Kapuzárási pánik tünetei: Hogyan győzd le?

Kapuzárási pánik tünetei: Hogyan győzd le?

A kapuzárási pánik más néven „midlife crisis”

A kapuzárási pánik a középkorúakat érintő válság, amikor is el kezdünk rettegni az öregségtől, a korunktól. Rettegünk attól, hogy csökken a szellemi szintünk, a fizikailag nem fejlődünk tovább, sőt. Ez mind mind megakadályozható és az idősödő korban is tudunk tovább fejlődni és teljeskörű életet élni. A kapuzárási pánik alatt eleinte csak a férdiak öregedéssel járó lelki problémáit értettük, ma már azonban a középkorú nőket ugyanúgy érinti.

Kapuzárási pánik

Kapuzárási pánik

Miért tör ránk a kapuzárási pánik?

A magabiztos, céltudatos, sikeres embereket, akik tudják, hogy merre tartanak a saját éltükben és mind anyagilag, mind érzelmileg biztonságban érzik magukat, kevésbé érintettek a kapuzárási pánik jelenségben.  Azoknál viszont, akiknek nincs éljuk, csak úgy elvannak, nincs sikerélmény, kevés fogalmuk van róla, mit szeretnének az életben, és sokáig csak célok nélkül lebegtek, a kapuzárási páni szindróma hamar felütheti a fejét. 

A kapuzárási pánik tünetei nőknél 

#1 Kapuzárási pánik tünet: Gyermekeik felnőttek és hirtelen azt érzik, most már mindent megtehetnek, amit eddig a gyereknevelés miatt nem tettek.

#2 Kapuzárási pánik tünet: Az évek során elért anyagi biztonságot is céljaik kiaknázására fordítják.

#3 Kapuzárási pánik tünet: A menopauza elgondolkodtatja őket, hogyan tehetnék jobbá az életüket.

#4 Kapuzárási pánik tünet: Az üres fészek szindróma a hatalmába keríti őket.

Ha fiatalon házasodtak meg és vállaltak gyerekeket, késztetést érezhetnek rá, hogy most pótolják be a kimaradt „szórakozást”. Többet akarnak eljárni, és az öltözködésükön is drasztikusan változtatni kezdenek.

Részletesebben a kapuzárási pánik tüneteiről

Miután kirepültek a gyerekek

Ha nőként csak a családnak és a munkának élünk, akkor egy idő után úgy érezzük, hogy elmentek az éves és megrekedt az életünk.  Rengeteg nő áldozza életét a gyermeknevelésnek, így karriercélokat nem tudnak felmutatni. A gyerekek kirepülésekor szembesülnek azzal a ténnyel, hogy ők a gyereknevelésen kívül „szinte semmit” nem csináltak, és ez a felfedezés beindítja a kapuzárási pánik lavinát.

Konfliktusok nem kezelése

Sokan évekig kerülik a vitákat házasságukban, párkapcsolatukban. Fontos tudni, hogy a konfliktusok azonban nem szűnnek meg, csak egy láthatatlan helyen halmozódnak, mely egy nem várt pillanatban egyszerre tör felszínre. És sajnos a kapuzárási pániknál rosszabb időzítést a negatív érzések nem is találhatnának.

Klimax

A nőknél az egyik legismertebb kapuzárási pánik okozó jelenség a klimax. A változó korban lévő nő fáradékony, ingerlékeny, kimerült, izzad, romlik a teljesítménye, nem tud kellően koncentrálni az élet különböző területein.  Mi is az a klimax? A klimax az öregkort megelőző hosszabb időszak. Ilyenkor csökken a fizikai és szellemi teljesítmény, alvászavarok, hőhullámok jelentkeznek, a klimaxos ember szorong, ideges, izzad, nemi vágya csökken.
Ahogy a nők szervezetében is vannak férfihormonok (tesztoszteron). A hormonok normális aránya nyolcvan-húsz százalék, de ez a változó korral felborul, és a nőknél az ösztrogén termelődésének csökkenése szőrösödést okozhat, míg a férfiaknál a tesztoszteron csökkenése mellnövekedést, csípőtáji zsírnövekedést eredményezhet. A tesztoszteron biztosítja az izom felépülését, a zsír lebomlását, a nemi jelleg kialakulását, fontos a nemi vágyhoz és a térlátáshoz. 

A Libidót gátló stressz


A testedzés, a sport fokozza a tesztoszteronszintet, a stressz csökkenti. A stressz hatására a szexuális vágy – amint az energiaszint is – csökken, a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázata azonban nő. Már öt kilogramm fogyás is növeli a tesztoszteronszintet. Figyelemreméltó, hogy a görög férfiak élettartama a leghosszabb az Európai Unió országain belül, valószínűleg a stresszmentes életmód és az egészséges táplálkozás eredményeként. A férfiak örömére szolgálhat az is, hogy tudományosan bizonyított tény: a szex a férfitest életereje, rendszeres gyakorlásával növekszik a férfihormon termelődése. Jegyezzék meg az angol mondást: Use it or lose it! (Ha nem használod, elveszíted).

A férfiakkal ellentétben a nőket a lehetőségek skálájának kiszélesedése taszítja a középkorúak válságába. Egy bizonyos korba lépve rájönnek, rengeteg dolgot megtehettek volna, ha nem a családjuknak szentelték volna minden idejüket.

A kapuzárási pánik ellen mit tehetünk?

Kapuzárási pánik ideje alatt a házasságod vagy párkapcsolatod nehézségek, próbatétel előtt áll. Viszont egy olyan párkapcsolatban, amelyben valóban szeretitek egymást és az elmúlt évek inkább a boldogságról szóltak, ezt is át lehet hidalni. Ebben az életkorban különösen fontos, hogy megbeszéljétek a bennetek dúló érzéseket, még akkor is, ha az kellemetlen, vagy a másik fél számára bántó. Türelemmel, megértéssel kell fordulnotok egymás felé. Nagy az esélye annak, hogy közel azonos időszakban érint mindkettőtöket ez a jelenség. Éppen ezért közösen kell átsegítenetek magatokat rajta, hiszen így könnyebb dolgotok lehet. Szenteljetek több időt egymásra, tetszeni vágyásotokat irányítsátok a másikra, fedezzétek fel újra egymás testét és személyiségét!

Forrás: itt találod >>

 

További cikkek:

 

 

ÉKSZERDIVAT: EZEK AZ ÉKSZEREK HÓDÍTANAK IDÉN NYÁRON

HÍRESSÉGEK ÉS ANYUKÁJUK A VÖRÖS SZŐNYEGEN

TUDOD, HOGYAN ÖLTÖZZ AZ ALAKTÍPUSOD SZERINT?

TUDOD MÁR, MIT AJÁNDÉKOZOL ANYÁK NAPJÁRA?

9 TIPP AZ OTTHONI WELLNESSÉLMÉNYHEZ

 

A hét témái

Kínos téli divatbakik

Kínos téli divatbakik A legkínosabb divatbakik nagyon viccesek tudnak lenni, ha nem pont te vagy a nevetés tárgya. Vannak bizonyos ruhák és kiegészítők, amelyek jobb ha örökre a feledés homályába vesznek és ha ezek mellett megjegyzed a divat néhány alapvető szabályát,...

20 varázslatos hely a világból, amiről el sem hiszed, hogy létezik

Aki szeret és szokott is utazni az számtalan csodálatos, varázslatos hely felfedezője lehet. Egyesek a természet alkotásai, mások az ember és a véletlen kreálmányai. Olykor azt is nehéz elhinni, hogy ezek valóban léteznek és nem csak valamely képszerkesztő program újabb filteréről van szó. Cikkünkben mutatunk húsz olyan varázslatos és létező helyet, amik közül bármelyiket garantáltan megéri úticélul kitűzni.

7 dolog, amit te is megtehetsz a környezetedért

7 dolog, amit te is megtehetsz a környezetedért Egyre többen ülnek biciklire, vagy választják a sétát még a nagy városokban is. De vajon mit tehetünk azon túl a környezetünkért, hogy minél kevesebbet ülünk autóba, vagy egészen egyszerűen nem dobáljuk el a szemetet? Ma...

Mi köze az illatnak a csábításhoz?

Mi köze az illatnak a csábításhoz? Meg se tudtad nézni, hogy ki állt vagy haladt el melletted, mégis megdobbant a szíved? Az illat láthatatlan hódító eszköz, nem kell látnunk hozzá semmi extrát a pasin, vagy éppen a nőn, hogy vonzalom ébredjen felé. Ilyenkor nem...