Juharszirup, az egészséges cukorpótló

 

Juharszirup, az egészséges cukorpótló

 

Manapság már senki számára nem újdonság, hogy a hagyományos fehér cukor rendszeres fogyasztása nagy mennyiségben nem egészséges. Teljesen elkerülni szinte lehetetlen, hiszen majdnem minden ételben jelen van. (Még olyanokban is, amelyekről nem is gondolnánk, mint például a kenyér vagy a zacskós levesek), a mértékletes fogyasztásra azonban érdemes odafigyelni. Szerencsére ez nem azt jelenti, hogy le kell mondanunk az annyira kedvelt édes ízről, hiszen a fehér cukor mellett jó néhány lehetőség közül választhatunk. Mai cikkünkben az Észak-Amerikában nagyon kedvelt, hazánkban azonban kevésbé ismert juharszirupot mutatjuk be!

Juharszirup

Indián édesítő a juharszirup

A juharfa édes nedvét az őslakos indiánok fedezték fel, tomahawkkal sebezték meg a fák törzsét, és edényekbe fogták fel a szirupot. Azután az edénybe tűzben felhevített köveket tettek, hogy a víz elpárologjon a szirup pedig sűrűbb legyen. A módszer napjainkban sem tér el lényegesen ettől. A nyári melegben a juharfa energiát halmoz fel, amit tavaszra cukros sziruppá érlel, ekkor van egy 4-6 hetes időszak, amikor az édes levet a bemetszett vagy megfúrt fatörzsből ki lehet nyerni a fa károsítása nélkül. Egy fából egy idényben átlagosan 40 liter nedv nyerhető ki, ebből a mennyiségből a forralás után egy liter szirupot lehet előállítani, amihez körülbelül ötvenszer (!) főzik át, hogy elég sűrű legyen.

Miért érdemes fogyasztani? 

A mézhez hasonlóan a juharszirup is számos olyan anyagot tartalmaz, amelyek pozitív élettani hatással bírnak. Amellett, hogy gyulladáscsökkentő, antioxidánsként is hat, valamint táplálja a bőrt, segíti az emésztést, és lassítja az öregedést. Nem utolsó sorban pedig erősíti az immunrendszert, ezzel járulva hozzá a megfázások és más megbetegedések megelőzéséhez.

Érdekességek a juharszirupról

200-nál is több juharfajtát tartanak számon a világon, és ugyan többségükből kinyerhető a nedv, a juharszirupot elsősorban a cukorjuhar, a vörös juhar és a fekete juhar nedvéből állítják elő. A fából kinyert nedv jórészt vízből áll, mindössze 2%-os a cukortartalma. A juharszirupokat árnyalat és íz alapján osztályozzák. Minél világosabb a szirup színe, annál enyhébb az íze. A legsötétebb, erősen karamellizálódott szirup íze rendkívül intenzív.

Aki az egészségesen akar étkezni, az nem csupán a cukorfogyasztás mérséklésével támogathatja szervezetét, hanem a változatos táplálkozással is. Ebben segít az Interfood, amelynek étlapján a hagyományos ízek és a rántott ételek mellett többek között vegán fogásokat, paleolit étrendbe illő ételeket valamint vadhúsból készült finomságokat is találni, de ezen kívül hidegtálak, desszertek, saláták és fitness fogások is szerepelnek a kínálatban!

10 étel és ital, amit inkább kerülj, ha nem akarsz öregebbnek tűnni a korodnál

A hét témái

5 karácsonyi ajándék, amivel bárkinek örömet szerezhetsz

Ne hagyd az utolsó pillanatra! 5 karácsonyi ajándék, amivel bárkinek örömet szerezhetsz A karácsony a szeretet ünnepe, és egyre kevésbé várjuk el, hogy ajándék is legyen a fa alatt. Ennek ellenére legalább valami apróságot mégis illik adni a szeretteinknek, ami sokak...

12 híres férfi, akiknek jót tesz az idő múlása

12 híres férfi, akiknek jót tesz az idő múlása Természetes, hogy fiatalon jól néznek ki, hiszen a színész, zenész, vagy sport tehetségük mellett a legtöbben a megjelenésükből élnek. Lefogynak, meghíznak, szakállat növesztenek, vagy éppen minden szőrtől megszabadulnak...

20 varázslatosan szerelmes pillanat a konyhában

Az első közös vacsora, majd közös reggeli: észre sem vesszük mennyire nagy szerepe van egy szerelmespár, (később pedig a család életében) a közös étkezéseknek. És mennyivel nagyobb öröm úgy falatozni, hogy mindkettőtök keze munkája benne van az asztalra tett ételben. Lehet, hogy nem ugyanolyan mértékben, hisz nem lehettek mindketten mesterszakácsok – valakinek a kukta szerepét is fel kel vállalni -, de ettől függetlenül a konyha és az egymás iránt érzett szeretet feledhetetlen közös pillanatokat adhat. És bár gyerekként azt tanultuk, hogy nem illik az étellel játszani, azért egy kis móka mindig belefér a konyhai percekbe.

A duguláselhárítás a nők feladata?

A duguláselhárítás a nők feladata? A helyzet az, hogy igen. A nők állnak a gáton. Ők azok, akik a háztartási feladatokat megoldják. Ha kell, szerelnek. És meg kell hagyni, hogy többnyire kifejezetten eredményesen. Amúgy pedig női duguláselhárító is dolgozik a...