Egy orvos a saját spermáját használta mesterséges megtermékenyítésre

Magyarországon lehetséges, hogy egy orvos a saját spermáját használja a mesterséges megtermékenyítés során?

A Netflix saját gyártású dokumentumfilmje Apánk címmel 2022 első felében jelent meg. A film alig több másfél óránál mégis hátborzongató hatással van a nézőre. A történet a 70-es évek Amerikájában játszódik. Dr. Donald Cline meddőségi szakorvos saját spermájával, mesterséges úton, több mint 90 nőt termékenyít meg. Tevékenysége hosszú-hosszú évtizedekig titokban maradt.

Akkoriban elképzelhetetlen volt, hogy kiderüljön, mi történik Dr. Cline rendelőjében, így szentül hitte az orvos, hogy soha nem tudja meg senki az igazságot. Az internet még nem létezett, így a DNS tesztek eredményei sem kerülhettek fel semmilyen elérhető adatbázisba. Azonban a rohamosan fejlődő technológia, az online világa és egy végetlenül kíváncsi nő mégis kiderítette és napvilágra hozta Cline titkát.

Az első testvér: Jacoba Ballard, aki tudni szerette volna, hogy ki az édesapja

Kép: © Shutterstock

Ballard abban a tudatban élt, hogy egy orvostanhallgató lehet a vér szerinti édesapja és egy donort maximum 2-3 esetben használhattak, így legfeljebb ennyi féltestvére lehet. Azonban a nő nagyot tévedett, hiszen az évek során egyre több és több emberről derült ki, hogy a féltestvére. Családok omlottak össze az így feltáruló titok nyomán.

A nő már a húszas éveiben járt, amikor megjelentek a házhoz rendelhető DNS tesztek, mivel kíváncsi volt, hogy vannak-e féltestvérei, így csinált egyet. Az eredmény igen meglepő volt, mivel a teszt azt jelezte, hogy legalább egy tucat féltestvére van. Szinte azonnal nyomozásba kezdett, hogy megtalálja az apját, és felkutassa a féltestvéreit is. A szálak nagyon gyorsan elvezettek Dr. Donald Cline-hoz, akiről az is kiderült, hogy minden féltestvér édesanyjának ő volt az orvosa.

Az orvos motivációja nem teljesen ismert, mivel nem volt hajlandó nyilatkozni. Így a film is alig tér ki rá, ami érthető hiszen csak találgatások vannak ez ügyben. Azt viszont lehet tudni, hogy nem csak azoknál a pároknál alkalmazta a saját spermáját, ahol a férfi nemzőanyaga alkalmatlan volt megtermékenyítésre, sokkal inkább hatalmi és rasszista indíttatása volt a választásainak. Ugyanis megfigyelhető, hogy a kiválasztott nők mind világos bőrűek, és kék szeműek, ami egyfajta bizarr fajvédelemre utal.

Cline az orvosi praxisa mellett lelkészként is tevékenykedett egy olyan egyház köreiben, ahol a férfiak esetében minél több utód születik, annál nagyobb hatalommal bír az illető. A film ezt a szálat krimi hatása ellenére kevésbé göngyölíti fel, így tényleg csak halvány képet kaphatunk a történet ezen oldaláról.

Kis közösségek

Miután Jacoba kiderítette, hogy kik is egészen pontosan a féltestvérei, meglepve tapasztalta, hogy igen közel élnek egymáshoz szinte mind. Többségük ugyanis 40-50 kilométeres körzeten belül lakik, és félelmetes, hogy mennyire hasonlítanak egymásra, legtöbben kék szeműek és szőkék. Mivel egészen kis közösségről beszélhetünk ijesztően nagy az esélye, hogy két féltestvér összeházasodik úgy, hogy nem is tudnak arról, hogy rokoni szálakkal is kötődnek egymáshoz, így megnőtt annak az esélye, hogy vérfertőző kapcsolatok jöjjenek létre.

Tovább olvasáshoz kattints a következő oldal gombra!

A hét témái

Hogy a randi ne tipródással végződjön…

Hogy a randi ne tipródással végződjön…   Itt a várva-várt randi. Talán most jön el az igazi fordulat. Fodrász, körmös, szőrtelenítés pipa. Még jó, hogy a kozmetikusnál múlt héten voltam, így a kis sebhelyek gyönyörűen begyógyulnak. Már megrendeltem az új rúzst,...

6 tipp, ami segít formába lendülni nyárra

6 tipp, ami segít formába lendülni nyárra A téli hónapok a legtöbbünk testén nyomot hagynak kisebb-nagyobb zsírpárnák formájában, amit leginkább akkor veszünk észre amikor lekerül a téli kabát. Viszont bármennyi plusz kilóról is van szó, nem érdemes pánikba esni, mert...

Tudtad? Ezért csukjuk be a szemünket csókolózás közben

Már régóta vártuk a választ arra, hogy miért csukjuk be a szemünket csókolózás közben. Ösztönből cselekszünk vagy valami más áll a háttérben? Íme a tudományos válasz.
Hihetetlen, de kitartó csókolózással még a Guinness rekordok könyvébe is be lehet kerülni. Legalábbis annak a párnak sikerült, akik 58 órán és 35 percen keresztül folyamatosan csókolózott nem törődve az egyéb szükségleteikkel – arról ugyanis nincs hír, hogy közben hogyan ettek, ittak vagy voltak-e mosdóban.

Levélbe zárt gyógyhatás – aloe vera

Aloe vera Több mint kétszáz hatóanyagával az Aloe vera (aloé) szinte egyedülálló a növényvilágban. Tartalmazza a teljes vitaminskálát, több mint húszféle létfontosságú ásványi anyagot, nyomelemet, különböző szacharidokat, aminosavakat, és számos enzimet....