Kapuzárási pánik tünetei: Hogyan győzd le?

Kapuzárási pánik tünetei: Hogyan győzd le?

A kapuzárási pánik más néven “midlife crisis”

A kapuzárási pánik a középkorúakat érintő válság, amikor is el kezdünk rettegni az öregségtől, a korunktól. Rettegünk attól, hogy csökken a szellemi szintünk, a fizikailag nem fejlődünk tovább, sőt. Ez mind mind megakadályozható és az idősödő korban is tudunk tovább fejlődni és teljeskörű életet élni. A kapuzárási pánik alatt eleinte csak a férdiak öregedéssel járó lelki problémáit értettük, ma már azonban a középkorú nőket ugyanúgy érinti.

Kapuzárási pánik

Kapuzárási pánik

Miért tör ránk a kapuzárási pánik?

A magabiztos, céltudatos, sikeres embereket, akik tudják, hogy merre tartanak a saját éltükben és mind anyagilag, mind érzelmileg biztonságban érzik magukat, kevésbé érintettek a kapuzárási pánik jelenségben.  Azoknál viszont, akiknek nincs éljuk, csak úgy elvannak, nincs sikerélmény, kevés fogalmuk van róla, mit szeretnének az életben, és sokáig csak célok nélkül lebegtek, a kapuzárási páni szindróma hamar felütheti a fejét. 

A kapuzárási pánik tünetei nőknél 

#1 Kapuzárási pánik tünet: Gyermekeik felnőttek és hirtelen azt érzik, most már mindent megtehetnek, amit eddig a gyereknevelés miatt nem tettek.

#2 Kapuzárási pánik tünet: Az évek során elért anyagi biztonságot is céljaik kiaknázására fordítják.

#3 Kapuzárási pánik tünet: A menopauza elgondolkodtatja őket, hogyan tehetnék jobbá az életüket.

#4 Kapuzárási pánik tünet: Az üres fészek szindróma a hatalmába keríti őket.

Ha fiatalon házasodtak meg és vállaltak gyerekeket, késztetést érezhetnek rá, hogy most pótolják be a kimaradt „szórakozást”. Többet akarnak eljárni, és az öltözködésükön is drasztikusan változtatni kezdenek.

Részletesebben a kapuzárási pánik tüneteiről

Miután kirepültek a gyerekek

Ha nőként csak a családnak és a munkának élünk, akkor egy idő után úgy érezzük, hogy elmentek az éves és megrekedt az életünk.  Rengeteg nő áldozza életét a gyermeknevelésnek, így karriercélokat nem tudnak felmutatni. A gyerekek kirepülésekor szembesülnek azzal a ténnyel, hogy ők a gyereknevelésen kívül “szinte semmit” nem csináltak, és ez a felfedezés beindítja a kapuzárási pánik lavinát.

Konfliktusok nem kezelése

Sokan évekig kerülik a vitákat házasságukban, párkapcsolatukban. Fontos tudni, hogy a konfliktusok azonban nem szűnnek meg, csak egy láthatatlan helyen halmozódnak, mely egy nem várt pillanatban egyszerre tör felszínre. És sajnos a kapuzárási pániknál rosszabb időzítést a negatív érzések nem is találhatnának.

Klimax

A nőknél az egyik legismertebb kapuzárási pánik okozó jelenség a klimax. A változó korban lévő nő fáradékony, ingerlékeny, kimerült, izzad, romlik a teljesítménye, nem tud kellően koncentrálni az élet különböző területein.  Mi is az a klimax? A klimax az öregkort megelőző hosszabb időszak. Ilyenkor csökken a fizikai és szellemi teljesítmény, alvászavarok, hőhullámok jelentkeznek, a klimaxos ember szorong, ideges, izzad, nemi vágya csökken.
Ahogy a nők szervezetében is vannak férfihormonok (tesztoszteron). A hormonok normális aránya nyolcvan-húsz százalék, de ez a változó korral felborul, és a nőknél az ösztrogén termelődésének csökkenése szőrösödést okozhat, míg a férfiaknál a tesztoszteron csökkenése mellnövekedést, csípőtáji zsírnövekedést eredményezhet. A tesztoszteron biztosítja az izom felépülését, a zsír lebomlását, a nemi jelleg kialakulását, fontos a nemi vágyhoz és a térlátáshoz. 

A Libidót gátló stressz


A testedzés, a sport fokozza a tesztoszteronszintet, a stressz csökkenti. A stressz hatására a szexuális vágy – amint az energiaszint is – csökken, a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázata azonban nő. Már öt kilogramm fogyás is növeli a tesztoszteronszintet. Figyelemreméltó, hogy a görög férfiak élettartama a leghosszabb az Európai Unió országain belül, valószínűleg a stresszmentes életmód és az egészséges táplálkozás eredményeként. A férfiak örömére szolgálhat az is, hogy tudományosan bizonyított tény: a szex a férfitest életereje, rendszeres gyakorlásával növekszik a férfihormon termelődése. Jegyezzék meg az angol mondást: Use it or lose it! (Ha nem használod, elveszíted).

A férfiakkal ellentétben a nőket a lehetőségek skálájának kiszélesedése taszítja a középkorúak válságába. Egy bizonyos korba lépve rájönnek, rengeteg dolgot megtehettek volna, ha nem a családjuknak szentelték volna minden idejüket.

A kapuzárási pánik ellen mit tehetünk?

Kapuzárási pánik ideje alatt a házasságod vagy párkapcsolatod nehézségek, próbatétel előtt áll. Viszont egy olyan párkapcsolatban, amelyben valóban szeretitek egymást és az elmúlt évek inkább a boldogságról szóltak, ezt is át lehet hidalni. Ebben az életkorban különösen fontos, hogy megbeszéljétek a bennetek dúló érzéseket, még akkor is, ha az kellemetlen, vagy a másik fél számára bántó. Türelemmel, megértéssel kell fordulnotok egymás felé. Nagy az esélye annak, hogy közel azonos időszakban érint mindkettőtöket ez a jelenség. Éppen ezért közösen kell átsegítenetek magatokat rajta, hiszen így könnyebb dolgotok lehet. Szenteljetek több időt egymásra, tetszeni vágyásotokat irányítsátok a másikra, fedezzétek fel újra egymás testét és személyiségét!

Forrás: itt találod >>

 

A hét témái

15 igazán kreatív reklám, ami nem jön szembe veled bárhol

15 igazán kreatív reklám, ami nem jön szembe veled bárhol Rettentően bosszantó, amikor nem tudunk egy filmet megszakítás nélkül végig nézni a tévében, mert negyedóránként közbejön egy néhány perces reklámblokk. Ilyenkor ahelyett, hogy megjönne a kedvünk a vásárláshoz...

Valóban kétféle nő létezik? 20 kép, ami ezt bizonyítja

Valóban kétféle nő létezik? 20 kép, ami ezt bizonyítja
Sosem szabad általánosítani, ez különösen igaz, ha a női nemről van szó. Minden nő más, minden nő különleges és megismételhetetlen – a férfiak nagy örömére. Mégis van két nagyobb csoport, ahová besorolhatjuk a nőket szokásaik, viselkedésük és megjelenésük szerint. Az egyik oldal, akiknek igenis fontos a nőiség megélése, mindent megtesz azért, hogy csinos legyen minden pillanatban még a másik oldal, akinek sokkal fontosabb a kényelem és a szabadság, mint a tűsarkú és a smink.

Női karkötők szuper árakon!

Kétségtelen az a tény, hogy napjainkban a legnagyobb részét a fogyasztóknak a hölgyek teszik ki. Persze nem akarok részrehajlóan sem kijelentéseket tenni, de ami tény az tény. A hölgyek szeretnek minden nap csinosan munkába indulni, vagy akár egy éttermi ebéden szépen megjelenni. Egy szép ruhához illik a jó kiegészítő, például egy nyaklánc, vagy egy karkötő. Ebben segít neked a Karkötőshop.hu!

Párkapcsolati problémák, amik már az első évben szakításhoz vezetnek

Párkapcsolati problémák, amik már az első évben szakításhoz vezetnek Az első egy év olyan egyszerűnek tűnik. Ha megvan az első néhány randi után is a szikra, akkor a többi hónap már sima ügy. Azonban a statisztikák mást mutatnak. Egy felmérés szerint azoknak a...