Egy orvos a saját spermáját használta mesterséges megtermékenyítésre

Magyarországon lehetséges, hogy egy orvos a saját spermáját használja a mesterséges megtermékenyítés során?

A Netflix saját gyártású dokumentumfilmje Apánk címmel 2022 első felében jelent meg. A film alig több másfél óránál mégis hátborzongató hatással van a nézőre. A történet a 70-es évek Amerikájában játszódik. Dr. Donald Cline meddőségi szakorvos saját spermájával, mesterséges úton, több mint 90 nőt termékenyít meg. Tevékenysége hosszú-hosszú évtizedekig titokban maradt.

Akkoriban elképzelhetetlen volt, hogy kiderüljön, mi történik Dr. Cline rendelőjében, így szentül hitte az orvos, hogy soha nem tudja meg senki az igazságot. Az internet még nem létezett, így a DNS tesztek eredményei sem kerülhettek fel semmilyen elérhető adatbázisba. Azonban a rohamosan fejlődő technológia, az online világa és egy végetlenül kíváncsi nő mégis kiderítette és napvilágra hozta Cline titkát.

Az első testvér: Jacoba Ballard, aki tudni szerette volna, hogy ki az édesapja

Kép: © Shutterstock

Ballard abban a tudatban élt, hogy egy orvostanhallgató lehet a vér szerinti édesapja és egy donort maximum 2-3 esetben használhattak, így legfeljebb ennyi féltestvére lehet. Azonban a nő nagyot tévedett, hiszen az évek során egyre több és több emberről derült ki, hogy a féltestvére. Családok omlottak össze az így feltáruló titok nyomán.

A nő már a húszas éveiben járt, amikor megjelentek a házhoz rendelhető DNS tesztek, mivel kíváncsi volt, hogy vannak-e féltestvérei, így csinált egyet. Az eredmény igen meglepő volt, mivel a teszt azt jelezte, hogy legalább egy tucat féltestvére van. Szinte azonnal nyomozásba kezdett, hogy megtalálja az apját, és felkutassa a féltestvéreit is. A szálak nagyon gyorsan elvezettek Dr. Donald Cline-hoz, akiről az is kiderült, hogy minden féltestvér édesanyjának ő volt az orvosa.

Az orvos motivációja nem teljesen ismert, mivel nem volt hajlandó nyilatkozni. Így a film is alig tér ki rá, ami érthető hiszen csak találgatások vannak ez ügyben. Azt viszont lehet tudni, hogy nem csak azoknál a pároknál alkalmazta a saját spermáját, ahol a férfi nemzőanyaga alkalmatlan volt megtermékenyítésre, sokkal inkább hatalmi és rasszista indíttatása volt a választásainak. Ugyanis megfigyelhető, hogy a kiválasztott nők mind világos bőrűek, és kék szeműek, ami egyfajta bizarr fajvédelemre utal.

Cline az orvosi praxisa mellett lelkészként is tevékenykedett egy olyan egyház köreiben, ahol a férfiak esetében minél több utód születik, annál nagyobb hatalommal bír az illető. A film ezt a szálat krimi hatása ellenére kevésbé göngyölíti fel, így tényleg csak halvány képet kaphatunk a történet ezen oldaláról.

Kis közösségek

Miután Jacoba kiderítette, hogy kik is egészen pontosan a féltestvérei, meglepve tapasztalta, hogy igen közel élnek egymáshoz szinte mind. Többségük ugyanis 40-50 kilométeres körzeten belül lakik, és félelmetes, hogy mennyire hasonlítanak egymásra, legtöbben kék szeműek és szőkék. Mivel egészen kis közösségről beszélhetünk ijesztően nagy az esélye, hogy két féltestvér összeházasodik úgy, hogy nem is tudnak arról, hogy rokoni szálakkal is kötődnek egymáshoz, így megnőtt annak az esélye, hogy vérfertőző kapcsolatok jöjjenek létre.

Tovább olvasáshoz kattints a következő oldal gombra!

A hét témái

12 ok, amiért igazán lehet egy nőt szeretni

12 ok, amiért igazán lehet egy nőt szeretni Hogy miért is lehet igazán szeretni egy nőt? Millió dolog miatt, azonban a következő illusztrációsorozat rávilágít néhány nagyon cuki dologra, ami miatt mindenképpen lehet egy nőt szeretni. A Lingvistov nevű csapat – akik...

Férfi pulóverek és pólók – ezekkel töltsd fel a gardróbodat!

A pólók és a pulóverek egy férfi ruhatárának alapvető elemei, mégis nagyon eltérő megjelenést tudnak kölcsönözni. Ez a hatalmas kínálatnak köszönhető, ugyanis nagyon sokféle póló és pulóver kapható, így bármilyen stílust is képviselsz, garantáltan megtalálod azt, ami a leginkább megfelel számodra.

5+1 őszi szépségápolási tipp

5+1 őszi szépségápolási tipp: ne csak nyáron legyél ragyogóan szép Bőrünk védelme minden évszakban fontos, de minden évszak más szépségápolási rutint igényel. Mások a körülmények, így mástól kell óvni magunkat. És valljuk be, ha csak nincsenek meg a saját bevált...

9 szabály, ami jól jöhet, ha távkapcsolatban éltek

9 szabály, ami jól jöhet, ha távkapcsolatban éltek A szerelem nem ismer határokat – és ez ma már szó szerint igaz, hiszen sosem lehet tudni, hogy az ország, vagy a világ melyik szegletében találjuk meg a párunkat. A koronavírus pedig erre csak rádobott egy újabb...