Az egyszerű, de nagyszerű: skót tojás | Recept
Kép forrása: streetkitchen.hu/hust-hussal/skot-tojas-omg/
Hozzávalók
-
4 db tojás
-
400 g darált hús
-
só, bors
-
1 csokor petrezselyem
-
1 ág rozmaring
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 tk mustár
-
bő olaj a sütéshez
A BUNDÁHOZ:
-
100g liszt
-
2 db tojás
-
100g zsemlemorzsa
Elkészítés: skót tojás | Recept
Forrástól számított 6 percig főzöm a tojásokat, így még a sárgájuk folyós marad. (Fontos, hogy ne legyen teljesen keményre főzve, de teljesen lágy sem maradhat!) Miután a főzési idő letelt, a tojásokat hideg vízben hagyjuk kihűlni.
A következő lépésben: a darált húst fűszerezem (sóval, borssal, az apróra vágott földfűszerekkel, a zúzott fokhagymákkal, a mustárral és a szójaszósszal), majd 4 egyenlő részre osztom, és vékonyra lapogatom őket. A tojásokat megpucolom nagyon óvatosan, hogy sehol ne sérüljön. A 4 kilapogatott húskorongra helyezem őket és megpróbálom rásimítani. Miután szépen bevontam őket és sehol sem látható a tojás bepanírozom a 4 már hússal fedett tojást. Először a lisztbe forgatom utána a tojásba a végén a zsemlemorzsában majd bő olajban kisütöm. Ha már aranybarnára sült kiveszem az olajból és papírtörlőn lecsepegtetem a felesleges olajat róla.
Köretként leginkább egy friss saláta passzol hozzá és fogyaszthatjuk reggelinek!
Tálalási és fogyasztási tanácsok:
A Skót tojás egy nagyon ízletes és tápláló étel, amelyet általában reggelire vagy brunchra szoktak fogyasztani. Az alábbiakban adunk néhány tálalási és fogyasztási tanácsot a Skót tojáshoz:
Tálalás:
- A Skót tojást legjobb forró tányérra adagolni, hogy megőrizze a hőmérsékletét.
- A tojást lehet kísérni toasttal, pirítóssal, sült szalonnával, paradicsommal vagy más zöldségekkel, amelyek kiegészítik az ízét.
- A tálalás előtt a Skót tojást szokták megszórni friss petrezselyemmel vagy kaporral.
Fogyasztás:
- A Skót tojás kitűnő választás lehet egy tápláló reggelihez vagy egy tartalmas brunchhoz.
- A tojás fehérjéje és sárgája is tele van tápanyagokkal, így megfelelő táplálkozást biztosít.
- Azoknak, akik diétáznak, érdemes figyelniük az adagolásra, mivel a Skót tojás magas kalóriatartalommal rendelkezik.
- A Skót tojás jó alternatívája lehet a hagyományos rántott tojásnak, mivel ez az étel sokkal egészségesebb és kevesebb zsírt tartalmaz.
Összességében a Skót tojás egy ízletes és tápláló étel, amelyet érdemes kipróbálni. Tartsuk be a fenti tálalási és fogyasztási tanácsokat, hogy maximálisan élvezhessük ennek az ételnek az ízét és tápanyagtartalmát.
Íme a Skót tojás története
A Skót tojás, vagy ahogyan eredetileg nevezik, a „Scotch egg”, egy hagyományos angol étek, amelyet azonban már régóta tartanak Skóciában is. A Skót tojás egy főtt tojás, amelyet apróra vágott vagy darált hússal borítanak, majd zsemlemorzsába forgatnak és kisütnek.
Az étek története visszanyúlik a 18. századig, amikor az angolok az utazások során szükségét érezték a kényelmes és könnyen szállítható étkezési lehetőségeknek. A Skót tojás akkoriban egy kiváló választás volt a hosszabb utazásokra, mivel könnyen szállítható és tartós volt. Azt mondják, hogy az első Skót tojást a Londonban található Fortnum & Mason boltban készítették el 1738-ban.
Az étek népszerűsége az évszázadok során folyamatosan nőtt, és azóta is nagy népszerűségnek örvend az angliai és skót ételek kínálatában. A Skót tojást általában hidegen fogyasztják, salátával, savanyúsággal vagy egyéb köretekkel tálalva. Ma már sokféle verziója létezik az eredeti húsos változaton kívül, például a vegetáriánus vagy a halas változatok is kaphatóak.