Dependens személyiségzavar, amikor nem működik egyedül az életed

Dependens személyiségzavar, amikor nem működik egyedül az életed

A világhoz való viszonyulásunk önértékelésünk függvénye. A dependens személyiségzavar jellemzője, hogy az egyén nem értékeli annyira magát, hogy felvállalja az érzéseit, a gondolatait, a döntéseit sokszor nem csak mások, de saját maga előtt sem. Olyan komoly szorongással, és önértékelési zavarral áll szemben, ami blokkolja az élet számos területét. A betegséget először 1980-ban írták le, de a passzív-agresszióhoz kapcsolódóan korábban is ismertek voltak a személyiségzavarral járó tünetek.

Még belegondolni is hátborzongató, hogy úgy éljük az életünket, hogy semmiért nem merünk kiállni, nem merjük felvállalni a gondolatainkat, a cselekedeteinket, a döntéseinket, és mindez nem egy szándékos kerülő mechanizmus, hanem egy mélyről jövő szorongás. A dependens személyiségzavarral küzdők az életük minden percében úgy érzik, hogy egyedül nem tudnak létezni. Valaki mindig kell, aki fogja a kezüket, aki rábólint minden tettükre.

Honnan eredhet a betegség?

Kép: canva.com

A dependens személyiségzavar kíméletlen tünetei főként kora felnőttkorban jelentkeznek, így a családtól, a szülőktől való elszakadáshoz köthető leginkább. Illetve feltevések szerint a következetlen szülői reagálásokból, a gyermek fölötti túlzott kontrollból és a fiatalkori önállóság kritizálásából fakadhat. Érdekesség, hogy a betegséget gyakrabban állapítják meg nőknél, mint férfiaknál.

 

Milyen jelei vannak a dependens személyiségzavarnak?

Kép: canva.com

A betegséggel küzdők extrém módon alárendelik magukat másoknak, nem képesek egyedül döntéseket hozni, legyen szó egészen apró, vagy éppen nagyobb dilemmáról. Éppúgy problémát okozhat a megfelelő ruha kiválasztása, mint az életét komolyan befolyásoló döntések. Fontos, hogy mindig legyen mellette valaki, aki segít a döntésekben, különben elveszve érzi magát, ami depresszióhoz is vezethet.

További jelek lehetnek…

  • túlzott igény arra, hogy gondját viseljék,
  • el sem tudja képzelni, hogy önállóan bármire is képes lehet,
  • folyamatos visszaigazolást vár másoktól, különben elveszettnek érzi magát a világban,
  • retteg attól, hogy elhagyják, úgynevezett szeparációs szorongásban szenved,
  • ha mégis elveszít egy közelebbi hozzátartozóját, akkor rögtön pótolni akarja őt,
  • nehezen lép fel másokkal szemben, nem képes a saját véleményét kifejezni, ha az nem egyezik a vele szembeállóéval,
  • irreálisan fél az egyedülléttől.

Az ilyen személyek esetében állandóan jelen van az inkompetencia és a reménytelenség érzése, negatív életszemlélettel élik a mindennapjaikat, és nem fogadják el, hogy egyedül bármi is sikerülhet nekik. Hajlamosak a felelősség elhárítására, és mások kívánságainak passzív elfogadására.

 

Lehet egészséges kapcsolata egy dependens személyiségzavarban szenvedőnek?

Kép: canva.com

Akár párkapcsolatról, akár baráti viszonyról beszélünk nagyon nehéz helyzetben van mind a beteg, mind a mellette álló, mivel az állandó megerősítés igénye miatt képtelenség, hogy egyenrangú félként álljanak a kapcsolatban. A dependens személyiségzavar állandóan arra készteti az embert, hogy a másik egyén alá rendelje magát, a másik félnek pedig nagyon megterelő lehet a folytonos támogatás. Az emberi kapcsolatokat bármilyen szintűek is megnehezíti, ha folyton döntéseket kell a másik helyett hozni, ha csak arról szól a kapcsolat, hogy a másik kielégítő támogatást adjon.

Sajnos az sem kizárt, hogy nem csak jó szándékú emberek veszik körül a beteget és valaki visszaél a helyzettel. Az állandó függőség igénye olyan szintű alárendeltséghez vezethet, hogy bármire képes az ember, amit a másik elvár csak, hogy ne veszítse el. Netán olyan dolgokat tesz meg a félelem árnyékában, amiket egyébként nem szeretne, nehogy elhagyja a „támogatója”. Kellemetlen helyzetekbe kerülhet a beteg és súlyos következményei lehetnek, így, ha tapasztalod magadon vagy a környezetedben bárkin a leírt tüneteket, javasolt pszichológushoz fordulni. Terápiával komoly javulás érhető el, kialakítható egy sokkal egészségesebb hozzáállás a betegben, egy minőségibb élet reményében. A kognitív  viselkedésterápia képes megtanítani a beteget arra, hogy hatékonyan és bátran cselekedjen.

Írta: Tolvaj Vica

Az önismeret fejlesztése 5 egyszerű lépésben

A hét témái

Önismereti játékok: hogy egyszerűbben haladj előre

Önismereti játékok: hogy egyszerűbben haladj előre Az önismeret fejlesztésének tucatnyi módja van: elmélyülhetsz magadban, meditálhatsz, sportolhatsz, vagy beleáshatod magad a tengernyi önismereti könyv valamelyikébe, de az is lehet, hogy egy társas eseményen kerülsz...

Esküvői ruha, ami kifejezi az egyéniségünket

Esküvői ruha, ami kifejezi az egyéniségünket A klasszikus fehér esküvői ruha mindig stílusos marad, függetlenül attól, hogy milyen trendek jelennek meg évről évre a kifutókon. A fehér színű menyasszonyi ruha az 1800-as években jelent meg, méghozzá Viktória királynő...

5 tipp a téli fáradtság ellen

5 tipp a téli fáradtság ellen Ahogy közeledünk az év végéhez egyre nehezebben kelsz ki reggelente az ágyból? Puha és csábító az ágy, és a szundi gombot is irtó könnyű nyomogatni? A fáradtságérzet, ami minden reggel visszahúz a párnák közé, nemcsak a te reggeleidet...

9 tinifilm, amire ma is nosztalgiával gondolunk

9 tinifilm, amire ma is nosztalgiával gondolunk A tinédzserkor az életünk egyik legmeghatározóbb szakasza. Gyerekből felnőtté cseperedünk, de egy jó darabig sehová sem tartozunk igazán. Már nem érezzük magunkat teljesen gyereknek, de még nem kezelnek felnőttként....