Juharszirup – a következő szupertáplálék?

Juharszirup – a következő szupertáplálék?

„Tekintettel hihetetlen egészségjavító képességére és számottevő tápértékére, a juharszirup természetes választás azok számára, akik egészségesen szeretnének táplálkozni.” – Genevieve Belend

Kép: hu.womanexpertus.com

Lehet, hogy a mi juharszirupunk a következő szupertáplálék?

A juharszirupban talán hasonló jótékony hatású anyagok rejlenek, mint a bogyós gyümölcsökben. Valamint a teában, a vörösborban és a lenmagban – és ez nem áprilisi tréfa.

Longueuil, Quebec – 2011. április 1. – További jó hírek a juharszirupról. A Rhode Islandi Egyetem (URI) kutatói 54 vegyületet azonosítottak a  kanadai juharszirupból. Kétszer annyit, mint korábbi tanulmányokban szerepelt, és köztük számos antioxidáns  tulajdonságú, és feltehetően az egészségre kedvező hatással rendelkezik. Laboratóriumi kísérletekben rákellenes és gyulladásgátló hatóanyagokként viselkedtek. Kezdeti kutatások arra utalnak, hogy a juharszirup egyes összetevői gátolhatják a 2-es típusú diabétesz kialakulásáért felelős enzimek működését.

Ezeket az új kutatási eredményeket március 30-án a kaliforniai Anaheimben tették közzé. Az Amerikai Kémiai Társaság éves gyűlésén, egy egynapos, kizárólag a természetes édesítőszerek bioaktív összetevőit vizsgáló ülésen. Az ülés szervezője és elnöke Dr. Navindra Seeram, az URI adjunktusa, és a juharszirupot vizsgáló csoport egyik vezető kutatója volt.

 

Juharszirup – kutatások

Az URI kutatócsoportja szerint a juharszirup egy olyan polifenol vegyületekből álló koktélt tartalmaz. Melyek közül egyesek antioxidáns tulajdonságúak, sokuk pedig már jól dokumentáltan jótékonyan hat az egészségre. „A polifenolok széles skáláját találtuk meg a juharszirupban” nyilatkozta Seeram. „Mondhatni, kész tárháza ezeknek a jótékony vegyületeknek, olyanoknak, amiket bogyós gyümölcsökben, teában, vörösborban vagy a lenmagban is megtalálhatunk, hogy csak néhányat említsek. Nem minden édesítőszer született egyenlőnek! Ha édesítőszert kell választani, a juharszirup jó választás, mert számos olyan antioxidáns vegyületet tartalmaz, amit más édesítők nem.”

„Ezek a tudományos eredmények is alátámasztják azt a táplálkozástani megállapítást, miszerint azok a táplálékok, amelyek kevés vagy semmilyen feldolgozáson nem esnek át, kedvezőbb hatással vannak az egészségre” mondta a lelkes táplálkozáskutató Helene Laurendeau. „A 100 %-os juharszirup egy természetes, finomítatlan termék, ami előnyt jelent más édesítőszerekkel szemben.
Minden okunk megvan rá, hogy büszkék legyünk a juharszirupunkra, melyet különleges íze konyhaművészeti alkotások sokoldalú összetevőjévé tesz.”

 

További juharszirup – kutatások

A juharszirup hatékonynak bizonyulhat a 2-es típusú diabétesz kezelésében is, de ezeket az eredményeket még klinikai vizsgálatokban kell igazolni. „Felfedeztük, hogy a juharszirupban található polifenolok gátolják azoknak az enzimeknek a működését, amelyek a szénhidrátok cukorrá bontásában játszanak szerepet” mondta Seeram. „Sőt, az előzetes kísérletekben, szárazanyag tartalomra vonatkoztatva a juharszirupnak erősebb enzimgátló hatása volt, mint más egészséges növényi táplálékoknak, például a bogyós gyümölcsöknek. 2050-re minden harmadik embert érinteni fog a 2-es típusú cukorbetegség, és egyre több ember törekszik egészségesebb étrendre, így egy potenciálisan cukorbetegség ellenes vegyület felfedezése mind a tudományos közösség, mind pedig a fogyasztók számára érdekes lehet.”

Quebecol: fókuszban egy csak a juharszirupra jellemző polifenol

A juharszirupban található 54 antioxidáns közül ötöt most azonosítottak először a természetben, és csak ennek a természetes édesítőszernek a sajátja. Az öt új polifenol közül egy különös figyelmet érdemel. A Quebec tartomány tiszteletére Quebecol névre keresztelt vegyület a juharfa nedvének juharsziruppá történő bepárlásakor keletkezik. „Még nem tudjuk, hogy az új vegyületek hozzájárulnak-e a juharszirup egészségvédő hatásához, de a már korábban azonosított és dokumentáltan jótékony hatású vegyületek puszta mennyisége és sokszínűsége már szupertáplálékká teszi a juharszirupot” nyilatkozta Seeram. Eredményeinek egy része nemrégiben a Journal of Fuctional Foods című folyóiratban (Funkcionális Táplálékok Folyóirata) jelent meg. Dr Seeram munkájára a kanadai juharszirup ágazat nevében a Quebec-i Juharsziruptermelők Szövetsége, a Conseil pour le developpement de l’agriculture du Quebec (CDAQ,  A Mezőgazdaság Fejlesztésének Quebec-i Tanácsa) és a Agriculture and Agri Food Canada (Kanadai Mezőgazdaság és Agroélelmiszer) anyagi támogatásával nyílt lehetőség.

Amerikai juharszirup – kutatások

Az Amerikai Kémiai Társaság éves gyűlésének résztvevői más, a juharszirup egészségvédő hatását tanulmányozó kanadai kutatóktól is ígéretes híreket hallhattak. Dr. Yves Desjardins az Universite Laval Növénytani Tanszékének professzora és az egyetem kertészeti kutatási központjának aktív tagja különösképpen érdeklődik a juharszirup és a juharnedv iránt. Kutatásaiban kimutatta, hogy ezek a hazai termékek bővelkednek abszcisszinsavban, egy ígéretes növényi hormonban, melynek egészségvédő hatásai lehetnek. Az abszcisszinsavról ismert, hogy stimulálja a hasnyálmirigy sejtjeinek inzulinkibocsátását, és növeli a zsírsejtek érzékenységét valamint az izmok cukorfelvevő képességét, ezáltal potenciális terápiás szerként szerepelhet a diabétesz és a metabolikus szindróma kezelésében.

 

A juharszirupok új generációja

„A Juhar új generációja 2020 program egyik része, hogy tehetséges fiatal kutatókkal együttműködve több felfedezést tegyünk a juharsziruppal kapcsolatban, és ezt a tudást szélesebb körben megosszuk egymással. Izgalommal tölt el bennünket, hogy ez a kutatási vonal széles nemzetközi érdeklődést keltett.” Mondja Serge Beaulieu, a szövetség elnöke és a Kanadai Juharipar Tanácsadó Bizottság tagja. „Annak is nagyon örülünk, hogy erőfeszítéseink és ezek a kutatási eredmények hozzájárulnak ahhoz, hogy a kanadai és quebeci agroélelmiszerek védjegyezve legyenek a nemzetközi piacon.”

Genevieve Belend a Szövetség reklám és piacfejlesztési igazgatója hozzátette.: „Tekintettel hihetetlen egészségjavító képességére és számottevő tápértékére, a juharszirup természetes választás azok számára, akik egészségesen szeretnének táplálkozni.” A szövetség tagjai világviszonylatban 80 százalékát termelik eme természetes édesítőszernek.

(infó: Luc Tardif, Quebec-i Juharsziruptermelők Szövetsége)

A hét témái

Nyereményjáték

Nyereményjáték !!! Figyelem !!! Nyereményjáték! ---------------------------------------- Nyerj gyönyörű GUESS ékszereket! Elég csatlakoznod a nőitémák.hu nyereményjátékához és teljesíteni a következő feltételeket:   Mit kell tenned, hogy nyerj?   likeold a...

A női ciklus titkai

A női ciklus sokak számára fizikai és lelki természetű misztérium. De mi történik ilyenkor a testünkben az orvostudomány szerint?

Figyeljünk oda egymásra! Partidrogok, amik ma is köztünk „járnak”

Figyeljünk oda egymásra! Partidrogok, amik ma is köztünk „járnak” Csinos lány a pultnál, lefedetlen pohár ital mellette. Teljes kánaán annak, aki csábításra, netán kábításra készül. Napjainkban már nem beszélünk róla annyit, de a jelenség ennek ellenére nem szűnt meg...

Egy szerelmes pár szívmelengető hétköznapjai, [40 kép]

Egy három gyermekes édesapa rajzai, a szerelemről, házasságról és a gyermekvállalásról. Párkapcsolat a mindennapokban.