Epres-mákos túrógombóc
Kép: canva.com
Kicsit más, mint a klasszikus, de ugyanazokon az alapokon nyugszik, és legalább annyira csábító, mint a megszokott ízvilág.
Hozzávalók
- ½ kg túró,
- 20 dkg eper,
- 120 gr búzadara,
- ½ db citrom lereszelt héja,
- 3 db tojás,
- 2 ek durvára darált mák,
- 1 csipet só,
- 1 ek porcukor,
- zsemlemorzsa,
- 80 gr vaj
Elkészítés
Ahogy a klasszikus túrógombócnál, úgy itt is egy nagy tálba tesszük a túrót, összetörjük villával. Hozzátesszük a vaj egyharmadát, a porcukrot, a citrom reszelt héját, a mákot, a tojásokat és a búzadarát. Összegyúrjuk és lefedve hagyjuk néhány órát pihenni. Ezután gyúrjunk nagyjából egyforma gombócokat úgy, hogy minden darabnak a közepébe rejtünk egy fél szem epret. Majd 4-5 perc alatt enyhén sós vízben főzzük meg a gombócokat. Közben a maradék vajon pirítsuk meg a zsemlemorzsát és forgassuk meg benne a gombócokat. Tejföllel és eperrel, vagy eper lekvárral tálalhatjuk.