Mi a szép bőr titka? Ezt a kérdést sokan felteszik. A bőr a test elsődleges és egyben legnagyobb kiterjedésű védelmi rendszere, amelynek ápolása, nem csak esztétikailag, hanem az egészségünk érdekében is nagyon fontos. Csak egy pár feladat, amelyet a bőrünk ellát:véd a fizikai, kémiai hatásokkal és fertőzésekkel szemben,fontos szerepe van hőszabályozásában, valamint az izzadás útján részt vesz a méreganyagok kiválasztásában is.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy egy egészséges, puha, bársonyos kinézetű és tapintású bőr, milyen vonzóvá teheti megjelenésünket. Azonban manapság a bőrünket érő kémiai anyagok, a környezetszennyezés és az egyre hidegebbé és szelesebbé váló idő közeledtével, egyre több ember tapasztalja meg a száraz bőr érzetét. Ennek kialakulásában elsősorban a külső rétegekben lévő, nedvességet megkötő anyagok csökkenő mennyisége, illetve hogy a bőr felületén lévő elégtelen mennyiségű természetes zsiradék , mely lelassítaná a nedvesség párolgását a bőrből. A száraz bőr hátterében állhatnak még genetikai okok, valamint az öregedés is.
A szép bőr titka
Először lássuk,hogy mivel tudjuk belsőleg táplálni testünk egyik legnagyobb érzékszervét:
Szelén: A szelén egy olyan ásvány, amely megóvja a bőrsejtjeit a károsodástól. Emellett a rák megelőzésében is segíthet! A legjobb szelén források közé tartozik a brazil dió, a gombafejek, a garnélarák, a bárány, a halak,a marhahús,a sovány pulykahús, az osztriga, szardínia, folyami rák és a teljes-kiőrlésű liszt.
Koenzim Q10: Ez egy erős antioxidáns tulajdonságú enzim,amely a testünkben is képződik. Nemcsak a bőrünknek,hanem az egész testnek jót tesz,mivel megköti a káros szabadgyököket. Fő források: az olajos halak,de a májban is megtalálható.
Antioxidánsok: Nagy mértékben lassítják a sejtek természetes károsodását(száraz bőr,ráncok,barázdák megjelenése). Forrás: színes zöldségek,gyümölcsök ,például tök,cékla,sárgabarack,spenót,mandarin.
A-vitamin: Hidratálja a bőr mélyebb rétegeit. Legnagyobb forrásai: a leveles zöldségek,a sajtok,tej és a tojás is.
C-vitamin: Természetesen nem hagyható ki ebből a cikkből sem,hogy felhívjuk a figyelmet a C-vitamin fontosságára és sokoldalúságára. A bőr esetében védelmet jelent a Nap káros sugaraival és a szabad gyökök okozta károsodással szemben. Kiváló C-vitamin forrás a paprika,trópusi gyümölcsök, kivi és a zöld leveles zöldségek.
E-vitamin: A bőr szempontjából a legfontosabb vitamin. Segít megvédeni a bőrt a Nap káros hatásaitól, valamint gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatása is van. Megtalálható a különféle zöldségek olajaiban, magvakban és különböző diófélékben.
Esszenciális zsírsavak: Ezek a zsírsavak a bőrt feszesebbé, fiatalabbá varázsolják a bőrt. Remek forrásai az olíva-, repce olaj, és a mélytengeri halak.
Eddig a belső táplálásról volt szó,most pedig pár tipp ,hogy a bőrünket kívülről is megfelelően tudjuk ápolni.
Fürdés: A szappan, helyett érdemes speciális fürdőolajokat vagy tusfürdőket, esetleg természetes anyagokból készült bio szappanokat használni, melyeknek a szárító hatása elenyésző.
Törölköző: Használjunk puha törölközőt, és ne dörzsöljük a bőrünket, ehelyett inkább csak itassuk fel a nedvességet. Ezt, főleg az arcbőr esetén alkalmazzuk,hiszen itt a bőrünk nagyon érzékeny.
Testápolás: Fürdés után érdemes speciális testápolóval bekenni magunkat. Ezeket az ún. barrier repair (test védekező rendszerét visszaállító) testápolókat gyógyszertárakban vény nélkül lehet kapni. Nagyon száraz bőr esetén érdemes naponta többször is használni testápolót.
Arcápolás: Alkoholos tartalmú arclemosók helyett használjunk alkoholmentes, hidratáló hatású arclemosót válasszunk, amelyek segítenek megőrizni a bőr nedvességtartalmát. Miután alaposan megtisztítottuk, csak azután vigyük fel a bőrtípusunknak megfelelő krémet. Könnyen zsírosodó bőr esetén érdemesebb a könnyebb,vizesebb alapú krémeket előnyben részesítenünk,míg szárazabb bőrnél a zsírosabb krémeket.
Ami, pedig a legfontosabb: VÍZ, VÍZ , VÍZ!
A szép bőr titka – acrpakolás receptek
Utoljára, pedig egy pár arcpakolás receptet szeretnék veletek megosztani, amiket bátran ki lehet próbálni,egy-egy nyugodtabb délutánon. Ne felejtsük el, hogy minden esetben megtisztított arcbőrre vigyük fel a pakolásokat.
Mézes-túrós maszk: 2 evőkanál meleg mézet keverjünk el 2 evőkanál túróval. A maszkot vigyünk fel az arcra, majd negyed óra múlva langyos vízzel távolítsuk el!
Tejes-krumplis maszk: Egy főtt krumplit törjünk össze, majd keverjük össze apróra vágott petrezselyemmel és 2 evőkanál tejjel. 15 perc leteltével mossuk le.
Tojásos-mézes pakolás: Egy felvert tojássárgájához keverjünk öt evőkanál tejet és fél teáskanál mézet, majd verjük fel egyben az egészet. Amikor a pakolás már közepesen sűrű, vigyük fel az arcunkra, majd 15 perc hatóidő után langyos vízzel öblítsük le.
Banános maszk:Az arcbőr látványra és érzésre is puhább lesz tőle. Pépesítsünk össze egy közepes méretű, érett banánt,majd kenjük fel az arcunkra és nyakunkra. 10-20 percig hagyja hatni, majd öblítse le hideg vízzel.
Ecetes pakolás: Ez egy bőrfeszesítő arcpakolás. Miután megmostuk az arcunkat, öblítsük le egy evőkanál almaecet és 2 nagy pohár víz keverékével. Egy másik hasonló kezeléshez keverjünk össze negyed pohár ecetet ugyanannyi vízzel. Vigyünk fel az arcunkra, és hagyjuk megszáradni.
Kellemes szépülést kívánunk!