Fahéjas-almás pite | őszi depresszió ellen

Kép: canva.com
A fahéj és az alma tökéletes harmóniába kerülnek egymással, amit szinte lehetetlen megunni, és a legjobb, hogy a fahéjas-almás pite elkészítése rendkívül egyszerű.
Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 10 dkg kristálycukor (helyettesíthető eritrittel, xilittel), 20 dkg vaj, 1 db tojás, 1 db tojás sárgája, 1 cs vaníliás cukor
Hozzávalók a töltelékhez: 1 kg alma, 10 dkg kristálycukor (vagy eritrit), 5 db szegfűszeg, 1 mk őrölt fahéj
Elkészítés: a tészta száraz összetevőit keverjük el egy nagyobb tálban, adjuk hozzá a vajat és a tojást, majd jól gyúrjuk össze. Fóliába csomagolva pihentessük a hűtőben 30 percet, majd a tészta 3/4 részét lisztes felületen nyújtsuk vékonyra. Ezután helyezzük bele egy kivajazott tepsibe, szurkáljuk meg villával az alját, és 180 fokos előmelegített sütőben 12 perc alatt süssük meg. Közben a töltelékhez pároljuk meg az apróra vágott almákat a cukorral, fahéjjal és a szegfűszeggel. Kanalazzuk rá a tésztára. A maradék tésztát szintén nyújtsuk ki, és vágjuk vékony csíkokra, majd fedjük be vele a piténket, és kenjük le a +1 tojás sárgájával. Ezután úgy 20 perc alatt süssük készre.