A legjobb marlenka recept, ami alapján te is egyszerűen és könnyedén el tudod készíteni. Mielőtt a marlenka recept pontjain végig mennénk, tisztázzuk hogy mi az a marlenka pontosan.
Marlenka, azaz a marlenka recept alapja
A marlenka egy ősrégi örmény sütemény továbbfejesztett változata. A marlenka recept a méz, dió és karamell alapanyagokra épül. A marlenka a kávézók, cukrászdák kedvenc süteménye.
Marlenka recept hozzávalói
- A krémhez 3-4 evőkanálnyi porcukor, vagy méz
34 dkg cukrozott sűrített tej
1 kiskanál rum
6-8 dkg sótlan földimogyoró
30 dkg Rama - A tepsi kikenéséhez finomliszt
2 dkg Rama - A tésztához 24 dkg finomliszt
fél kiskanál mézes sütemény fűszerkeverék
1 csomag sütőpor
2 csomag Dr. Oetker Vanillincukor
24 dkg kristálycukor
6 darab tojás
12 dkg Rama - A tetejére 3-4 dkg sótlan földimogyoró
2 evőkanál méz
Marlenka recept elkésztése
A marlenka recept alapján a tésztához a tojások sárgáját a kétféle cukorral 4-5 perc alatt fehéredésig keverjük. Ezt követően az olvasztott, de nem meleg Ramát belecsorgatjuk. A sütőport és a mézes fűszerkeveréket összekeverjük a liszttel, az előzőekhez adjuk, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét is. A massza felét egyenletesen egy Ramával kikent, belisztezett nagy tepsiben elsimítjuk. Nem kell megijedni attól, hogy vékony lesz, mert a sütőportól megnő és amúgy sem kellenek vastag lapok a süteményhez.
Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) 10-12 percig sütjük. A maradék masszából még egy vékony tésztalapot sütünk ugyanígy. A marlenka recept útmutatásait követve a töltelékhez a sűrített tejet serpenyőbe tesszük és közepes lángon, kevergetve kb. 10 percig főzzük. Akkor jó, ha egy kicsit besűrűsödik, a benne lévő cukor pedig egy kicsit karamellizálódik, világosbarnára festve az egészet. Hűlni hagyjuk. A puha Ramát először magában keverjük habosra, majd apránként hozzáadjuk a külön kikevert sűrített tejet is.
Végül pedig a marlenka recept utolsó pontját követve a mézzel, a rummal, és a durvára vágott mogyoróval ízesítjük. A kisült lapokat félbevágjuk, majd a krémmel egymásra rétegezzük úgy, hogy a tetejére is krém kerüljön. A tetejére durvára vágott mogyorót szórunk, vékonyan pedig mézet csurgatunk rá. Letakarva behűtjük pár órára, hogy az íze összeérjen.
Összeállítás
Egy teljesen kihűlt tésztalapot helyezzünk bele a tepsibe, majd ezután egyenletesen kenjük rá a krémet, majd fedjük be a következő lappal (ekkor óvatosan a tenyerünkkel nyomkodjuk le egy kicsit a ráhelyezett lapot). A maradék tésztalapokkal és a krémmel szintén így járjunk el.
A sütemény tetejére utoljára ráhelyezett lapot csak vékonyan kenjük meg a krémmel, majd szórjuk meg ízlés szerint darált dióval. Ezután hagyjuk egy napig állni, hogy a tésztalapok megpuhuljanak és az ízek kellően összeérjenek. Tálalás előtt, éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel
Tetszett?
Ha neked is teszett a recept, akkor oszd meg a cikket barátaiddal, hogy ők is egy finom marlenkát készíthessenek neked.
Olvad el az egyik legkeresettebb cikkünket: Rozmaring tea hatása életünkre >>