Kapuzárási pánik tünetei: Hogyan győzd le?

Kapuzárási pánik tünetei: Hogyan győzd le?

A kapuzárási pánik más néven „midlife crisis”

A kapuzárási pánik a középkorúakat érintő válság, amikor is el kezdünk rettegni az öregségtől, a korunktól. Rettegünk attól, hogy csökken a szellemi szintünk, a fizikailag nem fejlődünk tovább, sőt. Ez mind mind megakadályozható és az idősödő korban is tudunk tovább fejlődni és teljeskörű életet élni. A kapuzárási pánik alatt eleinte csak a férdiak öregedéssel járó lelki problémáit értettük, ma már azonban a középkorú nőket ugyanúgy érinti.

Kapuzárási pánik

Kapuzárási pánik

Miért tör ránk a kapuzárási pánik?

A magabiztos, céltudatos, sikeres embereket, akik tudják, hogy merre tartanak a saját éltükben és mind anyagilag, mind érzelmileg biztonságban érzik magukat, kevésbé érintettek a kapuzárási pánik jelenségben.  Azoknál viszont, akiknek nincs éljuk, csak úgy elvannak, nincs sikerélmény, kevés fogalmuk van róla, mit szeretnének az életben, és sokáig csak célok nélkül lebegtek, a kapuzárási páni szindróma hamar felütheti a fejét. 

A kapuzárási pánik tünetei nőknél 

#1 Kapuzárási pánik tünet: Gyermekeik felnőttek és hirtelen azt érzik, most már mindent megtehetnek, amit eddig a gyereknevelés miatt nem tettek.

#2 Kapuzárási pánik tünet: Az évek során elért anyagi biztonságot is céljaik kiaknázására fordítják.

#3 Kapuzárási pánik tünet: A menopauza elgondolkodtatja őket, hogyan tehetnék jobbá az életüket.

#4 Kapuzárási pánik tünet: Az üres fészek szindróma a hatalmába keríti őket.

Ha fiatalon házasodtak meg és vállaltak gyerekeket, késztetést érezhetnek rá, hogy most pótolják be a kimaradt „szórakozást”. Többet akarnak eljárni, és az öltözködésükön is drasztikusan változtatni kezdenek.

Részletesebben a kapuzárási pánik tüneteiről

Miután kirepültek a gyerekek

Ha nőként csak a családnak és a munkának élünk, akkor egy idő után úgy érezzük, hogy elmentek az éves és megrekedt az életünk.  Rengeteg nő áldozza életét a gyermeknevelésnek, így karriercélokat nem tudnak felmutatni. A gyerekek kirepülésekor szembesülnek azzal a ténnyel, hogy ők a gyereknevelésen kívül „szinte semmit” nem csináltak, és ez a felfedezés beindítja a kapuzárási pánik lavinát.

Konfliktusok nem kezelése

Sokan évekig kerülik a vitákat házasságukban, párkapcsolatukban. Fontos tudni, hogy a konfliktusok azonban nem szűnnek meg, csak egy láthatatlan helyen halmozódnak, mely egy nem várt pillanatban egyszerre tör felszínre. És sajnos a kapuzárási pániknál rosszabb időzítést a negatív érzések nem is találhatnának.

Klimax

A nőknél az egyik legismertebb kapuzárási pánik okozó jelenség a klimax. A változó korban lévő nő fáradékony, ingerlékeny, kimerült, izzad, romlik a teljesítménye, nem tud kellően koncentrálni az élet különböző területein.  Mi is az a klimax? A klimax az öregkort megelőző hosszabb időszak. Ilyenkor csökken a fizikai és szellemi teljesítmény, alvászavarok, hőhullámok jelentkeznek, a klimaxos ember szorong, ideges, izzad, nemi vágya csökken.
Ahogy a nők szervezetében is vannak férfihormonok (tesztoszteron). A hormonok normális aránya nyolcvan-húsz százalék, de ez a változó korral felborul, és a nőknél az ösztrogén termelődésének csökkenése szőrösödést okozhat, míg a férfiaknál a tesztoszteron csökkenése mellnövekedést, csípőtáji zsírnövekedést eredményezhet. A tesztoszteron biztosítja az izom felépülését, a zsír lebomlását, a nemi jelleg kialakulását, fontos a nemi vágyhoz és a térlátáshoz. 

A Libidót gátló stressz


A testedzés, a sport fokozza a tesztoszteronszintet, a stressz csökkenti. A stressz hatására a szexuális vágy – amint az energiaszint is – csökken, a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázata azonban nő. Már öt kilogramm fogyás is növeli a tesztoszteronszintet. Figyelemreméltó, hogy a görög férfiak élettartama a leghosszabb az Európai Unió országain belül, valószínűleg a stresszmentes életmód és az egészséges táplálkozás eredményeként. A férfiak örömére szolgálhat az is, hogy tudományosan bizonyított tény: a szex a férfitest életereje, rendszeres gyakorlásával növekszik a férfihormon termelődése. Jegyezzék meg az angol mondást: Use it or lose it! (Ha nem használod, elveszíted).

A férfiakkal ellentétben a nőket a lehetőségek skálájának kiszélesedése taszítja a középkorúak válságába. Egy bizonyos korba lépve rájönnek, rengeteg dolgot megtehettek volna, ha nem a családjuknak szentelték volna minden idejüket.

A kapuzárási pánik ellen mit tehetünk?

Kapuzárási pánik ideje alatt a házasságod vagy párkapcsolatod nehézségek, próbatétel előtt áll. Viszont egy olyan párkapcsolatban, amelyben valóban szeretitek egymást és az elmúlt évek inkább a boldogságról szóltak, ezt is át lehet hidalni. Ebben az életkorban különösen fontos, hogy megbeszéljétek a bennetek dúló érzéseket, még akkor is, ha az kellemetlen, vagy a másik fél számára bántó. Türelemmel, megértéssel kell fordulnotok egymás felé. Nagy az esélye annak, hogy közel azonos időszakban érint mindkettőtöket ez a jelenség. Éppen ezért közösen kell átsegítenetek magatokat rajta, hiszen így könnyebb dolgotok lehet. Szenteljetek több időt egymásra, tetszeni vágyásotokat irányítsátok a másikra, fedezzétek fel újra egymás testét és személyiségét!

Forrás: itt találod >>

 

További cikkek:

 

 

ÉKSZERDIVAT: EZEK AZ ÉKSZEREK HÓDÍTANAK IDÉN NYÁRON

HÍRESSÉGEK ÉS ANYUKÁJUK A VÖRÖS SZŐNYEGEN

TUDOD, HOGYAN ÖLTÖZZ AZ ALAKTÍPUSOD SZERINT?

TUDOD MÁR, MIT AJÁNDÉKOZOL ANYÁK NAPJÁRA?

9 TIPP AZ OTTHONI WELLNESSÉLMÉNYHEZ

 

A hét témái

12 tipp, hogy betegen is jól nézzünk ki!

12 tipp, hogy betegen is jól nézzünk ki! 12 tipp, hogy betegen is jól nézzünk ki! Az őszi-téli időszakban, fokozott a meghűlés és az influenza veszély. Mostanában a változó időjárás még jobban igénybe veheti és legyengítheti immunrendszerünket. A betegség alatt, talán...

Inzulinrezisztencia – Mik a tünetei és hogyan kezelhető?

Inzulinrezisztencia - Mik a tünetei és hogyan kezelhető? Az inzulinrezisztenciát a cukorbetegség előszobájának is szokták nevezni a szakemberek, ennek az az oka, hogy a szervezet inzulinrezisztencia esetén folyamatosan kompenzáló folyamatokat végez, ezek kimerülése...

Hogyan lehet télen is kellően világos az otthonunk?

Hogyan lehet télen is kellően világos az otthonunk? Sötétség és hangulat A téli időszakot a mézeskalács illatával, a ropogó kandallóval és a havas tájakkal kötjük össze. De ami talán ennél is jobban emlékeztet minket erre a néhány hónapig tartó zimankós és hideg...

20 romantikus sorozatba illő sztárszerelem

20 romantikus sorozatba illő sztárszerelem A sztárvilágban olykor úgy cserélik a celebek a párjukat, mint más az alsóneműjét. Sokszor követni sem lehet, hogy ki kivel van éppen. Viszont vannak csodás mesébe, vagy éppen rom-komba illő sztárszerelmek is, melyek egy tini...