A megfelelő fülhallgató kiválasztás a hangzás, a kényelem vagy a hívások érdekében

A megfelelő fülhallgató kiválasztás a hangzás, a kényelem vagy a hívások érdekében

 

Manapság a fejhallgató és a fülhallgató mindenféle kivitelben és formában kaphatók. A kicsi, szinte láthatatlan fejhallgatóktól, amelyek jól mutatnának egy kémnél, a nagyobb, fülön ülő és egyértelműen észrevehető változatokig. 

 

Az első fontos kérdés és döntés vásárlás előtt: inkább fejhallgatót vagy fülhallgatót szeretnénk viselni?

 

A fülhallgatókat a következő kategóriákba sorolhatjuk: fülben (a fül belsejében), fülön (a fül mellett ülve) és a fül fölött (nagy fülhallgató, amely rögzíti a fület).

Melyik viselési stílus illik hozzád?

 

A fülhallgató lehetőségeinek dzsungelében az első fontos kérdés: Miért van szükséged fülhallgatóra? 

 

A piacon különféle változatok vannak különböző igényekhez, például: útközben, otthon és irodai használatra.

 

Meg akarod védeni a környezeted és egyben igazi hifi rajongó vagy? 

Vagy kizárólag arra összpontosítunk, hogy teljes mértékben kizárjuk a zavaró zajokat? 

Sokat telefonálsz, és szeretnél a mikrofon kiváló hangminőségre támaszkodni? 

Vagy szeretnél egy rugalmas fejhallgatót a mindennapi tevékenységekhez?

 

Kérdés kérdés után. De miután megválaszoltad őket, a fejhallgató választása jelentősen szűkíthető – a döntést végső soron főleg azon kell alapulnia, hogy mire szeretné használni. 

 

Részletesebb áttekintést adunk a három lehetőségről: fülbe, fülre és fülön kívülre.

Fülhallgató

 

A fülbe helyezett fülhallgató a megfelelő számodra, ha nincs mit kifogásod a füldugók ellen.

 

Az utcán még mindig csak ezeket a kis füldugókat használják a legszélesebb körben. Szinte láthatatlanok, és egyszerűen a fülükbe helyezhetjük őket. 

Kép forrása: https://www.samsung.com/hu/audio-sound/galaxy-buds/galaxy-buds-plus-blue-sm-r175nzbaeub/

 

Méretüknek köszönhetően a zsebedben is elférnek. Ezenkívül az ilyen típusú fülhallgató népszerűsége nagyon megnőtt, mivel gyakran használják telefonhívásokhoz – akár Bluetooth-kapcsolaton, vagy csatlakozón keresztül.

Fülhallgató változatok

 

Alapvetően kétféle fülhallgatót találhatsz, amelyek kemény műanyagból készülnek, és a fülcsatornán kívül helyezkednek el, vagy az „igazi” fülhallgatók, amelyek gumiból készülnek és a hallójáratba helyezhetjük el.

 

A fülhallgatók népszerűsége növekszik, és az egyik legnépszerűbb fülhallgató a piacon. Általában kiváló hangzást és kényelmet kínálnak. Ezenkívül természetesen kizárják a zajokat a környezetből. De a jobb minőségért kicsit többet kell fizetni.

 

Egy másik népszerű változat a fül mögé akasztott fülhorgok. Amit itt nélkülöz a modern minimalizmus és a diszkrét dizájn szempontjából, azt határozott illeszkedés és nagyobb stabilitás pótolja. 

 

A fülhorgok a legegyszerűbb módja annak, hogy a fülhallgató a fülön maradjon. Ezért sok fitnesz fejhallgató működik ezzel a változattal.

 

Kábelek nélkül végezhetünk vezeték nélküli hívásokat. Sok gyártó támaszkodik az úgynevezett „igazi vezeték nélküli” technológiára.

 

Léteznek az úgynevezett nyakpántos fülhallgatók, melyeknek egy kis nyakpántja van. Aktív zajcsökkentéssel dolgoznak a fejhallgatóban és a mikrofonban. A zene és a beszélgetések minősége kiváló – az egyetlen kompromisszum a nyakadban lévő kis pánt..

Előnyök és hátrányok

 

A fülhallgatók hihetetlenül könnyűek és bárhová elvihetők. Az egyetlen dolog, ami zavarhat, az a kábelek össze gubancolódása. Hacsak nem fektetsz be egy pár „igazi vezeték nélküli fülhallgatóba”.

 

A higiénia is egy fontos szempont. A hallójáratunk nedves hely, és csodálatos növekedési feltételeket kínál a különféle mikrobiális életformák számára. A fülbe helyezett fülhallgató idegen elem, amelyet a hallójáratába teszünk, és gyakran a zsebünkből vesszük elő. Ez tökéletes lehetőséget biztosít a baktériumoknak a terjedésre – ezért a legjobb, ha hébe-hóba fertőtlenítjük a fejhallgatót.

Zenéhez

 

Ha gumi dugós fülhallgatót választasz, akkor nem kell nagyobb vagyont költened. Nem lehet elérni a végső hangminőséget, de a fejhallgató tökéletesen megfelelő a jó, teljes hangzáshoz.

 

Ha edzéshez megfelelő fejhallgatót keres, akkor speciálisan fitnesz számára kifejlesztett fülhorgokkal ellátott fülek ajánlottak. Ezek jobban ülnek a füleken, és jobban ellenállnak a víz, a por és a fény hatásainak.

 

Hívásokra

Ha elsősorban csak telefonhívásokhoz használnád a fülhallgatód, akkor mono fejhallgató ajánlott, amelyek csak egy fülön ülnek. A hívások során a minőségi hangra támaszkodhatsz. A beépített mikrofon a hangod a lehető legtisztább és dallamosabbá teszi, miközben a szélzajt és az egyéb környezeti zajokat kiszűri.

 

Fülre helyezhető fülhallgató

 

Ezek a fejhallgatók erősek, és általában puha és kényelmes anyagokból, például habból vagy bőrből készült fejpánttal rendelkeznek.

Kép forrása: https://www.apple.com/hu/shop/product/MXJ92EE/A/beats-studio3-wireless-over-ear-headphones-shadow-gray?fnode=d272894c86a785f4dd0d681329ca8fb2d86a0293326290fa7229369b1d28b032e4830fe1ae625198236dec405703f03c52fc0afb56f6b340633a7af3286deed161a2cadc00ab3f0c25cc3ba841d356125f84e72b4e36e3c7ad18591be10e6e6f59c3016ffba4a84021e1648f646b0c3a

 

Fülre helyezhető fülhallgatók változatai

 

Nincsenek lényeges különbségek a különböző márkatípusok illeszkedésében. Egyes fejhallgatók nagyobbak, mint mások, egyes anyagok jobb minőségűek, mint mások. Leginkább hab vagy szintetikus bőrből készült fülpárnákat találsz, amelyeknél a bőr kissé drágább, de nagyobb kényelmet is nyújt.

Előnyök és hátrányok

 

A fülhallgatóval mindig hallhatunk néhány zajt a háttérben – mert nincs teljesen elszigetelve a környezetünktől. Ezért a legjobbak egy csendes irodához. Ha hatékony zajcsökkentést szeretnél, akkor zajszűrős fejhallgatót érdemes vásárolni.

 

A jó fülhallgató használata alig észrevehető az egész munkanap alatt. A fülre helyezhető fülhallgatók különösen előnyösek, mivel ritkán izzadunk a használata alatt, és órákig élvezhetjük a zenét és a beszélgetést.

Zenéhez

 

Ha nincs különösebb elvárásod az ideális illeszkedésre, mert inkább a minőségi hangzást részesíti előnyben, és általában hajlamos vagy fájdalmat érezni a fülbe helyezett fülhallgató viselése során, mindenképpen javasoljuk ezt a fajta  fülhallgatót.

 

A fülhallgató sokkal jobb hangot ad, mint azt a legtöbb ember feltételezi. A hangminőség a gyártó ambícióitól és az új technológiák költségvetésétől függ. Ha azonban előzetesen kutatást végzel, akkor gazdag és természetes hangzást kaphatsz, nagyon kedvező áron.

Hívásokra

 

A telefonhívásokra is alkalmas modellek széles választéka nagy, és rengeteg ajánlatot kaphatunk a rendkívül kedvező árú és a kivételes hívásminőségű csúcsmodellekig.

Fülön kívüli fülhallgató

A fülön kívüli fülhallgatók felülete nagyobb, és fülpárnák veszik körül a fülünket. Ezért gyakran fejhallgatónak is nevezik. Lehetővé teszi, hogy szélesebb spektrumban élvezzük a zenét – ez a tökéletes környezet a teljes hangzáshoz. Ezt a típusú fülhallgatót gyakran használják a játékosok és a zene rajongói.

Kép forrása: https://www.jabra.com/business/office-headsets/jabra-evolve/jabra-evolve2-85##28599-989-999

Fülön kívüli fülhallgató változatok

Két fő kategóriába sorolják őket: Nyitott és zárt típusok.

A mindennapi életben látott fejhallgatók többsége zárva van – elvégre szinte mindannyian egyszerű módon szeretnénk kizárni a környezetet. Egyes modellek az ANC technológiát használják, hogy szinte teljesen elzárják a környezeti zajokat. Azonnal észrevesszük a különbséget a fülön kívüli fejhallgató között ANC-vel és anélkül.

A nyitott hátú fejhallgatók jobban megfelelnek az otthonunkban való használatra, ahol egyedül vagyunk. Élvezhetjük a zenét, környezeti zaj nélkül. 

Előnyök és hátrányok

A fejhallgatók csodálatos hangzást és jó zenelejátszási minőséget kínálnak, ellentétben a kényelemmel, mivel nagyobb súllyal rendelkeznek.

Egy idő után a fejhallgató súlya észrevehetővé válik a fejünkön. A fül körül is melegebb lesz – főleg a zárt kivitelben.

A fejhallgató egy kicsit nagyobb méretű, ezért gyakran nem tökéletes útitárs. Ugyanakkor előnyös lehet, ha az aktív zajcsökkentéssel kizárunk minden háttérzajt. Általában azonban a zajcsökkentés modellenként változik: az igazán jó fejhallgatók azonban szinte mindent kizárnak, beleértve az állandó repülőgép-zajt is.

Zenéhez

A nyitott fejhallgató vásárlását akkor javasoljuk ha csak otthon szeretnénk használni.

Ezek jobban szellőznek, és még természetesebb hangárnyalatokat kínálnak. 

A zárt hátú, akár vezeték nélküli fejhallgatók sem fognak ugyan olyan érzést kelteni, de menet közben is használhatjuk. Kevésbé rugalmasak, mint a fülön, de kiváló minőségű zenét reprodukálnak, és kiváló zajcsökkentést biztosítanak. 

Hívásokra

A zajszűrős fejhallgatókat gyakran használják zajos irodai környezetben, ahol folyamatosan zajjal vagy interferenciával kell szembenézünk.

A mikrofonos technológiák ezen fejhallgatók egy részébe is beépülnek. Ezért fontos, hogy vásárlás előtt olvassuk el a hívásminőségi besorolásokat, vagy forduljunk szakemberhez.

Javaslatunk

Egy fülbe helyezett fülhallgató, erős mikrofonnal nagyon megkönnyíti a dolgod. Jó minőségű fülre helyezhető fülhallgató útközben, és egy fülön kívüli fejhallgató, kiváló minőségben akár házimozihoz is használhatsz.

 

Irány a főoldal >>

A hét témái

20 érdekesség Emma Watsonról

20 érdekesség Emma Watsonról Sokak példaképe a Harry Potterből megismert Emma Watson, aki azóta nagy karriert futott be modellként is. Nem is csoda, hiszen mindenhogy gyönyörű, taláros kis boszorkányként, és rövid hajjal, igazi nőként is elbűvöl mindenkit. Íme néhány...

Mit tartanak a férfiak vonzónak?

Mit tartanak a férfiak vonzónak?   A legtöbb ember számára kardinális kérdés, hogyan válhat vonzóbbá a lehetséges szerelmi partnerek szemében? De vajon mit tartanak a férfiak vonzónak? A legtöbb nő igyekszik megfejteni, mit tartanak a férfiak vonzónak, mi teszi...

3 híresség, aki jobban néz ki néhány plusz kilóval

3 híresség, aki jobban néz ki néhány plusz kilóval Gyakran előfordul, hogy a hírességeknek egy-egy szerep, koncert, vagy divatbemutató kedvéért drasztikus fogyásba kell kezdeniük, vagy egyszerűen csak az életmódjuk, vagy akár egy tragédia miatt fogynak le. Íme 6...

Az ambiciózus nő jellemzői: szorgalom, kitartás és akaraterő

Az ambiciózus nő pontosan látja maga előtt a céljait, és tudja, hogy mit kell megtennie azok eléréséért. Szorgalmas, kitartó, fejlődőképes, céltudatos – ez mind irigylésre méltó tulajdonság. Egy ambiciózus nő társadalmi megítélése ennek ellenére kettős, mert bár sokan felnéznek az ilyen hölgyekre, mások negatív felhanggal használják a szókapcsolatot. Lássuk be: ők az irigyek, a féltékeny emberek.