Függöny varrási technikák házilag

Függöny varrási technikák házilag

Az otthoni dekoráció egyik fontos elemét képezik a függönyök. A megfelelő darabok nemcsak szépséget és stílust adnak otthonunknak, hanem a funkcionális szerepük is van, mint például a beáramló fény szabályozása. Sokan úgy gondolják, hogy a függönyvarrás bonyolult és időigényes feladat, de szerintünk valójában egyszerűen megvalósítható otthon, még akkor is, ha nem vagy tapasztalt varrónő. Ebben az útmutatóban megtalálod a lépéseket és a tippeket arra, hogyan varrhatsz függönyöket házilag, hogy otthonod egyedi és személyre szabott stílusban ragyoghasson.

függönyvarrás házilag

Miért érdemes függönyt varrni házilag?

Az otthoni függönyvarrás számos előnnyel jár. Először is, lehetővé teszi, hogy saját ízlésednek és stílusodnak megfelelően alakítsd ki otthonod atmoszféráját. Másodszor, a házilag elkészített függönyöknek sokkal személyesebb jellege van. A készre varrt függönyök is nagyon szépek, de itt lehetőséged van teljesen egyedit alkotni. Harmadszor, anyagi szempontból is előnyös lehet, mivel a függönyvarrás általában olcsóbb, mint a már elkészített függönyök vásárlása.

Miért fontos a megfelelő anyag kiválasztása?

A függönyök anyaga meghatározza a kész darab kinézetét és tulajdonságait. Amikor függönyt varrsz, fontos, hogy olyan anyagot válassz, amely megfelel az elvárásaidnak és az adott helyiség stílusának. A könnyű és légies anyagok, mint például a selyem vagy a csipke, romantikus hangulatot teremtenek, míg a vastagabb anyagok, mint például a pamut vagy a vászon, inkább a klasszikus és rusztikus stílusokhoz illenek.

Hogyan válasszunk színt és mintát a függönyhöz?

A függönyök színe és mintája meghatározza az egész helyiség hangulatát. És ez nem csak a mi tapasztalatunk, hanem talán kimondhatjuk, hogy ezek bizony tények. Amikor színt és mintát választasz a függönyhöz, fontos figyelembe venni az adott helyiség stílusát, a falak és a bútorok színét, valamint a már meglévő dekorációs elemeket. Néhány tipp, amelyek segíthetnek a megfelelő szín és minta kiválasztásában:

Ha elegáns és klasszikus hangulatot szeretnél elérni vagy sötétítő függöny varrása a célod, akkor válassz sötétebb, gazdag színeket, például sötétbarna vagy sötétkék. Ha friss és könnyed hangulatot szeretnél, válassz világosabb árnyalatokat, például pasztell vagy natúr színeket mint például a bézs. Vedd figyelembe a színek kontrasztját és összhangját. 

Ha a falak és a bútorok semleges színűek, választhatsz élénk színű függönyöket, hogy fókuszpontot teremts. Ha már van erős színű, vagy figyelemfelhívóan mintás bútorod tapétád, akkor válassz egyszínű vagy visszafogott mintájú függönyt, hogy ne legyen túl sok a minta a helyiségben. Inspirációt meríthetsz a különböző lakberendezési webshopok kínálatából is mint például a Home&Style Lakberendezési webáruház, ahol több száz függöny közül választhatod ki a neked tetsző darabot, mintát, anyagot. 

Hogyan mérd le a függöny méretét?

A megfelelő méret kiválasztásához elengedhetetlen a tökéletes illeszkedés és esztétikai megjelenés érdekében. A következő lépések segítenek neked meghatározni a pontos méreteket a függönyvarrás során:

 1. Szélesség: Mérd meg egyenesen a függönytartó rudat az elejétől a végéig. Ha a függönynek az ablakot teljesen le kell fognia, és szorozd meg 1,5-tel, hogy biztosítsd a megfelelő takarást és esztétikát. Így lesz szépen ráncolható a függönyöd.
 2. Magasság: Mérd le a függönytartó rúd aljától a kívánt alsó magasságig a hosszt. 

Fontos, hogy pontosan mérj, és mindig ellenőrizd a méreteket, mielőtt elkezdenéd a varrást. Ezzel elkerülheted a kellemetlen meglepetéseket és biztosítod, hogy a függöny méretezés tökéletesen illeszkedjen az ablakhoz.

Milyen felszerelésre van szükség a függönyvarráshoz?

A függönyvarrás során mi az alábbiakat használjuk rendszeresen, ezekre neked is szükséged lesz, hogy sikeresen elvégezhesd a feladatot.

 1. Varrógép: Válassz egy olyan gépet, amely megfelel az igényeidnek és tapasztalati szintednek. Győződj meg róla, hogy a varrógép rendelkezik a szükséges varrási funkciókkal és kiegészítőkkel.
 2. Varrócérna: A megfelelő varrócérna kiválasztása fontos a függöny varrásához. Válassz olyan cérnát, amely a függöny anyagához és a varrógéphez is megfelelő.
 3. Varrótű: Készülj különböző típusú varrótűkkel, amelyeket különböző anyagvastagsághoz alkalmazhatsz. Legyen kéznél univerzális tű, finomabb tűk vékony anyagokhoz, valamint vastag tűk vastag anyagokhoz.
 4. Olló: Használj éles és jó minőségű varróollót a függöny anyagának vágásához. Legyen egy olló, amelyet kizárólag varrásra használsz, hogy elkerüld a tompulást.
 5. Mérőszalag: A pontos méretek mérése érdekében szükséged lesz egy mérőszalagra. Így biztos lehetsz abban, hogy a függönyök megfelelő méretűek lesznek.
 6. Gombostűk és tűzőgép: A gombostűk segítenek a függöny anyagának rögzítésében és az illesztések előkészítésében. A tűzőgép pedig hasznos lehet az anyagok ideiglenes rögzítésében.
 7. Vasaló: A varrási munkafolyamat során a vasalóra gyakran szükséged lesz a varrások kivasalására és a függönyök gyűrődésének kisimítására.

Mi az a ráncolószalag és miért kell a függönyvarráshoz?

A ráncolószalag egy olyan szalag, amelyet a függönyvarrás során használunk, hogy szép ráncokat és gyűrődéseket hozzunk létre a függöny anyagán, amikor felakasztjuk. Ez a szalag a függöny felső részéhez rögzül, és lehetővé teszi, hogy könnyedén és egyenletesen eloszlassuk a ráncokat a függönyön.

 

Hogyan kell beszegni a függönyt? | Függönyvarrás házilag

A függöny beszegése (szegés vagy gombolás) a varrási folyamat egyik fontos lépése, amely biztosítja, hogy a függöny anyaga szépen és biztonságosan rögzüljön a függönytartó rúdra vagy pálcára, valamint az anyaga tartós maradjon foszlás nélkül. 

 • Először is készítsd elő a szegési részt: A felső szélen hagyj meg a szegéshez szükséges extra anyagot. Általában 10-15 cm-t hagynak meg erre a célra. Jelöld meg a szegési vonalat az anyagon.
 • Varrj a jelölt vonal mentén: A varrógéppel varrd végig a jelölt vonalat, kb. 1 cm távolságban az anyag szélétől. Hajtsd fel a szegési részt: A varrási vonal alatt hajtsd fel a szegési részt. A felhajtott részt varrd le újra, kb. 1 cm távolságra a szegési vonaltól. Ez erősíti meg a szegést és elrejti a nyers anyag szélét.
 • Készítsd elő a szegést vagy gombolást: Mérd ki a függönytartó rúd vagy pálca átmérőjéhez igazodva a visszahajtás szélességét. Az átmérőhöz hozzáadva hagyj meg néhány centimétert a szegés közötti távolság miatt. Erre akkor részre fogod majd felvarrni végül a ráncolószalagot is. Ha nem függönytartó rúd, hanem csiptetők fogják tartani a függönyt, akkor elég a ráncolószalag szélességében elkészíteni a szegést.
 • A függöny oldalait egyszerűen szegd be 1 cm visszahajtással, itt nincs különösebb trükk.

Mi az az ólomzsinór és miért szükséges a függöny aljára?

Az ólomzsinór egy speciális anyag, amelyet a függönyvarrás során használunk a függöny alsó szélének súlyozásához. Ez egy vékony zsinór, amelyet a függöny alsó részébe varrunk be, hogy a függöny szebben függjön és egyenesen maradjon.

De miért is szükséges az ólomzsinór a függönyvarráshoz? 

 • Stabilitás és egyenes forma: Az ólomzsinór segít abban, hogy a függöny alsó széle súlyozott legyen. Ez segít abban, hogy a függöny egyenesen lógjon és ne billenjen el. Az ólomzsinór súlya megakadályozza a függöny aljának felfelé gördülését vagy túlzottan felborulását.
 • Kifeszített és professzionális megjelenés: Az ólomzsinór segít abban, hogy a függöny egyenletesen feszüljön és simán essen. Ezáltal a függöny egy ápoltabb és professzionálisabb megjelenést kap. Az egyenesen lógó függöny sokkal vonzóbb és rendezettebb hatást kelt az otthonodban.
 • Szélzaj csökkentése: Az ólomzsinor segítségével a függöny alsó része jobban a helyén marad, és kevésbé lengedezik a szélben vagy a légmozgás hatására. Ez csökkenti a szélzajt és hozzájárul a csendesebb és nyugodtabb környezethez otthonodban. 
 • Könnyebb tisztíthatóság: Az ólomzsinorral ellátott függöny könnyebb tisztíthatóságot tesz lehetővé. Amikor el kell távolítani a függönyt a tartórúdról vagy a pálcáról, az ólomzsinorral ellátott alsó rész segít abban, hogy a függöny könnyebben lehajtogatható legyen és könnyen kezelhető legyen a tisztítás során.

Az ólomzsinor tapasztalatunk szerint egy hasznos eszköz a függönyvarrás során, amely segít abban, hogy a függönyök szebben függjenek és egyenesen maradjanak. A megjelenés és funkcionalitás szempontjából is elengedhetetlen elem. Ha szeretnél professzionális és gondozott függönyöket otthonodban, mi úgy gondoljuk, hogy érdemes beépítened!

 

További cikkek:

HOGYAN FORRADALMASÍTHATJA FITNESZ RUTINJÁT A SPINNING?

15 HÉTKÖZNAPI TÁRGY, AMINEK VAN SZAVATOSSÁGI IDEJE, MÉGSEM DOBJA KI ŐKET SENKI SEM IDŐBEN

FŐTT KRUMPLI GYORSAN ÉS EGYSZERŰEN – KRUMPLI FŐZÉS

WICK VAPORUB KENŐCS

VESZÉLYES NŐTÍPUSOK! 5 NŐTÍPUS, AKI TÖNKRETEHETI A KAPCSOLATODAT!

OLASZ PIZZA RECEPT HÁZILAG

A hét témái

Arcgőzölés a szépségért és egészségért

Influenza szezonban pláne jól jöhet mai szépségápolási és egészségmegőrző cikkünk! Az arcgőzölés jótékony hatásairól, és az én személyes arcápolási rutinomról is olvashattok! Már nagyanyáink házi praktikái között is szerepelt az arcgőzölés: nátha ellen kítűnő...

A lányok, akik kódolnak – digitális térben tartotta meg első közös workshopját az Asura Technologies és a Skool

„2004-es indulásunk óta kiemelt figyelmet fordítunk a lányok elérésére és inspirálására, hiszen Magyarországon ma a technológiai szakemberek mindössze 10-15%-a nő, így a társadalmunk felét jelentő nők alig vannak jelen a jelenünket és a jövőnket alakító szakmákban.”

A legfrissebb ruhabolti öltözködési javaslatok – ezeket a trendeket muszáj ismerned

A legfrissebb ruhabolti öltözködési javaslatok – ezeket a trendeket muszáj ismerned A divat világa állandóan változik, és a legújabb trendek gyorsan felváltják az előző szezonokat. De ne aggódj, a Bolf.hu segít, hogy lépést tarthass a legújabb direktívákkal! A divat...

2022 tavasz: ezek a divatvilág legnépszerűbb trendjei

2022 tavasz: ezek a divatvilág legnépszerűbb trendjei A divat világában nem az új év, sokkal inkább az évszakváltás hozza el a változást. Ami tavaly télen divat volt az még átnyúlik idén év elejére is, a változás pedig csak a tavasszal érkezik meg. Így, ha még nem...