Mályvafa gondozása

A mályvafa gondozása könnyű, kezdő kertbarátok is bátran próbát tehetnek vele! Ebben a cikkben részletesen bemutatunk a mályvafa gondozási tippeket. Elmagyarázzuk, hogy hogyan kell a mályfa metszését elvégezni, illetve mi akell a mályfa szaporításához.

Mi is az a mályvafa?

A mályvafa egy mediterrán hangulatú díszcserje, ami júliustól szeptemberig folyamatosan virágzik.  Valódi őshazája akármennyire is meglepő, de Kína és India. A mályfa magassága általában 2-2.5 méter. Nagyon népszerű növény, ugyanis nem csupán dús levélzetével dekorál, hanem nyáron nyíló, látványos, változatonként eltérő színű virágaival díszíti kertünket.

A mályvafa sok helyen törzses cserjeként is kapható, ami azt jelenti, hogy a növény 50-60 centiméteres, sudár, egyenes törzsön helyezkedik el, megjelenése kisméretű fa, de hagyományos alakú cserjeként is kapható. A mályvafa funkciója a térhatárolás, a töveket sűrűn ültetve egységes, mutatós sövény alakítható ki belőle, akár a kerítés mellé, akár az utcafrontra elhelyezve. 

A mályvafa gondozása és szaporítása

A mályvafa gondozása nagyon egyszerű és kezdő kertészek sikerélményüket lelik benne.  Sok napfényt kíván és bírja magas talajvizet. Öntözése kizárólag száraz időszakban szükséges, a növény kiszáradását mulcsolással ajánlott késleltetni. 

A mályvafa elszáradó terméseit mndig érdemes levágni a növényről, mert úgy mutatósabb. és igazán a kertünk dísze lesz. Tavasszal és ősz végén el kell végezni a szokásos metszési feladatokat, valamint a már elszáradt, túlburjánzó hatjásokat vissza kell vágni. A növény tápanyag utánpótlását évi egy-két alkalommal, szervestrágya kihelyezésével kell megoldani. 

Az alapfajt magvetéssel szaporítják, a fajtákat téli oltással, augusztusi szemzéssel, esetleg zölddugványról.

Mályvafa metszése

A mályvafa metszése szerencsére nem bonyolult. Ha szép, nagy, hosszan megmaradó növényt szeretnénk, akkor ügyesen kell metszenünk. A mályvafa metszését elvégezhetjük kora tavassza a rügypattanás előtt vagy késő ősszel miután a levelei már lehulottak.

Ugyani ha a mályvafa metszése nem kora tavasszal történik, hanem kicsit később, akkor a virágrügyek egy részét elveszítjük ugyan, viszont cserébe amelyek megmaradnak, azokból nagyobb virágok fognak kifejlődni. Érdemes tehát megismernünk a metszés helyes technikáját, hogy tudjuk, hogyan és mikor célszerű sort kerítenünk rá.

A fiatalabb növények esetén előnyösebb lehet egy kisebb mértékű metszés, míg az idősebb példányok radikálisabb metszésen is áteshetnek. A mályva metszésének megtervezésekor lépjük hátra egy lépést és vessünk egy pillantást a növény egészére, szemléljük meg annak magasságát, formáját. A fiatalabb mályvacserjék egyenesen felfelé törően nőnek, míg a korosabb bokrok attraktív, ívesen lehajló ágaikkal vonzzák magukra a tekintetet. Hogy ezeket a formákat megtartsuk, a mályva ágait az első vagy második nóduszig (szárcsomóig) metsszük vissza.

Ha a növény ágainak jó része kuszán, össze-vissza áll, rendellenes irányba nőtt, érdemes a metszést alacsonyan kezdenünk. Az évenkénti rendszeres metszéssel megelőzhetjük a növény rendezetlen megjelenését.

Hogyan kell metszeni

A mályvafa metszésekor először az élettelen, sérült gallyakat távolítsuk el. Második lépésben pedig metszük le az összes rosszul fejlődő vagy rossz irányba növő ágat. Ha szeretnénk, akkor az egyenesen felfelé növő ágakat is visszavághatjuk uyganis ezzel a a mályvafa oldalágainak növekedését segítjük elő.

Természetesen a mályvafa legidősebb, legmagasabb ágaival kezdjük a metszést. A mályvafa metszésének fontos lépése, hogy eltávolítsuk a törzs alsó részén, a földből kihajtó és fejlődésnek induló vadhajtásokat.

Fontos, hogy a mályvafa metszésekor eltávolítsuk az olyan idősebb belső ágakat, amelyek zavarják a mályvafa nyitott, szellős megjelenését. Ritkítsuk a napfényt blokkoló ágakat. A gyenge ágakat a mályvafa alsó részén is távolítsuk el. Figyeljünk oda nagyon, hogy a mályvafa egészséges ágait csak addig a szárcsomóig vágjuk vissza, ahogy a növény megálmodott végső megjelenése megkívánja azt. Hagyj kb. 20-30 cm távolságot a blső ágak közt, így virágzáskor nagyon impozáns látványt fog nyújtani a kertedben.

Fiatalító mályvafa metszés

Ha már egy több éve elhanyagolt, nem metszett növénnyel van dolgunk, akkor érdemes egy fiatalító metszéssel új életet lehelni a növénybe.  Késő ősszel vagy télen vágjuk vissza a törzsből kinövő idősebb ágakat, a növény magasságának kétharmadánál. 

Ez a fiatalító metszés lehetővé teszi, hogy a növény tavasszal az új hajtások megjelenésével egy teljesen új formát öltsön, valamint behozzuk az évenkénti metszésben történt kimaradást. Ez a fajta metszés kisebb mértékű virágzást eredményezhet a következő évben, ezt a veszteséget azonban kárpótolja a növény megújult formája.

A gondoskodást és a rendszeres metszést a növényünk évről évre egyre nagyobb virággal fogja jutalmazni. A látvány megéri a belefektett időt és munkát.

 

Fajtái

Hibiscus Carneus Plenus
Telt virágú mályvacserje, virágai teltek, halvány rózsaszínűek, a szirmok töve sötétpiros

Hibiscus Totus Albus
Egyszerű hófehér virágú mályva

Hibiscus Blue Bird
Kékeslila vörös torkú mályva, nagy virágai nyáron és ősz elején nyílnak.

Hibiscus Woodbridge – igen nagy, rubinpiros virágú mályva

Hibiscus Lady Stanley – teltvirágú mályvacserje, virága rózsaszínnel futtatott fehér, mályvaszínű középpel.

Hibiscus Jeanne d’Arc – fehér teltvirágú mályvacserje

Hibiscus Duc de Brabant – teltvirágú mályva fajta
sötétvörös színű virágokkal

Hibiscus Puniceus Plenus – teltvirágú mályva fajta
borvörös virágú

Hibiscus purpureus Variegata

Hibiscus

Tarka levelű mályva változat. Különlegesség, 1,5-2 méter magas, fehértarka levelű lombhullató cserje. További érdekessége a különleges bordó színű virágok, melyek soha nem nyílnak ki teljesen, csak mint kis gömböcskék díszítik a növényt. Napos helyet kedvel, a szárazságot tűrő.

 

Óriás mályva- Hibiscus moschheutos

Óriás mályva virág

Az óriás mályva 1,5 méter magas, 20 cm átmérőjű, ciklámen piros virágú látványos megjelenésű évelő növény. 10-15 cm-es levelei felül molyhosak. Napos helyen rendszeres öntözés mellett, vagy állandóan nedves helyen érzi igazán jól magát. Ősszel lehullajtja leveleit, a fagyos idő kezdetén szárait vissza kell vágni, tövét takarni kell, tavasszal kitakarás után, április közepétől gyors fejlődésnek indul.

 

 

 

A hét témái

Megéri offline marketinggel tervezni

Megéri offline marketinggel tervezni Az offline marketing hatását sokan hajlamosak alulértékelni, mondván a modern világban, ahol a kütyüké, a képernyőké a főszerep, olyan mindegy, hogy offline terepen akad-e hirdetési felület vagy sem. Ám a felmérések ennek az...

Az eredeti lasagne recept – egyszerűbb, mint hinnéd!

Az eredeti lasagne recept – egyszerűbb, mint hinnéd! Az eredeti lasagne recept története olyan régi, hogy akár Ciceró kedvence is lehetett ez az isteni tésztaétel. Kutatások szerint története egészen az ókorig nyúlik vissza. Persze a tucatnyi előásott szakácskönyv...

Főtt krumpli gyorsan és egyszerűen – Krumpli főzés

A főtt krumpli elkészítése az egyik leggyakoribb feladat a konyhában kezdő és haladó szakácsok számára is.  A krumpli főzés nem egy bonyolult dolog, de egyszer ezt is meg kell tanulni, úgy mint biciklizni :). A főtt krumpli általában valamilyen másik recept egyik...

Sztárok, akik szemtelenül fiatalon házasodtak

Sztárok, akik szemtelenül fiatalon házasodtak A tinikort sokkal inkább jellemzi a dolgozatoktól való rettegés, a bulikra való készülés, mint, hogy oltárhoz álljon az ember fia vagy éppen lánya. Persze ez nem mindenkire igaz, előfordulhat, hogy olyan szerencsések...