A protein és a női szépség: Miért kulcsfontosságú a megfelelő protein bevitel a nők számára is?

A protein és a női szépség: Miért kulcsfontosságú a megfelelő protein bevitel a nők számára is?

A megfelelő fehérjebevitel viszonylag kulcsfontosságú minden ember, különösen az aktív személy életében. Azonban sokaknál a fehérjék csak az izomtömeg növekedés gondolatához kapcsolódnak. Míg a férfiak világában a látható izomtömeg gyarapodás a legkívánatosabb esemény, addig a hölgyek, sajnos gyakran úgy gondolják, hogy tönkreteszik tipikusan nőies alakjukat. Ezért ebben a cikkben felvilágosítunk, hogy miért fontosak a fehérjék a női nem számára is, és megcáfolunk néhányat a még fennmaradt mítoszok közül.

protein

A PROTEINEK FONTOSSÁGA

A fehérjék gyengítik az éhségérzetet 

Kedves hölgyeim, ha Önök a nap folyamán rendszeresen éhesek, akkor valószínűleg étrendjükben nincs elegendő fehérje. Ezeket ugyanis, a szénhidrátokkal ellentétben, hosszabb ideig emésztjük, ennek köszönhetően hosszabb ideig érzünk jóllakottságot. Nem is beszélve arról, hogy ha szigorúan figyelni szokja kalória-bevitelét, akkor bizonyára jól tudja, hogy 1 gramm fehérje ugyanúgy, mint 1 gramm szénhidrát 4 kalóriaértékű energiával rendelkezik, aminek köszönhetően nagyon szépen meg tudja őrizni makróit.

A fehérjék segítenek sokkal hatékonyabban elégetni a felesleges kalóriákat 

A fehérjéknél legmagasabb értékű a táplálék termikus hatása – vagyis az a kalóriamennyiség, amelyet a test felhasznál az elfogyasztott étel feldolgozására, ami ebben az esetben 20 – 35 százalékos értéket képvisel. Ez azt jelenti, hogy tested a fehérjékből származó energia 20 – 35 százalékát felhasználja a feldolgozásukhoz. Egyszerű matematikával átszámolva – a fehérjékből nyert minden 100 kalóriából 25 – 30 elég emésztéskor. Minél több fehérjét fogyasztasz a nap folyamán (természetesen ésszerű mennyiségben), annál inkább kényszeríted testedet a cukrok és zsírok égetésére, mivel nem kényszerül majd a hiányzó fehérjemennyiség pótlására és összpontosíthat a nyert energiaforrások hatékonyabb kihasználására.

A fehérjék védenek az izomvesztés ellen 

Amint már cikkeinkben többször említettük, ha az ember fogyni akar, akkor a jól ismert egyenletben (illetve egyenlőtlenségben) muszáj az energia leadásnak túlsúlyban lenni a felvétellel szemben. Leggyakrabban úgy tudjuk ezt elérni, ha csökkentjük a kalória-bevitelt a szénhidrátok illetve zsírok fogyasztásának rovására. Néha azonban nagyon nehéz beletalálni az egészséges mértékbe, így gyakran előfordulhat, hogy testünk a szükséges energia hiányát az izomfehérje lebontásával kompenzálja. Ezért legfontosabb a megfelelő fehérjemennyiség bevitelének megőrzése, mégpedig minden körülmények között – akár felszedni szeretnél vagy fogyni.

A LEGGYAKORIBB MÍTOSZOK 

A fehérjék tönkreteszik a tipikus gömbölyded női idomokat 

A fehérjéktől erősebb leszel és nem csúnyább. Ne tévesszenek meg a testépítő versenyekről készült felvételek, ezek zsúfoltak olyan női lényekkel, melyek minden oldaláról lerí a túltelítettség anabolikus szteroidokkal. Például: szintollal és számtalan más szintetikus készítménnyel, amelyek pontos hatását még azok sem ismerik, akik ezeket propagálják. Így ne félj előnybe részesíteni a csirkét a csokoládé előtt, ettől még biztosan nem leszel Hulk női testben. Ne feledd, hogy a női testben is van az izomtömeg építéséhez szükséges tesztoszteronból bizonyos mennyiség, ugyanúgy, mint ahogy a mi testünk is tartalmaz ösztrogént és progeszteront kisebb mértékben. És bizonyára már feltűnt, hogy nem viselünk melltartót, nem szoptatunk és nem is használunk hormonális fogamzásgátlót. Az egyedi hatás, amit az elegendő fehérjeellátás bennetek okoz, hogy aminosavaknak nevezett alapvető építőelemekre bomlanak szét, amelyek vagy felhasználódnak, mint „építőelemek“, vagy egyszerűen eltávolodnak a testből.

A megnövekedett fehérjebevitel tönkreteszi a veséket 

Természetesen, ha véletlenül valamilyen vesebetegségben szenvedsz, a magas fehérjetartalmú ételekkel óvatosabbnak kell lenned. Ugyanakkor e páros szerv csökkentett működése sem jelenti feltétlenül, hogy le kell mondanod a húsról, hüvelyesekről vagy tejtermékekről. És ha már az egészséges többségről van szó, akkor számtalan tanulmánnyal találkozhatunk. – Melyek egymástól függetlenül megerősítették, hogy egy aktív ember fogyaszthat fehérjéket anélkül, hogy aggódnia kellene az egészségre gyakorolt nem kívánatos következmények miatt.

MENNYI FEHÉRJÉT KÉNE FOGYASZTANOD? 

Ahány forrás, annyi vélemény. Mi azonban ezt a témát részletesebben megvizsgáltuk, így időt spórolhatunk neked. A jelenlegi irányelvek javaslata megközelítőleg 1 gramm fehérje fogyasztása testtömeg-kilogrammonként naponta. Viszont figyelembe kell venned, hogy ezek standardizált értékek, amelyek nem alkalmazhatók minden emberre. Más a helyzet, ha 8 órán át ülsz az irodában a számítógép mögött. – Vagy pedig reggel futsz egyet a futópadon, délután pedig a súlyzókat emelgeted. Ha rendszeresen sportolsz, vagy inkább fizikai munkát végzel, nem kell tartanod a megnövekedett fehérjebeviteltől. – Akár napi 1,5 vagy nyugodtan egészen 2 grammra is, és ez vonatkozik mind a nőkre, mind a férfiakra. Összpontosíts elsősorban a minőségi természetes fehérjeforrásokra – hús, halak, tojás, tejtermékek és nem utolsó sorban a protein kiegészítőkre, kipróbált, hitelesített gyártóktól. Kedves hölgyeim, drukkolunk, hogy elérjétek céljaitokat, úgy az edzőteremben, mint a munkahelyen illetve a magánéletben is.

További cikkek:

MEGÉHEZTÉL? EZEKET AZ ÉTELEKET AKÁR KÉSŐ ESTE IS FOGYASZTHATOD – PROTEIN

Így segíthet a természet a női cisztásodáson!

Formálódó testünk – Milyen változásokon esik át egy kismama a várandósság alatt?

Mi az idegbecsípődés? – Felismerés és kezelési javaslatok!

ÚJ ÉLET KEZDŐDIK – A FOGANTATÁS CSODÁJA

A hét témái

Sminktippek

Egyszerű, alapvető sminktippek, amelyekkel elkerülheted a legnagyobb sminkelési hibákat. Összegyűjtüttük neked a sminktippek közül azt a 15-öt, amire érdemes figyelned, kiemelve a 3 legfontosabbat. Sminktippek - TOP3+12 Az alábbi sminktippek betartásával, garantáltan...

Csak Te és a WoodWick gyertyád

Csak Te és a WoodWick gyertyád Megmutatjuk, miért a WoodWick gyertya a legjobb választás, ha egy kis kikapcsolódásra és pihenésre vágysz Egy tökéletes, pihentető estét szinte mindenki másképp képzel el. Abban azonban a legtöbben egyetértenek, hogy a megfelelő...

10 jel, ami azt mutatja, hogy boltkóros vagy

10 jel, ami azt mutatja, hogy boltkóros vagy Természetes, hogy szeretjük a szép, új holmikat. Viszont van a vásárlási szokásainknak egy olyan szintje, ami már inkább kóros, mint egészséges. És ehhez az utóbbi néhány év változásai erősen hozzá is tesznek, hiszen csak...

Fogfehérítés otthon, fogfehérítés hatékonyan

Otthoni fogfehérítés? Hogyan? Összeszedtünk neked a fogfehérítés otthoni praktikáit. Sokan vágyunk csodás, vakítóan fehér fogakra és arra a bizonyos hollywood-i mosolyra. Azonban a fogfehérítés drága mulatság, több százezer forintot is ott hagyhatunk fogorvosunknál a...