Juharszirup, az egészséges cukorpótló
Manapság már senki számára nem újdonság, hogy a hagyományos fehér cukor rendszeres fogyasztása nagy mennyiségben nem egészséges. Teljesen elkerülni szinte lehetetlen, hiszen majdnem minden ételben jelen van. (Még olyanokban is, amelyekről nem is gondolnánk, mint például a kenyér vagy a zacskós levesek), a mértékletes fogyasztásra azonban érdemes odafigyelni. Szerencsére ez nem azt jelenti, hogy le kell mondanunk az annyira kedvelt édes ízről, hiszen a fehér cukor mellett jó néhány lehetőség közül választhatunk. Mai cikkünkben az Észak-Amerikában nagyon kedvelt, hazánkban azonban kevésbé ismert juharszirupot mutatjuk be!
Indián édesítő a juharszirup
A juharfa édes nedvét az őslakos indiánok fedezték fel, tomahawkkal sebezték meg a fák törzsét, és edényekbe fogták fel a szirupot. Azután az edénybe tűzben felhevített köveket tettek, hogy a víz elpárologjon a szirup pedig sűrűbb legyen. A módszer napjainkban sem tér el lényegesen ettől. A nyári melegben a juharfa energiát halmoz fel, amit tavaszra cukros sziruppá érlel, ekkor van egy 4-6 hetes időszak, amikor az édes levet a bemetszett vagy megfúrt fatörzsből ki lehet nyerni a fa károsítása nélkül. Egy fából egy idényben átlagosan 40 liter nedv nyerhető ki, ebből a mennyiségből a forralás után egy liter szirupot lehet előállítani, amihez körülbelül ötvenszer (!) főzik át, hogy elég sűrű legyen.
Miért érdemes fogyasztani?
A mézhez hasonlóan a juharszirup is számos olyan anyagot tartalmaz, amelyek pozitív élettani hatással bírnak. Amellett, hogy gyulladáscsökkentő, antioxidánsként is hat, valamint táplálja a bőrt, segíti az emésztést, és lassítja az öregedést. Nem utolsó sorban pedig erősíti az immunrendszert, ezzel járulva hozzá a megfázások és más megbetegedések megelőzéséhez.
Érdekességek a juharszirupról
200-nál is több juharfajtát tartanak számon a világon, és ugyan többségükből kinyerhető a nedv, a juharszirupot elsősorban a cukorjuhar, a vörös juhar és a fekete juhar nedvéből állítják elő. A fából kinyert nedv jórészt vízből áll, mindössze 2%-os a cukortartalma. A juharszirupokat árnyalat és íz alapján osztályozzák. Minél világosabb a szirup színe, annál enyhébb az íze. A legsötétebb, erősen karamellizálódott szirup íze rendkívül intenzív.
Aki az egészségesen akar étkezni, az nem csupán a cukorfogyasztás mérséklésével támogathatja szervezetét, hanem a változatos táplálkozással is. Ebben segít az Interfood, amelynek étlapján a hagyományos ízek és a rántott ételek mellett többek között vegán fogásokat, paleolit étrendbe illő ételeket valamint vadhúsból készült finomságokat is találni, de ezen kívül hidegtálak, desszertek, saláták és fitness fogások is szerepelnek a kínálatban!