Introvertált emberek

Introvertált emberek, mit is jelent valójában az a szó, hogy introvertált?

Mik a jellemzői? Mitől lesz valaki introvertált? Egyáltalán azzá válik az ember bizonyos okok, történések behatására, vagy már eleve így születik? Mit tegyünk, ha azok vagyunk, illetve mit tegyenek a körülöttünk lévők, barátaink, családtagjaink, párunk, hogyan kezeljenek bennünket?

Gyakran használjuk az introvertált kifejezést a hétköznapokban azokra az emberekre, akik a külvilág felé fordulással, nyitottsággal ellentétben, inkább a befelé forduló, befelé figyelő, már-már melankolikusnak tűnő állapotban érzik magukat komfortosan.

Fontos, hogy megértsük és felismerjük ezt a személyiségtípust és jellemzőit, ezáltal könnyebben elfogadjuk és kezeljük a velük való kommunikációt és megértsük a viselkedésük mögött rejlő indítékokat.

Introvertált emberek

kép forrása: mindsetpszichologia.hu

 

Milyen jellemzi az introvertált emberek -et?

Ha valaki túlságosan higgadt, csendes, kerüli az izgalmakat és a kockázatot, valószínűleg az introvertált típusba tartozik. Az ilyen embert a túl sok inger frusztrálja és stresszeli. Mivel kevesebb és gyengébb ingerektől is eltelítődik, hamarabb betelik nála a pohár. Az introvertált ember kerüli a konfliktust, távolságtartó és bizalmatlan, ezért kevés, de tartós barátságokat köt. A külvilággal óvatosan bánik, rendkívül bizalmatlan, félénk. Meggondoltan és lassan cselekszik, sokszor gondot is okoz számára a környezetéhez való alkalmazkodás. Sok esetben zárkózott, távolságtartó, szeret mindent előre eltervezni. Biztos, hogy nem ő a buli középpontja, inkább távolról figyeli az eseményeket.

Egy introvertált inkább fárasztónak érzi mások társaságát, szívesebben tölti egyedül az időt, és – bár furcsának tűnhet – sosem unatkozik.  Az idő, amit egyedül, a saját gondolataival tölt olyan pihentető számára, mint az alvás, vagy olyan frissítő, mint az evés.

A hozzá közel állók nehezen értik meg mi zajlik benne, mert nem szívesen osztja meg gondolatait, érzéseiket másokkal.

 

A csönd ereje

Az introvertált ember a csöndben érzi jól magát. Zavarja a sok beszéd, a felszínes csevegéseket pedig rosszul tűri. Kissé hajlamos a pesszimizmusra, magánakvaló tud lenni, de ennek a magatartásnak semmi köze nincs a szomorúsághoz vagy a depresszióhoz. Érzékeny, empatikus és sokszor túl is gondol bizonyos dolgokat, többet lát beléjük, mint ami valójában bennük van. Egy introvertált szeret elmélyülni egy-egy témában, és többféle aspektusból megvizsgálni azt.

Introvertált emberek

kép forrása: ng.24.hu

 

Baj, ha a gyerek otthon ül?

Előfordul, hogy csemeténk is jobban szeret suli után a szobájába visszavonulva egyedül lenni, mintsem, hogy a barátokkal lógjon, vagy „plázázzon”. Ilyenkor, könnyen valami bajra gyanakszunk, látva zárkózottságát, befelé fordulását és azonnal megszólal a vészcsengő a fejünkben és tesszük fel a kérdést magunknak: „Baj van a gyerekemmel?”

Nem kell megijedni és azonnal valami rossza gondolni. Tisztában kell lenni vele, hogy egy introvertált gyerek, így érzi jól magát, az ő saját világban csöndben elmélkedve, vagy épp olvasás közben, vagy akár egy filmet nézve. Mert Ő kedveli a csendet, egészen pontosan fogalmazva a CSENDET kedveli, abban tud feltöltődni.

Könnyen lehet, hogy szép lassan saját maga fogja érezni az igényt a barátok társaságára és hogy megossza gondolatait érzéseit a hozzá közel állókkal. Láttunk már olyat is, hogy egy zárkózott „mimózának” titulált gyerekből lett a leglehengerlőbb „sales-es” vagy épp egy sikeres cégvezető.

Mitől lesz valaki introvertált?

Személyiségünk kialakulását számos tényező befolyásolhatja. Az introvertációra való hajlamot többek között örökölni is lehet, de nincs egy meghatározott gén, amihez ez az öröklődés köthető lenne. Az is elképzelhető, hogy egy nem befelé fordulónak született gyermek személyiségfejlődésében következnek be olyan mély nyomot hagyó változások, amelynek végeredményeként egy befelé forduló, introvertált felnőtt válik belőle.

Ha szeretnél még több érdekes cikket olvasni önfejlesztés témában, akkor kattints ide!

Vagy olvasd el az: Önfejlesztés? Hogyan? TOP10 legjobb önfejlesztő módszer című cikket.

A hét témái

Mi is az a hidegallergia?

Mi is az a hidegallergia? A legtöbb ember amikor meghallja a hidegallergia szót, a kézszárazságra gondol, amit a hideg környezeti hatás okoz. Azonban ez a jelenség egy jóval veszélyesebb és kellemetlenebb tünetegyüttes, amit nem szabad a szőnyeg alá seperni. A...

Miért jó a kapszula gardrób felépítése?

Miért jó a kapszula gardrób felépítése? Ha sikerül felépítened a saját, személyes stílusodnak megfelelő kapszula gardróbot, akkor a megjelenésed nagyszerű lehet. Minden reggel jól indul a nap, hiszen egy nagyszerűen összerakott outfizben lépsz ki az utcára. Ennek...

7 tipp, amivel sokkal könnyebben fog menni a nyelvtanulás

7 tipp, amivel sokkal könnyebben fog menni a nyelvtanulás Legalább egy idegen nyelv ismerete legtöbbünk számára elengedhetetlen. Ha a mindennapjainknak nem is része, nyaraláskor biztosan jól jön, ha tudunk angolul vagy németül, de más nyelvek is hasznosak lehetnek....

Divathóbortok, amik szinte észrevétlenül jönnek és mennek időről időre

Divathóbortok, amik szinte észrevétlenül jönnek és mennek időről időre A divat folyton változik, ezt már megszoktuk. Azonban arra még mindig rácsodálkozunk, hogy vannak olyan ruhadarabok és kiegészítők, amik időről időre visszatérnek, mégsem maradnak velünk túl...