Környezettudatosság komposztáló segítségével

Környezettudatosság komposztáló segítségével

Bár számtalan előnye van a komposztálásnak, a különböző komposztáló berendezéseknek sokan mégis félnek belevágni egyrészt azért, mert nem tartják fontosnak, másrészt úgy vélik, hogy drága és bonyolult. Pedig nem az. Elég a tévhitekből, féligazságokból, íme mindent megírunk a komposztálásról.

komposztáló

Miért érdemes komposztálni?

Több okból. Azért, mert a komposztálással csökkentheted a kidobott élelmiszerhulladék és a kerti hulladék mennyiséget, sokkal gazdagabbá teheted a kerted talaját és amit más pénzért vesz a boltban, az számodra a komposztálóban ingyen lesz. A komposzt előnye, hogy semlegesíti a talaj PH értékét, csökkenti a vegyszerek és a műtrágyák szükségességét, tele van mikroorganizmusokkal, a növények imádják, gyorsabban növekednek tőle, javítja a talajszerkezetet, a felesleges vizet elvezeti a szükségeset visszatartja.

Hogyan kell komposztálni?

Végtelenül egyszerű. Szükséged lesz néhány kerti lombgyűjtőre, zsákra azért, hogy a kertedben keletkező komposztálható szerves anyagokat összegyűjtsd. Ne gondold, hogy ezek a vastag zacskók és lombgyűjtő zsákok feleslegesek, hiszen strapabíróak néhány 10 litertől akár 100-200 literig tárolhatod bennük – átmenetileg – a komposzt anyagot. Ami egyébként lehet gyümölcsmaradék (a fáról vagy fogyasztásból) zöldségmaradék, tojáshéj, de a kávézacc az elszárad virágok, a használt virágföld és bármilyen kerti hulladék (fűnyesedék, falevél (még a szomszédé is), gallyak, kérgek is mind tökéletesek és hasznosak.

Semmi más dolgod nincs, mint ezeket összegyűjteni, összeönteni és egy komposztálóba rakni a többi a természet dolga, elvégzi. Ahogy látod, valóban nem nehéz és ha belegondolsz a természetben végül minden komposzttá válik.

A komposztáló

Oké, tehát van lombgyűjtőd, kerti gyűjtőzsákod, azt is tudod, hogy mit tehetsz bele, most már csak egy apró lépésre vagy a komposztálástól. Ki kell választanod a megfelelő komposztálót. Sokkal egyszerűbb, mint gondolod mert kizárólag arra kell figyelned, hogy jól szellőzön és csukható legyen (ezzel megakadályozod, hogy hívatlan vendégek költözzenek be). A méretre érdemes még figyelned: ha nagy a kerted nagy komposztáló kell majd, ha kicsi, elég lehet a kisebb is (bár háztartási hulladékot akkor is komposztálhatsz)

A nálunk találhat Nature komposztálók megfelelnek ennek: műanyagok (szóval soha nem mennek tönkre, nem úgy, mint a raklapokból, deszkákból tákoltak), szellőznek, zárhatóak, többféle méretben kaphatóak.

Ezért érdemes komposztálni és erre figyelj a komposztálónál

Ahhoz, hogy végül tényleg szuper komposztod legyen: (Azért ne higgy a fotóknak a végeredmény nem feltétlen zsíros, fekete föld, de gyönyörűen segíti majd tavasszal a növényeket, füvet.) Ősszel párszor érdemes megforgatni a gyűjtött komposztot, mert belül rohad, meleg, ha megforgatod egyenletesen komposztálódik.

Vannak, akik félnek a szagától, de nem lesz büdös, akkor sincs, ha az utcán vizes falevelek között járkálsz, igaz? Arra figyelj azért, hogy a komposztálót tedd a házadtól messzebb, a kert végébe. Egy komposztáló nem dizájn díjas, nem feltétlenül a kerted közepére való.

Extra tipp: a komposztálási idő felgyorsítása érdekében gondoskodj arról, hogy a komposztkupac állandóan nedves maradjon. Bár a benne lévő konyhai hulladékok elegendő nedvességet biztosíthatnak, lehet, hogy időnként le kell önteni egy kevés vízzel. Kifejezetten jó, ha olyan helyre teszed, ahova a slagod elér.

Mi lesz a komposzttal?

Maximum 1 éven belül 100%, azaz teljes értékű tápanyaggá válik. Nyugodtan szétszórhatod a füvedre, a növényekre: végül is ezért csináltuk, hiszen a kertednek semmi másra nincs szüksége.

A Profigazda.hu oldalon mindent megtalálsz, ami a komposztáláshoz szükséges, kattints:

 

TAVASZI VIRÁGOK, AMIK NEM HIÁNYOZHATNAK A KERTEDBŐL

A hét témái

3 egyszerűen elkészíthető vegán szendvicskrém

3 egyszerűen elkészíthető vegán szendvicskrém A vegán életmód sokak számára még mindig ijesztő, hiszen csak azt látják, hogy mi az, amit nem lehet. Pedig sokkal érdekesebb, hogy milyen új ízeket, recepteket fedezhetünk fel az alternatív életmódot választva. Ugyan az...

5+1 tipp, hogy egyszerűbb legyen rendet tartani az otthonodban

5+1 tipp, hogy egyszerűbb legyen rendet tartani az otthonodban Valljuk be, hogy rendet tartani nem olyan egyszerű, mint azt sokan gondolják. Mégis, hogy ha úgy érzed, hogy az állandó pakolás és takarítás ellenére folytonos káoszban élsz, akkor itt az ideje...

20 varázslatos nő a világ minden tájáról

20 varázslatos nő a világ minden tájáról A szépség mindenkinek mást jelent, egyénenként, égtájanként, nemzetenként, kortól és nemtől függően mindenki mást lát szépnek. A szépségideálok évtizedről évtizedre folyamatosan alakulnak. Mihaela Noroc, román fotós a nyakába...

Allergia! Tények és Tévhitek!

Allergia! Tények és Tévhitek! Sajnos az allergia egyre több embert érint, olvassátok ezt a gyűjteményt a témát övező tényekről és tévhitekről.     Tévhit: A recept nélkül kapható, szájon át szedhető antihisztaminok ugyanolyan hatásosak az orrdugulás ellen,...