Az íze vagy a hatása miatt iszod? Mutatjuk, hogy melyik tea mire jó

Az íze vagy a hatása miatt iszod? Mutatjuk, hogy melyik tea mire jó

Mindenki tudja, hogy a tea nagyon egészséges és finom ital. Bár mindenki máshogy issza, de valamilyen formában szinte mindenki szereti. És ugyan a „tea” szó hallatán az angolok délutáni pihenője jut az eszünkbe, a teacserje Ázsiából terjedt el. Ma pedig már a világ minden táján ismerik, és isszák valahogy. Viszont jó, ha tudjuk, hogy a tea lehet gyümölcsök, fűszerek, vagy gyógynövények főzete is és leginkább az utóbbi esetében nem baj, ha ismerjük, hogy milyen hatással lehet a szervezetünkre – főleg, ha rendszeresen fogyasztjuk.

A teákat hagyományosan hat csoportba soroljuk annak megfelelően, hogy a fermentációs, azaz az erjedési folyamat hogyan zajlott le.

Kép: canva.com

  • Fehér tea: nagyon zsenge levelek, amik nem estek át az erjedési folyamaton. Egyesek szerint ez a teatípus rendelkezik a legerősebb rákellenes tulajdonosokkal a többi teához viszonyítva.
  • Sárga tea: nagyon enyhe erjedésben van része a tealeveleknek. Nedves ruha alatt gőzölik, ezért sárgás színe lesz a teának.
  • Zöld tea: az egyik leginkább ismert teatípus. A tealeveleket nem fermentálják, kifejlett leveleket használnak. Tucatnyi tünet és betegség ellen hatásos lehet a benne lévő EGCG-flavonoidnak köszönhetően.
  • Fekete tea: Ázsia területein a fekete tea sokkal inkább vörös tea néven ismert, mert igazából vöröses színe lesz a belőle készült italnak. Erjesztett levelekből készül, és ennek a típusnak van a legmagasabb koffein tartalma teák között.
  • Oolong tea: olyan tealevelekből készül, melyeket az oxidációs folyamat felénél leállítanak. A zöld teához hasonlóan több betegség is megelőzhető a fogyasztásával, például jótékony hatása van a koleszterinszintre, és csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek, és a csontritkulás esélyét.
  • Puer tea: érdekes, hogy Kínában ezt a típust nevezik fekete teának, a mi fekete teánkkal szemben. Izgalmas folyamatokon esik át, ugyanis nem klasszikus módon erjesztik, hanem gőzölés után préseléssel tömbösítik, és nem azonnal fogyasztják, akár ötven év is eltelhet mire valaki megissza.

Tovább olvasáshoz kattints a következő oldal gombra!

A hét témái

Zellerkrémleves

Zellerkrémleves Hozzávalók a Zellerkrémleves -hez: 50 gr vöröshagyma 200 gr zellergumó 80 gr burgonya 80 gr vaj 20 gr finomliszt 150 ml tejszín őrölt fehérbors só 1 ág kakukkfű reszelt szerecsendió 2 db tojássárga Elkészítés: A zellert, burgonyát és hagymát...

3 egyszerűen elkészíthető vegán szendvicskrém

3 egyszerűen elkészíthető vegán szendvicskrém A vegán életmód sokak számára még mindig ijesztő, hiszen csak azt látják, hogy mi az, amit nem lehet. Pedig sokkal érdekesebb, hogy milyen új ízeket, recepteket fedezhetünk fel az alternatív életmódot választva. Ugyan az...

Allergia! Tények és Tévhitek!

Allergia! Tények és Tévhitek! Sajnos az allergia egyre több embert érint, olvassátok ezt a gyűjteményt a témát övező tényekről és tévhitekről.     Tévhit: A recept nélkül kapható, szájon át szedhető antihisztaminok ugyanolyan hatásosak az orrdugulás ellen,...

TAG Heuer x Porsche: a verseny bűvöletében

1963-ban a fiatal Jack Heuer a híres-hírhedt mexikói országúti autóverseny tiszteletére a Carrera (verseny) nevet adja egy új kollekciónak, melyet a pilóták elvárásai alapján könnyen leolvasható számlap és kronográf funkció jellemzett.