A helyes sebkezelés lépései, ha megtörténne a baj

A helyes sebkezelés lépései, ha megtörténne a baj

Hogyan válasszunk sebkezelő szert magunknak és gyermekeinknek? Melyek a helyes sebkezelés lépései? Összeszedtük a legfontosabb információkat cikkünkben.

sebkezelés

Nem kell kifejezetten balesetveszélyes környezetben lennünk ahhoz, hogy kisebb-nagyobb sérülés elszenvedőjévé váljunk. Háztartási körülmények között is számos olyan feladatot végzünk, mely során akut sérülést szenvedhetünk. Akut sebeknek tekintjük az alábbiakat: horzsolt, vágott, metszett, szúrt, harapott, zúzott, roncsolt sebek, valamint a kémiai anyagok által okozott, savas vagy lúgos vegyszerek által okozott sebek és az égési és fagyási sérülések is.  

És bár az otthoni tevékenységek közben szerezett sérülések mindennaposak, fontos, hogy megfelelően kezeljük azokat. 

Mivel bőrünk hatalmas szerepet játszik szervezetünk védekezőképességében, a rajta esett károsodás nyitott kaput jelent a fertőzéseknek, a sérült bőrfelületen át a szervezetbe kórokozók (baktériumok, vírusok, gombák stb.) juthatnak be, így egy nem kezelt, illetve egy nem megfelelően kezelt seb, nagy veszélyforrás lehet. 

Amikor a sebeket ellátjuk, az elsődleges feladatunk, hogy a kórokozók behatolását a szervezetbe, illetve a seb fertőződését megakadályozzuk, tehát a sebet és környékét meg kell tisztítani, a sebbe került idegen anyagokat (kavics, por, föld, szilánkok) el kell távolítani. Ez történhet bőséges langyos vízzel vagy egy megfelelő sebfertőtlenítővel átitatott gézlappal. Ha szükséges használhatunk fertőtlenített csipeszt is a nagyobb szennyeződések eltávolítására.

Miután megtisztítottuk a sebet a látható veszélyforrásoktól, a legfontosabb feladat, hogy foglalkozzunk a szemmel nem látható fenyegetéssel is. A sebbe ugyanis ilyenkor számos baktérium kerül bele, melyek elszaporodhatnak, ezáltal gyulladást, rosszabb esetben fertőzést is okozhatnak. Ennek elkerülése érdekében elengedhetetlen egy korszerű, megbízható sebfertőtlenítő használata. A modern sebkezelésben például már semmiképpen nem kap helyet a régen használt sebhintőpor, ugyanis a sebváladékkal összekeveredve olyan vart képez, amely a sebgyógyuláshoz szükséges oxigén számára is áthatolhatatlan, ezáltal késlelteti a gyógyulást.

A jód tartalmú fertőtlenítőkkel is óvatosan kell bánni, ugyanis jód érzékenység, valamint pajzsmirigy működési zavar esetén ellenjavalt a használatuk, továbbá sebfertőtlenítésre megfelelő hígításban javasolt az alkalmazásuk, amit otthoni körülmények között nehéz pontosan megoldani.

Rengeteg termék elérhető már a polcokon, viszont kellő körültekintéssel kell válogatnunk közülük. Többféle sebkezelő és sebápoló létezik a piacon, melyek a seb tisztítására alkalmasak ugyan, de a sebbe került kórokozókat kimondott sebfertőtlenítővel tudjuk megfelelően elpusztítani. 

Az “ideális” sebfertőtlenítő az alábbi tulajdonságokkal kell rendelkezzen:

  • színtelen: egy helyileg használt szer nem befolyásolhatja a seb általános megjelenését.
  • a helyileg, sebben alkalmazott készítmény segíti a sebgyógyulási folyamatot.
  • különösen krónikus sebek esetén, amikor a helyi kezelések meglehetősen hosszú időtartamúvá válnak, nagyon fontos, hogy az alkalmazott termék ne váltson ki allergiás reakciót.
  • széles antimikrobiális hatásspektrum és gyors behatási idő
  • hatékonyság a rezisztens baktériumokkal szemben: jelentős kihívás krónikus sebek esetében a rezisztens baktériumok általi fertőzés, főleg az MRSA.
  • hatékonyságát vér és fehérje jelenlétében is változatlanul fenntartja
  • a seb felszínének és a seb környéki bőrfelületnek a fertőtlenítésére egyaránt alkalma

Az octenisept®-ben minden megvan ahhoz, hogy az otthoni elsősegélydoboz egyik állandó szereplőjévé váljon. Ezért sebkezelés második lépéseként érdemes az octenisept® nyálkahártya -, bőr- és sebfertőtlenítőt használni. (https://octenisept.hu/) A spray feltétnek köszönhetően könnyen felvihető, egyenesen a sebbe is belefújható. Nem tartalmaz jódot, színtelen, így nem hagy nyomot. Korszerű összetételének köszönhetően pedig fertőtleníti a sebet és környékét, valamint elősegíti a sebgyógyulást. 

A tisztítás és fertőtlenítés után érdemes a seb további védelmével foglalkoznunk.

A sebek optimális gyógyulásához elegendő nedvességre van szükség, mivel a gyógyulási folyamat során a bőrsejteknek osztódniuk és vándorolniuk kell. Ez leginkább nedves sebkörnyezetben lehetséges.

Az octenisept® sebgél (https://sebgel.hu) különleges összetétele miatt optimálisan nedvesen tartja a sebet és védő réteget alkot a baktériumokkal szemben, ezáltal segíti és gyorsítja a seb természetes gyógyulását.

A sebápolás utolsó fázisában pedig biztosítanunk kell, hogy a bőr visszanyerje eredeti állapotát és a sérülés nyom nélkül gyógyuljon. Erre a célra megfelelő segítség az octenicare® regeneráló krém. (https://octenicare.hu/) Panthenol tartalmának köszönhetően táplálja a hámosodó sebeket, segíti a gyógyulási folyamatot, valamint javítja a bőr hidratáltságát, ezáltal az rugalmasabb lesz és kevésbé feszül. A benne lévő bisabolol pedig csillapítja a gyulladást, nyugtató hatású, valamint antioxidáns tulajdonságának köszönhetően védi a bőrt a káros környezeti hatásoktól.

Az oktenidin hatóanyagot tartalmazó termékcsalád, sebfertőtlenítő spray, sebgél és regeneráló krém formájában elérhető készítményeinek együttes alkalmazásával elérhető a hármas hatás a sebkezelés során.  Válassza az octenisept® és octenicare® termékeket az egyszerű és biztonságos sebfertőtlenítéshez és hármas sebkezeléshez.

 

 

További cikkek:

HOGYAN ŐRIZZÜK MEG ARCBŐRÜNK HIDRATÁLTSÁGÁT?

 

A hét témái

15 igazán kreatív reklám, ami nem jön szembe veled bárhol

15 igazán kreatív reklám, ami nem jön szembe veled bárhol Rettentően bosszantó, amikor nem tudunk egy filmet megszakítás nélkül végig nézni a tévében, mert negyedóránként közbejön egy néhány perces reklámblokk. Ilyenkor ahelyett, hogy megjönne a kedvünk a vásárláshoz...

Megéri jó apának lenni

Megéri jó apának lenni! Jó apának lenni jó! Kevesebb a viselkedési problémája van azoknak a gyerekeknek, akikkel babakorban sokat foglalkozik az apjuk - olvasható a legfrissebb tanulmányban. A világ egyik legnagyobb kutatási alapítványa, a brit Wellcome Trust. Úgy...

Megéri offline marketinggel tervezni

Megéri offline marketinggel tervezni Az offline marketing hatását sokan hajlamosak alulértékelni, mondván a modern világban, ahol a kütyüké, a képernyőké a főszerep, olyan mindegy, hogy offline terepen akad-e hirdetési felület vagy sem. Ám a felmérések ennek az...

Ezek lesznek idén a legtrendibb plasztikai beavatkozások

Ezek lesznek idén a legtrendibb plasztikai beavatkozások A plasztikai sebészet ma már a mindennapjaink része, nem kell hozzá se celebnek, se milliárdosnak lenni, hogy sebészkés alá feküdjön valaki, ha nem tetszik valamelyik testrésze. Sok esetben elegendő az...