Az íze vagy a hatása miatt iszod? Mutatjuk, hogy melyik tea mire jó

Az íze vagy a hatása miatt iszod? Mutatjuk, hogy melyik tea mire jó

Mindenki tudja, hogy a tea nagyon egészséges és finom ital. Bár mindenki máshogy issza, de valamilyen formában szinte mindenki szereti. És ugyan a „tea” szó hallatán az angolok délutáni pihenője jut az eszünkbe, a teacserje Ázsiából terjedt el. Ma pedig már a világ minden táján ismerik, és isszák valahogy. Viszont jó, ha tudjuk, hogy a tea lehet gyümölcsök, fűszerek, vagy gyógynövények főzete is és leginkább az utóbbi esetében nem baj, ha ismerjük, hogy milyen hatással lehet a szervezetünkre – főleg, ha rendszeresen fogyasztjuk.

A teákat hagyományosan hat csoportba soroljuk annak megfelelően, hogy a fermentációs, azaz az erjedési folyamat hogyan zajlott le.

Kép: canva.com

  • Fehér tea: nagyon zsenge levelek, amik nem estek át az erjedési folyamaton. Egyesek szerint ez a teatípus rendelkezik a legerősebb rákellenes tulajdonosokkal a többi teához viszonyítva.
  • Sárga tea: nagyon enyhe erjedésben van része a tealeveleknek. Nedves ruha alatt gőzölik, ezért sárgás színe lesz a teának.
  • Zöld tea: az egyik leginkább ismert teatípus. A tealeveleket nem fermentálják, kifejlett leveleket használnak. Tucatnyi tünet és betegség ellen hatásos lehet a benne lévő EGCG-flavonoidnak köszönhetően.
  • Fekete tea: Ázsia területein a fekete tea sokkal inkább vörös tea néven ismert, mert igazából vöröses színe lesz a belőle készült italnak. Erjesztett levelekből készül, és ennek a típusnak van a legmagasabb koffein tartalma teák között.
  • Oolong tea: olyan tealevelekből készül, melyeket az oxidációs folyamat felénél leállítanak. A zöld teához hasonlóan több betegség is megelőzhető a fogyasztásával, például jótékony hatása van a koleszterinszintre, és csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek, és a csontritkulás esélyét.
  • Puer tea: érdekes, hogy Kínában ezt a típust nevezik fekete teának, a mi fekete teánkkal szemben. Izgalmas folyamatokon esik át, ugyanis nem klasszikus módon erjesztik, hanem gőzölés után préseléssel tömbösítik, és nem azonnal fogyasztják, akár ötven év is eltelhet mire valaki megissza.

Tovább olvasáshoz kattints a következő oldal gombra!

A hét témái

Aromaterápia stressz, álmatlanság és megfázás ellen

Aromaterápia stressz, álmatlanság és megfázás ellen   A mindennapi életben mindannyian szembesülünk feszültséggel, megfázással és általános betegségekkel. Az ilyenkor használt ismert gyógyszerek mellett jó otthoni aromaterápiát végezni.   Az aromaterápiát...

Inzulinrezisztencia – Mik a tünetei és hogyan kezelhető?

Inzulinrezisztencia - Mik a tünetei és hogyan kezelhető? Az inzulinrezisztenciát a cukorbetegség előszobájának is szokták nevezni a szakemberek, ennek az az oka, hogy a szervezet inzulinrezisztencia esetén folyamatosan kompenzáló folyamatokat végez, ezek kimerülése...

Maszturbáció előnyei az egészségedre nézve

Maszturbáció előnyei az egészségedre nézve Maszturbáció jelentése A maszturbáció során nemi élvezet adunk saját magunknak a nemi szervek érintésével, dörzsölésével. Köztudott, hogy a maszturbáció nagyon kellemes érzés, sőt még az egészségedre is jó hatással van....

7+1 tipp a fenntarthatóbb gardróbért

7+1 tipp a fenntarthatóbb gardróbért Már számon se tudod tartani, hogy milyen és mennyi ruhád van? Mielőtt új ruhát vásárolsz, vagy rendelsz érdemes átgondolni néhány dolgot a fenntarthatóbb gardróbért. A koronavírus okozta bezártság ahelyett, hogy visszavett volna az...