Az íze vagy a hatása miatt iszod? Mutatjuk, hogy melyik tea mire jó

Az íze vagy a hatása miatt iszod? Mutatjuk, hogy melyik tea mire jó

Mindenki tudja, hogy a tea nagyon egészséges és finom ital. Bár mindenki máshogy issza, de valamilyen formában szinte mindenki szereti. És ugyan a „tea” szó hallatán az angolok délutáni pihenője jut az eszünkbe, a teacserje Ázsiából terjedt el. Ma pedig már a világ minden táján ismerik, és isszák valahogy. Viszont jó, ha tudjuk, hogy a tea lehet gyümölcsök, fűszerek, vagy gyógynövények főzete is és leginkább az utóbbi esetében nem baj, ha ismerjük, hogy milyen hatással lehet a szervezetünkre – főleg, ha rendszeresen fogyasztjuk.

A teákat hagyományosan hat csoportba soroljuk annak megfelelően, hogy a fermentációs, azaz az erjedési folyamat hogyan zajlott le.

Kép: canva.com

  • Fehér tea: nagyon zsenge levelek, amik nem estek át az erjedési folyamaton. Egyesek szerint ez a teatípus rendelkezik a legerősebb rákellenes tulajdonosokkal a többi teához viszonyítva.
  • Sárga tea: nagyon enyhe erjedésben van része a tealeveleknek. Nedves ruha alatt gőzölik, ezért sárgás színe lesz a teának.
  • Zöld tea: az egyik leginkább ismert teatípus. A tealeveleket nem fermentálják, kifejlett leveleket használnak. Tucatnyi tünet és betegség ellen hatásos lehet a benne lévő EGCG-flavonoidnak köszönhetően.
  • Fekete tea: Ázsia területein a fekete tea sokkal inkább vörös tea néven ismert, mert igazából vöröses színe lesz a belőle készült italnak. Erjesztett levelekből készül, és ennek a típusnak van a legmagasabb koffein tartalma teák között.
  • Oolong tea: olyan tealevelekből készül, melyeket az oxidációs folyamat felénél leállítanak. A zöld teához hasonlóan több betegség is megelőzhető a fogyasztásával, például jótékony hatása van a koleszterinszintre, és csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek, és a csontritkulás esélyét.
  • Puer tea: érdekes, hogy Kínában ezt a típust nevezik fekete teának, a mi fekete teánkkal szemben. Izgalmas folyamatokon esik át, ugyanis nem klasszikus módon erjesztik, hanem gőzölés után préseléssel tömbösítik, és nem azonnal fogyasztják, akár ötven év is eltelhet mire valaki megissza.

Tovább olvasáshoz kattints a következő oldal gombra!

A hét témái

Budapest forrong az olvadó jégtömb miatt!

Budapest forrong az olvadó jégtömb miatt! Budapest, 2023. május 18. – Hihetetlenül meglepő látvány fogadta a bátrakat Budapesten, amikor a hajnali órákban felbukkant egy rendkívüli installáció a Millenáris területén található Széllkapu Parkban. A hatalmas, 1,5 méter...

15 eset, amikor tilos a második randi

Bármennyire vágyunk arra, hogy megtaláljuk az igazit vannak olyan esetek, amikor tilos elfogadni a meghívást a második randira.

A szép bőr titkáról beszélgettünk… A szépség titka! 

A szép bőr titkáról beszélgettünk... A szépség titka! Makulátlan bőr, Hollywoodból? A szépség titka!  Vajon mi lehet a hollywoodi sztárok szépségének és karcsúságának titka? A szépség titka! A sztároknak is lehetnek pattanásaik, a bőrük mégis mindig tökéletesen néz...

A Nespresso kompatibilis komposztálható kapszulákkal a környezetet is óvjuk

Hogyan jutottunk el a Nespresso kompatibilis komposztálható kapszulákig a kávé kezdeteitől? A kávézás története rendkívül messzire nyúlik vissza. A főzési technikák sokasága vár, rengeteg lehetőség van arra, hogy hogyan készítsük el reggelente az energiát adó italt, többek között instant kávé, filteres, a jó öreg kotyogós vagy éppen a frissen őrölt változat, esetleg a kapszulás kávé.