Koronavírus tesztek fajtái, alkalmazási lehetőségeik

Koronavírus tesztek fajtái, alkalmazási lehetőségeik

A COVID-19 járvány terjedése miatt nemcsak a magánszemélyeknek, de a cégeknek, intézményeknek is fontos, hogy kiszűrjék a fertőzött személyeket, kollégákat. Koronavírus járvány fertőződés kimutatására sokféle teszt áll rendelkezésre napjainkban. A legpontosabb és legelfogadottabb szűrés a laboratóriumi PCR teszt, mely bár a legpontosabb, de igen költséges és az eredményekre 1-2 napot kell várni.

Viszont, ha fennál a fertőzés gyanúja vagy fontos az előszűrés (munka, rendezvény stb. miatt), akkor a gyógyszertárakban és online is megvásárolható koronavírus gyorstesztek a megoldás a gyors eredményekhez.

Milyen Covid gyorstesztek vannak a piacon? Melyik gyorsteszt mire való?

A koronavírus teszteket alapvetően két csoportra oszthatjuk. Az egyik az antigén kimutatására szolgál, a másik a vérben található antitestek jelenlétét mutatja ki.

COVID-19 antigén gyorsteszt

Az antigén gyorsteszt mintavétele a szájgaratból és orrgaratból történik. Ez a teszt alkalmas arra, hogy a vírus jelenlétét kimutassa, ezáltal az aktív fertőzést jelezze. A Covid-19 antigén gyorsteszt a fertőzést okozó vírus antigénjét mutatja ki. A vírus antigénje a megfertőződés után néhány napon belül kimutatható, ezért az antigén gyorsteszttel már a betegség korai szakaszában beazonosíthatók a fertőzött személyek.

Antigén tesztelés elősegítheti a fertőzőképes személyek gyors és pontos azonosítását és időben történő elkülönítését.

A koronavírus teszteket alapvetően két csoportra oszthatjuk. Az egyik az antigén kimutatására szolgál, a másik a vérben található antitestek jelenlétét mutatja ki.

Antigén gyorsteszt eredményei lehetnek:

 • Pozitív eredmény esetén a vizsgált személy szervezetében megtalálható a vírus antigénje, így jelenleg Covid-19 fertőzött.
 • Negatív eredmény: Ebben az esetben nem mutatható ki a vírus, kevesebb a mért anyag koncentrációja a kimutatási határnál. Ez utalhat arra, hogy nincs fertőzés, vagy még nem mutatható ki, mert túl korai a fertőzés. (Gyanú esetén javasolt pár nap múlva új tesztet végezni)
 • Nem értékelhető eredmény: Ebben az esetben a teszt elvégzése nem volt megfelelő. Mindenképp új teszt elvégzése szükséges.

Szerológiai teszt – IgM/IgG anitest teszt | Koronavírus tesztek

Az antitest kimutatására szolgáló szerológiai gyorsteszt mintavétele vérből történik és a vírus ellen termelődő antitestek jelenlétét mutatja a szervezetben. Ezzel a tesztel láthatjuk azt, hogy átestünk-e már a fertőzésen vagy sem.

A koronavírus antitest gyorsteszt segítséget nyújt a tünetmentes fertőzöttek, valamint a fertőzésen már átesett felderítésében.

Ez a szerológiai gyorsteszt ugyanis az enyhe tünetekkel vagy akár a teljesen tünetmentesen lezajlott fertőzést is ki tudja mutatni, későbbi ismétlésével pedig nyomon lehet követni azt is, hogy a vírusból gyógyult személy immunitása meddig tart. Gyors eredményt adó, költséghatékony vizsgálati módszer, mely nélkülözhetetlen információkat biztosít a SARS-CoV-2 fertőzés diagnosztikája során.

IgM/IgG gyorsteszt eredményei lehetnek:

 • IgG pozitivitás esetén a vizsgált személy már átesett a fertőzésen, és a szervezete már ellenanyagot is termelt.
 • Ha csak az IgM mutatható ki a mintából, akkor a fertőzés fennáll, viszont még nem kezdődött meg az ellenanyag termelése.
 • IgM és IgG együttes pozitív eredménye pedig arra utal, hogy a fertőzés fennáll, az ellenanyag termelése is megkezdődött, tehát a vizsgált személy a gyógyulás fázisában van.

Hogyan történik a gyorstesztekhez a mintavétel? | Koronavírus tesztek

 • SARS-CoV-2 koronavírus antigén gyorsteszt során orrgarati és szájgarati kenet mintavétele történik.
 • SARS-CoV-2 koronavírus antitest gyorsteszt mintavételhez szükséges minta, álltalában újbegyből vett vérmintával történik.

Hogyan válasszunk jól koronavírus gyorstesztet a piacon? | Koronavírus tesztek

A piacon sokféle COVID-19 fertőzés kimutatására alkalmas gyorsteszt jelent meg, így nehéz lehet a választás. Vásárlás során mindenképpen olyan tesztet válasszunk, mely rendelkezik a megfelelő engedélyekkel. (OGYÉI engedély) és megbízható, elérhetőségekkel rendelkező boltból legyen.  Emellett fontos választási szempont még, hogy minél pontosabb eredményt adjanak.

Ajánlott és megbízható COVID gyorstesztek:

Hightop Biotech Co., Ltd. gyártó termékei, melyek a carbonmedical.hu oldalon megvásárolhatók:

Covid-19 IgM/IgG szerológiai gyorsteszt: érzékenységi és specifitás összesen: 94%

SARS-CoV-2 koronavírus antigén gyorsteszt: pozitív és negatív koincidencia-rátája összesen 98.8%.

Miért jók a COVID gyorstesztek? | Koronavírus tesztek

 • Az eredményt már 15 perc elteltével láthatjuk a gyorsteszten, ellentétben a laboratóriumi PCR és szerológiai vizsgálatokkal, melyek eredményei 24-48 óra múlva kapjuk meg.
 • A koronavírus gyorsteszt elvégzéséhez és kiértékeléséhez nem szükséges speciális diagnosztikai laboratórium.
 • Ezért kiválóan használható cégeknél, rendezvények előtt, sportesemények előtt, családi-baráti összejövetelek, utazások előtt.
 • Kiválóak tömeges teszteléshez.
 • Lényegesen olcsóbb és gyorsabb vizsgálati módszer, mint a PCR teszt, viszont specificitása azzal közel azonos.
 • Gyors eredmény mellett, hordozhatók, nem szükséges hűtés.

Természetesen, mint minden teszt, ezek is adhatnak álnegatív és ál pozitív eredményeket, mivel jelenleg nincs 100 %-os eredményű gyorsteszt a forgalomban, és a fertőzés lehet abban a fázisban, mikor még nem mutatható ki a jelenléte a szervezetben. Ezért javasolt, minden gyanús esetben, újra elvégezni pár napon belül a tesztet vagy a tünetek megjelenésekor laboratóriumi vizsgálatot kérni.

 

Irány a főoldal >>

A hét témái

Mi mindenre jó az avokádó?

Mi mindenre jó az avokádó? Ez a fura hatalmas maggal megáldott növény sokkal többre képes, mint kinéznénk belőle. Pedig sokan azt sem tudjuk igazán, hogy gyümölcs vagy zöldség, mégis levesz a lábunkról. Semleges ízének köszönhetően lehet édesség, vagy akár a legsósabb...

10 jel, ami azt mutatja, hogy boltkóros vagy

10 jel, ami azt mutatja, hogy boltkóros vagy Természetes, hogy szeretjük a szép, új holmikat. Viszont van a vásárlási szokásainknak egy olyan szintje, ami már inkább kóros, mint egészséges. És ehhez az utóbbi néhány év változásai erősen hozzá is tesznek, hiszen csak...

Milyen sampont használjak?

Milyen sampont használjak? Az üzletek polcai többnyire roskadoznak a különböző típusú samponoktól, balzsamoktól, hajápolóktól. A bőség zavarában olykor nagyon nehéz eldönteni, hogy ezek közül melyiket érdemes választani, melyik lenne ideális a számunkra. Ahogy a...

Cuki állatok, akik imádják a gazdijukat [17 kép]

Cuki állatok, akik imádják a gazdijukat [17 kép] Nem „beszélnek” mellé, ha szeretnek, akkor azt kimutatják. Megérzik, ha a gazdinak rossz a kedve, vagy netán beteg – bújnak és próbálnak segíteni. Nekünk pedig mindez jól esik, és sokszor tényleg segít amikor a...