Marlenka recept

A legjobb marlenka recept, ami alapján te is egyszerűen és könnyedén el tudod készíteni. Mielőtt a marlenka recept pontjain végig mennénk, tisztázzuk hogy mi az a marlenka pontosan.

Marlenka, azaz a marlenka recept alapja

A marlenka egy ősrégi örmény sütemény továbbfejesztett változata. A marlenka recept a méz, dió és karamell alapanyagokra épül.  A marlenka a kávézók, cukrászdák kedvenc süteménye.

Marlenka recept

Marlenka recept

Marlenka recept hozzávalói

  • A krémhez 3-4 evőkanálnyi porcukor, vagy méz
    34 dkg cukrozott sűrített tej
    1 kiskanál rum
    6-8 dkg sótlan földimogyoró
    30 dkg Rama
  • A tepsi kikenéséhez finomliszt
    2 dkg Rama
  • A tésztához 24 dkg finomliszt
    fél kiskanál mézes sütemény fűszerkeverék
    1 csomag sütőpor
    2 csomag Dr. Oetker Vanillincukor
    24 dkg kristálycukor
    6 darab tojás
    12 dkg Rama
  • A tetejére 3-4 dkg sótlan földimogyoró
    2 evőkanál méz

Marlenka recept elkésztése

A marlenka recept alapján a tésztához a tojások sárgáját a kétféle cukorral 4-5 perc alatt fehéredésig keverjük. Ezt követően az olvasztott, de nem meleg Ramát belecsorgatjuk. A sütőport és a mézes fűszerkeveréket összekeverjük a liszttel, az előzőekhez adjuk, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét is. A massza felét egyenletesen egy Ramával kikent, belisztezett nagy tepsiben elsimítjuk. Nem kell megijedni attól, hogy vékony lesz, mert a sütőportól megnő és amúgy sem kellenek vastag lapok a süteményhez.

Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) 10-12 percig sütjük. A maradék masszából még egy vékony tésztalapot sütünk ugyanígy. A marlenka recept útmutatásait követve a töltelékhez a sűrített tejet serpenyőbe tesszük és közepes lángon, kevergetve kb. 10 percig főzzük. Akkor jó, ha egy kicsit besűrűsödik, a benne lévő cukor pedig egy kicsit karamellizálódik, világosbarnára festve az egészet. Hűlni hagyjuk. A puha Ramát először magában keverjük habosra, majd apránként hozzáadjuk a külön kikevert sűrített tejet is.

Végül pedig a marlenka recept utolsó pontját követve a mézzel, a rummal, és a durvára vágott mogyoróval ízesítjük. A kisült lapokat félbevágjuk, majd a krémmel egymásra rétegezzük úgy, hogy a tetejére is krém kerüljön. A tetejére durvára vágott mogyorót szórunk, vékonyan pedig mézet csurgatunk rá. Letakarva behűtjük pár órára, hogy az íze összeérjen.

Összeállítás

Egy teljesen kihűlt tésztalapot helyezzünk bele a tepsibe, majd ezután egyenletesen kenjük rá a krémet, majd fedjük be a következő lappal (ekkor óvatosan a tenyerünkkel nyomkodjuk le egy kicsit a ráhelyezett lapot). A maradék tésztalapokkal és a krémmel szintén így járjunk el.

A sütemény tetejére utoljára ráhelyezett lapot csak vékonyan kenjük meg a krémmel, majd szórjuk meg ízlés szerint darált dióval. Ezután hagyjuk egy napig állni, hogy a tésztalapok megpuhuljanak és az ízek kellően összeérjenek. Tálalás előtt, éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel

Tetszett?

Ha neked is teszett a recept, akkor oszd meg a cikket barátaiddal, hogy ők is egy finom marlenkát készíthessenek neked.

Olvad el az egyik legkeresettebb cikkünket: Rozmaring tea hatása életünkre >>

Vissza a főoldalra >>

A hét témái

Énidő: 16 kép, ami megmutatja, hogyan használd ki jól

Énidő: 16 kép, ami megmutatja, hogyan használd ki jól Az egyedüllét szót hallva automatikusan elszomorodunk. Pedig mindenkinek szüksége van egy kis magányra bármennyire is szeretjük a velünk élőket. Elengedhetetlen, hogy néha csak magunkra figyeljünk, eltöltsünk egy...

Önfejlesztés? Hogyan? TOP10 legjobb önfejlesztő módszer

Mi is pontosan az önfejlesztés? Az önfejlesztés nem más, mint jobban megismerni saját magunkat, határainkat, belépni azon a bizonyos ajtón, ha lehetőség nyílik rá, szembenézni hibáinkkal, erősségünkkel, gyengeségünkkel, újabb készségeket elsajátítása. Az önfejlesztés...

Szerelem 30 éves kor alatt és felett? Ég és föld…

Ahogy az ember érettebb lesz, egyre inkább tekint más szemmel egy szituációra. Ezt igazolva 21 képregénybe illő történetet mutatunk nektek a Nőitémák.hu-n. Ezeken keresztül felfedezhetitek, mennyivel másképp értékelhetik a nők a szerelmet 30 éves kor alatt és felett!

5 biztos tipp gerincfájdalom ellen

5 biztos tipp gerincfájdalom ellen Akár otthon, akár irodában dolgozunk legtöbbünknek soha semmire nincs igazán ideje és ezt leginkább a saját testünk sínyli meg, hiszen az állandó elfoglaltságban magunkra már nem marad időnk, csak akkor kapunk észbe amikor már...