Fogzási fájdalmak és megoldások: hogyan segíthet a rágómaki?

Fogzási fájdalmak és megoldások: hogyan segíthet a rágómaki?

 

Minden baba és mama életében nehéz időszak, amikor elkezdenek kibújni a fogacskák. Fájdalmas nappalok és éjszakák, szenvedés lehet az egész család számára. Azonban ezen túl kell esni, hiszen valahogy ki kell bújnia az apró kis fogaknak. A folyamat ugyan kikerülhetetlen, de lehet enyhíteni a fájdalmakat. A rágómaki is erre szolgál, amit nagyon sok szülő még a babavárás idején beszerez.

Mikor jön az első fogacska?

 

Onnantól beszélhetünk fogzásról, hogy az első fogcsírák növekedésnek indulnak, és a fogak fokozatosan az íny felszíne felé igyekeznek még át nem törik azt, és szemmel is látható lesz a baba első fogacskája. Időben ez 4-7 hónapos korra tehető, de előfordulnak szélsőséges esetek, amikor már a 3 hónapos baba fogzási fájdalmakkal küzd. De az is előfordulhat, hogy foggal születik a kicsi. Azonban akkor sem kell megijedni, ha már a kicsi első szülinapja közeledik, és még csak halvány jele van az első fogak megjelenésének. A fogzás 3 éves korig is elhúzódhat.

Kép: freepik.com

Kép: freepik.com

Honnan tudhatjuk, hogy elindult a fogzás?

 

Már néhány hónapos kórtól a szülök izgatottan vizsgálgatják a baba száját, hátha megpillantják az első fogakat. De honnan lehet tudni, hogy tényleg számíthatunk már rá? Számos jele lehet annak, hogy elindult a fogzás, de korántsem biztos, hogy mindegyik jelentkezik a kicsinél, de ha az alábbiak közül legalább egy-kettő megjelenik, már gyanakodhatunk rá, hogy elindult a folyamat.

  • Nyáladzás: a fokozott nyálelválasztás egyértelmű jele a fogzásnak, így, ha naponta többször is át kell öltöztetni a kicsit, mert elázott a body, gyanakodhatunk rá, hogy hamarosan megpillantjuk az első fogat is. A gyakori öltöztetés kivédésére érdemes nyálkendőt beszerezni.
  • Rágás: a fogzás kezdetével az íny nagyon érkénnyé válik, és a fogcsírák növekedése viszkető érzést kelt, amit rágással próbál orvosolni minden kisbaba. Ez némileg enyhülést is hoz, és segíthetjük is ezzel a módszerrel a kicsit, hogy könnyebben átvészelje ezt az időszakot.
  • Duzzadt íny: ahogy közeledik a fog a felszín felé, az íny egyre duzzadtabb és pirosabb lesz. Általában ez a fog kibújása előtt 2-3 nappal válik láthatóvá, de olykor akár több napra is elhúzódhat.

Ezek elég egyértelmű jelek, azonban olyan tünet is jelezheti a fogzás kezdetét, mint nyugtalan alvás, általános nyugtalanság, látszólag indokolatlan sírás, étvágytalanság, hasmenés, híg széklet, orrfolyás, a fülek piszkálása, láz, vagy a kipirosodott pofi.

Hogyan enyhíthetőek a fogzási fájdalmak?

 

Szülőként borzasztó látni, hogy szenved a kisbabánk, így bármit megtennénk azért, hogy enyhítsük a fájdalmait és minden kellemetlen érzését. Viszont mivel a fogzás viszonylag hosszú időszak, akár 2,5 év is lehet, így nem érdemes minden alkalommal fájdalomcsillapítókhoz nyúlni. A gyógyszeres kezelésen túl azonban számos lehetőség van arra, hogy kellemesebbé tegyük ezt az időszakot.

 

Természetes fájdalomcsillapításra készíthetünk a kicsinek anyatejből jégkrémet, ha pedig erre már nincs lehetőségünk, nyugodtan vegyünk elő némi fagyasztott gyümölcsöt a fagyasztóból, amit etetőcumiba töltve szintén adagolhatunk az apróságnak. Mindkét megoldás segít a fájdalomcsillapításban és enyhíti a fogzással járó tüneteket. Ezek mellett szintén kiváló megoldás egy rágómakival meglepni a babát, ami nemcsak remek játék a legkisebb babáknak is, de szintén segít a fájdalmak enyhítésében.

 

A rágómaki már többféle méretben és formában is elérhető, így akár egy egész kollekciót összegyűjthetünk, aminek a maki mellett már a maci, a zsiráf és röfi is tagja lehet. A klasszikus rágómaki már a fogak kibújása előtt enyhíti a duzzadt íny okozta fájdalmakat, a táncoló maki felületi barázdái pedig masszírozzák is a kényes területeket. A mini táncoló maki egészen újszülött kortól használható, a normál verzió inkább nagyobbaknak ajánlott. Azonban formától és mérettől függetlenül hasznos kellék lesz a választott rágómaki a nehéz időszakokban is. Később pedig megmarad egy kedves játéknak.

 

Mi az a rágómaki?

 

A mini táncoló rágómaki egészen újszülött kortól használható – a kicsik kb. 6-8 hetesen kezdenek el fogni, így az első játékok közt tud lenni a mini maki is. A felületén kialakított különböző textúrák segítenek az érzékszervek kialakulásában. Így az első játék nem csak a fogás stabilitásában segít, hanem rögtön meg is tudják csócsálni – hiszen a picik a szájukkal érzékelnek, tapasztalnak az első hónapokban. 3 hónapos kortól javasoljuk a klasszik rágómakit, ekkortól érdemes kombinálni a mini makit a klasszik rágómakival, ami egészen 3 éves korig szuper szolgálatot tesz.

Amellett, hogy nagyon aranyos játék, rendkívül hasznos is: ahogy említettük már, segít a fájdalom enyhítésében is, illetve a baba motorikus képességeinek fejlesztésében is – védőnők, konduktorok jó szívvel ajánlják a rágómakit fejlesztő játéknak.

A rágómaki akár már a babaváró partin is előkerülhet, hiszen szuper ajándék a mamának, később pedig a babának. Amellett, hogy nagyon aranyos játék, rendkívül hasznos is: ahogy említettük már, segít a viszketés és akár a fájdalom enyhítésében is, emellett pedig segít a baba motorikus képességeinek fejlesztésében is. Kímélően masszírozza és megnyugtatja az ínyt, valamint higiénikusan lehet vele alkalmazni a különböző fogzási fájdalom csillapítására szolgáló géleket és készítményeket. A makik BPA mentes anyagok felhasználásával készülnek, illetve rendelkezik FDA és CE tanúsítvánnyal is.

Rágómaki

A rágómaki különleges előnye, hogy tömör anyagból készült, míg a konkurenciára az üreges megoldás a jellemző, ami sok szempontból nem szerencsés. A rágómakin kívül az Imagine Baby webshopjában számtalan prémium babaholmit találhatunk, így érdemes akár már a kicsi érkezése előtt is szétnézni. A termékek között megtalálhatók cumik, fejlesztő játékok, fürdéshez kiegészítők, textíliák, ajándékszettek, pelenkák és egyéb kiegészítők.

 

További cikkek:

TEXTIL VAGY ELDOBHATÓ PELENKA?

EGY TELJES HÉT AZ ANYATEJES TÁPLÁLÁS MELLETT

NAGY KEDVENCEK – A REBORN BABÁK

 

A hét témái

7+1 egészséges étel, ami segít a fogyásban

7+1 egészséges étel, ami segít a fogyásban A fogyókúrás étrendek betartása nem mindig egyszerű. Sokszor olyan ételek szerepelnek egyes mintaétrendekben, amikről azt sem tudtuk korábban, hogy léteznek. Pedig, ha valóban fogyni szeretnénk, nem kell mindenféle csoda...

Nyereményjáték

Nyereményjáték !!! Figyelem !!! Nyereményjáték! ---------------------------------------- Nyerj gyönyörű GUESS ékszereket! Elég csatlakoznod a nőitémák.hu nyereményjátékához és teljesíteni a következő feltételeket:   Mit kell tenned, hogy nyerj?   likeold a...

20 ember, aki bizonyította, hogy a rút kiskacsából is lehet szép felnőtt

20 ember, aki bizonyította, hogy a rút kiskacsából is lehet szép felnőtt Azt mondják, minden kisbaba szép. És ezzel mi sem kívánunk vitatkozni! Viszont később azért lehetnek gondok, főleg a tinikor küszöbén, amikor fogszabályozó kerül a kusza fogakra vagy megjelenik...

A tökéletes karácsonyi ajándék kiválasztása 5 lépésben

A tökéletes karácsonyi ajándék kiválasztása 5 lépésben A karácsony sokunk számára az év legjobban várt ünnepe – ilyenkor nyugalom és meghittség járja át a szívünket és az otthonunkat. Együtt lehet a család, és pihenhetünk egy keveset az egész éves hajtás után. Az...