A megfelelő fülhallgató kiválasztás a hangzás, a kényelem vagy a hívások érdekében

A megfelelő fülhallgató kiválasztás a hangzás, a kényelem vagy a hívások érdekében

 

Manapság a fejhallgató és a fülhallgató mindenféle kivitelben és formában kaphatók. A kicsi, szinte láthatatlan fejhallgatóktól, amelyek jól mutatnának egy kémnél, a nagyobb, fülön ülő és egyértelműen észrevehető változatokig. 

 

Az első fontos kérdés és döntés vásárlás előtt: inkább fejhallgatót vagy fülhallgatót szeretnénk viselni?

 

A fülhallgatókat a következő kategóriákba sorolhatjuk: fülben (a fül belsejében), fülön (a fül mellett ülve) és a fül fölött (nagy fülhallgató, amely rögzíti a fület).

Melyik viselési stílus illik hozzád?

 

A fülhallgató lehetőségeinek dzsungelében az első fontos kérdés: Miért van szükséged fülhallgatóra? 

 

A piacon különféle változatok vannak különböző igényekhez, például: útközben, otthon és irodai használatra.

 

Meg akarod védeni a környezeted és egyben igazi hifi rajongó vagy? 

Vagy kizárólag arra összpontosítunk, hogy teljes mértékben kizárjuk a zavaró zajokat? 

Sokat telefonálsz, és szeretnél a mikrofon kiváló hangminőségre támaszkodni? 

Vagy szeretnél egy rugalmas fejhallgatót a mindennapi tevékenységekhez?

 

Kérdés kérdés után. De miután megválaszoltad őket, a fejhallgató választása jelentősen szűkíthető – a döntést végső soron főleg azon kell alapulnia, hogy mire szeretné használni. 

 

Részletesebb áttekintést adunk a három lehetőségről: fülbe, fülre és fülön kívülre.

Fülhallgató

 

A fülbe helyezett fülhallgató a megfelelő számodra, ha nincs mit kifogásod a füldugók ellen.

 

Az utcán még mindig csak ezeket a kis füldugókat használják a legszélesebb körben. Szinte láthatatlanok, és egyszerűen a fülükbe helyezhetjük őket. 

Kép forrása: https://www.samsung.com/hu/audio-sound/galaxy-buds/galaxy-buds-plus-blue-sm-r175nzbaeub/

 

Méretüknek köszönhetően a zsebedben is elférnek. Ezenkívül az ilyen típusú fülhallgató népszerűsége nagyon megnőtt, mivel gyakran használják telefonhívásokhoz – akár Bluetooth-kapcsolaton, vagy csatlakozón keresztül.

Fülhallgató változatok

 

Alapvetően kétféle fülhallgatót találhatsz, amelyek kemény műanyagból készülnek, és a fülcsatornán kívül helyezkednek el, vagy az „igazi” fülhallgatók, amelyek gumiból készülnek és a hallójáratba helyezhetjük el.

 

A fülhallgatók népszerűsége növekszik, és az egyik legnépszerűbb fülhallgató a piacon. Általában kiváló hangzást és kényelmet kínálnak. Ezenkívül természetesen kizárják a zajokat a környezetből. De a jobb minőségért kicsit többet kell fizetni.

 

Egy másik népszerű változat a fül mögé akasztott fülhorgok. Amit itt nélkülöz a modern minimalizmus és a diszkrét dizájn szempontjából, azt határozott illeszkedés és nagyobb stabilitás pótolja. 

 

A fülhorgok a legegyszerűbb módja annak, hogy a fülhallgató a fülön maradjon. Ezért sok fitnesz fejhallgató működik ezzel a változattal.

 

Kábelek nélkül végezhetünk vezeték nélküli hívásokat. Sok gyártó támaszkodik az úgynevezett „igazi vezeték nélküli” technológiára.

 

Léteznek az úgynevezett nyakpántos fülhallgatók, melyeknek egy kis nyakpántja van. Aktív zajcsökkentéssel dolgoznak a fejhallgatóban és a mikrofonban. A zene és a beszélgetések minősége kiváló – az egyetlen kompromisszum a nyakadban lévő kis pánt..

Előnyök és hátrányok

 

A fülhallgatók hihetetlenül könnyűek és bárhová elvihetők. Az egyetlen dolog, ami zavarhat, az a kábelek össze gubancolódása. Hacsak nem fektetsz be egy pár „igazi vezeték nélküli fülhallgatóba”.

 

A higiénia is egy fontos szempont. A hallójáratunk nedves hely, és csodálatos növekedési feltételeket kínál a különféle mikrobiális életformák számára. A fülbe helyezett fülhallgató idegen elem, amelyet a hallójáratába teszünk, és gyakran a zsebünkből vesszük elő. Ez tökéletes lehetőséget biztosít a baktériumoknak a terjedésre – ezért a legjobb, ha hébe-hóba fertőtlenítjük a fejhallgatót.

Zenéhez

 

Ha gumi dugós fülhallgatót választasz, akkor nem kell nagyobb vagyont költened. Nem lehet elérni a végső hangminőséget, de a fejhallgató tökéletesen megfelelő a jó, teljes hangzáshoz.

 

Ha edzéshez megfelelő fejhallgatót keres, akkor speciálisan fitnesz számára kifejlesztett fülhorgokkal ellátott fülek ajánlottak. Ezek jobban ülnek a füleken, és jobban ellenállnak a víz, a por és a fény hatásainak.

 

Hívásokra

Ha elsősorban csak telefonhívásokhoz használnád a fülhallgatód, akkor mono fejhallgató ajánlott, amelyek csak egy fülön ülnek. A hívások során a minőségi hangra támaszkodhatsz. A beépített mikrofon a hangod a lehető legtisztább és dallamosabbá teszi, miközben a szélzajt és az egyéb környezeti zajokat kiszűri.

 

Fülre helyezhető fülhallgató

 

Ezek a fejhallgatók erősek, és általában puha és kényelmes anyagokból, például habból vagy bőrből készült fejpánttal rendelkeznek.

Kép forrása: https://www.apple.com/hu/shop/product/MXJ92EE/A/beats-studio3-wireless-over-ear-headphones-shadow-gray?fnode=d272894c86a785f4dd0d681329ca8fb2d86a0293326290fa7229369b1d28b032e4830fe1ae625198236dec405703f03c52fc0afb56f6b340633a7af3286deed161a2cadc00ab3f0c25cc3ba841d356125f84e72b4e36e3c7ad18591be10e6e6f59c3016ffba4a84021e1648f646b0c3a

 

Fülre helyezhető fülhallgatók változatai

 

Nincsenek lényeges különbségek a különböző márkatípusok illeszkedésében. Egyes fejhallgatók nagyobbak, mint mások, egyes anyagok jobb minőségűek, mint mások. Leginkább hab vagy szintetikus bőrből készült fülpárnákat találsz, amelyeknél a bőr kissé drágább, de nagyobb kényelmet is nyújt.

Előnyök és hátrányok

 

A fülhallgatóval mindig hallhatunk néhány zajt a háttérben – mert nincs teljesen elszigetelve a környezetünktől. Ezért a legjobbak egy csendes irodához. Ha hatékony zajcsökkentést szeretnél, akkor zajszűrős fejhallgatót érdemes vásárolni.

 

A jó fülhallgató használata alig észrevehető az egész munkanap alatt. A fülre helyezhető fülhallgatók különösen előnyösek, mivel ritkán izzadunk a használata alatt, és órákig élvezhetjük a zenét és a beszélgetést.

Zenéhez

 

Ha nincs különösebb elvárásod az ideális illeszkedésre, mert inkább a minőségi hangzást részesíti előnyben, és általában hajlamos vagy fájdalmat érezni a fülbe helyezett fülhallgató viselése során, mindenképpen javasoljuk ezt a fajta  fülhallgatót.

 

A fülhallgató sokkal jobb hangot ad, mint azt a legtöbb ember feltételezi. A hangminőség a gyártó ambícióitól és az új technológiák költségvetésétől függ. Ha azonban előzetesen kutatást végzel, akkor gazdag és természetes hangzást kaphatsz, nagyon kedvező áron.

Hívásokra

 

A telefonhívásokra is alkalmas modellek széles választéka nagy, és rengeteg ajánlatot kaphatunk a rendkívül kedvező árú és a kivételes hívásminőségű csúcsmodellekig.

Fülön kívüli fülhallgató

A fülön kívüli fülhallgatók felülete nagyobb, és fülpárnák veszik körül a fülünket. Ezért gyakran fejhallgatónak is nevezik. Lehetővé teszi, hogy szélesebb spektrumban élvezzük a zenét – ez a tökéletes környezet a teljes hangzáshoz. Ezt a típusú fülhallgatót gyakran használják a játékosok és a zene rajongói.

Kép forrása: https://www.jabra.com/business/office-headsets/jabra-evolve/jabra-evolve2-85##28599-989-999

Fülön kívüli fülhallgató változatok

Két fő kategóriába sorolják őket: Nyitott és zárt típusok.

A mindennapi életben látott fejhallgatók többsége zárva van – elvégre szinte mindannyian egyszerű módon szeretnénk kizárni a környezetet. Egyes modellek az ANC technológiát használják, hogy szinte teljesen elzárják a környezeti zajokat. Azonnal észrevesszük a különbséget a fülön kívüli fejhallgató között ANC-vel és anélkül.

A nyitott hátú fejhallgatók jobban megfelelnek az otthonunkban való használatra, ahol egyedül vagyunk. Élvezhetjük a zenét, környezeti zaj nélkül. 

Előnyök és hátrányok

A fejhallgatók csodálatos hangzást és jó zenelejátszási minőséget kínálnak, ellentétben a kényelemmel, mivel nagyobb súllyal rendelkeznek.

Egy idő után a fejhallgató súlya észrevehetővé válik a fejünkön. A fül körül is melegebb lesz – főleg a zárt kivitelben.

A fejhallgató egy kicsit nagyobb méretű, ezért gyakran nem tökéletes útitárs. Ugyanakkor előnyös lehet, ha az aktív zajcsökkentéssel kizárunk minden háttérzajt. Általában azonban a zajcsökkentés modellenként változik: az igazán jó fejhallgatók azonban szinte mindent kizárnak, beleértve az állandó repülőgép-zajt is.

Zenéhez

A nyitott fejhallgató vásárlását akkor javasoljuk ha csak otthon szeretnénk használni.

Ezek jobban szellőznek, és még természetesebb hangárnyalatokat kínálnak. 

A zárt hátú, akár vezeték nélküli fejhallgatók sem fognak ugyan olyan érzést kelteni, de menet közben is használhatjuk. Kevésbé rugalmasak, mint a fülön, de kiváló minőségű zenét reprodukálnak, és kiváló zajcsökkentést biztosítanak. 

Hívásokra

A zajszűrős fejhallgatókat gyakran használják zajos irodai környezetben, ahol folyamatosan zajjal vagy interferenciával kell szembenézünk.

A mikrofonos technológiák ezen fejhallgatók egy részébe is beépülnek. Ezért fontos, hogy vásárlás előtt olvassuk el a hívásminőségi besorolásokat, vagy forduljunk szakemberhez.

Javaslatunk

Egy fülbe helyezett fülhallgató, erős mikrofonnal nagyon megkönnyíti a dolgod. Jó minőségű fülre helyezhető fülhallgató útközben, és egy fülön kívüli fejhallgató, kiváló minőségben akár házimozihoz is használhatsz.

 

Irány a főoldal >>

A hét témái

9 tipp az otthoni wellnessélményhez

Így varázsold az otthonodat a nyugalom szigetévé: 9 tipp az otthoni wellnessélményhez A tökéletes wellnessélményhez nem minden esetben kell elmennünk otthonról, hiszen minden adott ahhoz, hogy a nyugalom szigetévé varázsoljuk a lakásunkat. Ha ismerjük a...

Kutyajó karácsony!

Kutyajó karácsony! Kutyajó karácsony, hogy mit is jelent ez? Az ünnepi készülődésből mindenki szereti kivenni a részét. Igen, mindenki! Vicces, vagy éppen aranyos kutyusok következnek akiket elragadott a karácsonyi láz!     "Nem én voltam, esküszöm, hogy nem én!"...

10 legjobb társkereső oldal – melyik passzol hozzád?

10 legjobb társkereső oldal – melyik passzol hozzád? Nem találod az igazit? Vagy csak kalandot keresel? Segítünk! Azok az idők már elmúltak, amikor ciki volt a neten keresni a nagy Ő-t. Sőt az utóbbi években olyannyira megváltozott a társkeresők világa, hogy már...

Így védje meg gyermekeit a fogszuvasodástól

Így védje meg gyermekeit a fogszuvasodástól A lyukas fogak már az előtt veszélyt jelenthetnek a gyermekek szájának egészségére, hogy megismernék a cukrok és más édességek addiktív ízvilágát. Amint az első tejfog előbújik, a szuvasodás elkerülése érdekében rögtön több...