Elképzelhetetlen, hogy télen ne legyen melegvíz a lakásban. Ezért a következő dolgokra nagyon oda kell figyelni

Elképzelhetetlen, hogy télen ne legyen melegvíz a lakásban. Ezért a következő dolgokra nagyon oda kell figyelni

Közelít a tél, s bizony már az őszi napok sem adnak túlságosan sok melegséget. Ám a melegvíz megléte évszaktól függetlenül kulcsfontosságú. Semmi sem veszélyeztetheti! Viszont a gyakorlat azt mutatja, hogy az esetek többségében egyetlen aprónak tűnő figyelmetlenség súlyos következményekhez vezethet, akár még a melegvíz ideiglenes megszűnéséhez is! Mutatjuk miről nem célszerű megfeledkezned!

melegvíz

A villanybojler ellenőriztetést igényel?

Igen, mégpedig rendszeresen. Egy évben legalább egyszer, a nyári szezont követően ildomos szakemberhez fordulni és egy alapos felülvizsgálatot kérni. Kicsit olyan ez, mint nálunk a szűrővizsgálat. Könnyen lehet, hogy semmi gond nincsen, de azért a megelőzés a legjobb stratégia. Ez minimális idő, energia és pénzáldozatot követel, miközben a haszna óriási. Ellenben, ha a kontroll elmarad, akkor akár a villanybojler csere is szükségessé válhat, aminek a költségei vélhetően egyetlen büdzséből sem nélkülözhetőek csettintésre.

A prevenció tehát befektetésként is tekinthető. Befektetés a gondmentes jövőbe és persze a villanybojler egészségébe. Na, de mi tud meghibásodni egy éven belül, mi okozza a legtöbb problémát?

Hallottál már a kemény vízről?

Valószínűleg számodra sem ismeretlen az a megállapítás, hogy Magyarország híres a kemény vízéről. Ennek egészségügyi szempontból egyébként akár még örülni is lehet, de a vízátfolyásos gépek épségét nem ez a vízfajta támogatja. Hogy ennek mi az oka? Az, hogy a vízben található nagy mennyiségű kalcium hő hatására nemes egyszerűséggel kicsapódik és lerakódik. Azaz létrejön a rettegett vízkő. Ami szépen-lassan képes mindenre rátelepedni és mindent eltömíteni. Ráadásul csendes gyilkosnak is tekinthető, mert a jelenléte sokáig észrevétlen.

A villanybojler fűtőszálát támadja meg a leggyakrabban. Egy darabig az egész folyamat alig észlelhető. Aztán idővel felbukkannak azok a bizonyos gyanús jelek. A bojler furcsa hangokat is kiadhat magából, miközben a melegvíz mennyisége hogyhogy nem egyre csak csökken. Na ez az a pont, amikor már tényleg nem kifizetődő ötlet tovább várni! De a legjobb a folyamatos ellenőriztetésre voksolni, mert így még időben elcsíphetőek azok a góckezdemények, amik a későbbiekben problémákat okozhatnának.

A fűtőszálon kívül még mi hibásodhat meg?

A villanybojler karbantartás teljes átnézést jelent. A tömítések cseréje például viszonylag gyakori feladat, de ez már csak a természetes kopásból adódóan sem nevezhető abnormálisnak. Illetve az anód optimális működésének biztosítása az, ami külön figyelmet érdemel. Ez az az alkatrész, amivel szintén gyakran gyűlik meg a szakemberek baja.

Mi van akkor, ha a mennykő becsapott?

Előfordulhat, hogy az átnézetés elmarad ilyen vagy olyan okból. Aztán a beszédes jelek sem bizonyulnak eléggé árulkodónak. Ezután könnyedén bekövetkezhet a legrosszabb. Zárlatossá válhat a bojler, végképp kikapcsolhat, megtagadva ezzel a melegvíz előállítást. Belegondolni is rossz abba, hogy mi történik akkor, ha mindez a legzimankósabb téli esték egyikén következik be. Márpedig valahogy a bajra jellemző, hogy folyton a legkevésbé ideális pillanatban érkezik, és nem egyszer nem egyedül toppan be.

A lényeg az, hogy ekkor nincs más út, mint nyomban értesíteni a szakembereket! Ezen a ponton tényleg nem segíthet más csak a hozzáértés, a tapasztalatokon, gyakorlaton nyugvó tudás!

A MOSÁS 10 ALAPSZABÁLYA: TE MENNYIT TARTASZ BE KÖZÜLÜK?

A hét témái

2021 | őszi hajtrendek: igazán sikkes fazonok várnak ránk

2021 | őszi hajtrendek: igazán sikkes fazonok várnak ránk Ha úgy érzed, hogy ideje egy új frizurának, akkor válogass a legvagányabb őszi hajtrendek közül. Már mindet ismerjük, viszont nagy meglepetés, hogy idén is visszatérnek: lágy hullámok, sejtelmes frufruk, örök...

5+1 kihagyhatatlan lánybúcsús játék

5+1 kihagyhatatlan lánybúcsús játék A lánybúcsú legalább olyan fontos a barátnőknek, mint a menyasszonynak, hiszen ez az utolsó alkalom, hogy hajadonként bulizhatnak együtt. Ilyenkor összedugják a barátnők a fejüket és együtt szervezik a leendő ara búcsúztatóját,...

12 TIPP, hogy hogyan hozd ki a maximumot az okostelefonodból

Összeszedtünk 12 olyan trükköt, ami segíthet abban, hogy jobban megismerjétek egymást az okos kis barátoddal és jobban ki tudd használni a rejtett képességeit is!

Lelki túlérzékenység okai és kezelése: elfogadás és szeretet!

Lelki túlérzékenység okai: alkat és/vagy egészségtelenül negatív hozzáállás? Engem szinte egész életemben bombáztak ilyenekkel a rokonságban. És természetesen még én éreztem magamat rosszul, hogy velem van valami baj, nem vagyok elég strapabíró az Élet megpróbáltatásaiban.