Karrierváltás kismamaként

Karrierváltás kismamaként

Ma már társadalmilag elfogadott, sőt sok munkahely támogatja is, hogy a kismamák visszatérhessenek dolgozni – ha nem is teljes – de legalább részmunkaidőben. Ugyanakkor a kisbabával, pici gyerekkel nem olyan könnyű még részmunkaidőben sem bejárni, jelen lenni a munkahelyen. A kicsik sokszor betegek és sajnos előfordul, hogy a munkáltató ezt egy idő után nem nézi jó szemmel. Jogosan tesszük fel a kérdéseket: hogyan térjen vissza egy kismama a munka világába több év kihagyás után és milyen nehézségekkel kell szembesülnie?

Karrierváltás

Munkaidő és a családra szánt idő

Sok családban óriási dilemmát jelenthet, hogy az anyuka miként osztja meg az energiáját a gyermeknevelés és a munka között. Illetve nem csak a családban okoz ez gyakran problémát, de az édesanyában ugyanúgy feszültséget gerjeszt, hogy megfeleljen mind az otthoni, mind pedig a munkahelyi elvárásoknak. Rohanni a gyerekekért a bölcsibe, oviba, suliba, aztán tanulni velük, majd még persze beeshet egy kis munka, amit nyilván már csak a gyerekek lefektetése után lehet megcsinálni, azaz este kilenc után.

Egy anyának sosem jár le a munkaideje, hol a családdal, hol pedig a munkájával kell foglalkozni és mindkettővel ügyesen zsonglőrködni. Amiből kevés van, az az idő, a feladatok pedig állandóak, néha még több is lesz belőlük. Nem csoda, hogy sok anyuka 4-6 órában dolgozik, vagy a szabadúszást választja – még ha ez egy idő és energiabefektetéssel járó tanfolyam elvégzését is jelenti – ahol maga oszthatja be az idejét. Tehát érdemes ilyenkor elgondolkodni a karrierváltáson is, hiszen már nem biztos, hogy az irodában ülés és a szigorú munkarend a jó megoldás a megváltozott életkörülmények függvényében.

Programozás, mint új karrier

A programozással kapcsolatos előítéletek még mindig erősen élnek az emberekben. De le kell szögeznünk, nem kell matekzseninek, végzett mérnöknek lenni ahhoz, hogy jó programozók legyünk. Természetesen némi logikai készség és a biztos (lehetőleg középfokú) angol tudás elengedhetetlen. Amennyiben kismamaként úgy döntünk, hogy ezt az utat választjuk, akkor számos kiváló esti és online tanfolyam áll a rendelkezésünkre. Ha még nem egészen vagyunk biztosak abban, hogy ezt a foglalkozást választjuk, érdemes egy előkészítő képzésen részt vennünk, amihez a legtöbb esetben még felvételire sincs szükség.

Belekóstolhatunk a programozás világába és eldönthetjük, valóban nekünk való-e ez a szakma. Ha szeretnénk hosszabb távon továbblépni és kedvet kaptunk a tanuláshoz akkor egy junior programozó képzésen pallérozhatjuk tovább a tudásunkat, vagy akár egy fullstack képzésen válhatunk igazán profivá. Sőt, nem kell félnünk attól sem, hogy a tanfolyam elvégzése után állás nélkül maradunk. Egyes programozó képzések elvégzését követően például egy karriermenedzsment rendszer és kiterjedt partnerhálózati kapcsolatháló gondoskodik arról, hogy a tanfolyamon végzett hallgatók el tudjanak helyezkedni.

Karrierváltás

Rugalmas munkavégzés otthonról

Kismamaként rendkívül vonzó lehet a rugalmas időbeosztás és az otthoni munkavégzés lehetősége. Hiszen a programozói munkához nincs szükség irodára, minden megoldható távolról is. Akár vállalkozóként, akár munkavállalóként vágunk bele, sokkal nagyobb szabadságot biztosít, szinte bármilyen más szakmához képest. Munkavállalóként is szinte garantált a home office lehetősége. Ez kicsi gyerekkel nagyon megnyugtató, mert nem kell szorongva felhívni a főnökünket, amikor beteg a gyermekünk, újabb szabadságot kivenni, vagy táppénzre menni. Megfelelő time management-tel megoldható a munka elvégzése, a határidők betartása. Az irodába való bejárással sem vesztegetünk időt, hasznosabban és hatékonyabban dolgozhatunk.

Új szakma, új lehetőségek

Valószínűleg kockázatosnak tűnhet teljesen új szakmát tanulni, sajátos emberi tulajdonság, hogy szeretjük a kiszámítható dolgokat a megszokott rutint. Ennek ellenére sok kisgyermekes szülő fejében megfordulhat a karrierváltás lehetősége, főleg, ha ezzel több időt tölthetnek családjukkal, vagy normalizálni tudják a munka/család egyensúlyt. Korunk sajátossága, hogy ezt az egyensúlyt egyre nehezebb megteremteni, de szerencsére még mindig vannak olyan szakmák, ahol ez lehetséges. Nem beszélve arról, hogy a programozás esetében egy valóban keresett, állandóan fejlődő iparágról beszélünk.

Szinte garantált a folyamatos tanulás és önképzés, ha ebben a szakmában gondolkodunk, így sosem válik unalmassá a munkánk. Kisgyerekkel, családi időbeosztás mellett is nagy szabadságot biztosít, ha ezt a foglalkozást választjuk, sőt akár nemzetközi karriert is befuthatunk, mert ebben a szakmában szó szerint és átvitt értelemben sincsenek határok!

 

 

További cikkek:

TAKARÍTÓCÉG VAGY TAKARÍTÓ?

A TÖKÉLETES RÚZSOZÁS 5 SZABÁLYA

MILYEN PEDIKŰRRE VAN SZÜKSÉGED?

HALLOWEENI JELMEZEK AZ EGÉSZ CSALÁD SZÁMÁRA

 

A hét témái

Tegyük egyedivé megunt melltartónkat!

Tegyük egyedivé megunt melltartónkat! | Egyedi melltartó Egyedi melltartó: Napjainkban egyre nagyobb divatja van, a mélyen kivágott, vagy különleges hát-megoldással rendelkező felsőknek. Azonban nagyon sokszor, pont a kilátszó melltartó ténye riasztja vissza a nőket a...

Készülj fel a nyárra ezekkel az ékszerekkel!

Készülj fel a nyárra ezekkel az ékszerekkel! A tavasz visszavonhatatlanul megérkezett, ami egyet jelent azzal, hogy a nyár is hamarosan betoppan majd. Úgyhogy tökéletesen alkalmas az időpont arra, hogy már most összeválogasd azokat az ékeket, amik a kánikulai...

5 tipp, hogy mindig makulátlan outfitben lépj az utcára

5 tipp, hogy mindig makulátlan outfitben lépj az utcára Ha egy ruhát vagy kiegészítőt nem hordunk napi szinten, akkor igencsak nagy meglepetés érhet bennünket, amikor elővesszük és foltos, vagy éppen dohos szagot áraszt magából. De a naponta hordott holmik sem mindig...

Mit egyen a gyerek, ha nassolnivalóra vágyik?

Mit egyen a gyerek, ha nassolnivalóra vágyik? A boltok polcai rogyásig vannak a gyerekeket célzó finomságokkal, azonban ezek többsége sajnos több nem kívánt adalékanyagot tartalmaz, mint kellene. A legtöbb szülő (jogosan) nem szereti hozzáadott cukrokkal,...