Hogyan lépj túl a szakításon?

Hogyan lépj túl a szakításon?

 

A szakítás sosem könnyű. Akkor sem, ha te kezdeményezted. Fájdalmas, nehéz és zavaros időszak következik, amivel mindenki másképp birkózik meg. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot és technikát, amelyek segíthetnek abban, hogy gyorsabban és hatékonyabban túllépj ezen az időszakon. A cikk Knapek Éva klinikai szakpszichológus írása alapján készült.

Miért olyan nehéz a szakítás?
A szakítás több okból is nehéz. Ha hosszabb ideje voltatok együtt, a partner elvesztése hasonlíthat a gyászhoz, hiszen egy kötődési személy távozott az életedből. Ez a veszteség mindenképpen fájdalmas, függetlenül attól, hogy ki kezdeményezte a szakítást. A kötődési kapcsolat megszakadása gyakran régi sebeket is feltéphet, ami tovább nehezíti a helyzetet.

Miért olyan nehéz a szakítás?

A szakítás több okból is nehéz. Ha hosszabb ideje voltatok együtt, a partner elvesztése hasonlíthat a gyászhoz, hiszen egy kötődési személy távozott az életedből. Ez a veszteség mindenképpen fájdalmas, függetlenül attól, hogy ki kezdeményezte a szakítást. A kötődési kapcsolat megszakadása gyakran régi sebeket is feltéphet, ami tovább nehezíti a helyzetet.

A szakítás nemcsak a partner elvesztéséről szól, hanem a közös jövőképről, szokásokról és szerepekről is, amelyek megszűnnek. Ez a változás instabilitást és bizonytalanságot hoz az életünkbe, amit nehéz kezelni.

Az érzelemszabályozási kapacitásunk és rezilienciánk nagymértékben befolyásolja, hogyan birkózunk meg a szakítással. Az, hogy mennyire tudjuk megőrizni munkaképességünket, öngondoskodásunkat és kapcsolatainkat, valamint mennyire vagyunk képesek megnyugtatni magunkat, meghatározó tényezők ebben a folyamatban.

Hogyan dolgozzuk fel a szakítást?

A szakítás feldolgozásának első lépése, hogy elfogadjuk, hogy a szakítás fájdalmas és nehéz. Az első pár hét, hónap, vagy akár az első év is nehéz lehet, de ez természetes és rendben van. Minden ember és minden kapcsolat más, így a feldolgozás is egyedi. Az érzelmek tolerálása és elfogadása kulcsfontosságú a továbblépéshez.

Az érzelemszabályozás fejlesztése segíthet a szakítással járó érzelmi hullámvasút kezelésében. A tudatos jelenlét gyakorlatai, mint például a mindfulness, hatékony eszközök lehetnek ebben. Próbáld ki például a Headspace alkalmazást, vagy nézz meg egy erre vonatkozó YouTube-videót.

Ne félj segítséget kérni a szeretteidtől. A barátaid és családod szívesen meghallgatnak, még akkor is, ha csak „ventilálni” szeretnél. Ha ez nem elég, egy pszichológushoz fordulás is jó megoldás lehet.

Az alvás, megfelelő étkezés, hidratáció és testápolás alapvető fontosságúak a megküzdéshez. Az önmagadról való gondoskodás segít stabilizálni az állapotodat és javítani az életminőségedet.

Egy szakítás után érdemes új tevékenységeket kipróbálni. Gondold át, mi az, amit régóta szerettél volna csinálni, de nem volt rá időd a kapcsolat alatt. Egy új hobbi, mint a zumbázás vagy festés, új energiákat hozhat az életedbe.

A feldolgozás fontos része, hogy átgondold, mi is történt pontosan, és milyen tanulságokat vonhatsz le a kapcsolatból. Milyen intő jelek voltak, amiket figyelmen kívül hagytál? Hogyan voltál benne a konfliktusokban? Ezek az önreflexiós kérdések segíthetnek a jövőbeli kapcsolataidban.

Gyakori hibák a szakítás után

Sokan gyorsan beleugranak egy új kapcsolatba, hogy elkerüljék a fájdalmat. Ez azonban hosszú távon problémákat okozhat, hiszen a gyász és a nehéz érzések elkerülése nem teszi lehetővé a valódi feldolgozást.

Az exszel való kapcsolattartás gyakran nehezíti a továbblépést. Érdemes átgondolni, hogy jót tesz-e neked, ha még mindig beszéltek egymással. A social mediában való nézegetés és az új partnerek folyamatos megfigyelése csak saját magad bántásának egy formája. Iratkozz le az ex profiljáról, ha ez segít neked a továbblépésben.

Az ex iránti rosszindulat és keresztbe tevés nem segít a feldolgozásban. A harag és neheztelés természetes, de fontos, hogy ne tartsd fenn ezeket az érzéseket mások kárára.

Ne szigeteld el magad, mert nem szeretnéd, hogy mások lássák, hogy szenvedsz. Barátaid és családod megértik, ha nem vagy a legjobb formádban, és támogatnak ebben az időszakban.

Az érzelmek elnyomása hosszú távon ismétlődő mintákhoz vezethet. Fontos, hogy átéld és megértsd a saját érzéseidet, hogy a jövőben fejlődni tudj.

Kerüld a káros szokásokat, mint például a túlzott alkoholfogyasztás vagy a drogok. Az érzelemszabályozás és az önbecsülés fejlesztése hosszú távon sokkal hatékonyabb megoldás.

Újrakezdés és továbblépés

Nincs szabályos módja a továbblépésnek, de ha megélted és elfogadtad a nehéz érzéseket, valamint levontad a tanulságokat, készen állsz az újrakezdésre. Az új kapcsolat alakulását nagyban befolyásolja, ha még vannak feloldozatlan sebeid. Ha azonban túl vagy a feldolgozáson, sokkal inkább képes leszel megkülönböztetni a múltat a jelentől, és egészségesebb kapcsolatokat alakíthatsz ki.

 

5 TIPP, HOGY FELISMERD AZ IGAZ SZERELMET

A hét témái

Újragondolt gyermekkor: 17 fotó régen és most

Újragondolt gyermekkor: 17 fotó régen és most Néhány éve egy új hóbort ütötte fel a fejét, és népszerűsége a mai napig sem csökken. Időről időre szeretünk újra a kamera elé állni, bemutatni az idő múlását, vagy csak újra alkotni egy-egy pillanatot. A népszerű jelenség...

Figyeljünk oda egymásra! Partidrogok, amik ma is köztünk „járnak”

Figyeljünk oda egymásra! Partidrogok, amik ma is köztünk „járnak” Csinos lány a pultnál, lefedetlen pohár ital mellette. Teljes kánaán annak, aki csábításra, netán kábításra készül. Napjainkban már nem beszélünk róla annyit, de a jelenség ennek ellenére nem szűnt meg...

Tudtad? Ezért csukjuk be a szemünket csókolózás közben

Már régóta vártuk a választ arra, hogy miért csukjuk be a szemünket csókolózás közben. Ösztönből cselekszünk vagy valami más áll a háttérben? Íme a tudományos válasz.
Hihetetlen, de kitartó csókolózással még a Guinness rekordok könyvébe is be lehet kerülni. Legalábbis annak a párnak sikerült, akik 58 órán és 35 percen keresztül folyamatosan csókolózott nem törődve az egyéb szükségleteikkel – arról ugyanis nincs hír, hogy közben hogyan ettek, ittak vagy voltak-e mosdóban.

Gyors, fájdalommentes, nem jár műtéti bemetszéssel: a hyaluronsavas arcfiatalítás előnyei

Gyors, fájdalommentes, nem jár műtéti bemetszéssel: a hyaluronsavas arcfiatalítás előnyei Napjainkban egyre több arcfiatalító eljárás látott napvilágot, ezek közül az egyik legnagyobb népszerűségnek örvendő a hyaluronsavas arcfiatalítás. Ennek a kezelésnek számtalan...