3 retró karácsonyi süti recept, ami biztosan visszarepít a gyerekkorodba

3 retró karácsonyi süti recept, ami biztosan visszarepít a gyerekkorodba

A karácsony nem telhet el isteni sütik nélkül, és így volt ez gyerekkorunkban is. Csupán az ízek és a receptek változtak némileg, a szokás viszont egyáltalán nem. Van néhány olyan karácsonyi süti recept, ami ma már ugyan retrónak számít mégis érdemes a gyerekeinknek, vagy azoknak a barátainknak prezentálni, akiknek nem lehetett korábban része az élményben. Mutatjuk, hogy melyik retró süteményekre gondolunk a bejglin és a mézeskalácson túl, hátha kedvet kapsz az elkészítésükhöz.

Fekete-fehér méteres

Kép: canva.com

Igazi nagyi konyhájában készült sütemény. Rengeteg összetevője van és időt is kell rá szánni, de az elégedetten majszoló pofik látványa minden rááldozott percet megér.

Hozzávalók a tésztához:

  • 8 db tojás
  • 2 dl víz
  • 2 dl olaj
  • 500 g finomliszt
  • 500 g porcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 ek natúr kakaópor

Hozzávalók a krémhez:

  • 8 dl tej
  • 5 ek cukor (barnacukor is lehet)
  • 2 vaníliás pudingpor
  • 300 g vaj vagy margarin
  • rumaroma (ízlés szerint)

Hozzávalók a borításhoz:

  • 3 tábla étcsokoládé
  • 2 ek olaj

Elkészítés:

A tojásokat válasszuk szét, és a fehérjét verjük kemény habbá. A tojássárgáját keverjük ki a porcukorral, majd tegyük hozzá a vizet és az olajat, ezután pedig dolgozzuk össze a keményre vert habbal. Ezután adagoljuk hozzá a lisztet és a sütőport. Ha ez megvan, akkor szedjük ketté a masszát és az egyik adagba keverjük bele a kakaóport. Kapcsoljuk be a sütőt, melegítsük elő úgy 180 fokra. Amíg melegszik addig kenjünk ki két őzgerincformát olajjal, és szórjuk be liszttel. Öntsük bele a masszákat és 40 perc alatt süssük készre.

Amíg sül a tészta a pudingporból, a cukorból és a tejből főzzünk sűrű pudingot, majd hagyjuk kihűlni. A vajat a porcukorral verjük habosra, majd keverjük bele a pudingba és adjuk hozzá a rumaromát is. A kész tésztákat hagyjuk hűlni, majd hosszában vágjuk ujjnyi vastagságú szeletekre. Helyezzünk egy szelet fehér tésztát a formába, nyomjunk rá habzsákból krémet, helyezzünk rá egy barna tésztát, majd nyomjunk erre is krémet, és így tovább még el nem fogy a tészta. Fedjük le fóliával a tele pakolt formát és egy éjszakára tegyük hűtőbe.

Másnap vízgőz fölött olvasszuk fel a csokit, lassú kevergetés mellett adjuk hozzá az olajat és locsoljuk meg vele a kész süteményünket. Ha megdermedt a csoki, akkor lehet szeletelni és tálalni.

 

Habcsók recept

Tovább olvasáshoz kattints a következő oldal gombra!

A hét témái

9 őszi dekoráció, ami szinte semmibe nem kerül

9 őszi dekoráció, ami szinte semmibe nem kerül Szeretjük az otthonunkat is az évszaknak megfelelően öltöztetni. A négy fal között az a legfontosabb, hogy mi magunk jól érezzük magunkat, így elengedhetetlen, hogy olyan dolgokkal díszítsük fel a helyiségeket, ami a...

A futó edzés hatékonyság növelésének alapelvei

  A futó edzés hatékonyság növelésének alapelvei   Amikor valakiben megérik az elhatározás, hogy neki állna kezdetben kocogni, majd futni, egy idő után mindenképpen felvetődik a gondolat, hogy vajon milyen módszerekkel, hogyan lehetne egyrészt tökéletesíteni...

Cukormentes édességek: 3 klasszikus, ám megunhatatlan recept

3 klasszikus, ám megunhatatlan édesség, amit cukor nélkül is elkészíthetünk A krémes finomságoktól a fagyiig szinte mindent ki kell iktatnia annak, aki komoly diétába kezd, vagy bármilyen okból nem eszik cukrot. De biztos, hogy így kell ennek lennie? Ma már szinte...

A szép bőr titka!

Mi a szép bőr titka? Ezt a kérdést sokan felteszik. A bőr a test elsődleges és egyben legnagyobb kiterjedésű védelmi rendszere, amelynek ápolása, nem csak esztétikailag, hanem az egészségünk érdekében is nagyon fontos. Csak egy pár feladat, amelyet a bőrünk ellát:véd...