Hogyan válasszunk főzőlapot a konyhába?
Főzőlap: Amikor felújítunk egy konyhát, mind fejtörést okozhat, hogy elektronikai berendezések kerüljenek beszerelésre. Hagyományost vagy beépíthetőt válasszunk? Ha sikerül döntésre jutnunk, hogy legyen beépíthető, akkor is számos kérdést kell még megválaszolnunk.
A fotó forrása: fozolap.jpg / hdguru.hu
Az egyik legnehezebb kérdés a főzőlap kiválasztása, mivel a legtöbb esetben hagyományos tűzhelyet cserélnek le beépíthetőre, így sokan nem is tudják, hogy milyen lehetőségeik vannak. Persze ilyenkor felkerekedünk, és lecsekkoljuk, hogy az ismerősök milyen főzőlapot használnak, aztán a boltokban is teszünk pár kört.
Ezután persze teljes lesz a képzavar, hogy valójában mit is akarunk. Gáz főzőlap legyen, mert eddig is gázzal főztünk? Vagy elektromos, de ebből is melyik: a kerámia vagy az indukciós?
Hogy a legjobbat tudjuk kiválasztani, érdemes pár szempontot szem előtt tartani: mennyit szeretnénk a főzőlapra költeni, van-e keret az edények cseréjére is, mennyi időbe és pénzbe fog kerülni a technológiai feltételek megteremtése? Ez az utolsó szempont legyen az első, amit végiggondolunk. A meglévő lehetőségeket akarjuk kihasználni, vagy egy teljes átalakításban gondolkodunk?
A különböző főzőlapok előnyei és hátrányai | főzőlap
A fotó forrása: fozolap.jpg / hdguru.hu
Azok, akik a hagyományos tűzhelyet cserélik le, előszeretettel választják a gáz főzőlapot. A gáz hálózat már ki van építve, így nem kell erre is költeni. Emellett ezek a legolcsóbb modellek, már 40.000 Ft körül be lehet szerezni. Ha ráadásul gyakran főzünk wokban, akkor ez az ideális választás.
Hátránya, hogy jóval nehezebben tisztítható, emellett a nyílt láng miatt a megfelelő szellőztetésről és égéstermék elvezetésről is gondoskodni kell. Ha az elektromos főzőlap mellett döntünk, akkor két lehetőség kínálkozik.
Az egyik az üvegkerámia főzőlap, melynek előnye, hogy könnyen tisztítható, a gáz főzőlappal ellentétben van gyerekzár funkció, valamint nagyon szép és letisztult megoldás. Hátránya, hogy lassabban reagál a hőmérséklet változásra, így előfordulhat, hogy időbe telik, míg megtanuljuk a használatát.
A másik lehetőség az indukciós főzőlap, mely gyors és hatékony, viszont ez a legköltségesebb megoldás. Nem csak maga a főzőlap drágább, de az elektromos hálózat kiépítésével is számolni kell. És egy komplett edénykészlet cserével is, mert az indukciós lapra nem mindegy, milyen edényt teszünk fel.