Felújítás okosan? Mire figyeljünk, ha renoválni szeretnénk otthonunkat?

Felújítás okosan? Mire figyeljünk, ha renoválni szeretnénk otthonunkat?

 

Napjainkban egy ingatlan felújítása igen idő- és pénzigényes folyamat, ám gondos tervezéssel, alapos utánajárással és bizonyos szempontok betartásával könnyedén újjá és mutatóssá varázsolhatjuk otthonunkat. Ha ennek megfelelően felkészülten vágunk neki a felújításnak, akkor hosszú távon tökéletesen elégedettek lehetünk a végeredménnyel – ráadásul sok fejfájástól is megkíméljük magunkat.

Felújítás okosan

Ahhoz, hogy otthonunk renoválása gördülékenyen haladjon, az alábbi okos fejújítási tippeket mindenképpen érdemes figyelembe vennünk.

Tervezzünk meg mindent időben!

Fontos, hogy legyen egy alaposan átgondolt ütemtervünk a felújítás alatt, amihez az egész folyamat során tartani tudjuk magunkat. (Ez persze csak többé-kevésbé lehet igaz, hiszen bármikor bejöhetnek nem várt, hátráltató tényezők.) Ha mindent jó előre eltervezünk, garantáltan a legjobb ár-érték arányú szerelőket és építési szakembereket tudhatjuk magunkénak, a legprofibb szakmabelieket időben le kell foglalnunk. Ha pedig olyan anyagokkal dolgoznánk, amelyek beszerzése bonyolultabb – például külföldről érkezik vagy előre le kell gyártatni –, akkor a megrendeléssel sem érdemes várni: már hónapokkal előre lépjünk!

Határozzuk meg a pontos végcélt!

Ahhoz, hogy azokat a munkafolyamatokat priorizáljuk, melyek ténylegesen szükségesek, fontos előre tudnunk, mit is szeretnék felújítani. Ha van előttünk egy tiszta cél, akkor nem folynak össze a feladatok, és nem kerül be a munkálatok listájába sem többletköltség, sem be nem tervezett feladattípus. A felújítás célja meghatározza, milyen irányban induljunk el és hogy ehhez milyen időtávra, milyen költségkeretre lesz szükségünk.

Ismerjük fel a határainkat!

Bár a renoválásnak vannak olyan pontjai, melyeket laikusként is el tudunk végezni – ilyen lehet például egy-egy helyiség kifestése –, legyünk tisztában azzal, hogy melyek azok a feladatok, melyeket szakemberre kell bíznunk. A biztonságunk és a profi végeredmény érdekében lesznek olyan munkafolyamatok, amelyeket a legjobb hozzáértőkre bízni, ilyen például a víz- és gázszerelés vagy a burkolás.

Tájékozódjunk a szakembereket illetően!

Nem árt tudni, egy-egy szakember pontosan mivel foglalkozik, így esetleges felesleges köröket spórolhatunk meg magunknak. Például: sokan nem tudják, hogy érdemes generálkivitelezőt megkeresni, aki összefogja és koordinálja az összes többi kivitelezőt, így a festőket, a burkolókat és a szerelőket. Az is sokaknak újdonság lehet, hogy nem minden vízszerelő tud vízórát hitelesíteni. Ezekről az aprónak tűnő, de fontos részletekről célszerű képbe kerülnünk. 

Vegyük számításba a zöld megoldásokat!

Napjainkban egyre inkább teret hódít a környezettudatos és energiatakarékos szemlélet a házépítésben is. Fontoljuk meg a zöld megoldásokat is! Mérlegeljünk, miért gazdaságosabb például a hőszivattyú működése, a napelemek beépítése vagy éppen a hűtő-fűtő funkciót ellátó energiatakarékos klíma, mint a hagyományos, például földgázas megoldások. Lehet, hogy a belépési költségek magasabbak, de az alacsony energiafelhasználás kedvezőbb rezsidíjakat eredményez. A zöld megoldások tehát hosszú távon jól megtérülő befektetésnek bizonyulnak, könnyen kezelhetőek, a karbantartásuk pedig egyszerű.

Végezzünk költségbecslést!

A különböző alapanyagok árai, illetve a felújításhoz szükséges eszközök költségei szinte folyamatosan változnak, így fontos, hogy mielőtt belevágnánk a renoválásba, kalkuláljunk. Az előzetes költségbecslés során úgy számoljunk, hogy a felújításnál mindenre legyen elegendő pénzünk és ne érhessenek meglepetések, amelyek miatt esetleg megakad a folyamat. Az alapanyag árak és szállítási díjak mellett számolnunk kell a mesteremberek költségeivel is, ezeket mindenképpen előre rögzítsük szerződésben!

Tájékoztassunk mindenkit a renoválásról, akit érinthet!

Akár társasházi lakásunk van, akár kertkapcsolatos házunk, mindenképpen tájékoztassuk a szomszédjainkat az elkövetkezendő időszak munkálatairól, melyek nagy valószínűséggel nagy zajjal és porral fognak járni. Amennyiben a felújítás ellehetetleníti azt, hogy az othtonunkban lakjunk, gondoskodjunk átmeneti szállásról magunknak!

Fogadjuk el, ha valamiről le kell mondanunk!

Lakókörülményeink vagy éppen otthonunk elhelyezkedése nem mindig teszi lehetővé, hogy olyan konstrukciót valósítsunk meg, amilyet csak szeretnénk. Fogadjuk el, hogy ha bizonyos okokból nem lehet egyes berendezéseket beépíteni, technikákat alkalmazni vagy bővítéseket eszközölni. A hőszivattyú működése például igen nagy helyet vesz igénybe, így hiába szeretnénk ilyen jellegű zöld megoldást, ha a kertünk mérete ezt nem teszi lehetővé. Vagy hiába gondolkodunk színes kinti falakban, amennyiben ezt a társasházi szabályzat tiltja.

Minőség vagy mennyiség? Mérlegeljünk!

Tartsuk észben a régi mondást, miszerint a kevesebb néha több. Ne akarjunk olyanhoz is hozzányúlni, ami nem feltétlenül igényel felújítást. A mennyiség ne menjen a minőség rovására. Inkább újítsunk fel kisebb részeket, de azokhoz válasszunk jó minőségű, érték- és időtálló alapanyagokat. Melyeken nem spórolunk, és pontosan olyan végeredményt adnak, amit megálmodtunk.

Az otthon felújításával az ember mindig nagy fába vágja fejszéjét, de ha megfelelő szakemberekre bízzuk az egyes feladatokat, előzetes költségtervvel rendelkezünk, minőségi alapanyagokat használunk, akkor a végeredménnyel minden esetben elégedettek leszünk.

 

További cikkek:

MAGAS PÁRATARTALOM A LAKÁSBAN – EZÉRT VAN SZÜKSÉG PÁRAMENTESÍTŐ KÉSZÜLÉKRE

CSÁBÍT A KARCSÚBB ALAK? PRÓBÁLD KI A NŐKNEK KÉSZÜLT PROTEINT

JÖHET AZ ÖZÖNVÍZ, A TRENDI FELLÉPÉSEN NEM ESHET CSORBA!

BORSOS ZSUZSANNA: „IZABEL TITKOS ÉLETE” – KÖNYVAJÁNLÓ

A hét témái

2021 | őszi körömtrendek: igazán izgalmas időszaknak nézünk elébe

2021 | őszi körömtrendek: igazán izgalmas időszaknak nézünk elébe Az elmúlt évek is sok izgalommal szolgáltak, legalábbis ami a körömtrendeket illeti. Ez idén sincs másképpen, ahogy ezt már a nyár is megmutatta. Viszont az őszi körömtrendek további érdekességekkel...

Focistából lett médiasztár: több százan kísérték utolsó útjára Berki Krisztiánt

Focistából lett médiasztár: több százan kísérték utolsó útjára Berki Krisztiánt „Berki Krisztián 41 évesen tragikus hirtelenséggel elhunyt” – bármerre néztünk május 6-án ezzel és ehhez hasonló főcímekkel találtuk szemben magunkat. Első olvasásra szinte fel sem fogtuk,...

Művészi fotók, amik hihetetlenül egyszerűen készültek

Művészi fotók, amik hihetetlenül egyszerűen készültek Megdöbbentő, de lassan 200 éve fotózunk. Az első fényképezőgép használatba állításakor csupán 1826-ot írtunk. Ez a röpke két évszád pedig elég volt arra, hogy kuriózumból a mindennapjaink részévé váljon az egykor...

15 pozitív gondolat, hogy jól induljon a hét

15 pozitív gondolat, hogy jól induljon a hét Utálod a hétfőket, mint Garfield? Esetleg az egész héttel bajod van, vagy simán a reggelek indulnak nehezen? Mindenkivel előfordul, hogy nem úgy indul a napja, vagy a hete, ahogy azt szeretné, de, ahogy mondani szokás:...