Kapuzárási pánik tünetei: Hogyan győzd le?

Kapuzárási pánik tünetei: Hogyan győzd le?

A kapuzárási pánik más néven „midlife crisis”

A kapuzárási pánik a középkorúakat érintő válság, amikor is el kezdünk rettegni az öregségtől, a korunktól. Rettegünk attól, hogy csökken a szellemi szintünk, a fizikailag nem fejlődünk tovább, sőt. Ez mind mind megakadályozható és az idősödő korban is tudunk tovább fejlődni és teljeskörű életet élni. A kapuzárási pánik alatt eleinte csak a férdiak öregedéssel járó lelki problémáit értettük, ma már azonban a középkorú nőket ugyanúgy érinti.

Kapuzárási pánik

Kapuzárási pánik

Miért tör ránk a kapuzárási pánik?

A magabiztos, céltudatos, sikeres embereket, akik tudják, hogy merre tartanak a saját éltükben és mind anyagilag, mind érzelmileg biztonságban érzik magukat, kevésbé érintettek a kapuzárási pánik jelenségben.  Azoknál viszont, akiknek nincs éljuk, csak úgy elvannak, nincs sikerélmény, kevés fogalmuk van róla, mit szeretnének az életben, és sokáig csak célok nélkül lebegtek, a kapuzárási páni szindróma hamar felütheti a fejét. 

A kapuzárási pánik tünetei nőknél 

#1 Kapuzárási pánik tünet: Gyermekeik felnőttek és hirtelen azt érzik, most már mindent megtehetnek, amit eddig a gyereknevelés miatt nem tettek.

#2 Kapuzárási pánik tünet: Az évek során elért anyagi biztonságot is céljaik kiaknázására fordítják.

#3 Kapuzárási pánik tünet: A menopauza elgondolkodtatja őket, hogyan tehetnék jobbá az életüket.

#4 Kapuzárási pánik tünet: Az üres fészek szindróma a hatalmába keríti őket.

Ha fiatalon házasodtak meg és vállaltak gyerekeket, késztetést érezhetnek rá, hogy most pótolják be a kimaradt „szórakozást”. Többet akarnak eljárni, és az öltözködésükön is drasztikusan változtatni kezdenek.

Részletesebben a kapuzárási pánik tüneteiről

Miután kirepültek a gyerekek

Ha nőként csak a családnak és a munkának élünk, akkor egy idő után úgy érezzük, hogy elmentek az éves és megrekedt az életünk.  Rengeteg nő áldozza életét a gyermeknevelésnek, így karriercélokat nem tudnak felmutatni. A gyerekek kirepülésekor szembesülnek azzal a ténnyel, hogy ők a gyereknevelésen kívül „szinte semmit” nem csináltak, és ez a felfedezés beindítja a kapuzárási pánik lavinát.

Konfliktusok nem kezelése

Sokan évekig kerülik a vitákat házasságukban, párkapcsolatukban. Fontos tudni, hogy a konfliktusok azonban nem szűnnek meg, csak egy láthatatlan helyen halmozódnak, mely egy nem várt pillanatban egyszerre tör felszínre. És sajnos a kapuzárási pániknál rosszabb időzítést a negatív érzések nem is találhatnának.

Klimax

A nőknél az egyik legismertebb kapuzárási pánik okozó jelenség a klimax. A változó korban lévő nő fáradékony, ingerlékeny, kimerült, izzad, romlik a teljesítménye, nem tud kellően koncentrálni az élet különböző területein.  Mi is az a klimax? A klimax az öregkort megelőző hosszabb időszak. Ilyenkor csökken a fizikai és szellemi teljesítmény, alvászavarok, hőhullámok jelentkeznek, a klimaxos ember szorong, ideges, izzad, nemi vágya csökken.
Ahogy a nők szervezetében is vannak férfihormonok (tesztoszteron). A hormonok normális aránya nyolcvan-húsz százalék, de ez a változó korral felborul, és a nőknél az ösztrogén termelődésének csökkenése szőrösödést okozhat, míg a férfiaknál a tesztoszteron csökkenése mellnövekedést, csípőtáji zsírnövekedést eredményezhet. A tesztoszteron biztosítja az izom felépülését, a zsír lebomlását, a nemi jelleg kialakulását, fontos a nemi vágyhoz és a térlátáshoz. 

A Libidót gátló stressz


A testedzés, a sport fokozza a tesztoszteronszintet, a stressz csökkenti. A stressz hatására a szexuális vágy – amint az energiaszint is – csökken, a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázata azonban nő. Már öt kilogramm fogyás is növeli a tesztoszteronszintet. Figyelemreméltó, hogy a görög férfiak élettartama a leghosszabb az Európai Unió országain belül, valószínűleg a stresszmentes életmód és az egészséges táplálkozás eredményeként. A férfiak örömére szolgálhat az is, hogy tudományosan bizonyított tény: a szex a férfitest életereje, rendszeres gyakorlásával növekszik a férfihormon termelődése. Jegyezzék meg az angol mondást: Use it or lose it! (Ha nem használod, elveszíted).

A férfiakkal ellentétben a nőket a lehetőségek skálájának kiszélesedése taszítja a középkorúak válságába. Egy bizonyos korba lépve rájönnek, rengeteg dolgot megtehettek volna, ha nem a családjuknak szentelték volna minden idejüket.

A kapuzárási pánik ellen mit tehetünk?

Kapuzárási pánik ideje alatt a házasságod vagy párkapcsolatod nehézségek, próbatétel előtt áll. Viszont egy olyan párkapcsolatban, amelyben valóban szeretitek egymást és az elmúlt évek inkább a boldogságról szóltak, ezt is át lehet hidalni. Ebben az életkorban különösen fontos, hogy megbeszéljétek a bennetek dúló érzéseket, még akkor is, ha az kellemetlen, vagy a másik fél számára bántó. Türelemmel, megértéssel kell fordulnotok egymás felé. Nagy az esélye annak, hogy közel azonos időszakban érint mindkettőtöket ez a jelenség. Éppen ezért közösen kell átsegítenetek magatokat rajta, hiszen így könnyebb dolgotok lehet. Szenteljetek több időt egymásra, tetszeni vágyásotokat irányítsátok a másikra, fedezzétek fel újra egymás testét és személyiségét!

Forrás: itt találod >>

 

A hét témái

Kutyajó karácsony!

Kutyajó karácsony! Kutyajó karácsony, hogy mit is jelent ez? Az ünnepi készülődésből mindenki szereti kivenni a részét. Igen, mindenki! Vicces, vagy éppen aranyos kutyusok következnek akiket elragadott a karácsonyi láz!     "Nem én voltam, esküszöm, hogy nem én!"...

Hihetetlen sztár-hasonmások 

Hihetetlen sztár-hasonmások Sztár-hasonmások! Ha az ember azt hallja, sztárpár, akkor természetesen első körben olyan népszerű párosok jutnak eszébe, mint Brad Pitt és Angelina Jolie vagy Kurt Russell és Goldie Hawn. Jelen esetben azonban egy kicsit különlegesebb...

Egyszerű, olcsó és gyors finomságok réteslapból

Egyszerű, olcsó és gyors finomságok réteslapból Előfordul, hogy nincs időnk süteménnyel várni a vendégsereget, de mégis meglepnénk valami finomsággal az érkezőket. Meglepően jó megoldások születhetnek, ha tartunk otthon egy-két csomag réteslapot, amivel lehet...

Minden, amit a vízmértékről tudni érdemes

Ha van olyan szerszám, amely minden egyes gyermeket lenyűgöz, az szinte biztos, hogy a vízmérték és a benne úszkáló kis buborék. Így gyakorlatilag nincs is olyan ember, aki ne ismerné ezt az eszközt, sőt számos szakember használja is napi szinten. Azt viszont kevesen tudják, mi a története és mi mindent érdemes tudni róla. Most ezeket gyűjtöttük össze.