Otthoni fogfehérítés? Hogyan? Összeszedtünk neked a fogfehérítés otthoni praktikáit. Sokan vágyunk csodás, vakítóan fehér fogakra és arra a bizonyos hollywood-i mosolyra. Azonban a fogfehérítés drága mulatság, több százezer forintot is ott hagyhatunk fogorvosunknál a LED-lámpás kezelések során. Ha az olcsóbb utat választjuk kereshetünk fogfehérítő hatású készítményeket, fogrkémeket, szájvizeket, de így sem biztos, hogy sikerrel járunk. Most három házi trükköt ajánlunk nektek, amelyek nem csak, hogy olcsóbbak, de ugyanolyan hatásosak is – ahogyan egy teszt során kiderült.

Fogfehérítés otthon
Fogfehérítés otthon

Fogfehérítés szódabikarbónával:

Használata szuper egyszerű: tegyetek belőle egy keveset a fogkefétekre, kicsit vizezzétek be, majd mossatok vele fogat. A szódabikarbóna eltávolítja a szennyeződéseket, és lerakódásokat, így a fogzománcotok csodás fehér lesz.

Hidrogén-peroxiddal:

Ennél a módszernél gargalizálni kell, kb. 1,5 percig mindennap. A fogfehérítő szerek nagy része tartalmazz ezt az anyagot, azonban vigyázzatok: gargalizálás során ne nyeljétek le!

Fogfehérítés eperrel:

A szódabikarbónához hasonlóan szintén fogat kell vele mosni. Ez kicsit viccesen hangozhat, de hatásos. Nyomkodjátok össze az epret és dörzsöljétek a fogatokhoz. Az eper ugyanis almasavat tartalmaz mi szintén hatásos a foltok ellen.

Citrommal és sóval:

Hú, hát szerintünk inkább tequilához! Könnyen lehet, hogy egy-egy árnyalatot fehéredik a fogad ettől a kombótól (a külön-külön is meglévő fehérítő tulajdonságuk egymást erősíti), a saverózió ugyanakkor súlyos fogkopást okozhat, ez pedig a fogak romlásához vezet, ráadásul épp a sárgásabb dentinréteg előtűnését eredményezheti. Ezáltal nem csak a fogszuvasodás és a fogérzékenység veszélye nő, hanem a kávé, bor és egyéb sötétítő anyagok is hamarabb színezik el a fogakat. Vagyis nem elég, hogy ártasz vele, de hosszú távon inkább sárgítod, mint fehéríted a mosolyod. Ha mégis tennél egy próbát: citromlével kell összekeverni a sót és ezzel a mixszel átkenni a fogakat.

Fogfehérítés babérlevéllel és naranccsal:

Több mint gyanús. Utoljára a Két évezred babonái című munkában olvastam hasonló praktikákat: pókháló és enyv a sebre, „libaszemét” borban elkeverve hurutos megbetegedésre stb. Ha valaki kipróbálta, hogy babérlevelet porított és kevert el naranccsal, szóljon! A babér jó hírének alapja talán fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatása lehet, és elképzelhető, hogy ezt a szájüregben is kifejti, de valószínűbb, hogy ez az egyébként is kellemetlenül rághatatlan levél összetörve felsérti az ínyt, vagy épp alá kerül, és okoz egy klassz kis fertőzést. Nem próbálnánk ki.