Juharszirup, az egészséges cukorpótló

 

Juharszirup, az egészséges cukorpótló

 

Manapság már senki számára nem újdonság, hogy a hagyományos fehér cukor rendszeres fogyasztása nagy mennyiségben nem egészséges. Teljesen elkerülni szinte lehetetlen, hiszen majdnem minden ételben jelen van. (Még olyanokban is, amelyekről nem is gondolnánk, mint például a kenyér vagy a zacskós levesek), a mértékletes fogyasztásra azonban érdemes odafigyelni. Szerencsére ez nem azt jelenti, hogy le kell mondanunk az annyira kedvelt édes ízről, hiszen a fehér cukor mellett jó néhány lehetőség közül választhatunk. Mai cikkünkben az Észak-Amerikában nagyon kedvelt, hazánkban azonban kevésbé ismert juharszirupot mutatjuk be!

Juharszirup

Indián édesítő a juharszirup

A juharfa édes nedvét az őslakos indiánok fedezték fel, tomahawkkal sebezték meg a fák törzsét, és edényekbe fogták fel a szirupot. Azután az edénybe tűzben felhevített köveket tettek, hogy a víz elpárologjon a szirup pedig sűrűbb legyen. A módszer napjainkban sem tér el lényegesen ettől. A nyári melegben a juharfa energiát halmoz fel, amit tavaszra cukros sziruppá érlel, ekkor van egy 4-6 hetes időszak, amikor az édes levet a bemetszett vagy megfúrt fatörzsből ki lehet nyerni a fa károsítása nélkül. Egy fából egy idényben átlagosan 40 liter nedv nyerhető ki, ebből a mennyiségből a forralás után egy liter szirupot lehet előállítani, amihez körülbelül ötvenszer (!) főzik át, hogy elég sűrű legyen.

Miért érdemes fogyasztani? 

A mézhez hasonlóan a juharszirup is számos olyan anyagot tartalmaz, amelyek pozitív élettani hatással bírnak. Amellett, hogy gyulladáscsökkentő, antioxidánsként is hat, valamint táplálja a bőrt, segíti az emésztést, és lassítja az öregedést. Nem utolsó sorban pedig erősíti az immunrendszert, ezzel járulva hozzá a megfázások és más megbetegedések megelőzéséhez.

Érdekességek a juharszirupról

200-nál is több juharfajtát tartanak számon a világon, és ugyan többségükből kinyerhető a nedv, a juharszirupot elsősorban a cukorjuhar, a vörös juhar és a fekete juhar nedvéből állítják elő. A fából kinyert nedv jórészt vízből áll, mindössze 2%-os a cukortartalma. A juharszirupokat árnyalat és íz alapján osztályozzák. Minél világosabb a szirup színe, annál enyhébb az íze. A legsötétebb, erősen karamellizálódott szirup íze rendkívül intenzív.

Aki az egészségesen akar étkezni, az nem csupán a cukorfogyasztás mérséklésével támogathatja szervezetét, hanem a változatos táplálkozással is. Ebben segít az Interfood, amelynek étlapján a hagyományos ízek és a rántott ételek mellett többek között vegán fogásokat, paleolit étrendbe illő ételeket valamint vadhúsból készült finomságokat is találni, de ezen kívül hidegtálak, desszertek, saláták és fitness fogások is szerepelnek a kínálatban!

10 étel és ital, amit inkább kerülj, ha nem akarsz öregebbnek tűnni a korodnál

A hét témái

Közeleg a Húsvét 2023

Közeleg a Húsvét 2023 Közeleg a Húsvét 2023, amely a keresztény világ egyik legfontosabb ünnepe. Az ünnep időpontja április 16-ára esik, és az egész világon ünneplik a keresztények és más vallások követői is. Az ünnep célja Jézus Krisztus feltámadásának megünneplése...

6+1 dolog, amire inkább NE használjunk ablaktisztítót

6+1 dolog, amire inkább NE használjunk ablaktisztítót A legtöbb háztartásban mindig van otthon legalább egy üveg ablaktisztító, és fújjuk szinte mindenhová, hiszen kéznél van és tisztít is. Mégis miért mondjuk azt, hogy ez nem jó ötlet? Egyszerű! Azért amiért macskát...

Ismeri ezt a 3 tippet a hatékonyabb mosáshoz?

Ismeri ezt a 3 tippet a hatékonyabb mosáshoz?   Az energia és a bolti áruk árának emelkedésével egyre több embert érdekel, hogyan lehet még hatékonyabban elvégezni a hétköznapi háztartási tevékenységeket. A mosógép az egyik olyan készülék, amelyet szinte...

Olasz pizza recept házilag

Olasz pizza recept házilag Olasz pizza recept házilag 4 fő részére, ami 2 nagy pizzát jelent! Mi kell a jó pizzatészta elkészítéshez? 1. A pizzatészta kelt kenyértészta, így mindenképpen meleg, huzatmentesen helyen készüljön, és a hozzávalók is legyenek...