Látnivalók Szlovéniában

Látnivalók Szlovéniában

Szlovénia nemcsak a közelsége miatt lehet érdekes számunkra, hanem azért is, mert rengeteg természeti kincs és látnivaló vár ránk, ha akár csak egy napra is idelátogatunk. Ljubljana, Maribor, Portoroz már bizonyára mindenki számára ismerős, de számos olyan csodás hely van még, amelyet érdemes felkeresni. Íme néhány különleges hely Szlovéniában és az odafelé vezető úton!

 

Velemér, és a Bakonaki-tó

Már Szlovénia felé az őrségben is rengeteg látnivaló vár ránk. Velemér egy apró őrségi község a szlovén-magyar határ közelében, amely igen nagy történelmi jelentőséggel bír: itt található Magyarország egyik legjelentősebb koragótikus stílusú műemléke, a Szentháromság-templom, melyet a Fény templomának is neveznek. Hazánk legteljesebb, épségben maradt középkori freskói ennek a kora gótikus templomnak a belső falait díszítik, ám nem csupán erről ismert, amennyiben- helyi idegenvezetővel keressük fel a templomot, további érdekességeket is megtudhatunk magáról az épületről és annak művészettörténeti jelentőségéről.

A Bakonaki-tónál mindenkit rabul ejt a nyugodt, nagy víz látványa, a csobogó patak, a fák susogó lombjai és a közöttük átsütő napsugarak, a madárdal és a lágy csend. A bőkezű természet olyan energiákkal szőtte be a Bakonaki-tó térségét, amelyek ellazítanak, megnyugtatnak, gyógyítanak, energiával töltenek fel. Az erdőben álló Szent Vid kápolna körül 450 méter átmérőjű körben egy Szent György vonalon kb. 50 különböző értékű és erejű gyógypont található.

A festői Kamnik városka, mely a Kamnik-Savinja Alpok kapujában található. Mint az egyik legrégibb szlovén város, gazdag történelemmel és kulturális értékekkel. Tegyünk egy kellemes sétát a városközpontban, ahol számos színes barokk épület található, valamint egy csodás ferences kolostor.

Orchidea farm és botanikus kert

Dobronakban (szlovénül Dobrovnik) működik az „Ocean Orchids” névre keresztelt Trópusi Kert és Orchidea farm, amely Közép-Európa egyetlen orchideatermesztő vállalkozása. A négy hektáros üvegházban trópusi körülmények között 160 féle orchideából évente kétmillió növényt nevelnek. Mindezt saját termálkútjukból fűtik fel, geotermikus energiával.  A tizennégyezer négyzetméteres üvegházban szebbnél szebb, különböző színű és mintázatú virágokat termesztenek, melyek közül néhányat az ezerötszáz négyzetméteres trópusi kertben is megcsodálhatunk, közel 400 féle egyéb trópusi növény társaságában.

Szlovénia legnépszerűbb botanikus kertje a Volcji Potok Arborétum. A rendkívül tágas tájpark kavicsos ösvényeivel hosszú sétákra és nyugodt pihenésre ad lehetőséget a természetben. Tulipánok és egyéb virágok, rododendronok, rózsák és tavirózsák várják a virágkedvelőket, a fák és cserjék gazdag választéka a természetes erdővel és nedves rétekkel együtt a kertek és a természetrajongók számára is érdekes. Az Arborétum különböző tulipánfajtákkal büszkélkedhet, amelyek különböző időpontokban virágoznak. Így a virágminta két hetente változik. 

Szlovénia

Tavak, folyók: a vadregényes Szlovénia

Bled kihagyhatatlan, ha különlegességet keresünk Szlovéniában. A Bledi-tó közepén fekvő kis szigeten megtekintjük a templomot, és megkóstolhatjuk a híres bledi krémest is. A tó fölé magasodó középkori Bledi várat is érdemes megtekinteni, mely Szlovénia legrégebbi vára. A várban található interaktív kiállításon egy igazi történelmi időutazáson vehetünk részt.

Szlovénia legmélyebb és legnagyobb természetes tava Bohinj-ban található. A tó partjáról induló kabinos felvonók 1 663 méter magasra visznek fel, ahonnan gyönyörű panoráma tárul elénk a Bohinji-tóra és a völgyben elhelyezkedő apró falvakra. A hegy teljes magassága egyébként 1 800 méter, így télen népszerű sícentrumként üzemel.

Szlovénia felé

A Vintgar szurdok, Szlovénia egyik legattraktívabb szurdoka döbbenetes sziklafalaival és a Radovna folyó türkizkék vizével biztosan ámulatba ejti az idelátogatókat. Az 1,6 km hosszú szurdok függőleges sziklafalak közé ékelődik be, ezt a Radovna folyó vízesései, medencéi és zúgói teszik felejthetetlenné. A szurdokon keresztül a folyó felett lévő fahidakon át, és a sziklák oldalához rögzített fafolyosókon tanösvény vezet, amely a legmagasabb szlovén vízeséssel fejeződik be. Néhány helyen haragosan zúg a patak, máshol kisimul a víztükör, az út végén a 16 m magas Šum vízesésnél hagyja el a szurdokot.

A Škocjani barlang – amely az UNESCO világörökség részét képzi és szintén csodás természeti képződmény – az olasz határ közelében található. A barlang egyedülállósága, a gazdag cseppkőalakzatok mellett, a földalatti kanyon, melynek alján a bővizű Reka-folyó zubog. Ide azért már túracipő ajánlott! Páratlan élmény, a sziklafalba vájt úton, több tucat méterrel a mélyben rohanó folyó felett sétálni, a lélegzetelállító függőhídon átkelni, a gigantikus csarnok látványa megigéző. Igazán érdekes és különleges a barlangból kifelé vezető sétaút a Velika Dolina hatalmas sziklakatlanjában, a kilátás a sziklafal széléről pedig valóban lenyűgöző.

 

További cikkek:

FOREVERMARK: ÖRÖK ÉRTÉK AZ UJJADON

ALLERGIA! TÉNYEK ÉS TÉVHITEK!

COBBLER RECEPT: SÁRGABARACKOS-MEGGYES

IPAD VARÁZSLÓ – HIHETETLEN

IDEÁLIS TESTKÉPEK A TÖRTÉNELEMBEN

HAJTRENDEK: VISELD A HAJAD ÚGY, MINT NINA DOBREV!

 

A hét témái

A téli bőrápolás lépései, hogy újra puha és egészséges legyen a bőröd

A téli bőrápolás lépései, hogy újra puha és egészséges legyen a bőröd Bőrünk védelme minden évszakban fontos, azonban minden évszakban másként kell óvnunk magunkat. A téli, hideg hónapokban komoly szélsőségeknek vagyunk kitéve, hiszen a meleg, fűtött lakásból a...

A legszebb versek anyák napjára

Olvassátok szeretettel a versek anyák napjára című gyűjteményünket. A legszebb versek anyák napjára: Csorba Piroska: Mesélj rólam Mesélj anya, milyen voltam, amikor még kicsi voltam? Az öledbe hogyan bújtam? És tehozzád hogyan szóltam, amikor nem volt beszédem? Honnan...

2023 trendjei: tavaszi és nyári női divat

2023 trendjei: tavaszi és nyári női divat Évszakváltáskor mindig nagyon izgalmas, hogy mit hoz a következő szezon, nemcsak az időjárás, de ruházat tekintetében is. A boltok kínálata teljesen átalakul a következő időszakhoz igazodva. Még alig lábaltunk ki a télből, de...

10 ZEN gondolat, ami jól jöhet a hétköznapokban

10 ZEN gondolat, ami jól jöhet a hétköznapokban A hétköznapok rohanásában gyakran terelődik el a figyelem a kiegyensúlyozott létezésről. Sokkal inkább a stressz, és a nem kívánt érzések veszik át a helyét. Olykor azonban elég egy apró gondolat, egy kis szünet ahhoz,...