Laktózérzékenység gyermekkorban

Laktózérzékenység gyermekkorban

Hasfájás, hasi görcsök, puffadás, hasmenés. Ezeket a tüneteket akár egy vírus, vagy baktérium is okozhatja, és ez persze gyakran előfordulhat közösségbe (bölcsőde, óvoda, iskola) járó gyermekünknél. Azonban, ha hosszútávon tapasztaljuk a fent említett szimptómákat, akkor érdemes laktózérzékenységre gyanakodni. Sajnos egyre gyakoribb már kisgyermekkorban is a laktózintolerancia, ami akár örökletes is lehet. Éppen ezért fontos, hogy tisztában legyünk a specifikus tünetekkel, tünetegyüttessel, amely ezt a betegséget jellemzi, valamint érdemes felkészülni arra, hogy mit tehetünk, ha már kezünkben a diagnózis.

Laktózérzékenység gyermekkorban

Tünetek, vizsgálat, kórmeghatározás

A bevezetőben említett tüneteken kívül kifejezetten gyermekeknél előfordulhat még a kellemetlen szájszag, a lesápadás és a hasi görcsök is. Azon kívül, hogy ezek rendkívül kellemetlen tünetek, a legjobb, ha minél előbb szakorvoshoz fordulunk velük és egyszerű, gyors, fájdalommentes vizsgálatokkal hamar végére járunk a problémának.

De mi is zajlik le pontosan egy laktózérzékenységgel diagnosztizált beteg szervezetében? A laktózt (tejcukrot) a laktáz nevű enzim alakítja át a vékonybélben felszívódó glükózzá és galaktózzá. Ha ez az enzim hiányzik, az laktózintoleranciát (laktózérzékenységet) okoz, azaz a szervezet nem tudja átalakítani és hasznosítani a cukrot, és ez (az elfogyasztott laktóz mennyiségétől, illetve az enzimtermelés szintjétől függően) különféle emésztőrendszeri panaszokat okoz.

A veleszületett laktázhiány | Laktózérzékenység gyermekkorban

A veleszületett laktázhiány rendkívül ritka, ilyen esetben az újszülött mindkét szülőtől hibás laktáz gént örököl, és a laktáz enzim hiányában az anyatej emésztésére sem képes. A laktózintoleranciát örökletes, illetve szerzett típusra különíthetjük el. Sokkal gyakoribb a felnőttkori laktózintolerancia, amikor az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken a laktáz enzim szintje a szervezetben. A csökkenés mértéke egyénenként eltérő, 2 éves kor után kezdődik, de általában 6 éves kor előtt nem okoz tüneteket.

A diagnózis felállítása történhet terheléses módon, vagyis megvizsgáljuk és naplózzuk, hogy a tejes ételek megvonása esetén megszűnnek-e a panaszok, illetve ha újra szerepelnek az étrendben, visszatérnek-e. Másik módja a műszeres diagnosztika, ahol a lehelet hidrogéntartalmát vizsgálják. Ez egy fájdalommentes és könnyű eljárás. A kivizsgálás azért is fontos, mert nem mindegy, hogy tejcukor (laktóz) vagy tejfehérje érzékenységgel állunk szemben.

Laktózérzékenység gyermekkorban

Már csak azért is érdemes egy hidrogén kilégzési tesztet elvégeztetni, mivel hazánkban a laktózintolerancia súlyos fogyatékosságnak minősül, így, ha igazoltan tejcukor érzékeny a gyermek, adókedvezményt is igénybe vehetünk. Ugyanakkor komplex laborvizsgálatot is csináltathatunk, amennyiben más típusú ételallergiára is gyanakszunk. Mindezek mellett létezik genetikai vizsgálat is, ekkor a szájnyálkahártyáról történő mintavétellel végzett laktózintolerancia genetikai teszt segítségével mutatható ki, hogy fennáll-e genetikailag meghatározott laktózérzékenység, illetve várható-e annak megjelenése.

Ha megállapítják a laktózintoleranciát, szükségessé válik a laktózmentes étrend kialakítása. Ebben az esetben is fogyaszthat gyermekünk tejtartalmú ételeket, arra azonban ügyelni kell, hogy az ételek laktózmentes összetevőkből készüljenek.

Egészségünk védelmében, hosszú távon

Miért fontos, hogy ha laktózérzékenyek vagyunk, akkor ne fogyasszunk laktózt? Laktóz fogyasztásakor az észlelt tünetek mellett folyamatosan károsodik a vékonybél felszívó felülete (bélbolyhok), és ennek következtében más hasznos tápanyagok sem szívódnak fel, nem hasznosulnak a szervezetben, végül pedig tápanyaghiány alakulhat ki. Hosszabb távon a vékonybél felszívó felületének oly mértékű károsodása következik be, hogy visszafordíthatatlan, súlyos, krónikus betegségek is kialakulhatnak. Ezért is fontos a mielőbbi diagnózis, hiszen ennek tudatában azonnal elkezdhetjük a laktózmentes étkezést, és az ehhez szükséges életmódváltást.

Étkezési tanácsok, javaslatok

A diagnózis felállítását követően kezdetben valószínűleg nehéz lesz átállni egy teljesen új és más étrendre, főként, ha korábban semmilyen diétát nem folytattunk. Viszont a hosszú távú előnyök és az ismert egészségügyi kockázatok tudatában komoly elhatározást követően teljes és változatos táplálkozást folytathatunk laktóz nélkül is. Ahhoz, hogy tartani tudjuk a laktózmentes étkezést, fontos tudni hogy mely élelmiszerek tartalmaznak laktózt. Szerencsére ma már rengeteg termékből kapható laktózmentes változat is. Így nincs annyira nehéz dolgunk, hogy továbbra is változatos étrendet szeretnénk tartani.

Laktózérzékenység gyermekkorban

Az alapélelmiszerek mellett, mint a tej, tejföl, sajt, felvágottak, virsli, tészták, akár kész desszerteket is vásárolhatunk laktózmentes formában. Ilyen például túrórudit, fagyit, vagy különféle kekszeket. Ma már szerencsére rendkívül sok recept és étkezési tanács áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy laktóz nélküli életmódot folytathassunk. Fontos tehát tudatosítani magunkban és gyermekünkben is, hogy ez az életmód nem jár semmilyen lemondással. A laktózmentes ételek ugyanolyan finomak, ízletesek, mint laktózzal rendelkező társaik. Nem kell megválni kedvenc ételeinktől, hiszen még laktózmentes pizzatészta is létezik!

 

További cikkek:

TAPÉTÁZÁS ÁRAK – MIRE SZÁMÍTHATUNK 2023-BAN?

ZENDAYA IS MEGÉRKEZETT BUDAPESTRE

MIT EGYEN A GYEREK, HA NASSOLNIVALÓRA VÁGYIK?

TIPPEK, HOGY NE BETEGEDJ LE A LÉGKONDI MIATT

NYARALNI INDULSZ? EZEKET SEMMIKÉPPEN SE FELEJTSD OTTHON

A hét témái

Sóval az egészségért

Sóval az egészségért Sóval az egészségért! Hallottál már a só jótékony hatásairól? No, persze nem az ételízesítőre gondoltunk. A legtöbb wellness központban, szállodában találhatóak sókamrák, nem véletlenül. Kevesen tudják, hogy a kémiailag nem kezelt kristálysónak...

10 őszi program, amivel a kedvenceddé léphet elő ez az évszak

10 őszi program, amivel a kedvenceddé léphet elő ez az évszak Szereted az őszt? Sokan inkább távolságot tartanak tőle, próbálják túlélni, vagy tudomást sem vesznek róla és a nyár után már a karácsonyt tervezgetik. Mások pedig simán takarót húznak a fejükre és csak...

Budapest 13. kerületében gyakoriak a vízvezeték szerelési problémák? Miért?

Budapest 13. kerületében gyakoriak a vízvezeték szerelési problémák? Miért? Budapest 13. kerülete egy élénk közösség, ahol a modern és történelmi épületek egyaránt megtalálhatóak. Azonban, mint minden városi területen, itt is előfordulnak vízvezeték-szerelési...

12 tipp napégés ellen, hogy néhány nap alatt újra szép legyen a bőröd

12 tipp napégés ellen, hogy néhány nap alatt újra szép legyen a bőröd Sokszor észre sem vesszük, mekkora ereje van a napnak, csak akkor tűnik fel, hogy leégtünk, amikor már hazafelé tartunk a strandról. Persze nem csak a vízparton sérülhet a bőrünk, gyakori, hogy az...