Hogyan törj be a modellfotózás világába?

Hogyan törj be a modellfotózás világába?

A közösségi média és a reklámok világában élünk. Akár egy termék, egy ruha vagy egy szolgáltatás bemutatásáról van szó, a legtöbb Instagram posztban és TikTok reklámban gyönyörű környezetben tevékenykedő, tehetséges modelleket láthatunk, ahogy próbálnak vásárlásra ösztönözni minket. Ezeket a reklámokat és a hozzájuk tartozó képeket, szintén tehetséges szakemberek készítik el.

Mivel az effajta reklámok iránti igény rohamosan nő, egyértelmű, hogy olyan képesített és lelkes emberekre van szükség, akik megfelelő tartalmat tudnak gyártani, hogy kielégítsék a fogyasztók igényeit. Ha Te is ilyen vállalkozószellemű egyén vagy, és szívesen alkotnál kreatív koncepciójú modellfotókat, talán nem is találhatnál jobb időszakot, hogy betörj az iparágba. Hiszen, ahogy azt már említettük, egyre nagyobb igény van tehetséges modellfotósokra, ahogy azt például a Jooble állásajánlataiból is láthatod.

modellfotózás világa

De mégis hogyan kezdj neki? Elvégre köztudott, hogy fotósként nem könnyű boldogulni, sőt már önmagában az iparágban való elindulás is nehéz lehet. Nos, ha keményen dolgozol és megfelelő a hozzáállásod, semmi sem lehetetlen. Ebben a cikkben hat kulcsfontosságú tippet osztunk meg veled, melyek a segítségedre lesznek.

1. Gyakorolj a barátaidon

Mielőtt valódi modellekkel vennéd fel a kapcsolatot, inkább kezdd a barátaiddal, és készíts jó pár témába illő képet, hogy a jövőbeni ügyfeleidnek legyen lehetőségük megismerni a munkáidat és a stílusodat.

Inspirálódj magazinokból, divatlapokból, az Instagram-ról vagy akár a Pinterest-ről. Tanulmányozd híres fotósok képeit, figyeld meg, hogyan komponálják meg műveiket, és próbáld utánozni őket. A cél persze nem az, hogy pontosan lemásold a fotókat, hanem inkább az, hogy megismerkedj a modellfotózás kreatív és technikai aspektusaival.

Miután ötleteket gyűjtöttél, jöhetnek a lelkes barátaid, akik szívesen állnának modellt neked. A tanulási fázisban biztos, hogy fogsz hibázni, ezért inkább olyan embereket kérj meg, akikkel minden esetben felszabadultan érzed magad.

Nem kell több száz képet gyártanod. Akár egy tucatnyi fotó is elég lehet, amennyiben képes vagy lefedni velük a stílusjegyek széles skáláját.

2. Működj együtt más művészekkel, és szerezz tapasztalatot

Modellfotósként szükséged van egy csapatra. Ezért, miután baráti körben elsajátítottad a szakma alapjait, elkezdhetsz olyan embereket keresni, akikkel együttműködhetsz.

Mutasd meg nekik a portfóliódat és hagyd, hogy a képeid beszéljenek helyetted. Ha tetszik nekik a munkád, veled akarnak majd dolgozni. Ez persze fordítva is igaz lehet. Hasznos, ha Te is megvizsgálod azon egyének portfólióit, akiket szeretnél meginvitálni a csapatodba.

Ha létrejött az együttműködés, a cél a további fotók készítése, valamint az, hogy magabiztossá válj az idegen emberek fotózását illetően.

3. Találd meg a stílusodat

Kérdezd meg magadtól, hogy leginkább mi inspirál? Az utcai háttereket kedveled? Vagy jobban szeretsz egy profi stúdióban fotózni? Persze a stílus szubjektív, de kell, hogy legyen egy olyan jellemződ, amivel kiemelkedsz a tömegből.

Tanulmányozd a különböző trendeket is, aztán döntsd el, hogy követed-e őket, vagy inkább kitörsz belőlük. Richard Avedont például azzal tűnt ki, hogy a próbababaként pózolás helyett inkább szabad mozgásra ösztönözte modelljeit. Ez olyan nagy hatással volt az iparágra, hogy napjainkban már ez az uralkodó megközelítés a modellfotósok körében.

4. Csinálj egy profi portfóliót

Előbb vagy utóbb elérkezik majd az a pont a karrieredben, amikor a barátaidról készített fotók már nem lesznek elegendőek. Ha igazi modellekkel akarsz együtt dolgozni, és azt akarod, hogy komolyan vegyenek a szakmában, akkor szükséged lesz egy profi portfólióra és be kell fektetned egy modellfotós weboldalba is.

5. Legyél jelen a közösségi médiában

A portfólió mellett az is nagyszerű módja az ismerettség szerzésnek, ha megosztod a munkáidat a közösségi médiában. Az elmúlt években az Instagram vált a legjobb platformmá a vállalatok számára, melynek segítségével új tehetségeket keresnek. Ha figyelemfelkeltő képeket posztolsz, a modellügynökségek talán elkezdik majd felvenni veled a kapcsolatot.

Persze beletelhet némi időbe, mire követőket szerzel, főleg, hogy a közösségi média mostanra telítődött modellfotókkal. De ha jók a munkáid, és van egy sajátos stílusod, el fogod nyerni az emberek figyelmét.

6. Építs hálózatot

Akikkel először együtt dolgozol kezdő fotósként, később talán bemutatnak majd új embereknek is. Így olyan fotósokkal találkozhatsz, akiknek már nagy nevük van ebben az iparágban. Általuk pedig megismerheted a többi szakmabeli embert is.

Ha a munkád példaértékű, biztosan rengeteg ajánlatot fogsz kapni. Bátran dolgozz együtt tapasztaltabb fotósokkal. Ha kezdetben csak modellfotós asszisztens leszel, akkor is lesz egy mentorod, akitől sokat tanulhatsz nem csak a szakmáról, de annak üzleti oldaláról is. Ha jól végzed a munkád, egyre nagyobb megbízásokat fogsz kapni.

A siker sok esetben a kapcsolatokon múlik.

Valójában nincs kőbevésett szabály arra vonatkozóan, hogyan válj profi modellfotóssá, de ha követed ezeket a tippeket az sokkal könnyebbé teheti az utadat.

 

További cikkek:

KARRIERVÁLTÁS KISMAMAKÉNT

3 ISTENI SALÁTA RECEPT, HA VALAMI KÖNNYŰRE VÁGYSZ

10 JÓGAPÓZ, AMI EMÉSZTÉSI PROBLÉMÁK ESETÉN IS SEGÍTHET

INZULINREZISZTENCIA – MIK A TÜNETEI ÉS HOGYAN KEZELHETŐ?

EZ CSAK EGY ALBÉRLET? AKKOR SEM MINDEGY, HOGY HOL LAKSZ

15 FOTÓ, AMIT BIZTOSAN NEM ÍGY TERVEZTEK

A hét témái

Csipke függöny: az örök klasszikus

Csipke függöny: az örök klasszikus A csipke függöny talán sosem megy ki a divatból. Díszíthet klasszikusan berendezett elegáns helyiségeket ugyanúgy, mint modern belső tereket. Függönyválasztáskor elsősorban a berendezni kívánt helyiség stílusát, kialakítását,...

12 ütős tavaszi szett, ami egyszerre kényelmes és trendi

12 ütős tavaszi szett, ami egyszerre kényelmes és trendi A tavaszi hónapok problémásak lehetnek ruhaválasztás szempontjából. Reggel sokszor még nagyon hideg van, délben pedig szinte megsülünk a napsütésben. Látszólag képtelenség úgy felöltözni, hogy a nap bármelyik...

A futó edzés hatékonyság növelésének alapelvei

  A futó edzés hatékonyság növelésének alapelvei   Amikor valakiben megérik az elhatározás, hogy neki állna kezdetben kocogni, majd futni, egy idő után mindenképpen felvetődik a gondolat, hogy vajon milyen módszerekkel, hogyan lehetne egyrészt tökéletesíteni...

Ők a legnépszerűbb és legtöbbet kereső Insta-hírességek

Ők a legnépszerűbb és legtöbbet kereső Insta-hírességek Ma már merőben más a viszonyunk a celebekkel, mint az internet kora előtt. A közösségi média felületeknek köszönhetően olyan közel érezhetjük magunkhoz a kedvenceinket, mint a történelem során soha. És sok sztár...