Fogzási fájdalmak és megoldások: hogyan segíthet a rágómaki?

Fogzási fájdalmak és megoldások: hogyan segíthet a rágómaki?

 

Minden baba és mama életében nehéz időszak, amikor elkezdenek kibújni a fogacskák. Fájdalmas nappalok és éjszakák, szenvedés lehet az egész család számára. Azonban ezen túl kell esni, hiszen valahogy ki kell bújnia az apró kis fogaknak. A folyamat ugyan kikerülhetetlen, de lehet enyhíteni a fájdalmakat. A rágómaki is erre szolgál, amit nagyon sok szülő még a babavárás idején beszerez.

Mikor jön az első fogacska?

 

Onnantól beszélhetünk fogzásról, hogy az első fogcsírák növekedésnek indulnak, és a fogak fokozatosan az íny felszíne felé igyekeznek még át nem törik azt, és szemmel is látható lesz a baba első fogacskája. Időben ez 4-7 hónapos korra tehető, de előfordulnak szélsőséges esetek, amikor már a 3 hónapos baba fogzási fájdalmakkal küzd. De az is előfordulhat, hogy foggal születik a kicsi. Azonban akkor sem kell megijedni, ha már a kicsi első szülinapja közeledik, és még csak halvány jele van az első fogak megjelenésének. A fogzás 3 éves korig is elhúzódhat.

Kép: freepik.com

Kép: freepik.com

Honnan tudhatjuk, hogy elindult a fogzás?

 

Már néhány hónapos kórtól a szülök izgatottan vizsgálgatják a baba száját, hátha megpillantják az első fogakat. De honnan lehet tudni, hogy tényleg számíthatunk már rá? Számos jele lehet annak, hogy elindult a fogzás, de korántsem biztos, hogy mindegyik jelentkezik a kicsinél, de ha az alábbiak közül legalább egy-kettő megjelenik, már gyanakodhatunk rá, hogy elindult a folyamat.

  • Nyáladzás: a fokozott nyálelválasztás egyértelmű jele a fogzásnak, így, ha naponta többször is át kell öltöztetni a kicsit, mert elázott a body, gyanakodhatunk rá, hogy hamarosan megpillantjuk az első fogat is. A gyakori öltöztetés kivédésére érdemes nyálkendőt beszerezni.
  • Rágás: a fogzás kezdetével az íny nagyon érkénnyé válik, és a fogcsírák növekedése viszkető érzést kelt, amit rágással próbál orvosolni minden kisbaba. Ez némileg enyhülést is hoz, és segíthetjük is ezzel a módszerrel a kicsit, hogy könnyebben átvészelje ezt az időszakot.
  • Duzzadt íny: ahogy közeledik a fog a felszín felé, az íny egyre duzzadtabb és pirosabb lesz. Általában ez a fog kibújása előtt 2-3 nappal válik láthatóvá, de olykor akár több napra is elhúzódhat.

Ezek elég egyértelmű jelek, azonban olyan tünet is jelezheti a fogzás kezdetét, mint nyugtalan alvás, általános nyugtalanság, látszólag indokolatlan sírás, étvágytalanság, hasmenés, híg széklet, orrfolyás, a fülek piszkálása, láz, vagy a kipirosodott pofi.

Hogyan enyhíthetőek a fogzási fájdalmak?

 

Szülőként borzasztó látni, hogy szenved a kisbabánk, így bármit megtennénk azért, hogy enyhítsük a fájdalmait és minden kellemetlen érzését. Viszont mivel a fogzás viszonylag hosszú időszak, akár 2,5 év is lehet, így nem érdemes minden alkalommal fájdalomcsillapítókhoz nyúlni. A gyógyszeres kezelésen túl azonban számos lehetőség van arra, hogy kellemesebbé tegyük ezt az időszakot.

 

Természetes fájdalomcsillapításra készíthetünk a kicsinek anyatejből jégkrémet, ha pedig erre már nincs lehetőségünk, nyugodtan vegyünk elő némi fagyasztott gyümölcsöt a fagyasztóból, amit etetőcumiba töltve szintén adagolhatunk az apróságnak. Mindkét megoldás segít a fájdalomcsillapításban és enyhíti a fogzással járó tüneteket. Ezek mellett szintén kiváló megoldás egy rágómakival meglepni a babát, ami nemcsak remek játék a legkisebb babáknak is, de szintén segít a fájdalmak enyhítésében.

 

A rágómaki már többféle méretben és formában is elérhető, így akár egy egész kollekciót összegyűjthetünk, aminek a maki mellett már a maci, a zsiráf és röfi is tagja lehet. A klasszikus rágómaki már a fogak kibújása előtt enyhíti a duzzadt íny okozta fájdalmakat, a táncoló maki felületi barázdái pedig masszírozzák is a kényes területeket. A mini táncoló maki egészen újszülött kortól használható, a normál verzió inkább nagyobbaknak ajánlott. Azonban formától és mérettől függetlenül hasznos kellék lesz a választott rágómaki a nehéz időszakokban is. Később pedig megmarad egy kedves játéknak.

 

Mi az a rágómaki?

 

A mini táncoló rágómaki egészen újszülött kortól használható – a kicsik kb. 6-8 hetesen kezdenek el fogni, így az első játékok közt tud lenni a mini maki is. A felületén kialakított különböző textúrák segítenek az érzékszervek kialakulásában. Így az első játék nem csak a fogás stabilitásában segít, hanem rögtön meg is tudják csócsálni – hiszen a picik a szájukkal érzékelnek, tapasztalnak az első hónapokban. 3 hónapos kortól javasoljuk a klasszik rágómakit, ekkortól érdemes kombinálni a mini makit a klasszik rágómakival, ami egészen 3 éves korig szuper szolgálatot tesz.

Amellett, hogy nagyon aranyos játék, rendkívül hasznos is: ahogy említettük már, segít a fájdalom enyhítésében is, illetve a baba motorikus képességeinek fejlesztésében is – védőnők, konduktorok jó szívvel ajánlják a rágómakit fejlesztő játéknak.

A rágómaki akár már a babaváró partin is előkerülhet, hiszen szuper ajándék a mamának, később pedig a babának. Amellett, hogy nagyon aranyos játék, rendkívül hasznos is: ahogy említettük már, segít a viszketés és akár a fájdalom enyhítésében is, emellett pedig segít a baba motorikus képességeinek fejlesztésében is. Kímélően masszírozza és megnyugtatja az ínyt, valamint higiénikusan lehet vele alkalmazni a különböző fogzási fájdalom csillapítására szolgáló géleket és készítményeket. A makik BPA mentes anyagok felhasználásával készülnek, illetve rendelkezik FDA és CE tanúsítvánnyal is.

Rágómaki

A rágómaki különleges előnye, hogy tömör anyagból készült, míg a konkurenciára az üreges megoldás a jellemző, ami sok szempontból nem szerencsés. A rágómakin kívül az Imagine Baby webshopjában számtalan prémium babaholmit találhatunk, így érdemes akár már a kicsi érkezése előtt is szétnézni. A termékek között megtalálhatók cumik, fejlesztő játékok, fürdéshez kiegészítők, textíliák, ajándékszettek, pelenkák és egyéb kiegészítők.

 

További cikkek:

TEXTIL VAGY ELDOBHATÓ PELENKA?

EGY TELJES HÉT AZ ANYATEJES TÁPLÁLÁS MELLETT

NAGY KEDVENCEK – A REBORN BABÁK

 

A hét témái

7 mondat, aminek biztos, hogy veszekedés lesz a vége

7 mondtad, aminek biztos, hogy veszekedés lesz a vége Bármilyen stabil alapokon is nyugszik a kapcsolatotok, biztos, hogy tudsz olyat mondani, amitől kiborul a párod. És mindez fordítva is igaz. Gondold végig, hogy melyek azok a mondatok, amiktől falnak mész, ha...

Mit tehetünk, ha párunk küzd a férfi erejével és nem kívánja a szexet?

Mit tehetünk, ha párunk küzd a férfi erejével és nem kívánja a szexet? A kor előrehaladtával a férfiaknak szükségük van legális potencianövelők használatára. A potencianövelők kifejtéséhez a férfiaknak szükségük van szexuális ingerre. A legálisan kapható, növényi...

7 tipp, amivel sokkal könnyebben fog menni a nyelvtanulás

7 tipp, amivel sokkal könnyebben fog menni a nyelvtanulás Legalább egy idegen nyelv ismerete legtöbbünk számára elengedhetetlen. Ha a mindennapjainknak nem is része, nyaraláskor biztosan jól jön, ha tudunk angolul vagy németül, de más nyelvek is hasznosak lehetnek....

Álomfejtés: ezek az álmok nagy bevételt ígérnek!

Az álomfejtés tudománya szerint komoly bevételre számíthatsz a közeljövőben, ha ezekkel az állatokkal álmodsz.