Introvertált emberek

Introvertált emberek, mit is jelent valójában az a szó, hogy introvertált?

Mik a jellemzői? Mitől lesz valaki introvertált? Egyáltalán azzá válik az ember bizonyos okok, történések behatására, vagy már eleve így születik? Mit tegyünk, ha azok vagyunk, illetve mit tegyenek a körülöttünk lévők, barátaink, családtagjaink, párunk, hogyan kezeljenek bennünket?

Gyakran használjuk az introvertált kifejezést a hétköznapokban azokra az emberekre, akik a külvilág felé fordulással, nyitottsággal ellentétben, inkább a befelé forduló, befelé figyelő, már-már melankolikusnak tűnő állapotban érzik magukat komfortosan.

Fontos, hogy megértsük és felismerjük ezt a személyiségtípust és jellemzőit, ezáltal könnyebben elfogadjuk és kezeljük a velük való kommunikációt és megértsük a viselkedésük mögött rejlő indítékokat.

Introvertált emberek

kép forrása: mindsetpszichologia.hu

 

Milyen jellemzi az introvertált emberek -et?

Ha valaki túlságosan higgadt, csendes, kerüli az izgalmakat és a kockázatot, valószínűleg az introvertált típusba tartozik. Az ilyen embert a túl sok inger frusztrálja és stresszeli. Mivel kevesebb és gyengébb ingerektől is eltelítődik, hamarabb betelik nála a pohár. Az introvertált ember kerüli a konfliktust, távolságtartó és bizalmatlan, ezért kevés, de tartós barátságokat köt. A külvilággal óvatosan bánik, rendkívül bizalmatlan, félénk. Meggondoltan és lassan cselekszik, sokszor gondot is okoz számára a környezetéhez való alkalmazkodás. Sok esetben zárkózott, távolságtartó, szeret mindent előre eltervezni. Biztos, hogy nem ő a buli középpontja, inkább távolról figyeli az eseményeket.

Egy introvertált inkább fárasztónak érzi mások társaságát, szívesebben tölti egyedül az időt, és – bár furcsának tűnhet – sosem unatkozik.  Az idő, amit egyedül, a saját gondolataival tölt olyan pihentető számára, mint az alvás, vagy olyan frissítő, mint az evés.

A hozzá közel állók nehezen értik meg mi zajlik benne, mert nem szívesen osztja meg gondolatait, érzéseiket másokkal.

 

A csönd ereje

Az introvertált ember a csöndben érzi jól magát. Zavarja a sok beszéd, a felszínes csevegéseket pedig rosszul tűri. Kissé hajlamos a pesszimizmusra, magánakvaló tud lenni, de ennek a magatartásnak semmi köze nincs a szomorúsághoz vagy a depresszióhoz. Érzékeny, empatikus és sokszor túl is gondol bizonyos dolgokat, többet lát beléjük, mint ami valójában bennük van. Egy introvertált szeret elmélyülni egy-egy témában, és többféle aspektusból megvizsgálni azt.

Introvertált emberek

kép forrása: ng.24.hu

 

Baj, ha a gyerek otthon ül?

Előfordul, hogy csemeténk is jobban szeret suli után a szobájába visszavonulva egyedül lenni, mintsem, hogy a barátokkal lógjon, vagy „plázázzon”. Ilyenkor, könnyen valami bajra gyanakszunk, látva zárkózottságát, befelé fordulását és azonnal megszólal a vészcsengő a fejünkben és tesszük fel a kérdést magunknak: „Baj van a gyerekemmel?”

Nem kell megijedni és azonnal valami rossza gondolni. Tisztában kell lenni vele, hogy egy introvertált gyerek, így érzi jól magát, az ő saját világban csöndben elmélkedve, vagy épp olvasás közben, vagy akár egy filmet nézve. Mert Ő kedveli a csendet, egészen pontosan fogalmazva a CSENDET kedveli, abban tud feltöltődni.

Könnyen lehet, hogy szép lassan saját maga fogja érezni az igényt a barátok társaságára és hogy megossza gondolatait érzéseit a hozzá közel állókkal. Láttunk már olyat is, hogy egy zárkózott „mimózának” titulált gyerekből lett a leglehengerlőbb „sales-es” vagy épp egy sikeres cégvezető.

Mitől lesz valaki introvertált?

Személyiségünk kialakulását számos tényező befolyásolhatja. Az introvertációra való hajlamot többek között örökölni is lehet, de nincs egy meghatározott gén, amihez ez az öröklődés köthető lenne. Az is elképzelhető, hogy egy nem befelé fordulónak született gyermek személyiségfejlődésében következnek be olyan mély nyomot hagyó változások, amelynek végeredményeként egy befelé forduló, introvertált felnőtt válik belőle.

Ha szeretnél még több érdekes cikket olvasni önfejlesztés témában, akkor kattints ide!

Vagy olvasd el az: Önfejlesztés? Hogyan? TOP10 legjobb önfejlesztő módszer című cikket.

A hét témái

Sorozatok, amiket akár néhány nap alatt végignézhetsz

Sorozatok, amiket akár néhány nap alatt végignézhetsz Vannak olyan helyzetek amikor nincs kedvünk vagy időnk hosszabb sorozatba belekezdeni, de mégis néznénk valamit. Ezekre az alkalmakra ideálisak az egyre népszerűbb néhány évadból álló, akár 2-3 nap alatt is...

Fájdalmas és veszélyes: így jelentkezik a hasnyálmirigy-gyulladás

A hasnyálmirigy-gyulladás akár életveszélyes állapotot is előidézhet, ráadásul rendkívül fájdalmas tünetekkel hívja fel magára a figyelmet.

Spórolj meg rengeteg helyet a ruhásszekrényedben vagy a bőröndödben

Szükséged van egy jó ruhatároló eszközre vagy módszerre? Van egy nagyszerű ruhásszekrényed, de sosem találod a keresett ruhát, és utazáskor a bőröndödben is káosz van? Ezek az egyszerű megoldások segíthetnek.

Stílusos megjelenés ballagásra

Stílusos megjelenés ballagásra Lassan elérkezik a ballagások időszaka, és akár ballagóként, akár vendégként oda kell figyelni a megjelenésre. A ballagás minden ember életében egy meghatározó esemény, tehát illendő a megfelelő öltözékkel is megtisztelni, ezért nagyon...