Mellrák kialakulása és kezelése – minden amit tudni kell!

A mellrák kialakulásának főbb okai?

A mellrák kialakulásának okai lehetnek genetikai eredetűek, melyek génhibákra vezethetők vissza. Ezek közül az egyik legismertebb BRCA gének mutációja, ugyanis ezek a gének örökletes mellrákot okozhatnak.

Az mellrák kialakulásához több, mint 85%-ban egyéb behatások vezetnek. Elsősorban  életmóddal szorosan összefüggő dolgok, mint a dohányzás, a mozgásszegény életmód, az elhízás. Továbbá ide tartozik  a terhesség/szoptatás hiánya, a fokozott, kiegyensúlyozatlan ösztrogén hatás.

Melyek a mellrák tünetei?

Az nők többsége akkor megy el orvoshoz, ha már  tapintható csomót találnak a mellben. Sajnos ekkor már előfordul, hogy ekkor már a hónalj nyirok régióiban is tapintható csomó alakul ki. Továbbá lehetnek gyulladásos tünetek is. A gyulladásos emlőrák viszonlyag ritka, de veszélyes fajta: ekkor bőrpirosodás, -behúzódás és -érzékenység, esetleg ún. narancshéj tünet alakul ki a mellen, a mellbimbó körül. Néha az is előfordul – szerencsére ma már ez a gyakoribb –, hogy nincs a betegnek tünete, csak egy szűrővizsgálaton derül fény a problémára.

A mellrák diagnosztikai lehetőségei

A hölgyeket 45 éves kortól kétévente hívják be ingyenes szűrővizsgálatra. Ilyenkor mammográfia és fizikális vizsgálat is történik, illetve kiegészítő ultrahangos vizsgálat. Ha bármelyik vizsgáló módszerrel kóros elváltozást észlelnek, akkor mintavétel (vékony vagy vastag tű biopszia) történik. Ezután a mintát feldolgozza a patológus, és kiderül, hogy rosszindulatú daganatról van-e szó. Ha rosszindulatú a daganat, akkor a beteget onkológushoz, illetve onkoteamhez kell irányítani. Az onkoteam meghatározza, hogy az adott betegnél az adott stádiumú emlődaganat milyen kezelés(eke)t igényel és milyen sorrendben. Ha a páciens már azzal fordul orvoshoz, hogy csomót talált a mellében, akkor a kezdeti diagnosztikai folyamat hasonló. Az emlő MRI nem tartozik a rutin szűrővizsgálatok közé, de bizonyos esetekben a mammográfiás szakorvos kiegészítő vizsgálatként javasolja elvégzését (pl. többgócúság gyanúja).

A mellrák kezelése hogyan történik?

A korai stádiumú emlőrák jól kezelhető, ma már legtöbb esetben végleges gyógyulás várható. A korai daganatoknál a műtéti eltávolítás az elsődleges, ezt végleges patológiai szövettani feldolgozás követi, s ez alapján további kezelések történnek. Emlőmegtartó műtét esetén a sugárterápia kötelező. Amennyiben a daganat hormonérzékeny, hormonális (endokrin) terápia következik – ez min. 5 évig tart. Ha nagy a kiújulás kockázata, akkor nem 5 évig, hanem ma már hosszabb ideig alkalmazzuk az endokrin terápiát. Ha a daganat nem endokrin érzékeny (a daganatok mintegy 25%-a), akkor általában kemoterápiás utókezelést alkalmazunk. A HER-2 pozitív daganat egy speciális emlődaganat, akiknél ilyen daganat alakul ki ún. biológiai célzott terápiát, Herceptint is kapnak.

Amikor már helyileg előrehaladott a mellrák stádiuma, pl. 2 centinél nagyobb a tumor mérete és/vagy nyirokcsomó áttét is van a hónaljban, akkor nem műtét történik első lépésben, hanem ún. neoadjuváns kezeléssel kisebbítjük meg a tumort és csak ezt követően kerül sor a műtétre. A reménytelen eseteknek is van esélye a gyógyulásra? Ma már egyre több olyan előrehaladott, áttétes emlőrákos páciens van, akiknél szinte reménytelen helyzetből is hosszú távú tünetmentes vagy akár betegségmentes állapotot tudtunk elérni. Ezek már nehezebb, komplex esetek, melyek megfelelő kezeléséhez nagy szükség van az emlőrák kezelésében jártas, tapasztalt onkológus szakértelmére. Szerencsére a gyógyszeres terápiás lehetőségek bővülésével a fenti célok már egyre több beteg számára jelentenek realitást.

Mit tehetünk, hogy megelőzzük a mellrák kialakulását?

Az életmód nagyon sokat számít, de ezt nyilván minél fiatalabb korban kell elkezdeni. A legfontosabbak: dohányzásról való leszokás, egészséges étrend, rendszeresen mozgás és a túlsúly elkerülése. Ezen kívül érdemes minél fiatalabb korban gyermeket vállalni és minél több ideig szoptatni. Természetesen nagyon fontos a havi rendszerességgel történő emlővizsgálat, valamint a szűrővizsgálat. Akinek a családjában előfordult már mellrák és/vagy petefészekrák több egyenes ági rokon között (pl. szülő, nagymama, nagynéni), a szűrővizsgálatot fiatalabb életkorban szükséges megkezdeni.

Itt tudsz bejelentkezni szűrővizsgálatra: JELENTKEZÉS SZŰRŐVIZSGÁLATRA

Forrás: Budai Egészségközpont

Hatásosan zsugorítja egy gyógyszer-kombináció a melldaganatot!

Hatásosan zsugorítja, egyes esetekben meg is szünteti a melldaganatot egy két gyógyszerből álló kombináció két hétnél rövidebb idő alatt – mutatták ki brit orvosok, akik 257 páciens részvételével tesztelték a kezelést.
Az Európai Mellrák-konferencián bemutatott eredményeik azt jelenthetik, hogy „egyes betegeknek nem lesz szükségük kemoterápiára” – idézte a szakembereket a BBC News honlapja.A tesztelt gyógyszerek a daganat olyan „gyenge pontjára” irányulnak, amely minden tizedik melltumorban található meg. A teszteket végző orvosok maguk sem vártak ennyire jó eredményeket.Azt kutatták, hogy a gyógyszerek miként befolyásolják a mellrákot abban a rövid időszakban, ami a diagnózis és a daganatot eltávolító műtét között telik el. Azt tapasztalták, hogy egyes betegeknél az operáció idejére már nyoma sem maradt a ráknak.
Mellrák azonosítása, kezelése

Mellrák  kezelése

„Nyilvánvaló, hogy egyes páciensek szervezete tökéletesen reagált. Rendkívül izgalmas, hogy milyen gyors volt a folyamat” – mondta Judith Bliss, a Brit Rákkutató Intézet munkatársa a BBC-nek.

A két gyógyszer a lapatinib és a Herceptin néven ismertebb trastuzumab, mindkettő egyes melldaganatok HER2 jelű fehérjéje ellen irányul, ez a receptor készteti növekedésre és szaporodásra a melldaganatok egy típusát.

A Herceptin a rákos sejtek felszínén fejti ki a hatását, a lapatinib a sejtbe jutva hatástalanítja a HER2-t.

A teszteket olyan páciensekkel végezték, akiknek 1-3 centiméteres volt a tumora. Kevesebb mint két hét kezelés alatt az esetek 11 százalékában teljesen eltűnt, további 17 százaléknál 5 milliméternél kisebbre zsugorodott a daganat. Az úgynevezett HER2-pozitív mellrákot jelenleg műtéttel, ezt követően kemoterápiával és Herceptinnel kezelik. Bliss szerint az eredmények végül oda vezethetnek, hogy egyes betegeknek nem lesz szükségük kemoterápiára, ehhez azonban nagyobb léptékű kutatások szükségesek, mert a HER2-pozitív daganatok esetében nagyobb a kiújulás kockázata – mondta Judith Bliss. A mellrák ma legalább tíz különböző betegséget jelent, mindegyiknek más az oka, más kezelést igényelnek, a betegeknek eltérőek az életkilátásaik.

Forrás: MTI

Vissza a főoldalra >>

A hét témái

7 fesztivál smink, amit érdemes kipróbálni idén nyáron

7 fesztivál smink, amit érdemes kipróbálni idén nyáron Már alig vártuk, és végre meg is érkezett a fesztiválszezon. Ilyenkor kortól függetlenül mindenki ki szeretne tűnni a tömegből, úgy, hogy közben mégis praktikus megoldásokat választ, hiszen egy fesztiválon nincs...

Egészségmegőrzés egyszerűen – három lépésben

Ha életmódot váltunk, ne a fogyás legyen a cél, hanem az egészségünk megőrzése. Ennek persze fontos összetevője a súlyvesztés, amely hatalmas lépés az optimális életvitel kialakításához. Az egészség eléréséhez elég három egyszerű lépést betartani, ezeket vesszük végig.

Mi minden érdemes tudni, ha orrplasztikán gondolkodsz?

Mi minden érdemes tudni, ha orrplasztikán gondolkodsz? Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben fontos, hogy tetsszen az arc, amely visszanéz ránk minden reggel a tükörből. Sokak számára egy apróbb deformitás sem fér bele, egy zavaró anyajegy, vagy a ferde orr...

15 érdekes tény a világból

15 érdekes tény a világból 15 érdekes tény a világból: A következő kis cikkünk, olyan tényeket sorol fel amik nélkül lehet ugyan élni, azonban kétségkívül színt visznek hétköznapjainkba és érdekesebbé teszik  a világról alkotott képünket.   1.   2. 3.  ...