Elképzelhetetlen, hogy télen ne legyen melegvíz a lakásban. Ezért a következő dolgokra nagyon oda kell figyelni

Elképzelhetetlen, hogy télen ne legyen melegvíz a lakásban. Ezért a következő dolgokra nagyon oda kell figyelni

Közelít a tél, s bizony már az őszi napok sem adnak túlságosan sok melegséget. Ám a melegvíz megléte évszaktól függetlenül kulcsfontosságú. Semmi sem veszélyeztetheti! Viszont a gyakorlat azt mutatja, hogy az esetek többségében egyetlen aprónak tűnő figyelmetlenség súlyos következményekhez vezethet, akár még a melegvíz ideiglenes megszűnéséhez is! Mutatjuk miről nem célszerű megfeledkezned!

melegvíz

A villanybojler ellenőriztetést igényel?

Igen, mégpedig rendszeresen. Egy évben legalább egyszer, a nyári szezont követően ildomos szakemberhez fordulni és egy alapos felülvizsgálatot kérni. Kicsit olyan ez, mint nálunk a szűrővizsgálat. Könnyen lehet, hogy semmi gond nincsen, de azért a megelőzés a legjobb stratégia. Ez minimális idő, energia és pénzáldozatot követel, miközben a haszna óriási. Ellenben, ha a kontroll elmarad, akkor akár a villanybojler csere is szükségessé válhat, aminek a költségei vélhetően egyetlen büdzséből sem nélkülözhetőek csettintésre.

A prevenció tehát befektetésként is tekinthető. Befektetés a gondmentes jövőbe és persze a villanybojler egészségébe. Na, de mi tud meghibásodni egy éven belül, mi okozza a legtöbb problémát?

Hallottál már a kemény vízről?

Valószínűleg számodra sem ismeretlen az a megállapítás, hogy Magyarország híres a kemény vízéről. Ennek egészségügyi szempontból egyébként akár még örülni is lehet, de a vízátfolyásos gépek épségét nem ez a vízfajta támogatja. Hogy ennek mi az oka? Az, hogy a vízben található nagy mennyiségű kalcium hő hatására nemes egyszerűséggel kicsapódik és lerakódik. Azaz létrejön a rettegett vízkő. Ami szépen-lassan képes mindenre rátelepedni és mindent eltömíteni. Ráadásul csendes gyilkosnak is tekinthető, mert a jelenléte sokáig észrevétlen.

A villanybojler fűtőszálát támadja meg a leggyakrabban. Egy darabig az egész folyamat alig észlelhető. Aztán idővel felbukkannak azok a bizonyos gyanús jelek. A bojler furcsa hangokat is kiadhat magából, miközben a melegvíz mennyisége hogyhogy nem egyre csak csökken. Na ez az a pont, amikor már tényleg nem kifizetődő ötlet tovább várni! De a legjobb a folyamatos ellenőriztetésre voksolni, mert így még időben elcsíphetőek azok a góckezdemények, amik a későbbiekben problémákat okozhatnának.

A fűtőszálon kívül még mi hibásodhat meg?

A villanybojler karbantartás teljes átnézést jelent. A tömítések cseréje például viszonylag gyakori feladat, de ez már csak a természetes kopásból adódóan sem nevezhető abnormálisnak. Illetve az anód optimális működésének biztosítása az, ami külön figyelmet érdemel. Ez az az alkatrész, amivel szintén gyakran gyűlik meg a szakemberek baja.

Mi van akkor, ha a mennykő becsapott?

Előfordulhat, hogy az átnézetés elmarad ilyen vagy olyan okból. Aztán a beszédes jelek sem bizonyulnak eléggé árulkodónak. Ezután könnyedén bekövetkezhet a legrosszabb. Zárlatossá válhat a bojler, végképp kikapcsolhat, megtagadva ezzel a melegvíz előállítást. Belegondolni is rossz abba, hogy mi történik akkor, ha mindez a legzimankósabb téli esték egyikén következik be. Márpedig valahogy a bajra jellemző, hogy folyton a legkevésbé ideális pillanatban érkezik, és nem egyszer nem egyedül toppan be.

A lényeg az, hogy ekkor nincs más út, mint nyomban értesíteni a szakembereket! Ezen a ponton tényleg nem segíthet más csak a hozzáértés, a tapasztalatokon, gyakorlaton nyugvó tudás!

A MOSÁS 10 ALAPSZABÁLYA: TE MENNYIT TARTASZ BE KÖZÜLÜK?

A hét témái

3 tipp, hogy varázslatos maradjon a tekinteted

3 tipp, hogy varázslatos maradjon a tekinteted A szem környéke az arc legkényesebb területe, nagyon vékony és sérülékeny a bőr, illetve a szarkalábak kialakulása is veszélyezteti. Arról nem is beszélve, hogy elég egy rossz éjszaka ahhoz, hogy akár napokig táskás vagy...

10 karácsonyi dekoráció, amit akár magad is elkészíthetsz

10 karácsonyi dekoráció, amit akár magad is elkészíthetsz A karácsonyi hangolódás része az otthonunk dekorálása is: ide egy kis csillám, oda egy kevés műhó, közben pedig jöhet mindenféle ünnepi dallam, ami még inkább a karácsonyi hangulat felé sodor minket. Bár kétség...

A Magabiztosság Ereje: az öltözködés pozitív hatásai a nők önbizalmára és önbecsülésére

A Magabiztosság Ereje: az öltözködés pozitív hatásai a nők önbizalmára és önbecsülésére A magabiztosság ereje a nők életében kulcsfontosságú. Az öltözködés itt fontos szerepet játszik. A nagyméretű női ruhák nemcsak a külsőséget hangsúlyozzák, hanem egy erőteljes...

Borsos Zsuzsanna: „Izabel titkos élete” – Könyvajánló

Szerelem, intrika, ragaszkodás és elengedés – A női lélek esszenciája „Az emberi természet annál sokkal bonyolultabb, mint hogy egy csapásra, vagyis egy kattintásra hirtelen mindentől megszabaduljon. Ennél szívesebben emlékezünk, hiszen az idő távlatával már nem is...