Juharszirup, az egészséges cukorpótló

 

Juharszirup, az egészséges cukorpótló

 

Manapság már senki számára nem újdonság, hogy a hagyományos fehér cukor rendszeres fogyasztása nagy mennyiségben nem egészséges. Teljesen elkerülni szinte lehetetlen, hiszen majdnem minden ételben jelen van. (Még olyanokban is, amelyekről nem is gondolnánk, mint például a kenyér vagy a zacskós levesek), a mértékletes fogyasztásra azonban érdemes odafigyelni. Szerencsére ez nem azt jelenti, hogy le kell mondanunk az annyira kedvelt édes ízről, hiszen a fehér cukor mellett jó néhány lehetőség közül választhatunk. Mai cikkünkben az Észak-Amerikában nagyon kedvelt, hazánkban azonban kevésbé ismert juharszirupot mutatjuk be!

Juharszirup

Indián édesítő a juharszirup

A juharfa édes nedvét az őslakos indiánok fedezték fel, tomahawkkal sebezték meg a fák törzsét, és edényekbe fogták fel a szirupot. Azután az edénybe tűzben felhevített köveket tettek, hogy a víz elpárologjon a szirup pedig sűrűbb legyen. A módszer napjainkban sem tér el lényegesen ettől. A nyári melegben a juharfa energiát halmoz fel, amit tavaszra cukros sziruppá érlel, ekkor van egy 4-6 hetes időszak, amikor az édes levet a bemetszett vagy megfúrt fatörzsből ki lehet nyerni a fa károsítása nélkül. Egy fából egy idényben átlagosan 40 liter nedv nyerhető ki, ebből a mennyiségből a forralás után egy liter szirupot lehet előállítani, amihez körülbelül ötvenszer (!) főzik át, hogy elég sűrű legyen.

Miért érdemes fogyasztani? 

A mézhez hasonlóan a juharszirup is számos olyan anyagot tartalmaz, amelyek pozitív élettani hatással bírnak. Amellett, hogy gyulladáscsökkentő, antioxidánsként is hat, valamint táplálja a bőrt, segíti az emésztést, és lassítja az öregedést. Nem utolsó sorban pedig erősíti az immunrendszert, ezzel járulva hozzá a megfázások és más megbetegedések megelőzéséhez.

Érdekességek a juharszirupról

200-nál is több juharfajtát tartanak számon a világon, és ugyan többségükből kinyerhető a nedv, a juharszirupot elsősorban a cukorjuhar, a vörös juhar és a fekete juhar nedvéből állítják elő. A fából kinyert nedv jórészt vízből áll, mindössze 2%-os a cukortartalma. A juharszirupokat árnyalat és íz alapján osztályozzák. Minél világosabb a szirup színe, annál enyhébb az íze. A legsötétebb, erősen karamellizálódott szirup íze rendkívül intenzív.

Aki az egészségesen akar étkezni, az nem csupán a cukorfogyasztás mérséklésével támogathatja szervezetét, hanem a változatos táplálkozással is. Ebben segít az Interfood, amelynek étlapján a hagyományos ízek és a rántott ételek mellett többek között vegán fogásokat, paleolit étrendbe illő ételeket valamint vadhúsból készült finomságokat is találni, de ezen kívül hidegtálak, desszertek, saláták és fitness fogások is szerepelnek a kínálatban!

10 étel és ital, amit inkább kerülj, ha nem akarsz öregebbnek tűnni a korodnál

A hét témái

10 trendi frizura őszre, amit pofonegyszerű elkészíteni

Csak semmi bonyodalom! 10 trendi frizura őszre, amit pofonegyszerű elkészíteni Amikor egyik évszakból a másikba lépünk, gyakran előfordul, hogy magunkon is szeretnénk valamit változtatni. Megújul a természet, és vele együtt mi is. Ilyenkor az olyan legapróbb...

A csíkos bőr eltüntetése otthon!

A csíkos bőr eltüntetése házilag. Sajnos a bőrön jelentkező csíkok nem válogatnak: férfiak, nők, idősek, fiatalok. Elég egy hirtelen fogyókúra, vagy egy jelentősebb hízás, és a bőr látja kárát. Megszabadulni tőlük pedig igencsak keserves és hónapokig tartó lehet A...

Oltás vagy nem oltás?

Nem szeretnénk állást foglalni oltás vagy nem oltás mellett, viszont mielőtt bárki döntene érdemes elgondolkodnia jó néhány dolgon. Ehhez a döntéshez az alábbiakban összeszedtünk tucatnyi olyan információt, ami segíthet a választ megtalálni.

Kreatív lakástextíliák a hálószobába, nappaliba

Kreatív lakástextíliák a hálószobába, nappaliba A lakástextíliák nem csak esztétikai szempontból lényegesek a lakásban, hanem praktikus szerepük is van, erre kiváló példák a függönyök, sötétítők. Az alábbiakban összefoglaltuk a kiegészítők legfontosabb tulajdonságait....