Hogyan lehet télen is kellően világos az otthonunk?

Hogyan lehet télen is kellően világos az otthonunk?

Sötétség és hangulat

világos az otthonunk

A téli időszakot a mézeskalács illatával, a ropogó kandallóval és a havas tájakkal kötjük össze. De ami talán ennél is jobban emlékeztet minket erre a néhány hónapig tartó zimankós és hideg időszakra, az bizony a sötétség. Ilyenkor gyorsabban sötétedik és később is kel fel a nap – nem is csoda, hogy ennek hatására igyekszünk a környezetünket világosabbá varázsolni.

Igaz, hogy aludni sötétben a legjobb, de élni a világosságban lehet igazán egészségesen és kiegyensúlyozottan. Télen nem hiába érzi magát mindenki levertebbnek, szomorúbbnak. A kevesebb napfény és a hosszabb sötét napszakok miatt ugyanis a kedvünk is rossz lehet, ami rányomja a bélyegét a mindennapokra. Szinte éhezzük a fényes, világos dolgokat az otthonunkban, míg a sötétségtől kissé viszolyogni kezdünk. De természetesen erre is van megoldás!

4 tipp, hogy télen is világos legyen az otthonunk

Szerencsére ma már számos megoldás létezik, ha szeretnénk egy kicsit javítani otthonunk világításán – és ezzel az általános hangulatunkon is. Hiszen a világosabb vagy éppen derűsebb otthon a közérzetünkre is remek hatással lehet. Különösen igaz ez azokra, akik reggel sötétben indulunk munkába és délután sötétben érnek haza – ilyen esetekben igazi felüdülés olyan lakásba hazatérni, ahol a fények és a lágy árnyalatok uralkodnak. De mégis, mivel és hogyan lehet valóban világosítani a lakásunkon?

Színek ereje

Hihetetlen, de igaz, hogy a színek kombinációja vagy a megfelelő árnyalat használata sokkal élettelibb, világosabb hatást kelt. A színek közül ezért érdemes a fehér, a nude, a napsárga, a babarózsaszín és a bézs árnyalatokat választani. Ezek nemcsak világosabb, hanem melegebb érzést is adnak a szemnek. Ez egyrészt a telítettségük miatt van így, másrészt a nyárra és a napsugarakra asszociálunk, amikor rájuk nézünk.

Fényes élet – világos otthon

A falak színe mellett a jól megválasztott otthoni fények is sokat segíthetnek – méghozzá akkor, ha megfelelő helyre tesszük őket. Érdemes a lakás vagy ház nagyobb helyiségeibe tenni különböző falra is helyezhető fényeket, amelyeknek elhelyezése a teret is nagyíthatja. Emellett sokkal puhábbá, melegebb tónusúvá is tehetik azt. Bátran vegyünk égősorokat, fényfüzéreket, amelyeket a szobanövények köré, az asztalra és az ablakokba is tehetünk. Ezzel egy biztonságot nyújtó és mindig ragyogó külsejű otthont teremthetünk.

Az elhelyezés mellett figyeljünk a fény típusára is! Ha melegséget csempésznénk a helyiségekbe, akkor értelemszerűen meleg fényű égőket válasszunk!

Kiegészítők

Az apró tárgyak, tükrök is sokat dobhatnak az otthon világosságán és atmoszféráján. De ennél is sokkal többet tehetnek a különböző lámpák. A falilámpák praktikusak és megfelelő látást biztosítanak, mivel alapvetően fentről világítják meg a helyiségeket. A falilámpák mellett az állólámpák kicsit tompa, de igazán hangulatos érzést adnak a finom fényeikkel. A csillárok az egész helyiséget képesek megvilágítani és meghatározni annak stílusát. Spórolás gyanánt célszerű LED-es lámpákat keresni!

Textil

Ki gondolná, hogy az ágytakaró, a díszpárnák vagy a függöny is hatással van a kuckónk külsejére?! Akárcsak a falak és a kiegészítők esetében, a textileknél is a meleg tónusú, de világosabb színeket válasszuk. Ezek ugyanis tovább erősítik a világosabb hatást, tágítják a teret és optikailag kiűzik a sötétséget!

Egy kis csel – világos otthon

Ha megfelelően választjuk meg a lámpákat – falilámpák, állólámpák, asztali lámpák –, akkor dekorációs funkciót is elláthatnak. Pontosabban igazi díszei lehetnek a lakásnak, csak tudni kell okosan megválasztani a formát és a színvilágot is. Nemcsak fehér, hanem sárga, barack és rózsaszín változatok között is keresgélhetünk. A lényeg, hogy kerüljük a hideg árnyalatokat és hogy helyezzük az otthonunk azon részébe, ahol kifejezetten gazdagabb lesz tőle az atmoszféra. A lakás vagy ház sarkai, a könyvespolcok vagy éppen a TV-állvány nagyszerű választás lehet ebből a szempontból.

Természetesen mindenki máshogy szereti a lakását világosabb hellyé tenni, éppen ezért, ha nem érezzük elég jónak a közösségi oldalak vagy inspirációs felületek tippjeit, csak pattanjunk kocsiba és nézzünk körbe a közeli lakberendezési boltokban! Itt a saját szemünkkel nézhetjük meg, mi lehet megfelelő és számunkra tökéletes megoldás.

 

LEHANGOLT VAGY MOSTANÁBAN? 11 TIPP A TÉLI DEPRESSZIÓ ELLEN

 

A hét témái

A női alkoholizmus

A női alkoholizmus Az okoktól a gyógyulásig | Női alkoholizmus Az alkoholizmus egy súlyos és általános probléma is egyben, amely világszerte milliók életét érinti. Bár gyakran a férfiak alkoholfogyasztása kap nagyobb figyelmet, a női alkoholizmus is jelentős kérdés,...

7+1 tipp, hogy tökéletesen sikerüljön a sült krumpli sütése

7+1 tipp, hogy tökéletesen sikerüljön a sült krumpli sütése Igazi joker köret – kevés olyan ember lézeng a világon, aki nem szereti a sült krumplit. Abban persze lehet eltérés, hogy ki milyen fűszerezéssel, vagy milyen formában kedveli a legjobban, de az egészen...

Glamour-, Erotikus- Budoir fotózás – miért lehet jó Neked?

Glamour-, Erotikus- Budoir fotózás - miért lehet jó Neked?   Mit jelent a glamour, a budoir vagy az erotikus fotózás? Mit adhatnak az ilyen gyönyörű képek egy nőnek? Mi a különbség, mitől szépek ezek a fotók? Minden nőnek elemi igénye, hogy szépnek, szexinek...

Nők, akik ismerik Önmagukat – önismereti tábor a lelkedért!

Önismereti tábor: Az utazás amellett, hogy csodálatos élményt nyújt, az önfelfedezés és önmagunk megismerésének egyik legjobb és leghatékonyabb módja.