Energiaital: tényleg az ellenségünk?

Egy-két energiaital még nem a világ vége – persze ez attól függ, hogy ez az egy-két ital milyen hamar fogy el. Túlhajszolt világunkban mindenkinek megvannak a módszerei, hogy hogyan pörgetheti fel magát a végtelenségig, és hogyan lehet a leghatékonyabb. Van, aki eljár hajnalban futni, olyan is, aki kizárólag az egészséges étkezésre esküszik, vagy éppen meditál. Tapasztalataink szerint viszont sokkal gyakoribb, hogy a kora reggeli sport helyett (vagy mellett) inkább a koffeinhez nyúlunk.

A kávé a mindennapjaink része lett, addig ki sem nyílik a szemünk még meg nem iszunk legalább egyet, sőt a társas tevékenységeinkben is nagy szerepe van: az irodában a kávé mellett beszéljük ki a nehézségeket, és a legjobb pletykák is a kávéfőző mellől jönnek. Illetve gyakran a baráti találkozók is a „Kávézunk egyet?” kérdéssel indulnak. Viszont koffeinhez nem kizárólag egy jó presszón keresztül juthatunk, az elmúlt évtizedekben ugyanis az életünk részévé váltak a különféle energiaitalok is.

Gyors, egyszerű, finom – ez mind szuper előnyös tulajdonságnak hangzik, mégis sokan nézünk furcsán arra, aki felszisszent mellettünk egy tutti frutti ízű „energiabombát”. Vajon miért lehet ez?

Nézzük miből áll az energiaital!

Kép: canva.com

Általánosságban nézve szinte egy ételre vagy italra sem tudjuk egyértelműen azt mondani, hogy káros vagy sem, így szakértők szerint minden azon múlik, hogy mennyit fogyasztunk belőle. Ez nincs másképpen az energiaitalokkal sem, amik finom ízük miatt itatják magukat – és pont ebben rejlik az ördögi énjük. Alapból egy sima üdítőitalról beszélünk némi koffeinnel felturbózva. Egy átlagos energiaital ugyanis nem áll másból, mint vízből, cukorból, különféle aromákból, amit étkezési savval és koffeinnel elkeverve dobnak a gyártók a piacra. Némely termék tartalmaz hozzáadott vitamint is a teljesség kedvéért.

Tovább olvasáshoz kattints a következő oldal gombra!