Longines Spirit: pilóták és felfedezők nyomában

Longines Spirit: pilóták és felfedezők nyomában

A repülő homokóra szárnyas logójával jelzett svájci márka vadonatúj szériája a Sport kollekció részeként jelenik meg ősszel, és számos újítást tartalmaz, miközben hűségesen követi a felfedezők szellemiségére építő márka hagyományait.

Longines és a repülés

A pilótaóra egy termékkatagória, pont mint a búváróra vagy a pilótakeksz. Miként az előbbit nem toljuk el magunktól arra hivatkozva, hogy nem merülünk, az utóbbit is választhatjuk nagy örömmel akkor is, ha nem repüljük át az Atlanti-óceánt egy tűzpiros Lockheed Vega repülőgéppel.

Kép: Lockheed Vega Képaláírás: Amelia Earhart által használt Lockheed Vega egymotoros repülőgép (National Air and Space Museum, Washington, Egyesült Államok Forrás: airandspace.si.edu)

 

Márpedig Amelia Earhart 1932-ben átrepülte, így ő az első nő, aki megálló nélkül teljesítette ezt a távot. Amikor Észak-Írország partjainál landolt, a közeli farm napszámosa megkérdezte, mégis milyen messziről érkezett. „Amerikából” – válaszolta egyszerűen Earhart, majd a csuklójára csatolt Longines kronográfon ellenőrizte a repülési időt: 14 óra 56 perc.

Kép: telegram

Amelia Earhart köszönő távirata a Longines-nak, melyben a kronográf pontosságát és megbízhatóságát dícséri
Ne feledjük, ebben a korban nem a pilóta számított a repülés leggyengébb láncszemének, mint manapság, hanem a technika. Az üzemanyagcső megreped és elárasztja a pilótakabint, jegesedés miatt irányíthatatlanná válik a jármű, vagy a téves navigáció miatt egyszerűen eltévednek és az óceánba zuhannak. Néhány valós példa csupán a repülés történetéből.

Kép: Amelia Earhart Képaláírás: Amelia Earhart

GPS hiányában a pilóták nagyrészt óráik pontosságára támaszkodtak és ennek segítségével határozták meg pozíciójukat. A könnyű leolvashatóság életet menthetett éjszaka, a túlméretezett korona pedig a kezelést segítette a dermesztő hideg ellen bőrkabátba és -kesztyűbe öltözött pilótának és navigátorának.

 „A repülés csábítása a szépség csábítása.” – Amelia Earhart

Az új Spirit a Longines válasza a pilótaórák megbízhatóságával és megjelenésével szemben támasztott elvárásokra: klasszikus pilótaóra design a legmodernebb óraszerkezettel.


Kép: Spirit Chronograph L3.820.4.73.2

Klasszikus hárommutatós

A hárommutatós dátumos modell 40 és 42 mm tokátmérővel egyaránt elérhető, mindegyik 3 színben: matt fekete, szemcsés felületű ezüst és sugárirányban csiszolt fénylő kék. A hegyes végű mutatók és a vastag számjegyek Super-LumiNova bevonatot kaptak a könnyű leolvashatóság érdekében. A korona jobb oldalon kesztyűben is hozzáférhető és segítségével a mutatókat beállíthatjuk.

AZ ÓRÁT AZ ALÁBBI VÁLTOZATOKBAN KERESHETITEK A CHRONO EXPORT-IMPORT KERESKEDELMI KFT. ÜZLETEIBEN.


Kép: Matt fekete számlap L3.810.4.53.0


Fotó: Szemcsés ezüst számlap L3.810.4.73.2


Kép: Sunray csiszolású kék számlap L3.810.4.93.2

A másodpercmutató végén és a percskála belső felén a gyémánt alakzat a pontos idő egyértelműbb értelmezését segíti, a mindkét oldalon tükröződésmentes bevonattal ellátott zafírkristály óraüveg szinte láthatatlan, vagyis a tükröződés minimális, kedvünk támad megérinteni a számlapot.


Kép: A 40 milliméteres verzió fémcsattal L3.810.4.73.6

Kép: A 42 milliméteres verzió nagyobb számlapján a dátumablak mellett megjelenik a 3 órát jelző index L3.811.4.93.0

Az L888.4 szerkezet COSC minősítést és szilícium hajszálrugót kapott. Az automata felhúzás maximálisan elérhető járástartaléka 64 óra, 25,200-as féllengésszám mellett. A rozsdamentes acél tok hátoldalán földgömb és a Longines logóból ismerős repülő homokóra.


Kép: A L3.810.4.53.0 hátlapját 6 csavar rögzíti, a földgömb a felfedezésekre és repülési rekordokra utal

Chronograph | Longines Spirit

A stopperrel ellátott verzió mérete 42 milliméter, a számlapon értelemszerűen megjelenő perc- és óragyűjtő mellett itt is feltűnnek a Longines által korábban már alkalmazott csillagok, melyek a szerkezet pontosságát és megbízhatóságát jelzik.

Kép Csillagok Képfelirat: Az L3.810.4.53.0 hárommutatós számlapja az 5 csillaggal


Kép: Az L3.820.4.93.0 kronográf számlap kiosztása a felső mezőbe került csillagokkal és a 4 és 5 óra közé áthelyezett dátumablakkal

A korona két oldalán az időmérés indítására és megállítására szolgáló nyomógombokon túl, a tok másik oldalán 10 óránál egy csavaros nyomógomb jó szolgálatot tesz. Segítségével könnyedén válthatjuk a dátumot, elkerülve a koronacső állandó mozgatását és így meghosszabbítva élettartamát.

Kép: A dátumváltó gomb menetes rögzítése a szándékolatlan módosítás elkerülése érdekében

A kronográf oszlopkerekes szerkezete az L688.4, a hajszálrugó itt is szilíciumból készült, és a számlapra felkerülhetett a „chronometer” felirat, vagyis az ISO 3159 szabvány alapján megállapított teszteken elérte a COSC minősítést. A szerkezet pontosságáért felelős billegő 4 Hz-en ketyeg, ami a svájci óragyártás megszokott értéke, miközben a járástartalék elérheti a 60 órát.
Videó: chrono video Képfelirat: Kék számlapos kronográf működés közben L3.820.4.93.0

Prestige Box | Longines Spirit

Bár a pilótaóráktól elsősorban azt várjuk, hogy a magasban teljesítsenek jól, a hárommutatós és a kronográf verzió is 100 méteres víznyomásnak ellenálló tömítéseket kapott. Választhatjuk fémcsattal vagy barna illetve kék bőrszíjjal. A 40 mm-es kiadás esetében pedig igen vonzó ajánlat lehet a Prestige Box, ahol mindegyiket megkapjuk, ráadásul gyorskioldóval, ami a szíjak közötti váltás egyszerű és eszközigény nélküli módját teszi lehetővé.


Kép: Prestige Box a cserélhető szíjakkal – különösen előnyös a tartófülek nem sztenderd szélességű távolsága miatt

Ajánlás:

A Longines valódi hagyományokkal rendelkezik a pilótaórák terén, a repülés és a földrajzi felfedezés úttörőivel működött együtt. Új kollekciója esztétikai értelemben hitelesen idézi fel a ’30-as évek hőskorszakának óráit, minőségileg pedig képes azt nyújtani, amit csak kevés gyártó a piacon.

További érdekességek a pilóták, felfedezők és a Longines közös történetéből:

Luczay Szabolcs

 

FREDERIQUE CONSTANT VITALITY OKOSÓRA – HÖLGYEKNEK

A hét témái

5 romantikus vígjáték, amit méltatlanul alulértékelnek

Romantika mindenek felett: 5 romantikus vígjáték, amit méltatlanul alulértékelnek Az elmúlt 20 évben talán több romantikus vígjáték látott napvilágot, mint kellett volna, ezért mára már rendkívül jó történet, humor és ütős színészek kellenek ahhoz, hogy megfogjon...

7 tipp, hogy mindig remekül nézz ki az irodában is

7 tipp, hogy mindig remekül nézz ki az irodában is Bár a home office komolyan átvette az uralmat az elmúlt években, azért akad még olyan munkahely, ahol elvárás a heti néhány, vagy akár az egész heti bejárás. Az irodai légkör pedig a legtöbb esetben megköveteli az...

Energiaital: tényleg az ellenségünk?

Energiaital: tényleg az ellenségünk? Egy-két energiaital még nem a világ vége – persze ez attól függ, hogy ez az egy-két ital milyen hamar fogy el. Túlhajszolt világunkban mindenkinek megvannak a módszerei, hogy hogyan pörgetheti fel magát a végtelenségig, és hogyan...

A hólyaghurut lelki okai: nem csak egy egyszerű fertőzés

A hólyaghurut lelki okai: nem csak egy egyszerű fertőzés A hólyaghurut a nők többségét életében legalább egyszer érinti, sőt, sokan vannak, akiknél sokszor visszatér ez a kellemetlen fertőzés. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy nem csak a kórokozók, hanem a...