Cukormentes karácsonyi sütemények, hogy ne lelkifurdalással végződjön az ünnep

Amikor az ünnepi asztalon legalább ötféle finomabbnál finomabb süti hever, szinte lehetetlen megállni, hogy mindet megkóstoljuk. És nem kell hozzá matekzseninek lenni, hogy kiszámoljuk, hogy ha csak egy szeletet eszünk mindenből az hány szelet lesz a végén… Ezek a sütik a hagyományos felállás szerint tele vannak cukorral, így nem csoda, ha karácsony végére úgy érezzük magunkat, mint, aki felfalta a világ minden édességét. Hogy elkerüljük a cukorsokkot jó döntés, ha legalább ezt az összetevőt kihagyjuk a süteményekből és egészségesebbre vesszük a figurát. Mutatjuk, hogy hogyan hagyható el a cukor úgy, hogy finom maradjon a sütemény. Cukormentes karácsonyi sütemények, hogy semmi jóból ne kelljen kimaradnod.

Tiramisu

Kép: canva.com

Hozzávalók a krémhez:

  • 1 ek vaníliakivonat
  • 75 dkg mascarpone
  • 3 db közepes tojás
  • 6 ek xilit vagy eritrit

Hozzávalók a babapiskótához:

A babapiskótát készen is megvásárolhatjuk, de ha biztosan tudni akarjuk, hogy nem tartalmaz cukrot, inkább készítsük el magunk.

  • 1 csipet só
  • 2 ek liszt
  • 4 ek zab vagy teljes-kiőrlésű liszt
  • 50 g darált xilit vagy eritrit
  • 3 db közepes tojás

További hozzávalók:

  • 4 ek kakaópor
  • 2 dl kávé
  • 1 ek rum vagy rumaroma

Elkészítés:

A piskóta elkészítéséhez válasszuk ketté a tojásokat, majd a fehérjét verjük habosra egy csipet sóval. A sárgáját pedig keverjük ki az édesítőszerrel, majd tegyük hozzá mindkét fajta lisztet és dolgozzuk össze. Ezután forgassuk össze a felvert fehérjével. Töltsünk tele egy habzsákot az így kapott masszával és húzzunk a sütőpapírral kibélelt tepsibe kb. 1,5 cm széles és 7 cm hosszú tészta csíkokat. Majd előmelegített sütőben 180 fokon süssük meg őket. 20 perc sütés után hagyjuk kihűlni az elkészült piskótánkat.

A krémhez habosítsuk a mascarponet, illetve a tojások sárgáját a vaníliával és az édesítőszerrel elkeverve melegítsük vízgőz fölött, majd ezt is keverjük habosra. Utána a két krémet keverjük össze. Ezután vegyünk elő egy tepsit, és kezdjük el rétegesen egymásra pakolni a piskótákat és a krémet, úgy, hogy minden réteg kapjon a rummal elkevert kávéból is. A babapiskótával kezdjük, kenjünk rá krémet, majd öntsünk rá a kávéból és szórjuk meg kakaóporral. Mindaddig rétegezzük még el nem fogynak az alapanyagok.

Tovább olvasáshoz kattints a következő oldal gombra!