Hogyan készíthető a saját konyhánkban aszalt paradicsom?

Kép: canva.com
Persze tökéletesen finom a boltban, vagy a piacon vásárolt verzió is, de sokunknak úgy lesz teljes a kép, ha minden olyan összetevőjét magunk készítjük az ételnek, amire lehetőségünk van. Ezért mutatjuk, hogyan aszalható otthoni körülmények között paradicsom.
Napon aszalt paradicsom
Ha ezt az elkészítési módot választjuk, akkor érdemes megnézni, hogy milyen idő várható a következő minimum egy hétben, ugyanis legalább ennyi idő kell a paradicsomoknak a száradáshoz. Persze mindez a paradicsomok méretétől is függ. Ha koktélparadicsomot használunk, akkor elég kettévágni őket, jól besózni, majd kiteríteni egy nagy tálcán. Figyeljünk rá, hogy a kert vagy a terasz jól védett területére tegyük, hiszen senkinek sem jó, ha a kertben lévő állatok belemásznak. Éjszakára pedig érdemes egy hálóval lefedni vagy bevinni reggelig a lakásba a tálcát.
Sütőben szárított paradicsom
Mivel nem sütni, csak szárítani akarjuk ezért a sütőt állítsuk 80-90 fokra. A feldarabolt paradicsomokat terítsük szét egy tepsiben és tegyük 8-9 órára a sütőbe az említett hőfokra. Érdemes a sütő ajtaját kitámasztani, hogy a keletkező gőz ki tudjon szállni, hogy biztosan kiszáradhassanak a paradicsomok. Ha készen van, hagyjuk kihűlni, majd jól tömjünk meg egy befőttesüveget az aszalványokkal, öntsük fel fele-fele oliva-, és étolajjal. Fűszerezzük fokhagymával, oregánóval, kakukkfűvel. Nagyon sokáig eláll így.
Aszalóban készített paradicsom
A legkényelmesebb módja az aszalásnak, ha van egy erre kitalált konyhai gépünk. Ha sokszor eszünk aszalt zöldséget, gyümölcsöt, akkor jó eséllyel megéri beszerezni egyet, mert nem csak a garnélarákos tésztához, de a reggeli müzlihez is könnyedén készíthetünk aszalt finomságokat.