Állandó hasfájás gyötör? Ez lehet a hátterében

Hogyan csökkentsd a stresszt, ezzel az állandó hasfájást is?

Kép: canva.com

Az állandó hasfájás természetesen kezelhető tünetileg például gyógyteákkal, puffadáscsökkentőkkel, görcsoldókkal, stb. A legjobb megoldás mégis az, ha megkeressük a kellemetlen érzések forrását, és ugyan sok esetben valóban lelki eredetű a gond, ennek ellenére hosszas hasfájás esetén mindenképpen keressünk fel egy szakembert, aki megerősíti a gyanúnkat és segít a megoldásban.

8 lépés a stressz csökkentésére

  1. Vegyünk róla tudomást, hogy változtatni kell. Amíg maga a felismerés nem születik meg addig nem fogunk tudni tenni a probléma ellen. Elbagatellizálhatjuk a hasfájást éppúgy, mint az összes többi tünetet, de ettől nem fog megszűnni.
  2. Vizsgáljuk meg, hogy hogyan tudjuk a jelenlévő stresszfaktorokat minimalizálni. Haladhatunk kis lépésekben: lássuk meg, hogy mi okoz stresszes állapotot, majd figyeljünk oda magunkra. Fokozatosan próbáljuk meg enyhíteni a stresszes helyzetekre adott emocionális reakcióinkat.
  3. Gyakoroljuk a stressz kezelését minden egyes nap: vegyünk mély levegőt, hunyjuk be a szemünket, olykor relaxáljunk néhány percet, hallgassunk könnyed, lágy dallamokat, levegőzzünk naponta akár többször is.
  4. Figyeljünk oda a fizikai állapotunkra is. Találjunk egy olyan mozgásformát, ami valóban ellazít – ilyen lehet a jóga, a kocogás, az úszás, de választhatunk kimondottan stresszlevezető sportokat is.
  5. Beszélgessünk másokkal, építsük a társas kapcsolatainkat, ne ragadjunk a négy fal között, mert ott bárki beleőrül az őt érő stresszes helyzetekbe.
  6. Kezeljük helyükön a dolgokat. Mérlegeljünk, hogy az adott helyzet tényleg megéri-e a ráfordított energiát és stresszt. Könnyen rá fogunk jönni, hogy sok szituációt csak mi nagyítunk fel.
  7. Legyen énidőnk! Ha nem töltünk el legalább hetente néhány órát a saját igényeink szerint, akkor hamar felhalmozódik a stressz. Egy kád meleg fürdő, a kedvenc könyvünk, filmünk, zenénk csodákra lehet képes.
  8. Kommunikáljunk! Nem kell mindennel egyedül megbirkóznunk. Sokszor már az is sokat enyhít a napi stresszen, ha valakinek beszélhetünk róla, esetleg még tanácsot, véleményt is kérhetünk.
Írta: Tolvaj Vica

Ne hagyd az utolsó pillanatra! 5 karácsonyi ajándék, amivel bárkinek örömet szerezhetsz

A hét témái

Ennyi lesz a minimálbér 2022-ben

Nagyot nő 2022-től a minimálbér összege, és a garantált bérminimum is magasabb lesz. De vajon mennyi kerül pontosan a számlára?

Nagy kedvencek – a reborn babák

Nagy kedvencek - a reborn babák Mi másra is vágynának a gyerekek, mint egy játékokkal és kalandokkal teli gyerekszobára? A szülők pedig mindent megtesznek azért, hogy ezt meg is adják a kicsiknek, hiszen az ő boldogságuk a legfontosabb. Azonban a jól megválasztott...

Jöhet az özönvíz, a trendi fellépésen nem eshet csorba!

Jöhet az özönvíz, a trendi fellépésen nem eshet csorba!   Az utóbbi években megfigyelhető az a változás, hogy az őszi, téli szezon begorombulását az eső jelzi. Nem a hó, nem a jég, hanem elsősorban az eső. Aztán olykor persze előfordul egy-két ónosabb változat,...

Budapest forrong az olvadó jégtömb miatt!

Budapest forrong az olvadó jégtömb miatt! Budapest, 2023. május 18. – Hihetetlenül meglepő látvány fogadta a bátrakat Budapesten, amikor a hajnali órákban felbukkant egy rendkívüli installáció a Millenáris területén található Széllkapu Parkban. A hatalmas, 1,5 méter...