Felújítás okosan? Mire figyeljünk, ha renoválni szeretnénk otthonunkat?

Felújítás okosan? Mire figyeljünk, ha renoválni szeretnénk otthonunkat?

 

Napjainkban egy ingatlan felújítása igen idő- és pénzigényes folyamat, ám gondos tervezéssel, alapos utánajárással és bizonyos szempontok betartásával könnyedén újjá és mutatóssá varázsolhatjuk otthonunkat. Ha ennek megfelelően felkészülten vágunk neki a felújításnak, akkor hosszú távon tökéletesen elégedettek lehetünk a végeredménnyel – ráadásul sok fejfájástól is megkíméljük magunkat.

Felújítás okosan

Ahhoz, hogy otthonunk renoválása gördülékenyen haladjon, az alábbi okos fejújítási tippeket mindenképpen érdemes figyelembe vennünk.

Tervezzünk meg mindent időben!

Fontos, hogy legyen egy alaposan átgondolt ütemtervünk a felújítás alatt, amihez az egész folyamat során tartani tudjuk magunkat. (Ez persze csak többé-kevésbé lehet igaz, hiszen bármikor bejöhetnek nem várt, hátráltató tényezők.) Ha mindent jó előre eltervezünk, garantáltan a legjobb ár-érték arányú szerelőket és építési szakembereket tudhatjuk magunkénak, a legprofibb szakmabelieket időben le kell foglalnunk. Ha pedig olyan anyagokkal dolgoznánk, amelyek beszerzése bonyolultabb – például külföldről érkezik vagy előre le kell gyártatni –, akkor a megrendeléssel sem érdemes várni: már hónapokkal előre lépjünk!

Határozzuk meg a pontos végcélt!

Ahhoz, hogy azokat a munkafolyamatokat priorizáljuk, melyek ténylegesen szükségesek, fontos előre tudnunk, mit is szeretnék felújítani. Ha van előttünk egy tiszta cél, akkor nem folynak össze a feladatok, és nem kerül be a munkálatok listájába sem többletköltség, sem be nem tervezett feladattípus. A felújítás célja meghatározza, milyen irányban induljunk el és hogy ehhez milyen időtávra, milyen költségkeretre lesz szükségünk.

Ismerjük fel a határainkat!

Bár a renoválásnak vannak olyan pontjai, melyeket laikusként is el tudunk végezni – ilyen lehet például egy-egy helyiség kifestése –, legyünk tisztában azzal, hogy melyek azok a feladatok, melyeket szakemberre kell bíznunk. A biztonságunk és a profi végeredmény érdekében lesznek olyan munkafolyamatok, amelyeket a legjobb hozzáértőkre bízni, ilyen például a víz- és gázszerelés vagy a burkolás.

Tájékozódjunk a szakembereket illetően!

Nem árt tudni, egy-egy szakember pontosan mivel foglalkozik, így esetleges felesleges köröket spórolhatunk meg magunknak. Például: sokan nem tudják, hogy érdemes generálkivitelezőt megkeresni, aki összefogja és koordinálja az összes többi kivitelezőt, így a festőket, a burkolókat és a szerelőket. Az is sokaknak újdonság lehet, hogy nem minden vízszerelő tud vízórát hitelesíteni. Ezekről az aprónak tűnő, de fontos részletekről célszerű képbe kerülnünk. 

Vegyük számításba a zöld megoldásokat!

Napjainkban egyre inkább teret hódít a környezettudatos és energiatakarékos szemlélet a házépítésben is. Fontoljuk meg a zöld megoldásokat is! Mérlegeljünk, miért gazdaságosabb például a hőszivattyú működése, a napelemek beépítése vagy éppen a hűtő-fűtő funkciót ellátó energiatakarékos klíma, mint a hagyományos, például földgázas megoldások. Lehet, hogy a belépési költségek magasabbak, de az alacsony energiafelhasználás kedvezőbb rezsidíjakat eredményez. A zöld megoldások tehát hosszú távon jól megtérülő befektetésnek bizonyulnak, könnyen kezelhetőek, a karbantartásuk pedig egyszerű.

Végezzünk költségbecslést!

A különböző alapanyagok árai, illetve a felújításhoz szükséges eszközök költségei szinte folyamatosan változnak, így fontos, hogy mielőtt belevágnánk a renoválásba, kalkuláljunk. Az előzetes költségbecslés során úgy számoljunk, hogy a felújításnál mindenre legyen elegendő pénzünk és ne érhessenek meglepetések, amelyek miatt esetleg megakad a folyamat. Az alapanyag árak és szállítási díjak mellett számolnunk kell a mesteremberek költségeivel is, ezeket mindenképpen előre rögzítsük szerződésben!

Tájékoztassunk mindenkit a renoválásról, akit érinthet!

Akár társasházi lakásunk van, akár kertkapcsolatos házunk, mindenképpen tájékoztassuk a szomszédjainkat az elkövetkezendő időszak munkálatairól, melyek nagy valószínűséggel nagy zajjal és porral fognak járni. Amennyiben a felújítás ellehetetleníti azt, hogy az othtonunkban lakjunk, gondoskodjunk átmeneti szállásról magunknak!

Fogadjuk el, ha valamiről le kell mondanunk!

Lakókörülményeink vagy éppen otthonunk elhelyezkedése nem mindig teszi lehetővé, hogy olyan konstrukciót valósítsunk meg, amilyet csak szeretnénk. Fogadjuk el, hogy ha bizonyos okokból nem lehet egyes berendezéseket beépíteni, technikákat alkalmazni vagy bővítéseket eszközölni. A hőszivattyú működése például igen nagy helyet vesz igénybe, így hiába szeretnénk ilyen jellegű zöld megoldást, ha a kertünk mérete ezt nem teszi lehetővé. Vagy hiába gondolkodunk színes kinti falakban, amennyiben ezt a társasházi szabályzat tiltja.

Minőség vagy mennyiség? Mérlegeljünk!

Tartsuk észben a régi mondást, miszerint a kevesebb néha több. Ne akarjunk olyanhoz is hozzányúlni, ami nem feltétlenül igényel felújítást. A mennyiség ne menjen a minőség rovására. Inkább újítsunk fel kisebb részeket, de azokhoz válasszunk jó minőségű, érték- és időtálló alapanyagokat. Melyeken nem spórolunk, és pontosan olyan végeredményt adnak, amit megálmodtunk.

Az otthon felújításával az ember mindig nagy fába vágja fejszéjét, de ha megfelelő szakemberekre bízzuk az egyes feladatokat, előzetes költségtervvel rendelkezünk, minőségi alapanyagokat használunk, akkor a végeredménnyel minden esetben elégedettek leszünk.

 

További cikkek:

MAGAS PÁRATARTALOM A LAKÁSBAN – EZÉRT VAN SZÜKSÉG PÁRAMENTESÍTŐ KÉSZÜLÉKRE

CSÁBÍT A KARCSÚBB ALAK? PRÓBÁLD KI A NŐKNEK KÉSZÜLT PROTEINT

JÖHET AZ ÖZÖNVÍZ, A TRENDI FELLÉPÉSEN NEM ESHET CSORBA!

BORSOS ZSUZSANNA: „IZABEL TITKOS ÉLETE” – KÖNYVAJÁNLÓ

A hét témái

Tavaszi fáradtság leküzdése egyszerű lépésekkel

Kora tavasszal sokan bágyadtak, aluszékonyak vagyunk és sokan fejfájásról, szédülésről, ingerlékenységről panaszkodnak. Fontos megjegyezni, hogy a tünetek ellenére a tavaszi fáradtság nem betegség, csupán szervezetünk normális reakciója, amikor is a téli üzemmódról...

Női hótaposó

A téli cipőnek, főleg ha fúj a hideg sarkköri szél és havazik, elsősorban melegnek kell lennie. Gyakorlati szerepüknek azonban nem kell kizárniuk azt, hogy nőies is legyen a téli cipellőnk.

12 ütős tavaszi szett, ami egyszerre kényelmes és trendi

12 ütős tavaszi szett, ami egyszerre kényelmes és trendi A tavaszi hónapok problémásak lehetnek ruhaválasztás szempontjából. Reggel sokszor még nagyon hideg van, délben pedig szinte megsülünk a napsütésben. Látszólag képtelenség úgy felöltözni, hogy a nap bármelyik...

2022 tavaszi sminktrendek

2022 tavaszi sminktrendek 2020 óta sokkal inkább a természetesség volt jellemző a sminktrendekre, mint a harsány színek és kontúrok. A koronavírus-járvány miatt sokáig alig jártunk el otthonról, sokan maradtak otthon homeoffice-ban és csak az online meetingek miatt...