Ma is esküvői ruha dukál a szalagavatóra is? Változó tradíciók

Ma is esküvői ruha dukál a szalagavatóra is? Változó tradíciók

A szalagavató vagy szalagtűző a magyar diákok végzős bálja, ami lezárja a tinédzserkort és a gimnazista éveket. Magyarországon a legelső szalagavató bálok majdnem kétszáz éves múltra tekintenek vissza, az első bált Selmecbányán tartották.

szalagavató

Az először az 1830-as években debütáló esemény neve azonban ekkor még “valétálás” volt. Ez a latin eredetű “Valete” szóból ered, ennek jelentése az “Éljetek boldogul!”. Bár a hagyomány maga régi, a szokások nem sokat változtak, a szalag az adott iskolához tartozás szimbóluma volt, és a diákok szíve felé tűzése az elválást fejezte ki. Ekkor még egy felvonulás keretében a legidősebb diák egy botra tűzött tölgycsokrot vitt legelől, mögötte pedig a többiek kalapjára egy-egy tölgyfalevél volt feltűzve. A diákok ezenkívül még egy zöld szalagot tűztek a vállukra, melyből kétféle létezett: egy rövid szalag aranyrojtokkal és egy másik, ami évszámokkal volt ellátva. A fiatalabb diákok fáklyás menettel kísérték ki a végzősöket a város kapujáig, ahol szimbolikusan egy fenékberúgás jelentette a búcsút a végzős diákoktól. Innen a diáksereg átvonult egy vigadóba, ahol egy bállal zárták az ünnepet.

Napjainkra ezek a régi szokások nagyrészt átalakultak,

– de az est íve javarészt változatlan maradt. Az egyik legfőbb különbség talán az, hogy a diákok hosszú hónapokat készülnek a szalagavató napjára, táncokat és műsorszámokat tanulnak be. Mára az ünnepség egyik ikonikus része lett a keringő, amihez külön szalagavató ruha dukál. A keringő ruha az esetek többségében egy fehér esküvői ruha. Ez az esküvői ruha lehet selyem, szatén, rövid vagy hosszú, de rengeteg csipkés esküvői ruha is meg szokott jelenni a szalagavatókon. A lányok ritkán döntenek úgy, hogy megvásárolt esküvői ruha lesz a szalagavatón a keringő ruhájuk. A legtöbb esküvői ruha kölcsönző foglalkozik szalagavatóra keringő ruha bérléssel, de mint az élet legtöbb területén itt is egyre inkább jellemző az online kereskedelem és rendelések előretörése. A szalagavatón természetesen nemcsak keringőzni szokás, sokféle műsorszámmal előállhatnak a végzős diákok. A legkülönfélébb helyekről kell beszerezni ezekhez a műsorokhoz a jelmezeket.

A műsor után a végzősök ma is elvonulnak egy vacsorára tanáraikkal. Később egy másik helyszínen közösen ünneplik meg a végzős évük első nagy eseményét, a szalagtűzést.

A hét témái

10 legjobb társkereső oldal – melyik passzol hozzád?

10 legjobb társkereső oldal – melyik passzol hozzád? Nem találod az igazit? Vagy csak kalandot keresel? Segítünk! Azok az idők már elmúltak, amikor ciki volt a neten keresni a nagy Ő-t. Sőt az utóbbi években olyannyira megváltozott a társkeresők világa, hogy már...

Eheti vagy sem? Tiltólistás ételek babáknak

Eheti vagy sem? Tiltólistás ételek babáknak Hogy mit ehet a baba ez minden, de főként a kezdő szülőknek komoly dilemma. Tucatnyi szakkönyvvel találkozunk, melyekben szakemberek javasolnak többféle lehetőséget, azonban gyakran ezek a vélemények eltérnek egymással,...

12 TIPP, hogy hogyan hozd ki a maximumot az okostelefonodból

Összeszedtünk 12 olyan trükköt, ami segíthet abban, hogy jobban megismerjétek egymást az okos kis barátoddal és jobban ki tudd használni a rejtett képességeit is!

Green wedding: hogyan szervezzünk környezettudatos esküvőt?

Green wedding: hogyan szervezzünk környezettudatos esküvőt? Minden pár arra törekszik, hogy a lehető legjobb bulit hozza össze az esküvőjére, hiszen jó esetben egyszer van ilyen alkalom az ember életében, és ilyenkor együtt van minden barátunk, rokonunk, szerettünk. A...