Francia édesség: Clafoutis

Clafoutis – Francia édesség

10479_593

A tökéletes Clafoutis Hozzávalói:

4 db tojás
80 gr finomliszt
80 gr + 20 gr kristálycukor
50 gr + 20 gr vaj
friss gyümölcs 120 gr
pálinka
vaníliás cukor

Elkészítés:

Ez a készítmény azzal indul, hogy a sütőformát vajjal ki kell kenni és cukorral kiszórni.
Ezzel párhuzamosan a gyümölcsöt kevés pálinkával meglocsoljuk, hogy ízeik
összeérjenek.
Addig vajat habosítunk tojássárgával és a fele cukorral és vanília kivonattal. A fehérjéket
habbá verjük és a cukor másik felével kikeményítjük.
A sárgája részhez hozzáadjuk a pálinkás gyümölcsöket és a szitált lisztet, majd a felvert
habbal lazítjuk.
Sütőformába simítva, 180 celsius fokon, 15-18 percig sütjük, attól függően, hogy milyen a
sütő teljesítménye.
Az éttermi melegtésztákhoz hasonlóan kézmelegen, frissen tálaljuk.
Készíthető tortaformában, gerincformában vagy adagos formákban is, ez csak tálalási
filozófia kérdése.

Tálalási javaslat: Tálaláskor porcukorral hintjük az elkészült Clafoutis tetejét.
Gyakorta találkozni azzal a megoldással, hogy 1 gombóc vanília vagy meggy fagylaltot
adnak hozzá. A fagylalt tökéletes megy ehhez a fenséges francia desszerthez.

Számos változata ismert ennek a süteménynek, mégis a Karamellizált körtés clafoutis egy igazán kivételes variáció:

Egy serpenyőben a vajat és a cukrot összeolvasztom. Amikor már szép mézszínű, beleteszem a szeletekre vágott körtét és pár percig karamellizálom. Ráöntöm a Calvadost (vigyázat, felcsap a gőz).

Jó étvágyat kívánunk!

További desszert ötletek: ITT!

 

A hét témái

Bundáskenyér a világ különböző tájairól

Bundáskenyér a világ különböző tájairól Néhány tojás és kenyér, ami akár a kétnapos száraz is lehet, hiszen a tojás elfedi és frissé teszi. Sőt, igazából vétek lenne a friss kenyérből készíteni. Az egyik legegyszerűbb ételünk, mégis a legfinomabb az egész világon. Egy...

Kismama fotózás – majd a babával az első pillanatoktól

Ez egy érdekes és különleges időszak a nők, az anyák életében, még akkor is, ha nem az első babát várják. Akkor gyere kismama fotózásra, amikor már jó gömbölyű a pocakod, de azért ne az utolsó pillanatban. Vagy a fotós legyen a keresztanya?

A Mentálhigiénés Szakember: Az Elme Erőd Védőbástyája

A Mentálhigiénés Szakember: Az Elme Erőd Védőbástyája   A Mentálhigiénés Szakember: Az elmúlt évtizedek során a mentálhigiéné területe jelentős előrelépéseket tett, és a mentálhigiénés szakemberek szerepe egyre nélkülözhetetlenebbé vált a modern társadalomban. A...

Hogyan válasszunk főzőlapot a konyhába?

Amikor felújítunk egy konyhát, mind fejtörést okozhat, hogy elektronikai berendezések kerüljenek beszerelésre. Hagyományos vagy beépíthetőt válasszunk? Ha sikerül döntésre jutnunk, hogy legyen beépíthető, akkor is számos kérdést kell még megválaszolnunk.