Gyömbéres keksz
Kép: canva.com
A gyömbéres keksz már a lakásba belépve mindenkit lenyűgöz csupán az illatával. Nem csoda, hogy a svédek annyira szeretik, hogy akár dekorálásra is használják.
Hozzávalók:
- ¼ kg liszt
- 10 dkg vaj
- 15 dkg barna cukor
- 5 ek méz
- 2 db tojássárgája
- fűszerek: 2 tk gyömbér, 1 tk fahéj, 1 csipet szegfűszeg, 1 csipet só
- ½ tk szódabikarbóna
- 1 késhegynyi sütőpor
Elkészítés:
A lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a fűszereket keverjük össze. Adjuk hozzá a lágy vajat, a cukrot, a tojások sárgáját, és a mézet. Jól gyúrjuk össze, majd formáljunk belőle egy gombócot, és letakarva vagy befóliázva tegyük legalább egy órára hűtőbe. A pihentetés után lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát kb. 2 mm vastagra, tetszőleges formájú kiszúrókkal formázzuk meg a kekszeket. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt süssük készre. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni. Melegen a legtöbb keksz törik.