Dependens személyiségzavar, amikor nem működik egyedül az életed

Dependens személyiségzavar, amikor nem működik egyedül az életed

A világhoz való viszonyulásunk önértékelésünk függvénye. A dependens személyiségzavar jellemzője, hogy az egyén nem értékeli annyira magát, hogy felvállalja az érzéseit, a gondolatait, a döntéseit sokszor nem csak mások, de saját maga előtt sem. Olyan komoly szorongással, és önértékelési zavarral áll szemben, ami blokkolja az élet számos területét. A betegséget először 1980-ban írták le, de a passzív-agresszióhoz kapcsolódóan korábban is ismertek voltak a személyiségzavarral járó tünetek.

Még belegondolni is hátborzongató, hogy úgy éljük az életünket, hogy semmiért nem merünk kiállni, nem merjük felvállalni a gondolatainkat, a cselekedeteinket, a döntéseinket, és mindez nem egy szándékos kerülő mechanizmus, hanem egy mélyről jövő szorongás. A dependens személyiségzavarral küzdők az életük minden percében úgy érzik, hogy egyedül nem tudnak létezni. Valaki mindig kell, aki fogja a kezüket, aki rábólint minden tettükre.

Honnan eredhet a betegség?

Kép: canva.com

A dependens személyiségzavar kíméletlen tünetei főként kora felnőttkorban jelentkeznek, így a családtól, a szülőktől való elszakadáshoz köthető leginkább. Illetve feltevések szerint a következetlen szülői reagálásokból, a gyermek fölötti túlzott kontrollból és a fiatalkori önállóság kritizálásából fakadhat. Érdekesség, hogy a betegséget gyakrabban állapítják meg nőknél, mint férfiaknál.

 

Milyen jelei vannak a dependens személyiségzavarnak?

Kép: canva.com

A betegséggel küzdők extrém módon alárendelik magukat másoknak, nem képesek egyedül döntéseket hozni, legyen szó egészen apró, vagy éppen nagyobb dilemmáról. Éppúgy problémát okozhat a megfelelő ruha kiválasztása, mint az életét komolyan befolyásoló döntések. Fontos, hogy mindig legyen mellette valaki, aki segít a döntésekben, különben elveszve érzi magát, ami depresszióhoz is vezethet.

További jelek lehetnek…

  • túlzott igény arra, hogy gondját viseljék,
  • el sem tudja képzelni, hogy önállóan bármire is képes lehet,
  • folyamatos visszaigazolást vár másoktól, különben elveszettnek érzi magát a világban,
  • retteg attól, hogy elhagyják, úgynevezett szeparációs szorongásban szenved,
  • ha mégis elveszít egy közelebbi hozzátartozóját, akkor rögtön pótolni akarja őt,
  • nehezen lép fel másokkal szemben, nem képes a saját véleményét kifejezni, ha az nem egyezik a vele szembeállóéval,
  • irreálisan fél az egyedülléttől.

Az ilyen személyek esetében állandóan jelen van az inkompetencia és a reménytelenség érzése, negatív életszemlélettel élik a mindennapjaikat, és nem fogadják el, hogy egyedül bármi is sikerülhet nekik. Hajlamosak a felelősség elhárítására, és mások kívánságainak passzív elfogadására.

 

Lehet egészséges kapcsolata egy dependens személyiségzavarban szenvedőnek?

Kép: canva.com

Akár párkapcsolatról, akár baráti viszonyról beszélünk nagyon nehéz helyzetben van mind a beteg, mind a mellette álló, mivel az állandó megerősítés igénye miatt képtelenség, hogy egyenrangú félként álljanak a kapcsolatban. A dependens személyiségzavar állandóan arra készteti az embert, hogy a másik egyén alá rendelje magát, a másik félnek pedig nagyon megterelő lehet a folytonos támogatás. Az emberi kapcsolatokat bármilyen szintűek is megnehezíti, ha folyton döntéseket kell a másik helyett hozni, ha csak arról szól a kapcsolat, hogy a másik kielégítő támogatást adjon.

Sajnos az sem kizárt, hogy nem csak jó szándékú emberek veszik körül a beteget és valaki visszaél a helyzettel. Az állandó függőség igénye olyan szintű alárendeltséghez vezethet, hogy bármire képes az ember, amit a másik elvár csak, hogy ne veszítse el. Netán olyan dolgokat tesz meg a félelem árnyékában, amiket egyébként nem szeretne, nehogy elhagyja a „támogatója”. Kellemetlen helyzetekbe kerülhet a beteg és súlyos következményei lehetnek, így, ha tapasztalod magadon vagy a környezetedben bárkin a leírt tüneteket, javasolt pszichológushoz fordulni. Terápiával komoly javulás érhető el, kialakítható egy sokkal egészségesebb hozzáállás a betegben, egy minőségibb élet reményében. A kognitív  viselkedésterápia képes megtanítani a beteget arra, hogy hatékonyan és bátran cselekedjen.

Írta: Tolvaj Vica

Az önismeret fejlesztése 5 egyszerű lépésben

A hét témái

Rettegésre hangolva: a 10 legjobb horrorfilm

Rettegésre hangolva: a 10 legjobb horrorfilm Ha unod már a romantikus filmekkel teli hétvégéket, és valami izgalmasabbra vágysz, esetleg még rettegnél is egy keveset – ami egyébként meg kell jegyeznünk, irtó romantikus, ha a pasiddal teszed, hiszen a félelem mindenkit...

A legjobb ruha az első randevúra

Hogyan találjuk meg a legjobb ruhát az első randevúra? Az első találkozó minden pár életében fontos, legyen az megbeszélt vagy teljesen spontán. Viszont onnantól, hogy kimondtuk, ez egy randi szinte rögtön nyomás alá kerülünk, hiszen a legmagabiztosabb emberek is...

Glamour-, Erotikus- Budoir fotózás – miért lehet jó Neked?

Glamour-, Erotikus- Budoir fotózás - miért lehet jó Neked?   Mit jelent a glamour, a budoir vagy az erotikus fotózás? Mit adhatnak az ilyen gyönyörű képek egy nőnek? Mi a különbség, mitől szépek ezek a fotók? Minden nőnek elemi igénye, hogy szépnek, szexinek...

Babatervezés és babavárás

Babatervezés és babavárás Mire kell figyelni a nőknek és férfiaknak, az új családtag érkezése előtt és után? Egy gyermek érkezése megváltoztatja az életünket, és sok esetben már a terhességre való felkészülésben vagy a fogantatás előtti időszakban is érdemes...