A konyhai zsíroldás nem lesz rémálom, ha ezekre figyelünk!

A konyhai zsíroldás nem lesz rémálom, ha ezekre figyelünk!

A takarítási feladatok között sokszor áll az első nem szeretem helyen a konyha takarítása. Ez érthető is, hiszen amíg a porszívózással gyorsan végzünk, addig bizony konyhai zsíroldás sokszor feladja a leckét. Azonban, ha előre gondolunk néhány dologra és megfelelő zsíroldó tisztítószerekkel készülünk a feladatra, akkor könnyebben vehetjük az akadályt!

zsíroldás

1.      Csoportosítsuk a feladatokat!

Először is gondoljuk át, hogy mi fog beleférni az időnkbe és melyek a legfontosabb feladatok, amit el kell végeznünk. Közben vegyünk fel egy olyan pólót, amit nem sajnálunk, ha a takarítás közben piszkos lesz. Ha szalad a konyha és már halomban áll a mosatlan is, akkor érdemes először a mosogatással kezdeni. Tegyünk rendet a konyhában és utána fogjunk neki az alaposabb takarításnak. Amíg minden elől van, addig nem fogunk tudni hatékonyan takarítani. Hosszabb szabadidő esetén érdemes a hűtő leolvasztásával kezdeni. Amíg olvad a hűtő addig sok mindent elvégezhetünk.

2.      Sütő tisztítása

A tűzhely és a sütő belső terének tisztítására érdemes szórófejes zsíroldót beszereznünk, amivel könnyebben odaférünk a nehezebben elérhető helyekre is. Mielőtt azonban befújnánk a sütőt zsíroldóval, feltétlenül olvassuk át a sütő használati utasítását is, mert lehetnek olyan belső részei a berendezésnek, ahol körültekintőnek kell lennünk, hogy ne okozzunk kárt benne. A zsíroldók használata előtt feltétlenül húzzunk gumikesztyűt! A hideg zsíroldó ugyanis könnyen kimarhatja a bőrünket. A hatóidő letelte után dörzsi szivacsokra lesz szükségünk és törlőkendőkre, hogy eltávolítsuk a makacsabb, letapadt zsíros szennyeződéseket is. Szerencsére a higienia-online.hu webshopból minden konyhai tisztítószert és takarító eszközt egyszerűen megrendelhetünk.

3.      Használjuk ki a hatóidőket is!

Gyorsabb lesz a takarítás, ha az üres hatóidőket is kihasználjuk. Amíg például várjuk, hogy a sütőben hasson a zsíroldó, addig töröljük át a konyhaszekrény ajtókat és polcait. Ugyanígy járhatunk el a hűtő esetében is. A leolvasztás ideje alatt lemoshatjuk például a csempét, mosogathatunk vagy elindíthatjuk a fentiekben leírt sütőtisztítási feladatot.

Ha van mosogatógépünk, akkor minimum félévente ennek a kitakarítására is időt kell szánni az igénybevételétől függően. A mosogatógép üzemszerű tisztántartásával azonban csökkenthetjük a takarítási feladatot. Az irodai vagy egyéb munkahelyi mosogatógépek sajnos sokszor annyira leterheltek, hogy nem elegendő egy tisztítóprogramot lefuttatni rajta. Fontos, hogy habzásszegény tisztítószerrel takarítsuk ki a mosogatógépet! Semmi esetre se öntsünk bele normál mosogatószert vagy tisztítószert! Ha mégis megtörtént, akkor ne indítsuk be a gépet, amíg el nem távolítottuk a szert a gépből, különben nagymennyiségű habot fog képezni.

A Higiénia Online webshop blogján rengeteg hasznos tippet találunk még a konyhai zsíroldás fortélyaitól.

4.      Gondoljunk a magasabban elhelyezkedő, porfogó területekre is!

Itt az ideje, hogy portalanítsuk a konyhaszekrény tetejét, az ajtó tetejét és a lámpa búrákat is. A főzés során a felszálló meleg levegőben az olajos, zsíros szennyeződések még a nem érintett felületeken is makacsul megtapadnak. Így ezeknek a felületeknek a letörlése nem egy sima portörlés lesz mint mondjuk a nappaliban. Itt is kelleni fog a vizes, tisztítószeres törlőkendő és adott esetben a dörzsiszivacs is!

5.      A konyhatakarítás utolsó lépései

Amikor már a konyha fő felületei tiszták és műszaki berendezések kitakarításával is végeztünk: hűtőgép, sütő, mikró és mosogatógép, akkor szoktuk a konyhaszekrény belső polcait letörölni. Általában itt nincs komolyabb piszok, de ahhoz, hogy kitakarítsuk, ki kell rámolnunk belőle. A tányérokat, evőeszközöket jó, ha tiszta felületre tudjuk helyezni, amíg dolgozunk, ezért hagyjuk a végére.

A takarítás végeztével ne felejtsük el újra kimosni és alaposan kiöblíteni a mosogatót sem. A zsíroldás itt is fontos és ha itt öblítettük ki a törlőkendőnket, akkor jó, ha az erősebb zsíroldó tisztítószer maradványokat eltávolítjuk.

Legeslegutoljára pedig a konyha felmosása marad. Ezt végezzük az ajtó felé hátrálva. Így amikor felszáradt, akkor egy tökéletesen tiszta konyhába léphetünk majd be!

A konyhabútor szerepe a lakásfelújításnál

A hét témái

A megfelelő fülhallgató kiválasztás a hangzás, a kényelem vagy a hívások érdekében

Manapság a fejhallgató és a fülhallgató mindenféle kivitelben és formában kaphatók. A kicsi, szinte láthatatlan fejhallgatóktól, amelyek jól mutatnának egy kémnél, a nagyobb, fülön ülő és egyértelműen észrevehető változatokig. 

Csokoládé fagylalt tojás nélkül!

Csokoládé fagylalt tojás nélkül! A csokifagyit még az is szereti, aki egyébként nem szereti a hideg ételeket. Krémesen lágy, olvadós, vagy brutális agyfagyást okozós – mindegy, a csokifagyi bárhogyan jó. Viszont, akik ételérzékenységgel, netán allergiával küzdenek...

Tudod már, mit ajándékozol anyák napjára?

Tudod már, mit ajándékozol anyák napjára? 5 ajándéktipp, hogy egyszerűbb legyen a döntés Május első vasárnapja az édesanyák és a nagymamák napja. S bár nehéz egy napba sűríteni a szeretetünket, és valójában nem is kell, viszont ezen a napon mégis kiemelten figyelünk...

Amikor egy gesztus többet mond ezer „szeretleknél” [19 kép]

Amikor egy gesztus többet mond ezer „szeretleknél” [19 kép] Nem lehet elégszer mondani, hogy „szeretlek”, de nem elég, ha mindig csak mondogatjuk és nincsenek mögötte tettek. Vannak olyan helyzetek, amikor sokkal többet mond el egy gesztus, egy ajándék vagy egy kedves...