Elképzelhetetlen, hogy télen ne legyen melegvíz a lakásban. Ezért a következő dolgokra nagyon oda kell figyelni

Elképzelhetetlen, hogy télen ne legyen melegvíz a lakásban. Ezért a következő dolgokra nagyon oda kell figyelni

Közelít a tél, s bizony már az őszi napok sem adnak túlságosan sok melegséget. Ám a melegvíz megléte évszaktól függetlenül kulcsfontosságú. Semmi sem veszélyeztetheti! Viszont a gyakorlat azt mutatja, hogy az esetek többségében egyetlen aprónak tűnő figyelmetlenség súlyos következményekhez vezethet, akár még a melegvíz ideiglenes megszűnéséhez is! Mutatjuk miről nem célszerű megfeledkezned!

melegvíz

A villanybojler ellenőriztetést igényel?

Igen, mégpedig rendszeresen. Egy évben legalább egyszer, a nyári szezont követően ildomos szakemberhez fordulni és egy alapos felülvizsgálatot kérni. Kicsit olyan ez, mint nálunk a szűrővizsgálat. Könnyen lehet, hogy semmi gond nincsen, de azért a megelőzés a legjobb stratégia. Ez minimális idő, energia és pénzáldozatot követel, miközben a haszna óriási. Ellenben, ha a kontroll elmarad, akkor akár a villanybojler csere is szükségessé válhat, aminek a költségei vélhetően egyetlen büdzséből sem nélkülözhetőek csettintésre.

A prevenció tehát befektetésként is tekinthető. Befektetés a gondmentes jövőbe és persze a villanybojler egészségébe. Na, de mi tud meghibásodni egy éven belül, mi okozza a legtöbb problémát?

Hallottál már a kemény vízről?

Valószínűleg számodra sem ismeretlen az a megállapítás, hogy Magyarország híres a kemény vízéről. Ennek egészségügyi szempontból egyébként akár még örülni is lehet, de a vízátfolyásos gépek épségét nem ez a vízfajta támogatja. Hogy ennek mi az oka? Az, hogy a vízben található nagy mennyiségű kalcium hő hatására nemes egyszerűséggel kicsapódik és lerakódik. Azaz létrejön a rettegett vízkő. Ami szépen-lassan képes mindenre rátelepedni és mindent eltömíteni. Ráadásul csendes gyilkosnak is tekinthető, mert a jelenléte sokáig észrevétlen.

A villanybojler fűtőszálát támadja meg a leggyakrabban. Egy darabig az egész folyamat alig észlelhető. Aztán idővel felbukkannak azok a bizonyos gyanús jelek. A bojler furcsa hangokat is kiadhat magából, miközben a melegvíz mennyisége hogyhogy nem egyre csak csökken. Na ez az a pont, amikor már tényleg nem kifizetődő ötlet tovább várni! De a legjobb a folyamatos ellenőriztetésre voksolni, mert így még időben elcsíphetőek azok a góckezdemények, amik a későbbiekben problémákat okozhatnának.

A fűtőszálon kívül még mi hibásodhat meg?

A villanybojler karbantartás teljes átnézést jelent. A tömítések cseréje például viszonylag gyakori feladat, de ez már csak a természetes kopásból adódóan sem nevezhető abnormálisnak. Illetve az anód optimális működésének biztosítása az, ami külön figyelmet érdemel. Ez az az alkatrész, amivel szintén gyakran gyűlik meg a szakemberek baja.

Mi van akkor, ha a mennykő becsapott?

Előfordulhat, hogy az átnézetés elmarad ilyen vagy olyan okból. Aztán a beszédes jelek sem bizonyulnak eléggé árulkodónak. Ezután könnyedén bekövetkezhet a legrosszabb. Zárlatossá válhat a bojler, végképp kikapcsolhat, megtagadva ezzel a melegvíz előállítást. Belegondolni is rossz abba, hogy mi történik akkor, ha mindez a legzimankósabb téli esték egyikén következik be. Márpedig valahogy a bajra jellemző, hogy folyton a legkevésbé ideális pillanatban érkezik, és nem egyszer nem egyedül toppan be.

A lényeg az, hogy ekkor nincs más út, mint nyomban értesíteni a szakembereket! Ezen a ponton tényleg nem segíthet más csak a hozzáértés, a tapasztalatokon, gyakorlaton nyugvó tudás!

A MOSÁS 10 ALAPSZABÁLYA: TE MENNYIT TARTASZ BE KÖZÜLÜK?

A hét témái

20 anya-lány fotó: biztosan nem tudod eldönteni, hogy ki kicsoda

Néhány családban olyan erősek a gének, mintha futószalagon jöttek volna a világra a tagjai. Persze a hasonlóságban segíthet az egyező ízlés, stílus és a szokások, de mégis olykor olyan meglepő hasonlóságokat produkál a természet, hogy csak tátott szájjal nézünk egy-egy anya-lánya páros után, mert fogalmunk nincs arról, hogy ki az idősebb. Összeállításunkban pont ilyen párosokat, illetve hármasokat mutatunk be, akikről akkor sem tudnánk eldönteni, hogy ki volt előbb, ha élőben találkoznánk.
20 kép, amin biztosan nem tudod megállapítani, hogy melyik nő az anya és melyik a lánya, viszont, ha figyelmesen végig nézed a listát, a képek alatt néhol eláruljuk a megoldást 😉

Egy orvos a saját spermáját használta mesterséges megtermékenyítésre

Magyarországon lehetséges, hogy egy orvos a saját spermáját használja a mesterséges megtermékenyítés során? A Netflix saját gyártású dokumentumfilmje Apánk címmel 2022 első felében jelent meg. A film alig több másfél óránál mégis hátborzongató hatással van a nézőre. A...

Mi minden érdemes tudni, ha orrplasztikán gondolkodsz?

Mi minden érdemes tudni, ha orrplasztikán gondolkodsz? Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben fontos, hogy tetsszen az arc, amely visszanéz ránk minden reggel a tükörből. Sokak számára egy apróbb deformitás sem fér bele, egy zavaró anyajegy, vagy a ferde orr...

Babaúszás: igen vagy nem?

Babaúszás: igen vagy nem? A babatervezés és a várandósság alatt mindenki tervezgeti, hogy milyen lesz hármasban, négyesben (stb.) a család élete és milyen nevelési módszerek mentén fognak haladni. Legtöbbünk előtt vannak minták, vagy már saját tapasztalat a gyerek...