Hogyan vásároljunk ajándékba gyerekjátékot 2-6 éves kor között?

Hogyan vásároljunk ajándékba gyerekjátékot 2-6 éves kor között?

A gyerekjátékok kiválasztása mindig izgalmas és örömteli feladat, ugyanakkor kihívást is jelenthet, ha nekünk nincs gyermekünk vagy éppen ha van, de már rég felnőtt, és fogalmunk sincs, hogy manapság mivel játszanak a kicsik. A 2 és 6 év körüli korosztály különösen érzékeny, hiszen ebben az időszakban gyors ütemben fejlődnek a gyerekek képességei, tágul az érdeklődési körük és a személyiségük is elkezd kialakulni.

"Kisgyermek lány fehér csipkés ruhában ül a padlón, és egy piros szalaggal átkötött fehér ajándékdobozt nézeget. A háttérben egy másik ajándék és egy játék plüssállat látható. A szoba világos, nagy ablakokkal.

Ebben a cikkben áttekintjük, mire érdemes figyelni, milyen szempontokat kell latba vetni, amikor ilyen korú gyermeknek keresünk ajándékot.

Az első: a biztonság

Természetesen a biztonság áll mindenek előtt, ez a legfontosabb szempont. A játékoknak meg kell felelniük a biztonsági előírásoknak, és nem tartalmazhatnak apró alkatrészeket, amelyek fulladásveszélyt jelentenek a kisebb gyerekek számára. Mindig ellenőrizzük, hogy a játék rendelkezik-e a megfelelő minősítésekkel és tanúsítványokkal – ilyen például a CE-jelölés az Európai Unióban! Emellett érdemes mindig megnézni a játékok csomagolását is, hiszen ezen jelölni szokták, hogy milyen korú gyermeknek ajánlott, ez is a biztonság zálogát jelenti.

Fejlesztési szempontok

A játékok kiválasztásánál figyelembe kell venni a gyermekek fejlődési szakaszait is, hiszen minden korosztály más-más készségeket és képességeket fejleszt. Lássuk, melyik korosztályban milyen típusú fejlesztő játékok lehetnek a legmegfelelőbbek!

2-3 éves kor

Ebben a korban a gyerekek finommotoros képességeinek, valamint érzékelési és mozgáskoordinációjuk fejlesztése a legfontosabb. A következő típusú játékok lehetnek ideálisak:

 • Építőkockák: de kifejezetten a könnyű, nagy és színes típusok, amelyek egyszerűen kezelhetők és biztonságosak.
 • Formabedobók: ezeket mind jól ismerjük. Olyan játékok, amelyek különböző formák beillesztését igénylik a megfelelő nyílásokba.
 • Kirakósok: itt természetesen az egyszerű, nagyobb darabokból álló puzzle-re gondolunk, ami fejleszti a problémamegoldó-képességet, valamint a kéz-, és szemkoordinációt.

3-4 éves kor

A gyerekek ebben az időszakban egyre inkább keresik önmagukat, így élvezik, ha különböző szerepeket próbálhatnak ki. Emellett a kreatív elfoglaltságok is fontosak ebben a korban. Nézzük, milyen fejlesztő játékok illeszkednek ehhez:

 • Szerepjátékokhoz kapcsolódó játékok: a konyhakészletek, orvosi készletek, babák és figurák, amelyek lehetővé teszik a gyerekek számára, hogy különböző szerepeket játsszanak el.
 • Kreatív készletek: gyurma, festőkészletek, színezők, amelyek elősegítik a kreativitás és a művészi képességek fejlődését.
 • Interaktív játékok: olyan játékszerek, amelyek hangot adnak ki vagy világítanak, és amelyekkel a gyerekek különböző tevékenységeket végezhetnek.

4-5 éves kor

Ebben az időszakban a gyerekek egyre inkább érdeklődnek a bonyolultabb játékok iránt, amelyek fejlesztik az önállóságot és a szociális készségeket.

 • Társasjátékok: egyszerű szabályokkal rendelkező társasjátékok, amelyek segítik a gyerekeket a szabálykövetés, a stratégiai gondolkodás és a türelem gyakorlásában.
 • Fejlesztő játékok: amelyek logikai gondolkodást, memóriát és koncentrációt igényelnek, mint például egyszerű kártyajátékok vagy memóriajátékok.
 • Sporteszközök: labdák, ugrókötél, és más mozgást fejlesztő eszközök, amelyek segítik a testi fejlődést és a koordinációt.

5-6 éves kor

A gyerekek ilyenkor már képesek bonyolultabb játékokat is élvezni, amelyek komolyabb kihívást jelentenek.

 • Építőjátékok: a komplexebb építőjátékok, mint például LEGO, amelyek segítik a finommotoros képességek és a térbeli gondolkodás fejlesztését.
 • Tudományos készletek: egyszerű kísérletezős készletek, amelyek bevezetik a gyerekeket a tudomány világába.
 • Szerepjátékok: még mindig fontosak, de bonyolultabb történetek és szerepek köré épülhetnek, ehhez ideálisak például a bábok vagy jelmezek.

Érdeklődési kör és egyéni preferenciák

Mielőtt játékot választunk, érdemes tájékozódni a gyermek érdeklődési köréről és preferenciáiról. Beszélhetünk a szülőkkel, hogy megtudjuk, mi az, ami a gyerek számára különösen izgalmas. Egyes gyerekek például imádják az autókat és vonatokat, míg mások a dinoszauruszokért vagy a hercegnőkért rajonganak.

Minőség és tartósság

A minőség és a tartósság szintén fontos szempontok. A jó minőségű játékok hosszabb ideig bírják a gyerekek által diktált intenzív tempót, ugyanakkor biztonságosabbak is. Érdemes olyan márkákat választani, amelyek már régóta a piacon vannak és híresen megbízhatóak.

Oktató érték

A játékok nemcsak szórakozásra, hanem az első tanulásélmény megszerzésére is kiválóak. Az oktatójátékok segíthetnek a gyerekeknek új készségek elsajátításában, például ami az alapvető matematikai és nyelvi készségeket, vagy akár a tudományos alapelveket illeti.

Fenntarthatóság

Napjainkban egyre fontosabb a környezettudatosság – és ez olyasvalami, amiért a minket követő generáció különösen hálás lesz. Keressünk olyan játékokat, amelyek környezetbarát anyagokból készülnek, és amelyek előállítása során figyelembe vették a fenntarthatósági szempontokat! Különösen jó ötlet helyi gyártók termékeit vásárolni, hiszen ezzel a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyjuk a Földön az ajándékozással.

Bármilyen meglepetés mellett döntünk is, a fenti szempontokat minden esetben érdemes szem előtt tartani, különösen a biztonságra vonatkozót. Eközben pedig ne feledjük: egy jól megválasztott játék nemcsak örömet okoz a gyermeknek, hanem hozzájárul a fejlődéséhez is, és emlékezetes élményekkel örvendeztetheti meg a kicsiket.

 

 

 

További cikkek:

CSAK TE ÉS A WOODWICK GYERTYÁD

7 TIPP A SZÁRAZ BŐR ELLEN

MIT ÁRUL EL RÓLAD AZ OTTHONOD BERENDEZÉSE? MUTATJUK

3 SZUPER REGGELI, AMI SEGÍT, HOGY JÓL INDULJON A NAP

TE SEM TUDSZ ALUDNI? 9 TIPP, HOGY A NYÁRI MELEGBEN IS JÓL ALUDJ

A hét témái

Helyzetek, amikor rém idegesítő, ha fiatalabbnak néznek a korodnál

Helyzetek, amikor rém idegesítő, ha fiatalabbnak néznek a korodnál Egy bizonyos kor fölött szinte minden nő fiatalabbnak akar kinézni a koránál, és sokaknak ez meg is adatik. Viszont a kellemes bókok mellett egyes helyzetekben rém idegesítő, ha fiatalabbnak néznek...

9 öltözködési tipp, amivel az alacsony lányok is magasabbnak tűnnek

9 öltözködési tipp, amivel az alacsony lányok is magasabbnak tűnnek A szépség nem azon múlik, hogy hány centi valaki, az alacsony lányok mégis sokszor önbizalomhiánnyal küzdenek. Persze vannak hátrányai, ha valaki nem éri el legalább a 165 centit, például a moziban...

Nagy szempilla-ABC: Formák, stílusok és színek megértése a legszebb szempillákért

Nagy szempilla-ABC: Formák, stílusok és színek megértése a legszebb szempillákért A szépségipar folyamatosan fejlődik, és az egyik legkiemelkedőbb újítás a műszempillák terén történt. A műszempillák lehetőséget nyújtanak arra, hogy bárki könnyedén fokozza a szemek...

20 ember, aki bizonyította, hogy a rút kiskacsából is lehet szép felnőtt

20 ember, aki bizonyította, hogy a rút kiskacsából is lehet szép felnőtt Azt mondják, minden kisbaba szép. És ezzel mi sem kívánunk vitatkozni! Viszont később azért lehetnek gondok, főleg a tinikor küszöbén, amikor fogszabályozó kerül a kusza fogakra vagy megjelenik...