Clafoutis – Francia édesség
A tökéletes Clafoutis Hozzávalói:
4 db tojás
80 gr finomliszt
80 gr + 20 gr kristálycukor
50 gr + 20 gr vaj
friss gyümölcs 120 gr
pálinka
vaníliás cukor
Elkészítés:
Ez a készítmény azzal indul, hogy a sütőformát vajjal ki kell kenni és cukorral kiszórni.
Ezzel párhuzamosan a gyümölcsöt kevés pálinkával meglocsoljuk, hogy ízeik
összeérjenek.
Addig vajat habosítunk tojássárgával és a fele cukorral és vanília kivonattal. A fehérjéket
habbá verjük és a cukor másik felével kikeményítjük.
A sárgája részhez hozzáadjuk a pálinkás gyümölcsöket és a szitált lisztet, majd a felvert
habbal lazítjuk.
Sütőformába simítva, 180 celsius fokon, 15-18 percig sütjük, attól függően, hogy milyen a
sütő teljesítménye.
Az éttermi melegtésztákhoz hasonlóan kézmelegen, frissen tálaljuk.
Készíthető tortaformában, gerincformában vagy adagos formákban is, ez csak tálalási
filozófia kérdése.
Tálalási javaslat: Tálaláskor porcukorral hintjük az elkészült Clafoutis tetejét.
Gyakorta találkozni azzal a megoldással, hogy 1 gombóc vanília vagy meggy fagylaltot
adnak hozzá. A fagylalt tökéletes megy ehhez a fenséges francia desszerthez.
Számos változata ismert ennek a süteménynek, mégis a Karamellizált körtés clafoutis egy igazán kivételes variáció:
Egy serpenyőben a vajat és a cukrot összeolvasztom. Amikor már szép mézszínű, beleteszem a szeletekre vágott körtét és pár percig karamellizálom. Ráöntöm a Calvadost (vigyázat, felcsap a gőz).
Jó étvágyat kívánunk!
További desszert ötletek: ITT!