Juharszirup, az egészséges cukorpótló

 

Juharszirup, az egészséges cukorpótló

 

Manapság már senki számára nem újdonság, hogy a hagyományos fehér cukor rendszeres fogyasztása nagy mennyiségben nem egészséges. Teljesen elkerülni szinte lehetetlen, hiszen majdnem minden ételben jelen van. (Még olyanokban is, amelyekről nem is gondolnánk, mint például a kenyér vagy a zacskós levesek), a mértékletes fogyasztásra azonban érdemes odafigyelni. Szerencsére ez nem azt jelenti, hogy le kell mondanunk az annyira kedvelt édes ízről, hiszen a fehér cukor mellett jó néhány lehetőség közül választhatunk. Mai cikkünkben az Észak-Amerikában nagyon kedvelt, hazánkban azonban kevésbé ismert juharszirupot mutatjuk be!

Juharszirup

Indián édesítő a juharszirup

A juharfa édes nedvét az őslakos indiánok fedezték fel, tomahawkkal sebezték meg a fák törzsét, és edényekbe fogták fel a szirupot. Azután az edénybe tűzben felhevített köveket tettek, hogy a víz elpárologjon a szirup pedig sűrűbb legyen. A módszer napjainkban sem tér el lényegesen ettől. A nyári melegben a juharfa energiát halmoz fel, amit tavaszra cukros sziruppá érlel, ekkor van egy 4-6 hetes időszak, amikor az édes levet a bemetszett vagy megfúrt fatörzsből ki lehet nyerni a fa károsítása nélkül. Egy fából egy idényben átlagosan 40 liter nedv nyerhető ki, ebből a mennyiségből a forralás után egy liter szirupot lehet előállítani, amihez körülbelül ötvenszer (!) főzik át, hogy elég sűrű legyen.

Miért érdemes fogyasztani? 

A mézhez hasonlóan a juharszirup is számos olyan anyagot tartalmaz, amelyek pozitív élettani hatással bírnak. Amellett, hogy gyulladáscsökkentő, antioxidánsként is hat, valamint táplálja a bőrt, segíti az emésztést, és lassítja az öregedést. Nem utolsó sorban pedig erősíti az immunrendszert, ezzel járulva hozzá a megfázások és más megbetegedések megelőzéséhez.

Érdekességek a juharszirupról

200-nál is több juharfajtát tartanak számon a világon, és ugyan többségükből kinyerhető a nedv, a juharszirupot elsősorban a cukorjuhar, a vörös juhar és a fekete juhar nedvéből állítják elő. A fából kinyert nedv jórészt vízből áll, mindössze 2%-os a cukortartalma. A juharszirupokat árnyalat és íz alapján osztályozzák. Minél világosabb a szirup színe, annál enyhébb az íze. A legsötétebb, erősen karamellizálódott szirup íze rendkívül intenzív.

Aki az egészségesen akar étkezni, az nem csupán a cukorfogyasztás mérséklésével támogathatja szervezetét, hanem a változatos táplálkozással is. Ebben segít az Interfood, amelynek étlapján a hagyományos ízek és a rántott ételek mellett többek között vegán fogásokat, paleolit étrendbe illő ételeket valamint vadhúsból készült finomságokat is találni, de ezen kívül hidegtálak, desszertek, saláták és fitness fogások is szerepelnek a kínálatban!

10 étel és ital, amit inkább kerülj, ha nem akarsz öregebbnek tűnni a korodnál

A hét témái

Hajtrendek: Viseld a hajad úgy, mint Nina Dobrev!

Hajtrendek: Viseld a hajad úgy, mint Nina Dobrev! Hajtrendek: Ha meg szeretnénk felelni a modern hajtrendeknek, akkor a legjobb, ha elfelejtjük, a feszes copfokat, kontyokat és a tükörsimára vasalt hajat! Helyette idén a "minél kócosabb, annál menőbb", lesz a fő...

Hajbeültetés: hogyan működik pontosan, és segíthet-e nekem?

Amikor az ember azt tapasztalja, hogy jelentős mértékben kezd kopaszodni, azonnal a megoldáson kezdi el törni a fejét. És ilyen esetekben rendszerint igen hamar szembejön a hajbeültetés is, mint válasz a felmerült problémára. De nem ez az egyetlen lehetőségünk, hiszen számos egyéb módon tehetünk azért, hogy az elvesztett hajszálainkat visszakapjuk. Vajon mikor lehet a hajbeültetés tényleges megoldás a kopaszodásra, és tényleg olyan jó eredményt lehet-e elérni vele?

Így védje meg gyermekeit a fogszuvasodástól

Így védje meg gyermekeit a fogszuvasodástól A lyukas fogak már az előtt veszélyt jelenthetnek a gyermekek szájának egészségére, hogy megismernék a cukrok és más édességek addiktív ízvilágát. Amint az első tejfog előbújik, a szuvasodás elkerülése érdekében rögtön több...

Így jelez a tested, ha túl sok cukrot eszel

Így jelez a tested, ha túl sok cukrot eszel Sokszor úgy fogyasztunk cukrot, hogy nem is tudunk róla, hiszen nem csak akkor viszünk be cukrot a szervezetünkbe, ha a kedvenc csokinkat majszoljuk. Ezerféle étel tartalmazza, gyakran olyanok is, amiről egyáltalán nem is...