Környezettudatosság komposztáló segítségével

Környezettudatosság komposztáló segítségével

Bár számtalan előnye van a komposztálásnak, a különböző komposztáló berendezéseknek sokan mégis félnek belevágni egyrészt azért, mert nem tartják fontosnak, másrészt úgy vélik, hogy drága és bonyolult. Pedig nem az. Elég a tévhitekből, féligazságokból, íme mindent megírunk a komposztálásról.

komposztáló

Miért érdemes komposztálni?

Több okból. Azért, mert a komposztálással csökkentheted a kidobott élelmiszerhulladék és a kerti hulladék mennyiséget, sokkal gazdagabbá teheted a kerted talaját és amit más pénzért vesz a boltban, az számodra a komposztálóban ingyen lesz. A komposzt előnye, hogy semlegesíti a talaj PH értékét, csökkenti a vegyszerek és a műtrágyák szükségességét, tele van mikroorganizmusokkal, a növények imádják, gyorsabban növekednek tőle, javítja a talajszerkezetet, a felesleges vizet elvezeti a szükségeset visszatartja.

Hogyan kell komposztálni?

Végtelenül egyszerű. Szükséged lesz néhány kerti lombgyűjtőre, zsákra azért, hogy a kertedben keletkező komposztálható szerves anyagokat összegyűjtsd. Ne gondold, hogy ezek a vastag zacskók és lombgyűjtő zsákok feleslegesek, hiszen strapabíróak néhány 10 litertől akár 100-200 literig tárolhatod bennük – átmenetileg – a komposzt anyagot. Ami egyébként lehet gyümölcsmaradék (a fáról vagy fogyasztásból) zöldségmaradék, tojáshéj, de a kávézacc az elszárad virágok, a használt virágföld és bármilyen kerti hulladék (fűnyesedék, falevél (még a szomszédé is), gallyak, kérgek is mind tökéletesek és hasznosak.

Semmi más dolgod nincs, mint ezeket összegyűjteni, összeönteni és egy komposztálóba rakni a többi a természet dolga, elvégzi. Ahogy látod, valóban nem nehéz és ha belegondolsz a természetben végül minden komposzttá válik.

A komposztáló

Oké, tehát van lombgyűjtőd, kerti gyűjtőzsákod, azt is tudod, hogy mit tehetsz bele, most már csak egy apró lépésre vagy a komposztálástól. Ki kell választanod a megfelelő komposztálót. Sokkal egyszerűbb, mint gondolod mert kizárólag arra kell figyelned, hogy jól szellőzön és csukható legyen (ezzel megakadályozod, hogy hívatlan vendégek költözzenek be). A méretre érdemes még figyelned: ha nagy a kerted nagy komposztáló kell majd, ha kicsi, elég lehet a kisebb is (bár háztartási hulladékot akkor is komposztálhatsz)

A nálunk találhat Nature komposztálók megfelelnek ennek: műanyagok (szóval soha nem mennek tönkre, nem úgy, mint a raklapokból, deszkákból tákoltak), szellőznek, zárhatóak, többféle méretben kaphatóak.

Ezért érdemes komposztálni és erre figyelj a komposztálónál

Ahhoz, hogy végül tényleg szuper komposztod legyen: (Azért ne higgy a fotóknak a végeredmény nem feltétlen zsíros, fekete föld, de gyönyörűen segíti majd tavasszal a növényeket, füvet.) Ősszel párszor érdemes megforgatni a gyűjtött komposztot, mert belül rohad, meleg, ha megforgatod egyenletesen komposztálódik.

Vannak, akik félnek a szagától, de nem lesz büdös, akkor sincs, ha az utcán vizes falevelek között járkálsz, igaz? Arra figyelj azért, hogy a komposztálót tedd a házadtól messzebb, a kert végébe. Egy komposztáló nem dizájn díjas, nem feltétlenül a kerted közepére való.

Extra tipp: a komposztálási idő felgyorsítása érdekében gondoskodj arról, hogy a komposztkupac állandóan nedves maradjon. Bár a benne lévő konyhai hulladékok elegendő nedvességet biztosíthatnak, lehet, hogy időnként le kell önteni egy kevés vízzel. Kifejezetten jó, ha olyan helyre teszed, ahova a slagod elér.

Mi lesz a komposzttal?

Maximum 1 éven belül 100%, azaz teljes értékű tápanyaggá válik. Nyugodtan szétszórhatod a füvedre, a növényekre: végül is ezért csináltuk, hiszen a kertednek semmi másra nincs szüksége.

A Profigazda.hu oldalon mindent megtalálsz, ami a komposztáláshoz szükséges, kattints:

 

TAVASZI VIRÁGOK, AMIK NEM HIÁNYOZHATNAK A KERTEDBŐL

A hét témái

Minden, amit a vízmértékről tudni érdemes

Ha van olyan szerszám, amely minden egyes gyermeket lenyűgöz, az szinte biztos, hogy a vízmérték és a benne úszkáló kis buborék. Így gyakorlatilag nincs is olyan ember, aki ne ismerné ezt az eszközt, sőt számos szakember használja is napi szinten. Azt viszont kevesen tudják, mi a története és mi mindent érdemes tudni róla. Most ezeket gyűjtöttük össze.

7 dolog, amit tudnod kell hajfestés előtt és után

7 dolog, amit tudnod kell hajfestés előtt és után Bár a korona-vírus okozta hosszú karanténidőszak alatt szinte minden nő megtanulta magának festeni a haját, azonban így, hogy már járhatunk fodrászhoz azért jól esik profira bízni magunkat. A hajfestés bár egyszerűnek...

Szépek, mégis egy csúnyácska szerep tette őket világhírűvé [10 kép]

Szépek, mégis egy csúnyácska szerep tette őket világhírűvé [10 kép] Legyen kezdő vagy vérbeli profi, a legtöbb színész szinte bármit megtesz egy szerep kedvéért. Még akkor is, ha kislányként nem éppen arról álmodott, hogy egy csúnya karakter hozza el számára az átütő...

Cukormentes édességek: 3 klasszikus, ám megunhatatlan recept

3 klasszikus, ám megunhatatlan édesség, amit cukor nélkül is elkészíthetünk A krémes finomságoktól a fagyiig szinte mindent ki kell iktatnia annak, aki komoly diétába kezd, vagy bármilyen okból nem eszik cukrot. De biztos, hogy így kell ennek lennie? Ma már szinte...