Az eredeti lasagne recept – egyszerűbb, mint hinnéd!

Az eredeti lasagne recept – egyszerűbb, mint hinnéd!

Az eredeti lasagne recept története olyan régi, hogy akár Ciceró kedvence is lehetett ez az isteni tésztaétel. Kutatások szerint története egészen az ókorig nyúlik vissza. Persze a tucatnyi előásott szakácskönyv szinte egyike sem pontosan a mai recept alapján írja le, de rengeteg ponton vitathatatlan a hasonlóság. Az első ma ismert lasagne recept egy 1881-es szakácskönyvben jelent meg, ahol már nem kizárólag hús, sajt és tészta rétegzéséről írnak, de a paradicsom is bekerül a képbe.

Érdekesség, hogy Garfield kedvencére a 2000-es évek elején az angolok olyan szinten szeretettek volna szert tenni, hogy egy teljes tanulmányt készítettek arról, hogy a lasagne eredetileg egy középkori angol étel, ami valaha loseyns néven futott. Akkoriban ez a történet nagy port kavart, nem kizárt, hogy te is hallottál róla. Végül a londoni olasz nagykövetség közleményben tiltakozott a felvetés ellen.

eredeti lasagne recept

kép forrása: napigarfield.blog.hu

Nemzetközi felmérések szerint a lasagne a pizza után a második legkedveltebb étel a világon. Úgy tűnik szeretjük a jól variálható ételeket, ugyanis a lasagne sem csak egyféle módon készíthető. Olaszország szinte minden régiójában máshogyan készítik, de biztosan te is ismersz legalább kétféle verziót. Most az eredeti alap receptet mutatjuk meg, amit utána úgy variálsz, ahogy a kedved tartja.

Az eredeti lasagne recept | Hozzávalók 6 adaghoz

A raguhoz:

  • 25 dkg sárgarépa
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 60 dkg darált marhahús
  • 3 db nagyobb paradicsom (kiegészíthető paradicsompürével is)
  • 1 közepes zellerszár
  • 1 teáskanál kakukkfű (vagy oregánó)
  • csipet édes pirospaprika
  • só, bors (ízlés szerint)
  • csipet cukor
  • olívaolaj

A besamelhez:

  • 6 dkg vaj
  • 6 dkg liszt
  • 1 liter tej
  • 1 kávéskanál kakukkfű
  • só, bors
  • csipet szerecsendió

A tésztához:

  • 2 csomag lasagne tészta (vagy készíthetjük magunk is)

A tetejére:

  • 3 közepes paradicsom
  • reszelt sajt, parmezán, vagy bármilyen kemény sajt.
eredeti lasagne recept

kép forrása: canva.com

Az eredeti lasagne recept | Elkészítés

Mivel a ragu készül a leghosszabb ideig, így érdemes azzal kezdened az egész főzést, sütést. Ehhez vágd apróra a hagymát, zúzd össze a fokhagymát, és a répát is darabold össze apró kockákra. Olivaolajon kezdd el pirítani a hagymákat, ne hevítsd üresen az olajat sokáig, mert könnyen megég. Ha a hagyma üvegesedik, akkor mehet bele az apró darabokra vágott répa, majd a szintén felvágott zeller is.  Amikor ez elkezd levet engedni, pici színe lesz az edény tartalmának, akkor mehet rá az előre megsózott, borsozott darált hús.

A piros paprikát csak akkor tedd rá a húsra, amikor az már elkezdett párolódni.

Fokozatosan minden alapanyagot hozzáadhatsz a raguhoz, folyamatos kevergetés mellett. A hús is és a paradicsom is enged a párolódáshoz elegendő vizet magából, azonban, ha úgy látod, hogy ez nem elég, önts rá nyugodtan egy keveset, nehogy odaégjen az egész. Amikor már majdnem kész egy kevés sóval, borssal és cukorral ízesítsd. Ilyenkor már a levét megkóstolhatod, hogy érezd mennyire kell még fűszerezni. Ügyelj rá, hogy ne főzd szét a húst, mert még sütni is fogod.

Ha rutinos vagy a konyhában, és tudsz többfelé figyelni, akkor amíg készül a ragu, belekezdhetsz a besamel elkészítésébe. Fontos eleme lesz az ételnek, szóval ne felejtsd el. A besamelhez egy kisebb edényben olvaszd meg a vajat, kavargatás mellett óvatosan szórd bele a lisztet, sózd, borsozd, majd tegyél bele kakukkfüvet és szerecsendiót is. Majd fokozatosan öntsd hozzá a tejet. Amikor sűrűsödik, és csomók sincsenek már benne, akkor készen van. Az egész mindösszesen 5-6 percet vesz el a főzési időből.

eredeti lasagne recept

kép forrása: canva.com

Végül pedig kenj ki egy nagyobb tepsit vajjal, majd vékonyan teríts szét az alján egy kevés besamelt. Erre jöhet egy réteg tészta, majd rá szintén egy réteg ragu. Majd újra besamel, tészta, és ragu. Ezt addig ismételd még el nem fogynak az alapanyagok, vagy tele nem lesz a tepsi. Arra figyelj, hogy tészta és besamel réteggel zárd, majd erre kerüljön a felkarikázott paradicsom, és a sajt. Ha szeretnéd, még szórhatsz a tetejére is egy kis kakukkfüvet, csak, hogy teljes legyen a színhatás. Ha mindez megvan, akkor előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt süsd készre, és már tálalhatod is.

Jó étvágyat hozzá!

Írta: Tolvaj Vica

Palacsintarecept: mitől lesz igazán finom a palacsinta?

A hét témái

Féltékeny pillantások? Olykor a legjobbakkal is megesik [17 kép]

Féltékeny pillantások? Olykor a legjobbakkal is megesik [17 kép] Biztosan veled is volt már olyan, hogy elfogott a féltékenység egy-egy szép cipő vagy kellemes helyzet láttán. Ez teljesen normális, időnként mindenkivel megesik. Gond, akkor van, ha ez rendszeressé...

Sportolók és híres házastársaik: a látszat nem mindig fedi a valóságot

Sportolók és híres házastársaik: a látszat nem mindig fedi a valóságot Igazi álomhelyzet, amikor a sikeres sportoló és a gyönyörű színésznő egymásba szeret – mi pedig csodálva nézzük a románcukat, ami felénk, a nézők felé a legtöbb esetben tündérmesének tűnik. Pedig...

7 tipp, hogy egyedül is jól érezd magad

A szingliség tényleg olyan szörnyű? 7 tipp, hogy egyedül is jól érezd magad Egyedül lenni sokszor nem könnyű, azonban, ha már ezt dobta a gép, akkor érdemes szomorkodás helyett inkább élvezni a szingliséget. A nagy ő is könnyebben megérkezik, ha boldog és könnyed a...

Egy lájk, tucatnyi gondolat: vagyis mit jelentenek a lájkok?

Egy lájk, tucatnyi gondolat: vagyis mit jelentenek a lájkok? Lájkolta a bejegyzésedet, és nem tudod mire vélni? Lehet, hogy csak egy kedves gesztus, esetleg komolyabb jelentése van? Egyesek meggondolatlanul szórják a lájkokat, a szívecskéket és a mosolygós fejeket,...