Hogyan válassz mobilt a gyereknek?

Hogyan válassz mobilt a gyereknek?

A mobiltelefon annyira része lett az életünknek, hogy előbb-utóbb eljön az az idő, amikor a gyermekünk számára is szeretnénk egy készüléket. Azért, mert aggódunk érte, azért, hogy bármikor elérjük, és azért, hogy ő is bármikor el tudjon minket érni. Szülőként egyfelől óriási előnyt jelent, ha a lurkónak van mobilja, másfelől aggodalomra adhat okot a telefon bizonyos funkcióinak túlzott használata. Ha meghoztuk a döntést, hogy gyermekünk megkapja az első telefonját, akkor jó néhány szempontot figyelembe kell vennünk a választásnál, pont azért, hogy a megfelelő mederben tartsuk a telefon használatát.

A képek forrása: https://www.freepik.com

Régebbi típus is szóba jöhet?

Dönthetünk úgy, hogy esetleg valami régebbi, vagy felújított egyáltalán nem okos telefonnal lepjük meg. Olyan igazi békebeli kis Nokia 3310-zel. Telefonálni lehet vele, elérjük, ő is elér minket, nem kell minden nap tölteni, abszolút szülőkompatibilis, óriási nosztalgiafaktorral. Leejtve pedig inkább a járólapért kell aggódnunk. Azért egy ilyen mobil esetén előre borítékolható csemeténk kissé csalódott arca. Az ő igénye teljesen más lesz, amit jelentősen befolyásol a környezetében lévő gyerekek készüléke. Onnantól kezdve, hogy tudnak írni és olvasni, és képesek vezérelni egy telefont, nem pusztán alapfunkciókra vágynak. Minimum egy eggyel fejlettebb iPhone-ra, mint a szomszéd srácé. Legyen rajta bőven hely a játékoknak, legyen nagyon okos, legyen rajta net, szuper kamera, és hasonló igények merülhetnek fel a gyerkőc részéről. Ha képesek vagyunk megfelelő kontroll alatt tartani a hirtelen kitáruló információs, szórakoztató világot, és el tudjuk kerülni, hogy a gyermeket teljesen beszippantsa ez a közeg, akkor a pénztárcánknak megfelelő okostelefon is jöhet!

Ők már olyan világban nőnek fel, aminél alapkövetelmény, hogy képben legyenek a modern eszközökkel, az azzal járó technológiákkal. Ha egészen kisiskolás gyerkőcről van szó, akkor még nem olyan jelentős, hogy a legtrendibb játékok fussanak rajta, vagy milyen felbontású képek lövésére képes a kamera. Ez majd később jön, amikor képbe kerül a mobilnet, és a folyamatos online „jelenlét” iránti igény. Kisebb korban elég néhány színes, szórakoztató játék, nagyon egyszerű kezelés, és az alapfunkciók használata. Kamaszoknál már megjelenik bizonyos márkák előtérbe helyezése is. Ennek alapja, az „osztálytársamnak is ilyen van” érv, melytől a legtöbb szülő kaméleonként mászna fel a falra, és rejtőzne el. Természetesen a szülő továbbra is azt priorizálja, hogy elérhető, esetleg nyomon követhető legyen a gyerek, és ne a piacon lévő legdrágább készülékre lépjen rá egy osztálytárs a tornateremben véletlenül.

A telefon is legyen biztonságban!

Ennél a pontnál érkeztünk el oda, ahol szót kell ejtsünk a telefon védelméről! A gyerekek jóval aktívabb, mozgalmasabb életet élnek, mint a felnőttek. Többet rohangálnak, sportolnak, mozognak. Akár a suliban, akár egyéb ténykedések, iskolán kívüli foglalkozások, programok, edzés, stb. során a telefont könnyen érheti baleset. Ha nem is csúcsmodellről van szó, akkor is fel kell vértezni a telefont némi védelemmel. Ha törik, akkor használhatatlan lehet, akár hetekig nem érhetjük el a gyermeket. Neki is le kell mondani a készülék nyújtotta előnyökről, a szülő pedig már készítheti is a bankkártyát egy új telefonra, vagy egy olyan kijelzőcserére, ami majdnem egy új telefonba kerül. A kijelző a legsérülékenyebb része a telefonnak, lehet akármilyen csodaképernyőről is szó, egy kijelzővédő üvegfólia esetenként katasztrófákat tud megelőzni.

mobiltelefon

Célszerű egy tokot is beszerezni, ami védi a készülék többi részét, a sarkokat, éleket, hiszen különleges peremmel extra védelmet nyújt a kijelzőnek, és a kameráknak is. A tokkal egyedivé varázsolhatóak a telefonok, ezért imádják őket a gyerkőcök. További pozitív hozadéka a dolognak, hogy megtöbbszörözi a telefon túlélési esélyeit egy-egy véletlen leejtésnél. A gyártók nem fukarkodnak a színpalettával. Az ifjú hölgyek beöltöztethetik a telefont egy igazán csajos tokba, míg a fiatal urak akár ütésálló terepszín páncélzattal vonhatják be a telójukat. A legkisebb mobilosoknak válasszunk olyan tokot, ami színes, különleges anyagú, könnyen tisztítható. A Bubbplepop tokok pont ilyenek – leginkább rikító színekben pompázó buborékfóliákra emlékeztetnek. Arra mindig ügyeljünk, hogy a kiegészítők passzoljanak a gyermek telefonjára, ezért mindig győződjük meg, hogy kompatibilisek-e a készülékkel. A szülői felügyelet mindig legyen aktív, a képernyő előtt töltött idővel ne essen a gyerkőc át a ló túloldalára, ahogy mi sem!

mobiltelefon

A képek forrása: https://www.freepik.com

 

További cikkek:

NŐ VAGYOK. MI AZ AMIT FELTÉTLENÜL TUDNOM KELL A VÍZVEZETÉK SZERELÉSRŐL?

BACONOS FINOMSÁG

22 MEGDÖBBENTŐ KÉP, AMI FELNYITJA A SZEMED, HOGY MILYEN IS A TÁRSADALMUNK

HIHETETLEN SZTÁR-HASONMÁSOK 

TERHESSÉGI TESZT HÁZILAG

HAJHULLÁS ELLEN, TERMÉSZETESEN!

 

A hét témái

2021/2022 tél: a legszebb téli körömtrendek

2021/2022 tél: a legszebb téli körömtrendek Minden évszaknak megvannak a saját trendjei, azonban bátran mondhatjuk, hogy a téli időszak kiemelkedő mind közül. Az év végéhez közeledve egyre inkább átjár minket az ünnepi hangulat, sokkal inkább foglalkozunk a...

7 érdekesség a pizsamáról

Éjjel, és olykor nappal is hordjuk, mégis alig tudunk róla valamit: 7 érdekesség a pizsamáról Már a koronavírus előtt is az egyik kedvenc ruhadarabunk volt, azonban az utóbbi években még nagyobb szerepet kapott legtöbbünk életében, hiszen már nem csak éjjel, de...

Olasz pizza recept házilag

Olasz pizza recept házilag Olasz pizza recept házilag 4 fő részére, ami 2 nagy pizzát jelent! Mi kell a jó pizzatészta elkészítéshez? 1. A pizzatészta kelt kenyértészta, így mindenképpen meleg, huzatmentesen helyen készüljön, és a hozzávalók is legyenek...

Kismama fotózás – majd a babával az első pillanatoktól

Ez egy érdekes és különleges időszak a nők, az anyák életében, még akkor is, ha nem az első babát várják. Akkor gyere kismama fotózásra, amikor már jó gömbölyű a pocakod, de azért ne az utolsó pillanatban. Vagy a fotós legyen a keresztanya?