Formálódó testünk – Milyen változásokon esik át egy kismama a várandósság alatt?

Formálódó testünk – Milyen változásokon esik át egy kismama a várandósság alatt?

 

A várandósság az egyik legcsodálatosabb időszak a nők életében. Azonban ilyenkor a női test számos változáson megy keresztül, hogy támogassa a baba növekedését és fejlődését. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy mik ezek a változások és hogyan formálódik egy kismama teste a várandósság alatt.

várandósság

Képek forrása: canva.com

 

Hormonális változások

A hormonális változások már a fogantatás pillanatában beindulnak, aminek számos korai jele van. A várandósság időszakában a szervezet nagy mennyiségű hormont termel, amelyek hatással lehetnek a hangulatra és a fizikai állapotra is. Ezeknek a hormonoknak az elsődleges funkciója, hogy segítsék az anya testét a magzat kihordásában és felkészítsék a baba érkezésére.

Testsúlynövekedés

Az egyik legjelentősebb változás a testsúlynövekedés, amely az első trimeszterben kezdődik és egészen a terhesség végéig kitart. A testsúly gyors növekedése szoros összefüggésben áll a magzat fejlődésével, azonban más, a kismama testében végbemenő folyamatok is szerepet játszanak benne.

várandósság

Képek forrása: canva.com

Inkontinencia

A pocakban cseperedő baba nyomást gyakorol a kismama húgyhólyagjára és húgycsövére. Ez csökkenti a hólyag kapacitását és átmeneti inkontinenciát okozhat. Az inkontinencia általában a terhesség második és harmadik trimeszterében jelentkezik, és gyakran elmúlik a szülés után. A legtöbb egészségügyi webáruház kínálatában kaphatóak inkontinencia betétek, amikkel könnyebb átvészelni ezt az időszakot.

Az inkontinenciás termékek (pl. inkontinencia pelenka, felnőtt pelenka) magukba szívják a szivárgó vizeletet, így a kismamák fesztelenül élhetik meg a várandósság második és harmadik szakaszát is.

Emésztési zavarok

A terhesség alatt az emésztőrendszer is változásokon esik át. A hormonok és a növekvő baba nyomása a belekre is nagy hatással van, ami gyakran vezet emésztési problémákhoz. A legjellemzőbb emésztési zavarok a várandósság során a székrekedés és a gyomorégés, de más problémák is jelentkezhetnek ebben az időszakban.

Az anyák teste a terhesség alatt számos változáson megy keresztül, amelyek hozzájárulnak a baba egészséges fejlődéséhez. Ezek a változások azonban bizonyos kellemetlenségekkel is járhatnak, mint például az inkontinencia, az emésztési problémák vagy a testsúlynövekedés.

Egyes esetekben olyan tünetek is jelentkezhetnek, mint a hormonális akne vagy a légzési nehézségek. Fontos, hogy az érintett nők rendszeresen konzultáljanak orvosukkal és ápolóikkal a változásokról, és megfelelő kezelést kapjanak a problémák enyhítésére.

 

További cikkek:

A BESÚGÓ: A SOROZAT, AMIRŐL ÚJABBAN MINDENKI BESZÉL

FOCISTÁBÓL LETT MÉDIASZTÁR: TÖBB SZÁZAN KÍSÉRTÉK UTOLSÓ ÚTJÁRA BERKI KRISZTIÁNT

A VÍZVEZETÉK-SZERELÉS ELSAJÁTÍTHATÓ AZ INTERNETRŐL?

SZTÁRCSALÁDOK: HÍRES ROKONOK, AKIK JÁTSZOTTAK MÁR EGY FILMBEN

FINOM ÉS TÖKÉLETES SZOMJOLTÓ: DE MIÉRT JÓ MÉG A CITROMOS VÍZ?

A hét témái

Milyen esetekben javasolt pszichológushoz fordulni?

  Milyen esetekben javasolt pszichológushoz fordulni?   1. Depresszió Pszichológus segítségével hatékonyan feldolgozhatók és kezelhetők a lelki problémák, ezért nem véletlen, hogy a mai, pörgős és feszült társadalmunkban egyre többen fordulnak szakemberhez....

Budapest 13. kerületében gyakoriak a vízvezeték szerelési problémák? Miért?

Budapest 13. kerületében gyakoriak a vízvezeték szerelési problémák? Miért? Budapest 13. kerülete egy élénk közösség, ahol a modern és történelmi épületek egyaránt megtalálhatóak. Azonban, mint minden városi területen, itt is előfordulnak vízvezeték-szerelési...

Sztárok, akik érdekes módot választottak a tetoválásuk elrejtéséhez

7 sztár, akik érdekes módot választottak a tetoválásuk eltüntetéséhez Egy tetoválás számtalan okból kerülhet az ember testére, amit később könnyen lehet, hogy megbánunk. Lehet egy szerelem emléke, amire évek elteltével mégsem akarunk már emlékezni, vagy egy rosszul...

Összeköltözésen gondolkodtok? 6 ok, amiért megéri igent mondani

Összeköltözésen gondolkodtok? 6 ok, amiért megéri igent mondani „Lakva ismerszik meg az ember!” – tartja a mondás. Éppen ezért talán sok pár számára rémisztő lehet a közös otthon gondolata, mások pedig szinte azonnal belevágnak. Ha a gyakorlati oldalát nézzük akkor...