3 retró karácsonyi süti recept, ami biztosan visszarepít a gyerekkorodba

3 retró karácsonyi süti recept, ami biztosan visszarepít a gyerekkorodba

A karácsony nem telhet el isteni sütik nélkül, és így volt ez gyerekkorunkban is. Csupán az ízek és a receptek változtak némileg, a szokás viszont egyáltalán nem. Van néhány olyan karácsonyi süti recept, ami ma már ugyan retrónak számít mégis érdemes a gyerekeinknek, vagy azoknak a barátainknak prezentálni, akiknek nem lehetett korábban része az élményben. Mutatjuk, hogy melyik retró süteményekre gondolunk a bejglin és a mézeskalácson túl, hátha kedvet kapsz az elkészítésükhöz.

Fekete-fehér méteres

Kép: canva.com

Igazi nagyi konyhájában készült sütemény. Rengeteg összetevője van és időt is kell rá szánni, de az elégedetten majszoló pofik látványa minden rááldozott percet megér.

Hozzávalók a tésztához:

  • 8 db tojás
  • 2 dl víz
  • 2 dl olaj
  • 500 g finomliszt
  • 500 g porcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 ek natúr kakaópor

Hozzávalók a krémhez:

  • 8 dl tej
  • 5 ek cukor (barnacukor is lehet)
  • 2 vaníliás pudingpor
  • 300 g vaj vagy margarin
  • rumaroma (ízlés szerint)

Hozzávalók a borításhoz:

  • 3 tábla étcsokoládé
  • 2 ek olaj

Elkészítés:

A tojásokat válasszuk szét, és a fehérjét verjük kemény habbá. A tojássárgáját keverjük ki a porcukorral, majd tegyük hozzá a vizet és az olajat, ezután pedig dolgozzuk össze a keményre vert habbal. Ezután adagoljuk hozzá a lisztet és a sütőport. Ha ez megvan, akkor szedjük ketté a masszát és az egyik adagba keverjük bele a kakaóport. Kapcsoljuk be a sütőt, melegítsük elő úgy 180 fokra. Amíg melegszik addig kenjünk ki két őzgerincformát olajjal, és szórjuk be liszttel. Öntsük bele a masszákat és 40 perc alatt süssük készre.

Amíg sül a tészta a pudingporból, a cukorból és a tejből főzzünk sűrű pudingot, majd hagyjuk kihűlni. A vajat a porcukorral verjük habosra, majd keverjük bele a pudingba és adjuk hozzá a rumaromát is. A kész tésztákat hagyjuk hűlni, majd hosszában vágjuk ujjnyi vastagságú szeletekre. Helyezzünk egy szelet fehér tésztát a formába, nyomjunk rá habzsákból krémet, helyezzünk rá egy barna tésztát, majd nyomjunk erre is krémet, és így tovább még el nem fogy a tészta. Fedjük le fóliával a tele pakolt formát és egy éjszakára tegyük hűtőbe.

Másnap vízgőz fölött olvasszuk fel a csokit, lassú kevergetés mellett adjuk hozzá az olajat és locsoljuk meg vele a kész süteményünket. Ha megdermedt a csoki, akkor lehet szeletelni és tálalni.

Tovább olvasáshoz kattints a következő oldal gombra!

A hét témái

A csillámos körömlakk idén is hódít

A csillámos körömlakk idén is hódít! Mutatjuk, hogyan használd otthon Volt idő, amikor úgy éreztük, hogy eltűnik a palettáról, de egyre inkább úgy fest, hogy a csillámos körömlakk nem megy ki a divatból. Viszont nem árt, ha tisztában vagy vele, hogy melyik divathullám...

Levélbe zárt gyógyhatás – aloe vera

Aloe vera Több mint kétszáz hatóanyagával az Aloe vera (aloé) szinte egyedülálló a növényvilágban. Tartalmazza a teljes vitaminskálát, több mint húszféle létfontosságú ásványi anyagot, nyomelemet, különböző szacharidokat, aminosavakat, és számos enzimet....

10 jel, ami azt mutatja, hogy boltkóros vagy

10 jel, ami azt mutatja, hogy boltkóros vagy Természetes, hogy szeretjük a szép, új holmikat. Viszont van a vásárlási szokásainknak egy olyan szintje, ami már inkább kóros, mint egészséges. És ehhez az utóbbi néhány év változásai erősen hozzá is tesznek, hiszen csak...

Az évek kegyetlen múlása: négy nővér negyven éve 23 képben

A négy nővér, Heather, Mimi, Laurie és BeBe, akik a fotókon is ebben a sorrendben állnak, negyven éven keresztül minden évben készített egy fotót, amin mindannyian szerepelnek. (4 nővér 40 éve) Ha más alkalommal nem is sikerült a lányoknak találkozniuk, a kép erejéig rendszeresen összeálltak. A fotósorozat célja bemutatni a nővéri kötődést, aminek mi is részesei lehetünk a képeket kattingatva.