Nikotinmentes alternatíva: hevítőrudak, herbal stickek

 

Képzeld el, hogy úgy hódolsz a dohányzás szeánszának, szertartásának, hogy nem mérgezed magad nikotinnal, kátránnyal, formaldehiddel és még vagy 40 más rákkeltő hatású anyaggal!

Megszabadulhatsz a cigarettaszagtól, a kellemetlen lehelettől, nem sárgulnak be az ujjaid, a fogaid és kitörhetsz a nikotin okozta függőségből. Jól hangzik, ugye?

Van megoldás, és már Magyarországon is kapható: a nikotinmentes hevítőrudak más néven herbal stickek.

Bizonyára senkinek nem kell már a dohányzással összefüggésbe hozható megbetegedésekről (tüdőrák, felső légúti rákok, stroke, infarktus, érszűkület, koszorúér betegségek, cukorbetegség) beszélni, sokan mégis képtelenek leszokni a dohányzásról. A fizikai függőség kialakulásáért felelős anyag maga a nikotin. A lelki függőség szintén nehezítheti a leszokást, mert sokaknál igazi szeánsza, szertartása alakult ki a dohányzásnak, amiről nehezen mond le a dohányos. Gondolj csak a reggeli első szálra, a kávé mellé elfogyasztott cigarettákra, a munkahelyi cigarettaszünetekre, vagy a sörözések, baráti beszélgetések közben elszívott cigire. Sokan elbuknak a leszokás rögös, nehéz útján, mert a fizikai függőség mellett a dohányzás szociális élményéről sem tudnak lemondani.

Természetesen az egészségünk megóvása érdekében a teljes leszokás a legjobb megoldás. A nikotinmentes hevítőrudak használatával megőrizhetőek a dohányzás társasági élményei, de egy egészségesebb, a szervezetünkre kevésbé káros módon. Biztosan te is találkoztál már a Nemzeti Dohányboltokban a hevítő készülékekkel, vagy ismersz olyat, aki Iqos, Ibuddy, Glo vagy másmilyen hevítőt használ. Esetleg már te is azt használod valamelyik márkát. Ezekben az eszközökben nincs égési folyamat, a készülék a töltetet, más néven sticket nagyjából 300 Celsius fokra hevíti, a használó pedig a stickben felszabaduló párát, gőzt lélegzi be szemben a hagyományos cigaretta szívásakor keletkező füsttel.

Sajnos, a dohányboltokban kapható stickekben (stick, Malboro) dohány van, így a használatuk nem sokkal egészségesebb a hagyományos dohánytermékeknél. Ráadásul a nikotin miatt szintén addiktívak. A nikotinmentes hevítőrudakban dohány helyett teafüvet, növényi eredetű glicerint, természetes eredetű aromákat, kivonatokat használnak a gyártók, így azok használata során nem jut a szervezetbe nikotin, kátrány, formaldehid, toluol és az a 4000-nél is több vegyület, ami a dohány égésekor keletkezik. Ráadásul a nikotin hiánya miatt nem is okoznak függőséget.

Hevítőrudak herbal stickek

A dohány- és nikotinmentes hevítőrudak a jelenlegi törvények és jogszabályok alapján nem minősülnek dohányterméknek és jövedéki terméknek, így azok szabadon forgalmazhatóak hagyományos boltokban és webshopokban is.

Elsőre furcsán hangozhat, hogy teafűből készülnek a herbal stickek. Viszont a normál ízesítésű, hagyományos dohány ízére hasonlító hevítőrudak mellett mentolos, kávés, és vagy tucatnyi gyümölcsös változatban is kaphatóak. A legkedveltebbek az áfonyás hevítőrudak. Egyes gyártók, mint a Heabal, hogy még inkább fokozzák az ízélményt, apró aroma golyókat applikálnak a herbal stickekbe, melyeket a használat előtt összeroppantva intenzívebb lesz a stickben keletkező pára aromája. Ezeket blast típusú hevítőrudaknak nevezzük

A nikotinmentes hevítőrudak használata egészségügyi szempontból nem egyenértékű a teljes leszokással. Vszont kiválthatja a nikotin tartalmú dohánytermékeket, illetve segíthetnek a leszokni vágyóknak. A nikotinmentes hevítőrudak a hevitorudas.hu webshopban megvásárolhatóak. Találd meg te is a kedvenc ízed!

 

Irány a főoldal >>