • 500 g finomliszt
  • 500 g porcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 ek natúr kakaópor

Hozzávalók a krémhez:

  • 8 dl tej
  • 5 ek cukor (barnacukor is lehet)
  • 2 vaníliás pudingpor
  • 300 g vaj vagy margarin
  • rumaroma (ízlés szerint)

Hozzávalók a borításhoz:

  • 3 tábla étcsokoládé
  • 2 ek olaj

Elkészítés:

A tojásokat válasszuk szét, és a fehérjét verjük kemény habbá. A tojássárgáját keverjük ki a porcukorral, majd tegyük hozzá a vizet és az olajat, ezután pedig dolgozzuk össze a keményre vert habbal. Ezután adagoljuk hozzá a lisztet és a sütőport. Ha ez megvan, akkor szedjük ketté a masszát és az egyik adagba keverjük bele a kakaóport. Kapcsoljuk be a sütőt, melegítsük elő úgy 180 fokra. Amíg melegszik addig kenjünk ki két őzgerincformát olajjal, és szórjuk be liszttel. Öntsük bele a masszákat és 40 perc alatt süssük készre.

Amíg sül a tészta a pudingporból, a cukorból és a tejből főzzünk sűrű pudingot, majd hagyjuk kihűlni. A vajat a porcukorral verjük habosra, majd keverjük bele a pudingba és adjuk hozzá a rumaromát is. A kész tésztákat hagyjuk hűlni, majd hosszában vágjuk ujjnyi vastagságú szeletekre. Helyezzünk egy szelet fehér tésztát a formába, nyomjunk rá habzsákból krémet, helyezzünk rá egy barna tésztát, majd nyomjunk erre is krémet, és így tovább még el nem fogy a tészta. Fedjük le fóliával a tele pakolt formát és egy éjszakára tegyük hűtőbe.

Másnap vízgőz fölött olvasszuk fel a csokit, lassú kevergetés mellett adjuk hozzá az olajat és locsoljuk meg vele a kész süteményünket. Ha megdermedt a csoki, akkor lehet szeletelni és tálalni.

 

Habcsók recept

Tovább olvasáshoz kattints a következő oldal gombra!

A hét témái

Madártej szelet recept

Madártejes szelet recept A madártej szelet egy könnyű és páratlanul finom desszert, kezdő és haladó szakácsok is könnyen elkészíthetik. Hozzávalók: | Madártej szelet Teteje 3 dl növényi tejszín Krém 25 dkg Rama 20 dkg porcukor 8 dl tej 1 ek. liszt 2 cs. vaníliás...

5 ok, amiért szükséged van bőrkabátra az életedben

Manapság egyre több férfi visel bőrkabátot, hiszen ennek a ruhadarabnak töretlen a népszerűsége. Napjainkban nagyon sokféle stílusú bőrkabát készül, így mindenki megtalálhatja az egyéniségének és a személyes preferenciáinak megfelelő darabot.

Sorozatok, amiket akár néhány nap alatt végignézhetsz

Sorozatok, amiket akár néhány nap alatt végignézhetsz Vannak olyan helyzetek amikor nincs kedvünk vagy időnk hosszabb sorozatba belekezdeni, de mégis néznénk valamit. Ezekre az alkalmakra ideálisak az egyre népszerűbb néhány évadból álló, akár 2-3 nap alatt is...

5 terület, ahol egy bankfüggetlen tanácsadó segíteni tud.

5 terület, ahol egy bankfüggetlen tanácsadó segíteni tud.   A hitel, támogatások és pénzügyi döntések világában nem könnyű eligazodni, hiszen minden bank kínálatában találunk kölcsön és megtakarítási lehetőségeket, és természetesen minden bank azt állítja, hogy...