Együk magunkat szépre!
Együk magunkat szépre! – Ha szép és egészséges bőrről beszélünk, mindenkinek a drágábbnál drágább kencék jutnak eszébe először. Azonban a bőrünket fontos, vagy talán a legfontosabb belülről táplálni. Ehhez nyújt most segítséget rövid kis cikkünk. A felsorolt ételek könnyen beépíthetők mindennapi táplálkozásunkba, mintegy kiegészítőként.
A len mag, igen gazdag omega-3 zsírsavakban, amelyek szerepet játszanak az öregedés velejáróinak (foltok, ráncok) megjelenésében. Egy tanulmány szerint, ha naponta fogyasztunk ebből a magból, akkor csökkennek a bőrünkön megjelenő piros foltok és irritációk mennyisége, ezért frissebbnek, egészségesebbnek nézünk ki.
Adjunk egy kevés len magot a reggeli turmixba, zabpehelybe, de bele is süthetjük kedvenc süteményeinkbe is.
A lila és kék gyümölcsök a legjobbak csoportjába tartozik, ha a bőr egészségéről beszélünk. A fekete áfonya, a szeder és a szilva, mind gazdagok antioxidánsokban, amelyek megkötni a káros szabad gyököket, valamint segítenek, hogy a bőrünk minél tovább maradjon fiatal és rugalmas. Ezeket a gyümölcsöket magukban, vagy joghurtok , sütemények hozzávalójaként fogyaszthatjuk.
Napraforgó mag
Ez a mag nagyon sok E vitamint tartalmaz, ami nagyon fontos tápanyagként szolgál a bőr napsugárzás elleni védelmében. Ezt a magot is bátran használhatjuk sütemények, zabpelyhek, saláták hozzávalójaként is, de persze önmagában is fogyaszthatjuk nasiként is. Arra azonban vigyázzunk, hogy ne fogyasszuk túl sok sóval, mivel a túlzott só fogyasztás árthat a bőrünknek és az érrendszerünknek is.
Csokoládé
Igen, jól olvastátok a címet, a csokoládé a tévhittel ellentétben, nem okoz pattanásokat. Éppen ellenkezőleg! A csokoládé, olyan természetes anyagokat tartalmaz, ami segít egészségesen tartani bőrünket. Azonban ne rohanjunk, egyből a hűtőhöz több tábláért, ugyanis a kalória tartalma miatt, érdemes mérsékelten fogyasztani. Valamint a sok cukor, a fogainknak sem tesz jót.
Együk magunkat szépre!
Rengetek E- és C- vitamin tartalma miatt, nagyon sokat segít a ragyogó és egészséges bőr megőrzésében. A C- vitamin ugyanis tartalmaz kollagén származékokat, amelyek a bőr rugalmasságáért és simaságáért felelősek, az E-vitamin, pedig erős szabad gyök megkötő szerepéről és a bőrrák elleni jótékony hatásairól ismeretes. tehát érdemes ezt a fajta krumplit részesíteni előnyben.
Joghurt
A joghurt rengeteg fehérjét tartalmaz, ami erősíti bőrünket és segít késleltetni a finom ráncok kialakulását. Tehát, fogyasszuk bátran, minden reggel, azonban inkább a natur változatot válasszuk, mivel az ízesítettek rengeteg cukrot tartalmaznak. Inkább ízesítsük mi magunk, különböző gyümölcsökkel, például a már említett lila és kék fajtákkal. Továbbá a joghurt, rendkívül jót tesz a bélflórának és a hüvelyflórának is. Aki hajlamos a különböző fertőzésekre, mindenképpen építse be étrendjébe a rendszeres natur joghurt fogyasztást.
Lazac
A lazac igen gazdag D- vitamin forrás, amely kedvezően hat a szív- és agyműködésre, továbbá az egészséges csontozat és ízületek fenntartására. Nem utolsó sorban pedig segít a szorongás, depresszió, a vastagbél rák, valamint a vázrendszer rendellenességeinek megelőzésében is.Mivel ez a halféle is gazdag omega-3 zsírsavban, ezért a bőrünket is igen jótékonyan befolyásolja. Segít megelőzni az apró ráncok kialakulását, segít rugalmasan és hidratáltan tartani a bőrt, valamint erős, egészséges hajat is eredményez rendszeres fogyasztása.
Spenót
A spenót igen gazdag tápanyagforrás, amelynek mindenképpen részét kellene képeznie az étrendünknek. Csodálatos forrása az E-, A-, C- vitaminnak, vasnak, magnéziumnak, rostnak, folsavnak és növényi fehérjéknek, különböző antioxidánsoknak, melyek mind- mind jót tesznek a bőrnek.