Fonal karkötők mint terápiás eszközök – relaxáció és kreativitás

Fonal karkötők mint terápiás eszközök – relaxáció és kreativitás

Stresszel teli világunkban a lelki jólétünk fenntartása elengedhetetlen annak érdekében, hogy megtaláljuk a béke pillanatait és képesek legyünk a relaxációra. A kézműveskedés egy tökéletes terápiás lehetőség, amely a kreativitás és a relaxáció egyedi keverékét nyújtja, hiszen megnyugtatja az elmét és táplálja lelkünket.

Fonal karkötők egy női csuklón, a háttérben látszik egy fehér pulóveres nő

Miben rejlik a terápiás előnye?

Dekoratív kiegészítő a fonal karkötő, amelyre első körben csak így gondolunk. Azonban inkább az alkotás folyamatában rejlik a terápiás potenciáljuk. A fonal szövése és csomózása egy ritmikus mozgást rejt, ami csak koncentrált figyelemmel végezhető el. Ez nagyon hasonlít a meditációhoz így lehetővé teszi a karkötőt készítők számára, hogy lecsendesítsék elméjüket és ne gondoljanak semmi másra csak az alkotásra. Az ismétlődő mozdulatok elősegítik a relaxációt, hiszen teljesen el lehet merülni a készítés örömeiben. A bonyolultabb minták segítik a stressz és a szorongás leküzdését is.

Önkifejezés

A terápiás lehetőségen kívül nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a zsinór karkötő vagy fonal karkötő készítése önkifejezésre is szolgálhat. A készítők kísérletezhetnek a különböző színekkel, mintákkal, így lehetőségük van teljesen szabadjára engedni fantáziájukat és felfedezhetik művészi énjüket. Fonhatunk egy egyszerű barátság karkötőt, de készíthetünk bonyolultabb makramés dizájnnal ellátott ékszert is. A siker kellemes érzése fontos lehet azok számára, akik éppen rossz vagy depressziós hangulatban vannak.

Kapcsolatteremtés

Az ékszerek készítése közben mindenkinek lehetősége nyílik a kapcsolatteremtésre. Amennyiben nem otthon magányosan készítjük a karkötőt, hanem elmegyünk egy tanfolyamra vagy éppen a neten kapcsolódunk másokkal, akkor lehetőségünk nyílik a kapcsolatteremtésre, így új barátságokra tehetünk szert. A közös élmény, erősíti a társadalmi kötelékeket, ápolja az összetartozás érzését. A kézzel készített karkötők tökéletesek ajándékozásra, amelyek a szeretet és a barátság jelképei is.

A fonal és zsinór karkötők tehát sokkal többet jelentenek, mint egy egyszerű ékszer. Erőteljes terápiás eszközök, hiszen készítésük során kipihenhetjük fáradalmainkat, csökkenthetjük a stresszt életünkben és újra felfedezhetjük az önkifejezés örömét. A gyógyulás és a megújulás felé vezető egyik legjobb út a karkötők készítése.

 

További cikkek:

A RAGYOGÁS ÚJ DIMENZIÓJA AZ OD CLEANER MOBIL AUTÓKOZMETIKA

MILYEN TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐKET ÉRDEMES SZEDNÜNK?

A BRW KONYHASTÚDIÓ OTTHONÁBA HOZZA ÁLMAI KANYHABÚTORÁT

SPÓROLJ MEG RENGETEG HELYET A RUHÁSSZEKRÉNYEDBEN VAGY A BŐRÖNDÖDBEN

SZERELEM 30 ÉVES KOR ALATT ÉS FELETT? ÉG ÉS FÖLD…

A hét témái

Meditációs gyakorlatok az egyszerűbb hétköznapokért

Meditációs gyakorlatok az egyszerűbb hétköznapokért Mély levegő, kifúj, majd újra – ezzel az egyszerű lépéssel annyi energiát szabadítunk fel, ami akár az egész délutánhoz lendületet ad, de legalábbis kiránt az aktuális stresszhelyzetből. A meditációs gyakorlatok...

A szerelem 3 típusa: TE ismered mindet?

A szerelem 3 típusa: TE ismered mindet? Amikor benne vagyunk egy percig sem gondolkodunk azon, hogy éppen melyik típust éljük meg. Viszont utólag mindenki tudja, hogy melyiken van túl. Filozófusok szerint életünk során háromféle szerelmet élünk meg. Van, aki...

Levendulás mézes sajttorta, egészséges és nagyon finom!

Levendulás mézes sajttorta, egészséges és nagyon finom! Illatos és mégis nagyon finom tortarecept következik, amelyet bárki elkészíthet odahaza, és a különleges ízvilág mellett még egészségvédő hatása is van ennek az édességnek.   Az elkészítéséhez elég 20 perc....

Lelki túlérzékenység okai és kezelése: elfogadás és szeretet!

Lelki túlérzékenység okai: alkat és/vagy egészségtelenül negatív hozzáállás? Engem szinte egész életemben bombáztak ilyenekkel a rokonságban. És természetesen még én éreztem magamat rosszul, hogy velem van valami baj, nem vagyok elég strapabíró az Élet megpróbáltatásaiban.