Környezettudatosság komposztáló segítségével

Környezettudatosság komposztáló segítségével

Bár számtalan előnye van a komposztálásnak, a különböző komposztáló berendezéseknek sokan mégis félnek belevágni egyrészt azért, mert nem tartják fontosnak, másrészt úgy vélik, hogy drága és bonyolult. Pedig nem az. Elég a tévhitekből, féligazságokból, íme mindent megírunk a komposztálásról.

komposztáló

Miért érdemes komposztálni?

Több okból. Azért, mert a komposztálással csökkentheted a kidobott élelmiszerhulladék és a kerti hulladék mennyiséget, sokkal gazdagabbá teheted a kerted talaját és amit más pénzért vesz a boltban, az számodra a komposztálóban ingyen lesz. A komposzt előnye, hogy semlegesíti a talaj PH értékét, csökkenti a vegyszerek és a műtrágyák szükségességét, tele van mikroorganizmusokkal, a növények imádják, gyorsabban növekednek tőle, javítja a talajszerkezetet, a felesleges vizet elvezeti a szükségeset visszatartja.

Hogyan kell komposztálni?

Végtelenül egyszerű. Szükséged lesz néhány kerti lombgyűjtőre, zsákra azért, hogy a kertedben keletkező komposztálható szerves anyagokat összegyűjtsd. Ne gondold, hogy ezek a vastag zacskók és lombgyűjtő zsákok feleslegesek, hiszen strapabíróak néhány 10 litertől akár 100-200 literig tárolhatod bennük – átmenetileg – a komposzt anyagot. Ami egyébként lehet gyümölcsmaradék (a fáról vagy fogyasztásból) zöldségmaradék, tojáshéj, de a kávézacc az elszárad virágok, a használt virágföld és bármilyen kerti hulladék (fűnyesedék, falevél (még a szomszédé is), gallyak, kérgek is mind tökéletesek és hasznosak.

Semmi más dolgod nincs, mint ezeket összegyűjteni, összeönteni és egy komposztálóba rakni a többi a természet dolga, elvégzi. Ahogy látod, valóban nem nehéz és ha belegondolsz a természetben végül minden komposzttá válik.

A komposztáló

Oké, tehát van lombgyűjtőd, kerti gyűjtőzsákod, azt is tudod, hogy mit tehetsz bele, most már csak egy apró lépésre vagy a komposztálástól. Ki kell választanod a megfelelő komposztálót. Sokkal egyszerűbb, mint gondolod mert kizárólag arra kell figyelned, hogy jól szellőzön és csukható legyen (ezzel megakadályozod, hogy hívatlan vendégek költözzenek be). A méretre érdemes még figyelned: ha nagy a kerted nagy komposztáló kell majd, ha kicsi, elég lehet a kisebb is (bár háztartási hulladékot akkor is komposztálhatsz)

A nálunk találhat Nature komposztálók megfelelnek ennek: műanyagok (szóval soha nem mennek tönkre, nem úgy, mint a raklapokból, deszkákból tákoltak), szellőznek, zárhatóak, többféle méretben kaphatóak.

Ezért érdemes komposztálni és erre figyelj a komposztálónál

Ahhoz, hogy végül tényleg szuper komposztod legyen: (Azért ne higgy a fotóknak a végeredmény nem feltétlen zsíros, fekete föld, de gyönyörűen segíti majd tavasszal a növényeket, füvet.) Ősszel párszor érdemes megforgatni a gyűjtött komposztot, mert belül rohad, meleg, ha megforgatod egyenletesen komposztálódik.

Vannak, akik félnek a szagától, de nem lesz büdös, akkor sincs, ha az utcán vizes falevelek között járkálsz, igaz? Arra figyelj azért, hogy a komposztálót tedd a házadtól messzebb, a kert végébe. Egy komposztáló nem dizájn díjas, nem feltétlenül a kerted közepére való.

Extra tipp: a komposztálási idő felgyorsítása érdekében gondoskodj arról, hogy a komposztkupac állandóan nedves maradjon. Bár a benne lévő konyhai hulladékok elegendő nedvességet biztosíthatnak, lehet, hogy időnként le kell önteni egy kevés vízzel. Kifejezetten jó, ha olyan helyre teszed, ahova a slagod elér.

Mi lesz a komposzttal?

Maximum 1 éven belül 100%, azaz teljes értékű tápanyaggá válik. Nyugodtan szétszórhatod a füvedre, a növényekre: végül is ezért csináltuk, hiszen a kertednek semmi másra nincs szüksége.

A Profigazda.hu oldalon mindent megtalálsz, ami a komposztáláshoz szükséges, kattints:

 

Aranykalászos gazda képzés féláron! Jelentkezz most és legyél te is aranykalászos gazda! Aranykalászos gazda tanfolyam indul, ne maradj le!

 

TAVASZI VIRÁGOK, AMIK NEM HIÁNYOZHATNAK A KERTEDBŐL

A hét témái

Kávé kiegészítőkkel minden kávé ízletesebb!

A kávé kezdetei A kávé története rendkívül messzire nyúlik vissza, már a 16. században is az emberek nagy kedvence volt. Az őrölt, pörkölt, aromás kávéig minden esetben nagyon hosszú út vezet.

Zenével a babák fejlődéséért – Baba Zene

Zenével a babák fejlődéséért - Baba Zene Korai kezdés A szakemberek egyetértenek abban, hogy a zene szeretetének fejlesztését, csakúgy, mint a nyelvtanulást, érdemes zenehallgatással és tanulással korán elkezdeni. A Baba Zene CD-k minden nyelvterületen működnek,...

Mit jelent a supinált cipő?

Sok szülőnél merül fel a kérdés cipővásárláskor: mit is pontosan a supinált cipő, és az én gyerekemnek szüksége van-e rá? Nézzük meg részletesebben a supinált cipő működését.

A csíkos bőr eltüntetése otthon!

A csíkos bőr eltüntetése házilag. Sajnos a bőrön jelentkező csíkok nem válogatnak: férfiak, nők, idősek, fiatalok. Elég egy hirtelen fogyókúra, vagy egy jelentősebb hízás, és a bőr látja kárát. Megszabadulni tőlük pedig igencsak keserves és hónapokig tartó lehet A...