3 retró karácsonyi süti recept, ami biztosan visszarepít a gyerekkorodba
A karácsony nem telhet el isteni sütik nélkül, és így volt ez gyerekkorunkban is. Csupán az ízek és a receptek változtak némileg, a szokás viszont egyáltalán nem. Van néhány olyan karácsonyi süti recept, ami ma már ugyan retrónak számít mégis érdemes a gyerekeinknek, vagy azoknak a barátainknak prezentálni, akiknek nem lehetett korábban része az élményben. Mutatjuk, hogy melyik retró süteményekre gondolunk a bejglin és a mézeskalácson túl, hátha kedvet kapsz az elkészítésükhöz.
Fekete-fehér méteres
Kép: canva.com
Igazi nagyi konyhájában készült sütemény. Rengeteg összetevője van és időt is kell rá szánni, de az elégedetten majszoló pofik látványa minden rááldozott percet megér.
Hozzávalók a tésztához:
- 8 db tojás
- 2 dl víz
- 2 dl olaj
- 500 g finomliszt
- 500 g porcukor
- 1 csomag sütőpor
- 2 ek natúr kakaópor
Hozzávalók a krémhez:
- 8 dl tej
- 5 ek cukor (barnacukor is lehet)
- 2 vaníliás pudingpor
- 300 g vaj vagy margarin
- rumaroma (ízlés szerint)
Hozzávalók a borításhoz:
- 3 tábla étcsokoládé
- 2 ek olaj
Elkészítés:
A tojásokat válasszuk szét, és a fehérjét verjük kemény habbá. A tojássárgáját keverjük ki a porcukorral, majd tegyük hozzá a vizet és az olajat, ezután pedig dolgozzuk össze a keményre vert habbal. Ezután adagoljuk hozzá a lisztet és a sütőport. Ha ez megvan, akkor szedjük ketté a masszát és az egyik adagba keverjük bele a kakaóport. Kapcsoljuk be a sütőt, melegítsük elő úgy 180 fokra. Amíg melegszik addig kenjünk ki két őzgerincformát olajjal, és szórjuk be liszttel. Öntsük bele a masszákat és 40 perc alatt süssük készre.
Amíg sül a tészta a pudingporból, a cukorból és a tejből főzzünk sűrű pudingot, majd hagyjuk kihűlni. A vajat a porcukorral verjük habosra, majd keverjük bele a pudingba és adjuk hozzá a rumaromát is. A kész tésztákat hagyjuk hűlni, majd hosszában vágjuk ujjnyi vastagságú szeletekre. Helyezzünk egy szelet fehér tésztát a formába, nyomjunk rá habzsákból krémet, helyezzünk rá egy barna tésztát, majd nyomjunk erre is krémet, és így tovább még el nem fogy a tészta. Fedjük le fóliával a tele pakolt formát és egy éjszakára tegyük hűtőbe.
Másnap vízgőz fölött olvasszuk fel a csokit, lassú kevergetés mellett adjuk hozzá az olajat és locsoljuk meg vele a kész süteményünket. Ha megdermedt a csoki, akkor lehet szeletelni és tálalni.
Habcsók recept
Tovább olvasáshoz kattints a következő oldal gombra!