Hogyan lehet télen is kellően világos az otthonunk?

Hogyan lehet télen is kellően világos az otthonunk?

Sötétség és hangulat

világos az otthonunk

A téli időszakot a mézeskalács illatával, a ropogó kandallóval és a havas tájakkal kötjük össze. De ami talán ennél is jobban emlékeztet minket erre a néhány hónapig tartó zimankós és hideg időszakra, az bizony a sötétség. Ilyenkor gyorsabban sötétedik és később is kel fel a nap – nem is csoda, hogy ennek hatására igyekszünk a környezetünket világosabbá varázsolni.

Igaz, hogy aludni sötétben a legjobb, de élni a világosságban lehet igazán egészségesen és kiegyensúlyozottan. Télen nem hiába érzi magát mindenki levertebbnek, szomorúbbnak. A kevesebb napfény és a hosszabb sötét napszakok miatt ugyanis a kedvünk is rossz lehet, ami rányomja a bélyegét a mindennapokra. Szinte éhezzük a fényes, világos dolgokat az otthonunkban, míg a sötétségtől kissé viszolyogni kezdünk. De természetesen erre is van megoldás!

4 tipp, hogy télen is világos legyen az otthonunk

Szerencsére ma már számos megoldás létezik, ha szeretnénk egy kicsit javítani otthonunk világításán – és ezzel az általános hangulatunkon is. Hiszen a világosabb vagy éppen derűsebb otthon a közérzetünkre is remek hatással lehet. Különösen igaz ez azokra, akik reggel sötétben indulunk munkába és délután sötétben érnek haza – ilyen esetekben igazi felüdülés olyan lakásba hazatérni, ahol a fények és a lágy árnyalatok uralkodnak. De mégis, mivel és hogyan lehet valóban világosítani a lakásunkon?

Színek ereje

Hihetetlen, de igaz, hogy a színek kombinációja vagy a megfelelő árnyalat használata sokkal élettelibb, világosabb hatást kelt. A színek közül ezért érdemes a fehér, a nude, a napsárga, a babarózsaszín és a bézs árnyalatokat választani. Ezek nemcsak világosabb, hanem melegebb érzést is adnak a szemnek. Ez egyrészt a telítettségük miatt van így, másrészt a nyárra és a napsugarakra asszociálunk, amikor rájuk nézünk.

Fényes élet – világos otthon

A falak színe mellett a jól megválasztott otthoni fények is sokat segíthetnek – méghozzá akkor, ha megfelelő helyre tesszük őket. Érdemes a lakás vagy ház nagyobb helyiségeibe tenni különböző falra is helyezhető fényeket, amelyeknek elhelyezése a teret is nagyíthatja. Emellett sokkal puhábbá, melegebb tónusúvá is tehetik azt. Bátran vegyünk égősorokat, fényfüzéreket, amelyeket a szobanövények köré, az asztalra és az ablakokba is tehetünk. Ezzel egy biztonságot nyújtó és mindig ragyogó külsejű otthont teremthetünk.

Az elhelyezés mellett figyeljünk a fény típusára is! Ha melegséget csempésznénk a helyiségekbe, akkor értelemszerűen meleg fényű égőket válasszunk!

Kiegészítők

Az apró tárgyak, tükrök is sokat dobhatnak az otthon világosságán és atmoszféráján. De ennél is sokkal többet tehetnek a különböző lámpák. A falilámpák praktikusak és megfelelő látást biztosítanak, mivel alapvetően fentről világítják meg a helyiségeket. A falilámpák mellett az állólámpák kicsit tompa, de igazán hangulatos érzést adnak a finom fényeikkel. A csillárok az egész helyiséget képesek megvilágítani és meghatározni annak stílusát. Spórolás gyanánt célszerű LED-es lámpákat keresni!

Textil

Ki gondolná, hogy az ágytakaró, a díszpárnák vagy a függöny is hatással van a kuckónk külsejére?! Akárcsak a falak és a kiegészítők esetében, a textileknél is a meleg tónusú, de világosabb színeket válasszuk. Ezek ugyanis tovább erősítik a világosabb hatást, tágítják a teret és optikailag kiűzik a sötétséget!

Egy kis csel – világos otthon

Ha megfelelően választjuk meg a lámpákat – falilámpák, állólámpák, asztali lámpák –, akkor dekorációs funkciót is elláthatnak. Pontosabban igazi díszei lehetnek a lakásnak, csak tudni kell okosan megválasztani a formát és a színvilágot is. Nemcsak fehér, hanem sárga, barack és rózsaszín változatok között is keresgélhetünk. A lényeg, hogy kerüljük a hideg árnyalatokat és hogy helyezzük az otthonunk azon részébe, ahol kifejezetten gazdagabb lesz tőle az atmoszféra. A lakás vagy ház sarkai, a könyvespolcok vagy éppen a TV-állvány nagyszerű választás lehet ebből a szempontból.

Természetesen mindenki máshogy szereti a lakását világosabb hellyé tenni, éppen ezért, ha nem érezzük elég jónak a közösségi oldalak vagy inspirációs felületek tippjeit, csak pattanjunk kocsiba és nézzünk körbe a közeli lakberendezési boltokban! Itt a saját szemünkkel nézhetjük meg, mi lehet megfelelő és számunkra tökéletes megoldás.

 

LEHANGOLT VAGY MOSTANÁBAN? 11 TIPP A TÉLI DEPRESSZIÓ ELLEN

 

A hét témái

Új élet kezdődik – a fogantatás csodája

A fogantatás egyike az élet nagy csodáinak. Sok tulajdonságunk a genetika révén már ebben a pillanatban eldől.

6+1 dolog, amire inkább NE használjunk ablaktisztítót

6+1 dolog, amire inkább NE használjunk ablaktisztítót A legtöbb háztartásban mindig van otthon legalább egy üveg ablaktisztító, és fújjuk szinte mindenhová, hiszen kéznél van és tisztít is. Mégis miért mondjuk azt, hogy ez nem jó ötlet? Egyszerű! Azért amiért macskát...

10 karácsonyi dekoráció, amit akár magad is elkészíthetsz

10 karácsonyi dekoráció, amit akár magad is elkészíthetsz A karácsonyi hangolódás része az otthonunk dekorálása is: ide egy kis csillám, oda egy kevés műhó, közben pedig jöhet mindenféle ünnepi dallam, ami még inkább a karácsonyi hangulat felé sodor minket. Bár kétség...

7+1 randi tipp, hogy jól végződjön az este

7+1 randi tipp, hogy jól végződjön az este A párkeresés sokak életét megnehezíti, az elmúlt években pedig ez csak fokozódott. Bár rengeteg „covid-szerelem” is kialakult, azért valljuk be, hogy otthonról, a négy fal közül nem egyszerű megtalálni az igazit. Azonban az...