Eső? Vihar? Nem akadály!

Eső? Vihar? Nem akadály!

 

Az esős idő üde színfoltja lehet egy vidám, mintás esernyő. Az egykori státuszszimbólum, majd luxuscikk mára mindenki táskájában ott lapul. A technológiának köszönhetően ma már egész apróra összecsukható esernyőket is találhatunk, így az sem gond többé, hova tegyük, ha épp nincs rá szükség. Könnyen elfér a női táskában, a laptoptáskában vagy a hátizsákban is. A tavaszi változékony időben a ballonkabát és az esernyő lehet a legpraktikusabb társunk.

Kicsire összecsukható esernyők!

Az ókorban nem esett?

Az esernyő már az ókorban is ismert eszköz volt, bár funkcióját tekintve akkoriban nem az eső, hanem a perzselő napsütés ellen védekeztek vele. Státuszszimbólumként tartották számon és kizárólag a vallási vezetők és a gazdag hölgyek feje fölé tartottak ernyőt, akik esőben az utcára se léptek, így nem volt szükség a vízhatlanná tételére. Eleinte pálmalevelekből, később papírból és selyemből is készültek már ernyők.

A középkortól kezdve a figyelem inkább a háborúkra terelődött, az ernyő mondhatni feledésbe merült, bár egyetlen területen továbbra is a státuszt szimbolizálta. Az ókori Rómától a középkori Róma vette át a stafétát, de most már kizárólag a pápák védelmére használták az ernyőt, ami mondhatni a pápák pajzsa lett. Minden alkalommal, amikor a pápa a nyilvánosság elé lépett, a hivatásos ernyőhordók egy csukott és egy nyitott ernyővel kísérték, a világi és egyházi hatalmát szimbolizálva ezzel.

Ezután hosszú időre búcsút inthetünk az esernyőknek és csak a 17. század környékén jelennek meg ismét, ezúttal Franciaországból indul a divatőrület, a mosható anyagú napernyő legkülönfélébb változataiban. A 18. század végére az esernyők már széles körben elérhetővé váltak, és az ipari forradalomtól kezdve a tömeggyártásnak köszönhetően megfizethetőbbé is.

Férfi vagy női esernyő, van különbség?

Az esernyők stílusa és dizájnja még ma is jelentősen eltérhet a férfiak és nők esetében. A női esernyők gyakran többféle színben és mintában elérhetőek, és sokkal díszítettebbek is, mint a férfi változatok. Számos divatcég kínál női esernyőket, amelyek kifinomult színekben és mintákkal díszítettek, hogy kiegészítsék a női öltözködést és stílust. Emellett a női esernyők gyakran könnyebb anyagból készülnek, és általában kecsesebb, elegánsabb formatervezéssel rendelkeznek.

Ketten gumicsizmában sétának egy citromsárga esernyő alatt!

A férfi esernyők a színek és minták tekintetében visszafogottak. Gyakran egyszínűek vagy neutrális színűek, és a funkcionális szempontokra helyezik a hangsúlyt. Fontos szempont lehet a strapabíróság és az időjárási viszontagságok elleni védelem. 

Esőben és viharban

Hosszú esernyő

A klasszikus, hosszú esernyők még ma is kedveltek, különösen a protokolláris, elegáns eseményeken résztvevők körében. A tervezés során figyelembe veszik az erős szél és az eső által kifejtett nyomást és igénybevételt. A vízálló bevonat és a speciális varrások segítik megakadályozni a nedvesség beszivárgását az esernyő anyagába. Mivel az ernyő kupola része nagyobb, mint az összecsukható mini ernyők esetében, ezért sokkal szélesebb hatókörben véd az eső ellen. Ezek az esernyőtípusok rendkívül strapabíróak, hatékony védelmet nyújtanak nem csak az eső, hanem az erős széllökések ellen is a viharos időjárásban. A tartószerkezetük is erősebb anyagból készül, többnyire üvegszálas vagy szénszálas merevítőkkel rendelkeznek. A fogantyú készülhet műanyagból, fémből vagy fából is. A minőségi vagy luxus esernyőknél, a fogantyú díszítettsége, mintázata is utalt viselője státuszára. Ma már inkább a divat része.

Fekete hosszú nyelű esernyő!

Általában fekete színben készülnek, bár a nagy divatházak ebből a típusból is elkészítik saját verzióikat, ikonikus logóikkal és mintáikkal, gondoljunk csak a Burberry kockákra.

A hosszú ernyőket is elérte a modern kor, így kinyitásuk is egyszerűsödött. Akárcsak a kisebb típusú ernyők, ezek a változatok is elérhetőek automata vagy félautomata nyitási opciókkal.

Kicsi, összecsukható esernyő

A rövid, összecsukható esernyők a státusz helyett sokkal inkább a praktikumot és a funkciót tartják szem előtt. A hangsúly a vízállóságon és a könnyű szállításon van elsősorban. Éppen ezért viharos időben kevésbé bírják jól a gyűrődést, egy nagyobb szél, könnyen kifordíthatja az esernyőt, a könnyű, fémvázas szerkezetnek köszönhetően. Bár ma már készülnek erősebb szerkezetű változatok is.

A divathoz igazodva rengeteg féle színben és mintában elérhető ez a típus, így akár többet is tarthatunk otthon, attól függően éppen melyik illik a hangulatunkhoz, öltözékünkhöz. Az autóban, női táskában vagy a gyerek iskolatáskájában is kényelmesen elférnek az összecsukható, mini változatok. Kinyitni is és összecsukni is csak egy gombnyomás, ha automata esernyőt választunk. Egy kis érdekesség, hogy a kis méretűre összecsukható esernyőt magyarok találták fel, méghozzá 1920 körül, a Vas megyei Uraiújfaluban, a Balogh fivérek.

 

További cikkek:

5 OK, AMIÉRT MEGÉRI KIPRÓBÁLNOD A MÁGNESES MŰSZEMPILLÁT

MALTIPOO: AZ EGYIK LEGCUKIBB KUTYAFAJTA AZ EGÉSZ VILÁGON

SZTÁROK, AKIK ÉRDEKES MÓDOT VÁLASZTOTTAK A TETOVÁLÁSUK ELREJTÉSÉHEZ

5+1 TIPP, HOGY EGYSZERŰBB LEGYEN RENDET TARTANI AZ OTTHONODBAN

5+1 EGÉSZSÉGTELENNEK TARTOTT ÉTEL, AMI AKÁR EGÉSZSÉGES IS LEHET

MISS UNIVERSE 2021: EZ VOLT A SZÉPSÉGVERSENY 15 LEGSZEBB RUHÁJA

A hét témái

Online sorozatok: a filmnézés forradalma

Az online sorozatok népszerűsége egyre csak növekszik. De mi teszi őket népszerűvé, és hogyan változtatják meg a nézők szokásait?

20 ruha, amivel bármelyik pasi szíve a tiéd lehet!

Nőként szeretünk minden helyzetben csinosak lenni – nem csak akkor, ha randira készülünk a világ legszuperebb pasijával. Viszont sosem lehet tudni, hogy mikor jön szembe a nagy ő, akit talán a szoknyánk „hossza” fog meg először. Egy jól kiválasztott miniruha nem csak a legforróbb estéken, de a hétköznapokban is nyerő lehet. Azon túl, hogy jól mutat magabiztosságot kölcsönöz a viselőjének, amitől még szebbek lesznek a mindennapok.

A kutya-gazdi barátság az egyik legszebb dolog a világon – 16 kép, ami ezt bizonyítja is

A kutya-gazdi barátság az egyik legszebb dolog a világon – 16 kép, ami ezt bizonyítja is Yaoyao Ma Van As rajzai minden gazdinak ismerősek lehetnek, még ha olykor nem is látjuk ilyen színesen a világot, átéljük, hogy milyen csodás egy kutyus jelenléte. A művész ezt a...

Károly király búcsút vesz walesi vidéki birtokától

Károly király búcsút vesz walesi vidéki birtokától Egy korszak véget ér III. Károly király számára. Bár a walesi hercegi cím és a hozzá tartozó ingatlanok legidősebb fiára, Vilmos hercegre szálltak a trónra lépését követően. Az angol király megtartotta walesi...