Madártej szelet recept

Madártejes szelet recept

A madártej szelet egy könnyű és páratlanul finom desszert, kezdő és haladó szakácsok is könnyen elkészíthetik.

madártej szelet

Hozzávalók: | Madártej szelet

  • Teteje 3 dl növényi tejszín
  • Krém 25 dkg Rama
    20 dkg porcukor
    8 dl tej
    1 ek. liszt
    2 cs. vaníliás pudingpor
    8 tojássárgája
  • Tészta fél csomag sütőpor
    8 ek. liszt
    nyolc evőkanál cukor
    8 tojásfehérje

A madártej szelet elkészítése:

1. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verem. Belekeverem a sütőporos lisztet és sütőpapírral kibélelt tepsiben megsütöm.
2. A tojássárgából, pudingporból, lisztből, tejből, sűrű krémet főzök. A Ramát kihabosítom a porcukorral, és összekeverem a kihűlt, főzött krémmel.
3. A krémet a tésztára simítom. Tetejére kenem a keményre vert tejszínhabot.

A madártej szelet története

A Madártejes szelet, más néven Négyes-krém szelet, egy hagyományos magyar édesség, amelynek eredete visszanyúlik az 1800-as évek végére.

A történet szerint az első Madártejes szelet receptje egy pesti cukrászatban készült el. A cukrászmester a szeletet a korabeli divatos édességek egyikével, a Négyes-krémmel készítette el. A Négyes-krém egy tejszínből, tojásból, cukorból és vaníliából készült krém, amelyet gyakran használtak torták és sütemények töltelékének.

A Madártejes szelet elkészítése során a cukrászmester a Négyes-krémet két vékony, piskótás lap közé rakta, majd a tetejére habbá vert tojásfehérjét szórta, és az egészet karamellizálta. Az édesség neve a tojásfehérje habjának kinézetéről ered, amely hasonlít a madarak felhőtlen, könnyed repüléséhez.

Az első Madártejes szelet nagyon népszerű volt, és hamarosan más cukrászdák is elkezdték árulni. Az édesség hamar elterjedt Magyarországon és a környező országokban, és mára a magyar gasztronómia egyik jellegzetes süteményévé vált.

A Madártejes szelet receptje az évek során többször változott, és ma már többféle változata is létezik. Vannak olyan változatok, amelyekben a Négyes-krémet vaníliás pudinggal helyettesítik, és olyanok is, amelyekben a habbá vert tojásfehérje helyett tejszínhabot használnak a tetején.

Az édesség mára a magyar konyha egyik klasszikus süteményévé vált, és számos cukrászda és étterem kínálja az étlapján. A Madártejes szelet készítése azonban továbbra is igazi kihívást jelent, hiszen a tojásfehérje habjának karamellizálása pontosan kell, hogy sikerüljön ahhoz, hogy az édesség tökéletes legyen.

Tálalási és fogyasztási tanácsok

A Madártej szelet egy nagyon finom, könnyű és elegáns édesség, amelyet az egész világon ismernek és szeretnek. Íme néhány tálalási és fogyasztási tanács, amelyek segítenek, hogy a Madártej szeletet minél jobban élvezhesd:

  1. Tálald jól lehűtve: A Madártej szeletet jól lehűtve, hidegen ajánlott tálalni, hogy a habos, krémes állag a legjobban érvényesüljön.
  2. Szórd meg csokival: A Madártej szelet nagyon jól mutat, ha csokival megszórod. A csokoládéval való díszítés nagyon egyszerű, csak reszelj rá egy kis csokoládét vagy csurgass rá egy kis csokoládészószt.
  3. Díszítsd gyümölcsökkel: A Madártej szelet nagyon jól mutat, ha gyümölcsökkel díszítjük. Friss bogyós gyümölcsök, mint például az eper vagy a málna különösen jól illenek hozzá.
  4. Kombináld más édességekkel: A Madártej szelet nagyon jól passzol más édességekkel, mint például a tejszínhab, a friss gyümölcsök vagy a vaníliás fagylalt.
  5. Élvezd magában: A Madártej szeletet önmagában is élvezhetjük, mivel nagyon finom és gazdag ízű édesség.

Fontos, hogy a Madártej szeletet mérsékelten fogyasszuk, mivel magas a cukor- és kalóriatartalma. Egy szelet vagy két szelet elfogyasztása egyszerre elegendő lehet, hogy kielégítsük az édesség utáni vágyunkat. Emellett, mivel a Madártej szeletnek magas a fehérjetartalma, ezért segíthet az édesség utáni éhségérzet csökkentésében, így ideális nassolnivaló lehet.

A hét témái

Teafaolaj: az igazi mindenes! Mire használható a teafaolaj?

Fedezd fel Te is a teafaolaj számtalan jótékony hatását. A teafaolaj kiváló fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő. A teafaolaj igazi fájdalomcsillapító, fokozza a vérkeringést és elpusztítja a különböző baktériumokat, gombákat, vírusokat. Nézzük végig, hogy mennyi mindenre...

Női hótaposó

A téli cipőnek, főleg ha fúj a hideg sarkköri szél és havazik, elsősorban melegnek kell lennie. Gyakorlati szerepüknek azonban nem kell kizárniuk azt, hogy nőies is legyen a téli cipellőnk.

5 terület, ahol egy bankfüggetlen tanácsadó segíteni tud.

5 terület, ahol egy bankfüggetlen tanácsadó segíteni tud.   A hitel, támogatások és pénzügyi döntések világában nem könnyű eligazodni, hiszen minden bank kínálatában találunk kölcsön és megtakarítási lehetőségeket, és természetesen minden bank azt állítja, hogy...

12 étel, amiből annyit ehetsz amennyit bírsz

12 étel, amiből annyit ehetsz amennyit bírsz, akár diéta alatt is Mindegy, hogy fogyás, vagy súlykontroll céljából válogatjuk meg, hogy mit eszünk, a legnehezebb feladat ellenállni a minket körülvevő finomabbnál finomabb falatoknak. Azonban a jó hírünk az, hogy...