Az íze vagy a hatása miatt iszod? Mutatjuk, hogy melyik tea mire jó

Az íze vagy a hatása miatt iszod? Mutatjuk, hogy melyik tea mire jó

Mindenki tudja, hogy a tea nagyon egészséges és finom ital. Bár mindenki máshogy issza, de valamilyen formában szinte mindenki szereti. És ugyan a „tea” szó hallatán az angolok délutáni pihenője jut az eszünkbe, a teacserje Ázsiából terjedt el. Ma pedig már a világ minden táján ismerik, és isszák valahogy. Viszont jó, ha tudjuk, hogy a tea lehet gyümölcsök, fűszerek, vagy gyógynövények főzete is és leginkább az utóbbi esetében nem baj, ha ismerjük, hogy milyen hatással lehet a szervezetünkre – főleg, ha rendszeresen fogyasztjuk.

A teákat hagyományosan hat csoportba soroljuk annak megfelelően, hogy a fermentációs, azaz az erjedési folyamat hogyan zajlott le.

Kép: canva.com

  • Fehér tea: nagyon zsenge levelek, amik nem estek át az erjedési folyamaton. Egyesek szerint ez a teatípus rendelkezik a legerősebb rákellenes tulajdonosokkal a többi teához viszonyítva.
  • Sárga tea: nagyon enyhe erjedésben van része a tealeveleknek. Nedves ruha alatt gőzölik, ezért sárgás színe lesz a teának.
  • Zöld tea: az egyik leginkább ismert teatípus. A tealeveleket nem fermentálják, kifejlett leveleket használnak. Tucatnyi tünet és betegség ellen hatásos lehet a benne lévő EGCG-flavonoidnak köszönhetően.
  • Fekete tea: Ázsia területein a fekete tea sokkal inkább vörös tea néven ismert, mert igazából vöröses színe lesz a belőle készült italnak. Erjesztett levelekből készül, és ennek a típusnak van a legmagasabb koffein tartalma teák között.
  • Oolong tea: olyan tealevelekből készül, melyeket az oxidációs folyamat felénél leállítanak. A zöld teához hasonlóan több betegség is megelőzhető a fogyasztásával, például jótékony hatása van a koleszterinszintre, és csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek, és a csontritkulás esélyét.
  • Puer tea: érdekes, hogy Kínában ezt a típust nevezik fekete teának, a mi fekete teánkkal szemben. Izgalmas folyamatokon esik át, ugyanis nem klasszikus módon erjesztik, hanem gőzölés után préseléssel tömbösítik, és nem azonnal fogyasztják, akár ötven év is eltelhet mire valaki megissza.

Tovább olvasáshoz kattints a következő oldal gombra!

A hét témái

A sztárok sem tökéletesek: 5 híresség, aki megcsalta a párját

A sztárok sem tökéletesek: 5 híresség, aki megcsalta a párját Ugyan szeretjük makulátlannak látni kedvenceinket, de a szívünk legmélyén tudjuk, hogy ők is emberek, és hajlamosak tévútra lépni. Ezzel az 5 hírességgel is ez történt, amiért legtöbbjüknek tönkre is ment a...

Smink tippek, hogy mindig fiatalosan nézzünk ki

Smink tippek nem csak kezdőknek. Az évek számának növekedésével, sajnos a ráncok száma is nő, azonban a bőr rugalmassága csökken, használjunk bármilyen csoda krémet. Smink tippek nem csak idősebbeknek Ahogy változik a bőrünk, úgy kell változtatnunk a sminkelési...

Te sem tudsz aludni? 9 tipp, hogy a nyári melegben is jól aludj

Te sem tudsz aludni? 9 tipp, hogy a nyári melegben is jól aludj A nyárról leginkább az önfeledt szórakozás, a strandolás és a fesztiválok jutnak eszünkbe. Viszont a kellemes oldala mellett a meleg akár alvás problémákhoz is vezethet. A hőségben a legjobb alvók is...

5 ok, amiért újra népszerűek a turkálók

5 ok, amiért újra népszerűek a turkálók A turkáló! - A másodkézből beszerzett holmik időszakát éljük, s ezt a legtöbbek esetében a takarékosság indokolja. Persze szép számmal akadnak olyan ruhadarabok, tárgyak, eszközök, melyek kapcsán nem érdemes kompromisszumot...