Formálódó testünk – Milyen változásokon esik át egy kismama a várandósság alatt?

Formálódó testünk – Milyen változásokon esik át egy kismama a várandósság alatt?

 

A várandósság az egyik legcsodálatosabb időszak a nők életében. Azonban ilyenkor a női test számos változáson megy keresztül, hogy támogassa a baba növekedését és fejlődését. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy mik ezek a változások és hogyan formálódik egy kismama teste a várandósság alatt.

várandósság

Képek forrása: canva.com

 

Hormonális változások

A hormonális változások már a fogantatás pillanatában beindulnak, aminek számos korai jele van. A várandósság időszakában a szervezet nagy mennyiségű hormont termel, amelyek hatással lehetnek a hangulatra és a fizikai állapotra is. Ezeknek a hormonoknak az elsődleges funkciója, hogy segítsék az anya testét a magzat kihordásában és felkészítsék a baba érkezésére.

Testsúlynövekedés

Az egyik legjelentősebb változás a testsúlynövekedés, amely az első trimeszterben kezdődik és egészen a terhesség végéig kitart. A testsúly gyors növekedése szoros összefüggésben áll a magzat fejlődésével, azonban más, a kismama testében végbemenő folyamatok is szerepet játszanak benne.

várandósság

Képek forrása: canva.com

Inkontinencia

A pocakban cseperedő baba nyomást gyakorol a kismama húgyhólyagjára és húgycsövére. Ez csökkenti a hólyag kapacitását és átmeneti inkontinenciát okozhat. Az inkontinencia általában a terhesség második és harmadik trimeszterében jelentkezik, és gyakran elmúlik a szülés után. A legtöbb egészségügyi webáruház kínálatában kaphatóak inkontinencia betétek, amikkel könnyebb átvészelni ezt az időszakot.

Az inkontinenciás termékek (pl. inkontinencia pelenka, felnőtt pelenka) magukba szívják a szivárgó vizeletet, így a kismamák fesztelenül élhetik meg a várandósság második és harmadik szakaszát is.

Emésztési zavarok

A terhesség alatt az emésztőrendszer is változásokon esik át. A hormonok és a növekvő baba nyomása a belekre is nagy hatással van, ami gyakran vezet emésztési problémákhoz. A legjellemzőbb emésztési zavarok a várandósság során a székrekedés és a gyomorégés, de más problémák is jelentkezhetnek ebben az időszakban.

Az anyák teste a terhesség alatt számos változáson megy keresztül, amelyek hozzájárulnak a baba egészséges fejlődéséhez. Ezek a változások azonban bizonyos kellemetlenségekkel is járhatnak, mint például az inkontinencia, az emésztési problémák vagy a testsúlynövekedés.

Egyes esetekben olyan tünetek is jelentkezhetnek, mint a hormonális akne vagy a légzési nehézségek. Fontos, hogy az érintett nők rendszeresen konzultáljanak orvosukkal és ápolóikkal a változásokról, és megfelelő kezelést kapjanak a problémák enyhítésére.

 

További cikkek:

A BESÚGÓ: A SOROZAT, AMIRŐL ÚJABBAN MINDENKI BESZÉL

FOCISTÁBÓL LETT MÉDIASZTÁR: TÖBB SZÁZAN KÍSÉRTÉK UTOLSÓ ÚTJÁRA BERKI KRISZTIÁNT

A VÍZVEZETÉK-SZERELÉS ELSAJÁTÍTHATÓ AZ INTERNETRŐL?

SZTÁRCSALÁDOK: HÍRES ROKONOK, AKIK JÁTSZOTTAK MÁR EGY FILMBEN

FINOM ÉS TÖKÉLETES SZOMJOLTÓ: DE MIÉRT JÓ MÉG A CITROMOS VÍZ?

A hét témái

12 tipp, hogy betegen is jól nézzünk ki!

12 tipp, hogy betegen is jól nézzünk ki! 12 tipp, hogy betegen is jól nézzünk ki! Az őszi-téli időszakban, fokozott a meghűlés és az influenza veszély. Mostanában a változó időjárás még jobban igénybe veheti és legyengítheti immunrendszerünket. A betegség alatt, talán...

Mit jelent a supinált cipő?

Sok szülőnél merül fel a kérdés cipővásárláskor: mit is pontosan a supinált cipő, és az én gyerekemnek szüksége van-e rá? Nézzük meg részletesebben a supinált cipő működését.

3 romantikus úticél belföldön, ahova még idén nyáron el kell látogatnotok

3 romantikus úticél belföldön, ahova még idén nyáron el kell látogatnotok Hazánk bizony nem szűkölködik szebbnél szebb úticélokkal, ha a romantikus kikapcsolódás a cél. Az ország bármely része felé is induljatok, garantáltan olyan helyszínekre bukkanhattok, ahol...

3 híresség, aki jobban néz ki néhány plusz kilóval

3 híresség, aki jobban néz ki néhány plusz kilóval Gyakran előfordul, hogy a hírességeknek egy-egy szerep, koncert, vagy divatbemutató kedvéért drasztikus fogyásba kell kezdeniük, vagy egyszerűen csak az életmódjuk, vagy akár egy tragédia miatt fogynak le. Íme 6...